Zestaw win na romantyczny wieczór z okazji Walentynek i nie tylko
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska...
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: wytrawne...
W drzewie genealogicznym GERE możemy zidentyfikować winiarzy od 7 pokoleń; tylko u dziadka, a potem ojca, proces został przerwany. Attila Gere porzucił wyuczony zawód w 1991 r. I założył rodzinną firmę Gere, która jest dziś jedną z najbardziej znanych winiarni na Węgrzech. Celem jest przywrócenie uprawy winorośli i produkcji wina, która jest przekazywana z pokoleń potomkom, zgodnie ze starym wzorcem węgierskim. Przyjęli długie, pełne wyzwań, pracowite, szanujące tradycję, a jednocześnie innowacyjne, eksperymentalne podejście do stworzenia obecnej nazwy GERE. Rodzinna winnica ma własne wina, sprzedawane pod nazwą GERE. Na szczycie znajdują się nasze 3 najlepsze wina (Kopar, Solus, Attila).
Butikowa wytwórnia specjalizująca się w winach wysokiej jakości wina z Langwedocji. Właścicielem i zarazem Winemakerem jest - Laurent Delaunay, mający w swojej pracy zacięcie burgundzkie. W roku 2017 Decanter wybrał właśnie wino Delaunaya, jako najlepszą langwedocką czerwień - Minervois "Cumulo Nimbus" 2014.
Alta Alella jest rodzinnym projektem, rozpoczętym w 1991 roku przez przedsiębiorcę i enologa Josepa Marię Pujol-Busquetsa oraz jego żonę. Winnica znajduje się nieopodal Barcelony, w rolniczej części parku przyrodniczego Sierra de Marina. Posiadłość dzieli zaledwie 2 km od brzegu Morza Śródziemnego. Produkuje się tu spokojne wina z lokalnych szczepów oraz najwyższej klasy Cavy. Cała produkcja oparta jest na certyfikowanym rolnictwie ekologicznym, a spora część produkowanych tu win, to wina naturalne.
Badet Clement, założona w 1995 roku przez Laurenta i Catherine Delaunay, dwoje winiarzy pochodzenia burgundzkiego, specjalizuje się w produkcji i marketingu win markowych. Z siedzibą w Nuits-Saint-Georges w Burgundii, firma zarządza produkcją w różnych lokalizacjach, głównie w Langwedocji, Burgundii, a także w Dolinie Rodanu i Prowansji. Misją firmy jest oferowanie win dostosowanych do rynków międzynarodowych, które zapewniają konsumentom wrażenia przekraczające ich oczekiwania.
Istvan Balassa prowadzi w Tokaju butikową winnicę, w której produkuje jedne z najznakomitszych win w regionie. Przeszedł on długą drogę od początkującego winiarza do jednej z najważniejszych postaci tokajskiego winiarstwa. Z jednej strony wiedza, pasja i doświadczenie Istvana, z drugiej wybór najlepszych, zróżnicowanych terroir i korzystanie wyłącznie z najwyższej jakości owoców sprawiły, że poziom win Balassa został doceniony wśród miłośników węgierskiego wina. Posiada on ponad 8 hektarów upraw w 10 różnych siedliskach położonych w czterech tokajskich miejscowościach. Do najbardziej znanych należą Nyulaszo, Betsek i Szent Tamas.
Producent wina – Karol Barta dokłada wszelkich starań, aby zachować właściwości gleby dla przyszłych pokoleń, dlatego stara się uprawiać winnice maksymalnie ekologicznie. Jego filozofia uprawy wina brzmi: interweniować w jak najmniejszym stopniu, zachować maksymalną czystość i używać metod organicznych do tworzenia win. Winnica posiada 10 hektarów uprawy, w tym nasadzenia na wysokości 320 m. n. p. m, na najwyższych partiach Öreg Király dűlő (Winnicy Starego Króla), gdzie winorośl uprawiano już w XIII wieku i które uchodzą za jedne z najlepszych w Tokaju. Winnica jest także oficjalnym dostawcą wina dla rządu Węgier.
Bencze to wyznający biodynamiczną filozofię producent z węgierskiego Badascony. Warto zaznaczyć, że właściciel winnicy - Istvan to właściciel i enolog w jednej osobie, wiedzę i doświadczenie zdobywał we Włoszech. Swoją uwagę skupia na niemieckich odmianach Rieslinga oraz na Pinot Noir. Region Badascony, zaraz po tokajskim, jest najsłynniejszy i najpiękniejszy na Węgrzech. Rozciąga się nad jeziorem Balaton w otoczeniu wulkanicznej góry, która ma kształt ściętego stożka. Stoki góry Badacsony pokryte są przez soczystą zieleń winnic, przeplataną bielą zabudowań. Same wina to absolutny top. Region zasłynął z Olaszrizlinga, który jest tutaj wyśmienity.
Bodegas Mocén to rodzinna winnica znajdująca się w miejscowości Rueda, na obszarze regionu Castilla y León. Winnica położona na wysokości 750m n.p.m, wystawiona jest na działanie ekstremalnego, kontynentalnego klimatu. Te trudne warunki pomagają trenować winorośl w ciągłej walce o przetrwanie. Wynikową tych czynników są winogrona dobrze skoncentrowane w cukry, które pozwalają tworzyć wina o wysokiej intensywności aromatycznej.
Średniej wielkości producent z tokajskiej miejscowości Mád posiadający własne tereny w winnicach Király i Veres. Produkuje Furmint na 70% swojej powierzchni, Hárslevelű na 25% i Sargamuskotaly na 5%. Posiada najnowocześniejszą przestrzeń do przetwarzania, fermentacji i przechowywania. Stosuje ograniczenia wydajności we wszystkich obszarach zgodnie z przepisami koła Mádi, stowarzyszenia regulującego poziom produkowanych tu win.
Bolyki Pinceszet to wyjątkowa winnica zlokalizowana pomiędzy wysokimi skałami w północno-wschodniej części Egeru. Właścicielem jest Jani Bolyki, winiarz, DJ i showman, który na terenie posiadłości organizuje festiwale muzyczne. Wina skosztować można w wykutej w wielkiej skale sali degustacyjnej. Charakter miejsca dodatkowo podkreślają surrealistyczne etykiety win.
Jest to rodzinna winnica, w której produkcją win zajmuje się już czwarte pokolenie Boujongów. 14 hektarów winorośli uprawiane jest w środkowej części doliny Mozeli, w gminie Brauneberg – jednej z najlepszych lokalizacji dla Rieslinga na świecie. Ciepła gleba łupkowa w stromych winnicach, a także w winnicach dolinnych, przyczynia się do wyjątkowego smaku i jakości tutejszych win.
Budahazy - butikowy producent z prężnie rozwijającego się Mad w Tokaju. Zaledwie 1,75 ha, na które składa się 5 doskonale położonych parcel na słynnym wzgórzu Szent Tamas. Trzy typy win, każde szczególne, o innej kwiatowej etykiecie, łączna produkcja nie przewyższa… 6000 butelek. Oddają one jakość doskonałego terroir oraz kunszt utalentowanego enologa – Akosa Sokolai.
Budaházy Fekete Kúria (nie mylić z Budaházy) = Budaházy Czarny Dwór.
Obserwujemy tego winiarza od 2012 roku. Słowo „postęp” pasuje tu idealnie. Pierwszą jaskółkę stanowił smaczny Sárga Muskotály Dry 2012, po nim pojawił się świetny Furmint 2013, a za nim kolejne, udane roczniki z odmiany hárslevelű. Trzymamy kciuki, by Dávid Rémusz odpowiedzialny za wina w Budaházy Fekete Kúria nie zwalniał tempa rozwoju tej niewielkiej winiarni.
Tradycja winnicy sięga 1803 roku. Przodkowie obecnych właścicieli kupili winnice w Maximiner Klosterlay. Winnica jest nadal oparta na tych najstarszych parcelach. Winnica w Laurentiuslay ma wielkość jednego hektara. Tutaj uprawiane są winorośla na najlepsze wina. Parcela w Laurentiuslay została sklasyfikowana jako Grand Cru.Parcela w Maximin Herrenberg została zasadzona z myślą o korzeniach. Jest to jedna z najstarszych winnic Riesling na świecie. Ta oryginalna winnica została zachowana do dziś i stanowi podstawę win najwyższej jakości Carla Loewena
Casabella znajduje się w samym sercu starożytnego "kraju wina" i stanowi element ciągłości między tradycją a innowacją. Jest to mało w Polsce znana apelacja Colli Piacentini w regionie Emilia-Romagna. Uprawia się tu głównie lokalne odmiany winorośli takie jak czerwone Bonarda, Barbera czy Croatina i biała Malvasia lub Lambrusco. Obecnie wysoka jakość, dynamiczny i szybki rozwój sprawiły, że wina Casabella zdobywają liczne nagrody na arenie międzynarodowej.
W 1997r. Maison CGM VINS został stworzony przez Jérôme & Stéphane COUREAU i ich współpracowników. CGM Vins oferuje szeroki wybór win pochodzących ze wszystkich najlepszych regionów Bordeaux - od małych zamków indywidualnych plantatorów po Grands Grus Classés. CGM VINS specjalizuje się w dystrybucji win Bordeaux.
Claudio Alario - właściciel małej rodzinnej firmy produkującej wino z historią sięgającą roku 1900. Ich winnice położone w trzech małych miejscowościach w malowniczej apelacji Langhe liczą od 20 do 50 lat. Proponują wszystko to, co wina z Piemontu mają najlepszego do zaoferowania. Wino robi się tu z Dolcetto, Nebbiolo i Barbery, a na najwyższą uwagę zasługuje tutejsze Barolo.
Conde de Hervías to projekt pary Iñigo Manso de Zuñiga i Yolandy Garcia Viadero (Bodegas Valduero). Rodzina von Iñigo jest właścicielem reprezentacyjnej posesji w Torremontalbo (Rioja Alta), w której w niektórych uprawia się winorośl, która ma ponad 100 lat. Zostały one zasadzone przez pradziadka Iñigo przed inwazją filoksery i składają się ze starych rodzimych klonów Tempranillo o większości prawdziwych korzeni. Z tego wybierają najlepsze winogrona do tłoczenia trzech niezwykłych, ale klasycznych Rioja.
Założona w 1856 roku Cousiño-Macul jest jedyną XIX-wieczną winnicą w Chile, która pozostaje w rękach pierwotnej rodziny założycieli. Wszystkie wina są uprawiane, winifikowane i butelkowane w posiadłości. Po siedmiu pokoleniach i ponad 150 latach misja Cousiño-Macul wyraźnie się rozjaśnia - produkować światowej klasy wina, które bez wątpienia są chilijskie i mają charakterystyczny sznyt doliny Maipo.
Jesteśmy producentami szampana, którzy wytwarzają i sprzedają szampana wyłącznie z własnych winogron. Można takich producentów rozpoznać po wzmiance RM na etykiecie. Taka klasyfikacja, świadcząca o naszej niezależności, pozwala nam kontrolować każdy etap produkcji, a także jakość naszych szampanów: posiadamy ziemię, na której sami pracujemy, zbieramy winogrona tylko z naszych winnic i wyciskamy je na terenie posiadłości, w naszej własnej prasie rodzinnej, proces winifikacji odbywa się w naszych własnych piwnicach, sprzedajemy bezpośrednio nasze szampany i Bouzy Rouge.
Z przyjemnością prezentujemy naszą rodzinną posiadłość, klasyfikowaną jako Grand Cru - nasza wiedza przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, zawsze w zgodzie z tradycjami regionu Szampanii i wartościami naszego rodzinnego majątku. Naszym celem jest produkcja wysokiej jakości szampana, który rok po roku zdobędzie Wasze serce.
Disznókő to jedna z największych i najsłynniejszych posiadłości winiarskich w Tokaju. Winiarnia, której nazwa oznacza Świńską skałę, znajduje się w Mezőzombor i składa się z jednej, wielkiej parceli, położonej w kilku świetnych stanowiskach. Zajmuje powierzchnię 150 ha, z czego 104 ha stanowią nasadzenia winorośli: Furminta (60%), Háslevelű (30%), Zéta (9%) oraz Sárgamuskotály (1%).
Wina Disznoko święcą triumfy na corocznej Wielkiej Tokajskiej aukcji.
Domaine de la Motte to rodzinna wytwórnia przekazywana od ojca do syna od 1950 r. Historyczne winorośle wznoszą się wokół miejscowości Beine w pobliżu Chablis w Burgundii w subregionie Yonne. Posiadłość obejmuje 30 hektarów winorośli w apelacjach: Petit Chablis, Chablis, Chablis 1er Cru Vau-Ligneau, Chablis 1er Cru Beauroy. Te winorośle znajdują się na glebie portlandien i kimmeridgien, gdzie wyjątkowy terroir daje winogronom okazję do indywidualności. Roczna produkcja Domaine to około 250 000 butelek, które są eksportowane na cały świat.
Winnica została przejęta przez głowę rodziny Lambilly w 1940 roku, a następnie przekazana została jego wnukom z rodziny Mathieu de Vienne. Dziś Domaine jest zarządzana przez Claire i jej męża, Philippe d'Autume, byłego oficera marynarki wojennej, który przekwalifikował się do pracy w uprawie winorośli. Kiedy para zdecydowała się przejąć zarządzanie Domaine, zwróciła się do odległych krewnych, Catherine i Laurent Delaunay, o radę i pomoc. Od tego czasu obie pary ściśle ze sobą współpracują.
Domaine de Rochebin została założona w 1921r. natomiast od 1972r. zajmuje się wyłącznie uprawą winorośli. Winiarnia położona jest na ponad 50 hektarach w samym sercu Mâconnais w Azé. Mickaël Marillier wraz z ojcem Jean-Pierre'em i Laurentem Chardignym wspólnie zarządzają majątkiem. Trzej mężczyźni podzielają tę samą filozofię i pracują według tej samej myśli. Zasady zrównoważonego rolnictwa były dla nich najważniejsze w przeszłości i są także obecenie.