Nowe produkty

Marki Jest 133 marek

na stronę
Pokazuje 1 - 24 z 133 elementów
  • A.Gere

    W drzewie genealogicznym GERE możemy zidentyfikować winiarzy od 7 pokoleń; tylko u dziadka, a potem ojca, proces został przerwany. Attila Gere porzucił wyuczony zawód w 1991 r. I założył rodzinną firmę Gere, która jest dziś jedną z najbardziej znanych winiarni na Węgrzech. Celem jest przywrócenie uprawy winorośli i produkcji wina, która jest przekazywana z pokoleń potomkom, zgodnie ze starym wzorcem węgierskim. Przyjęli długie, pełne wyzwań, pracowite, szanujące tradycję, a jednocześnie innowacyjne, eksperymentalne podejście do stworzenia obecnej nazwy GERE. Rodzinna winnica ma własne wina, sprzedawane pod nazwą GERE. Na szczycie znajdują się nasze 3 najlepsze wina (Kopar, Solus, Attila). 

  • Abbotts & Delaunay

    Laurent Delaunay jest winiarzem - pasjonatą, uznanym specjalistą w zakresie win langwedockich. Przekonany ogromnym potencjałem terytoriów Langwedocji, nabył Abbotts - winnicę utworzoną w 1996 roku w Marsylii, niedaleko Carcassonne w południowo-zachodniej Francji, przez młodą i utalentowaną australijską winiarz Neridę Abbott. Była ona oczarowana regionem i różnorodnością jego terytoriów, i niestrudzenie zabiegała o produkcję najlepszych win z apelacji Langwedocja-Roussillon. Dążenie do perfekcji i staranność to kluczowe terminy opisujące ducha tych dwóch wymagających i pełnych pasji winiarzy. Aby utrwalić tę filozofię, postanowiono nazwać najnowszą i całkowicie zaktualizowaną kolekcję imieniem obu: Abbotts & Delaunay.

    Poznaj filozofię producenta

    Przyznane wyróżnienia:
    pazdziernik-2021
  • Alta Alella - Organic/BIO

    Alta Alella jest rodzinnym projektem, rozpoczętym w 1991 roku przez przedsiębiorcę i enologa Josepa Marię Pujol-Busquetsa oraz jego żonę. Winnica znajduje się nieopodal Barcelony, w rolniczej części parku przyrodniczego Sierra de Marina. Posiadłość dzieli zaledwie 2 km od brzegu Morza Śródziemnego. Produkuje się tu spokojne wina z lokalnych szczepów oraz najwyższej klasy Cavy. Cała produkcja oparta jest na certyfikowanym rolnictwie ekologicznym, a spora część produkowanych tu win, to wina naturalne.

    Poznaj filozofię producenta

    Przyznane wyróżnienia:
    listopad-2020
  • Andeluna

    Andeluna to duża i nowoczesna wytwórnia położona w dolinie Uco, w argentyńskim regionie winiarskim Mendoza. Jest to wyjątkowe miejsce dla uprawy wysokiej jakości win. Wyróżnia je położenie u stóp Andów na wysokości 900 – 1300 m.n.p.m., duża liczba słonecznych dni oraz wysokie dzienne amplitudy temperatury. Robi się tu dobrze zbudowane, duże wina z klasycznych szczepów, takich jak Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot i Chardonnay.

  • Badet Clement

    Badet Clement, założona w 1995 roku przez Laurenta i Catherine Delaunay, dwoje winiarzy pochodzenia burgundzkiego, specjalizuje się w produkcji i marketingu win markowych. Z siedzibą w Nuits-Saint-Georges w Burgundii, firma zarządza produkcją w różnych lokalizacjach, głównie w Langwedocji, Burgundii, a także w Dolinie Rodanu i Prowansji. Misją firmy jest oferowanie win dostosowanych do rynków międzynarodowych, które zapewniają konsumentom wrażenia przekraczające ich oczekiwania. 

  • Balassa

    Istvan Balassa prowadzi w Tokaju butikową winnicę, w której produkuje jedne z najznakomitszych win w regionie. Przeszedł on długą drogę od początkującego winiarza do jednej z najważniejszych postaci tokajskiego winiarstwa. Z jednej strony wiedza, pasja i doświadczenie Istvana, z drugiej wybór najlepszych, zróżnicowanych terroir i korzystanie wyłącznie z najwyższej jakości owoców sprawiły, że poziom win Balassa został doceniony przez miłośników węgierskiego wina na całym świecie. Posiada on ponad 8 hektarów upraw w 10 różnych siedliskach położonych w czterech tokajskich miejscowościach, krok po kroku dokładając nowe. Aktualnie pracuje nad nową parcelą na południowym zboczu Szent Tamas obok parceli Makovicza. Do jego najbardziej znanych win nazwanych działkami należą Nyulaszo, Betsek i Szent Tamas. Wszystkim miłośnikom win węgierskich rekomendujemy Tokaje Balassa.

  • Barta Pince

    Producent wina – Karol Barta dokłada wszelkich starań, aby zachować właściwości gleby dla przyszłych pokoleń, dlatego stara się uprawiać winnice maksymalnie ekologicznie. Jego filozofia uprawy wina brzmi: interweniować w jak najmniejszym stopniu, zachować maksymalną czystość i używać metod organicznych do tworzenia win. Winnica posiada 10 hektarów uprawy, w tym nasadzenia na wysokości 320 m. n. p. m, na najwyższych partiach Öreg Király dűlő (Winnicy Starego Króla), gdzie winorośl uprawiano już w XIII wieku i które uchodzą za jedne z najlepszych w Tokaju. Winnica jest także oficjalnym dostawcą wina dla rządu Węgier.

  • Battifarano

    "Znamy dobrze nasze siedlisko, cal po calu, w takiej postaci, w jakiej jest nam dane. I produkujemy w oparciu o jego smaki, a nie nasze gusta”

    Don Vincenzo Battifarano

    Gospodarstwo “Masseria Battifarano” należy do rodziny Battifarano od pięciu wieków, czyli siedemnastu pokoleń. Francesco Battifarano, syn Vincenza, jest drugim pokoleniem agronomów z wykształcenia. Wcześniej było to po prostu samowystarczalne gospodarstwo, a od 1930 funkcjonuje jako przedsiębiorstwo rolnicze. Oprócz upraw winnej latorośli na stu hektarach rosną gaje oliwne i sad brzoskwiniowy, w bliskim sąsiedztwie Morza Jońskiego, w regionie Bazylikata na połuidniu Italii. Winiarnia Battifarano prezentuje intersującą mieszankę tradycji i nowoczesności. W winnicach uprawiane są głównie lokalne odmiany winorośli, jak białe greco czy lubiane primitivo, a dodatkowo znane, międzynarodowe odmiany winorośli francuskiego pochodzenia, jak Petit Verodt. Wszystko w oparciu o zasady zrównoważonego rolnictwa, z poszanowaniem środowiska naturalnego. Battifarano: vini, cultura, agricultura.

    Poznaj filozofię producenta

    Przyznane wyróżnienia:
    listopad-2020
  • Bencze Birtok - BIO

    Bencze to wyznający biodynamiczną filozofię producent z węgierskiego Badascony. Warto zaznaczyć, że właściciel winnicy - Istvan to właściciel i enolog w jednej osobie, wiedzę i doświadczenie zdobywał we Włoszech. Swoją uwagę skupia na niemieckich odmianach Rieslinga oraz na Pinot Noir. Region Badascony, zaraz po tokajskim, jest najsłynniejszy i najpiękniejszy na Węgrzech. Rozciąga się nad jeziorem Balaton w otoczeniu wulkanicznej góry, która ma kształt ściętego stożka. Stoki góry Badacsony pokryte są przez soczystą zieleń winnic, przeplataną bielą zabudowań. Same wina to absolutny top. Region zasłynął z Olaszrizlinga, który jest tutaj wyśmienity.

  • Berg

    Marka BERG fukcjonuje na polskim rynku od kilku lat. 

    Naszą misją jest oferowanie produktów o jakości i wzornictwie z górnej półki – ale w przystępnych cenach.

  • Bodegas Franco - Espanolas

    Szanowana bodega produkująca klasyczne stylem wina w sercu regionu La Rioja. Siedziba winiarni niezmiennie od 1890 roku mieści się w Logroño, stolicy sławnego regionu nad brzegiem rzeki Ebro. Bodegas Franco-Españolas to w istocie francusko - hiszpańskie przedsięwzięcie, które jak w soczewce skupia w sobie historię apelacji Rioja. Pod koniec XIX wieku wielu francuskich winiarzy podjęło pracę w Hiszpanii, głównie w wiodącej Rioja, z powodu klęski winnic bordoskich, związanej z plagą filoksery w Europie. Wnieśli oni swoją
    wiedzę i doświadczenie w rozwój hiszpańskiego wina. I właśnie na kanwie tej współpracy w 1890 roku powstała winiarnia Bodegas Franco-Españolas. Linia win Rioja Bordón oferowana w przystępnych cenach ma za zadanie popularyzować typowe dla regionu wina dobrej jakości.

    Poznaj filozofię producenta

    Przyznane wyróżnienia:
    marzec-2021
  • Bodegas Mocen

    Bodegas Mocén to rodzinna winnica znajdująca się w miejscowości Rueda, na obszarze regionu Castilla y León. Winnica położona na wysokości 750m n.p.m, wystawiona jest na działanie ekstremalnego, kontynentalnego klimatu. Te trudne warunki pomagają trenować winorośl w ciągłej walce o przetrwanie. Wynikową tych czynników są winogrona dobrze skoncentrowane w cukry, które pozwalają tworzyć wina o wysokiej intensywności aromatycznej.

  • Bodegas Muguel Calatayud

    Winiarnia Muguel Calatayud łączy tradycyjne metody produkcji wina z najbardziej zaawansowanymi technologiami, aby uzyskać pełną gamę win, które są w stanie zaspokoić różne gusta konsumentów na całym świecie.

    Miguel Calatayud był założycielem i prezesem firmy od 1920 do 1968 roku. Jego przedsiębiorczy charakter i ciągła ciężka praca sprawiły, że biznes winiarski rozwijał się stopniowo, produkując wina pierwszej jakości i ciesząc się uznaniem w całej Hiszpanii.

    Dziś pracuje trzecie pokolenie rodziny, kierowanej przez José Marię Calatayuda, który zarządza winnicą. Winiarnia Muguel Calatayud obecnie wysyła do ponad 30 krajów, a tym samym podtrzymuje ducha jej założyciela w pasji do sztuki wytwarzania najlepszych win.

  • Bodegas Torres

    Torres to hiszpański gigant w dziedzinie produkcji i sprzedaży wina wywodzący się z Penedes i w tym regionie mający swoją siedzibę. Ta rodzinna firma powstała w 1870 roku dzięki wysiłkom Jaime Torresa i jego brata Miguela. Obecnie za sterami firmy zasiada piąte pokolenie Torresów. Dzięki innowacyjności i ciągłej chęci ekspansji wina Torres są dziś eksportowane do 140 krajów, a w portfolio przedsiębiorstwa znajduje się sześć wytwórni w Hiszpanii oraz po jednej w Chile i USA. Zróżnicowane pod względem mikroklimatu winnice pozwalają na uprawę szerokiej palety odmian winorośli oraz produkcję różnych stylów wina.

  • Bodegas Valparaiso

    Winiarnie Valparaiso znajdują się w Quintana del Pidio (Burgos), znanym również jako Ogród La Ribera, na wzgórzu z widokiem na wioskę i jej stare budynki. Idealne miejsce, na którym wznoszą się mury winnicy.

    Bodegas Valparaiso posiada ponad 70 hektarów własnych winnic głównie z uprawą Tempranillo: jedna parcela z początku XX wieku, (która znajduje się w pobliżu winnicy, w tej samej gminie Quintana del pidio) i dwie nowe, z początku XXI (nowe winnice znajdują się w dwóch dobrze określonych strefach, winnica rybacka (Valladolid) do 925 m i Sotillo (Burgos) do 825 m.).

    Dyrektorem technicznym Bodegas Valparaiso jest Rubén Provedo. Rubén zawsze utrzymywał, że wino to filozofia życia, a naczelną zasadą jego pracy jest tworzenie win z duszą.

    Bodegas Valparaíso narodziło się z chęci tworzenia nowoczesnych win o wyjątkowej jakości. Z tego powodu winiarnia produkuje bardzo niewielką ilość wina, zgodnie ze swoim celem tworzenia autentycznych win Ribera del Duero. Obecnie winiarnia może wyprodukować 300 000 butelek rocznie.

  • Bodvin

    Średniej wielkości producent z tokajskiej miejscowości Mád posiadający własne tereny w winnicach Király i Veres. Produkuje Furmint na 70% swojej powierzchni, Hárslevelű na 25% i Sargamuskotaly na 5%. Posiada najnowocześniejszą przestrzeń do przetwarzania, fermentacji i przechowywania. Stosuje ograniczenia wydajności we wszystkich obszarach zgodnie z przepisami koła Mádi, stowarzyszenia regulującego poziom produkowanych tu win.

  • Bolyki Pince

    Bolyki Pinceszet to wyjątkowa winnica zlokalizowana pomiędzy wysokimi skałami w północno-wschodniej części Egeru. Właścicielem jest Jani Bolyki, winiarz, DJ i showman, który na terenie posiadłości organizuje festiwale muzyczne. Wina skosztować można w wykutej w wielkiej skale sali degustacyjnej. Charakter miejsca dodatkowo podkreślają surrealistyczne etykiety win. 

  • Boujong Weingut

    Jest to rodzinna winiarnia, w której produkcją win zajmuje się już czwarte pokolenie Boujongów. 14 hektarów winorośli uprawiane jest w środkowej części Doliny Mozeli, w gminie Brauneberg – jednej z najlepszych lokalizacji dla rieslinga na świecie. Ciepła gleba łupkowa w stromych winnicach, a także w winnicach dolinnych, przyczynia się do wyjątkowego smaku i jakości tutejszych win. Podstawa produkcji to oczywiście wina białe, z królem rieslingiem na czele, ale spotkamy także pod szyldem Wiengut Boujong lekkie czerwienie.

    Poznaj filozofię producenta

    Przyznane wyróżnienia:
    czerwiec-2021
  • Budahazy

    Budahazy - butikowy producent z prężnie rozwijającego się miasteczka Mad w Tokaju. Uprawiają łącznie 3 hektary na co składają się 4 działki na Szent Tamàs, 3 na Nyùlàszò i 1 na Kishegy. Uprawa winnicy? Nie stosują herbicydów i insektycydów, a miejscowe rośliny pozostawiane są bez orki, jedynie kontrolowana jest wysokość tych roślin poprzez koszenie. Brak jednak certyfikatu ekologicznego, ponieważ mają otwartą możliwość rozpylania syntetycznych fungicydów, które są zakazane w uprawie bio, jeśli ilość chorób grzybiczych jest zbyt wysoka. Każde z win szczególne, o innej kwiatowej etykiecie, łączna produkcja nie przewyższa… 6000 butelek. Te wina znajdują się w kartach win najlepszych restauracji Szwecji, Szwajcarii i Tajwanu. Skromnie, ale starannie, można by najkrócej zdefiniować styl produkcji winiarni Budahazy. Wina w pełni oddają jakość doskonałego terroir oraz kunszt utalentowanego enologa – Akosa Szokolaia. To bez wątpienia jeden z naszych najlepszych producentów z regionu.

    Poznaj filozofię producenta

    Przyznane wyróżnienia:
    lipiec-2021
  • Budahazy Fekete Kuria

    Budaházy Fekete Kúria (nie mylić z Budaházy) = Budaházy Czarny Dwór.

    Obserwujemy tego winiarza od 2012 roku. Słowo „postęp” pasuje tu idealnie. Pierwszą jaskółkę stanowił smaczny Sárga Muskotály Dry 2012, po nim pojawił się świetny Furmint 2013, a za nim kolejne, udane roczniki z odmiany hárslevelű. Trzymamy kciuki, by Dávid Rémusz odpowiedzialny za wina w Budaházy Fekete Kúria nie zwalniał tempa rozwoju tej niewielkiej winiarni.

  • Bukolyi Marcell - Organic / BIO

    "Jesteśmy prawdziwą rodzinną winiarnią. Moja żona Lilla, nasze dzieci Bernát i Bíborka.
    Uprawą winorośli zajmujemy się od 15 lat. Mieliśmy stare marzenie o cudownej małej posiadłości u podnóża wzgórza Nagy-Eged. Spełniło się! Obecnie zbieramy winogrona wyłącznie z naszej własnej 14-hektarowej plantacji, która jest jedyną w 100% ekologiczną winnicą w regionie winiarskim Eger. Sami dbamy o nasze winnice i tworzymy nasze wina, włączając w to wszystkie fazy pracy umysłowej i fizycznej. Zostałem nagrodzony jako Młody Węgierski Winiarz Roku 2014 i od tego czasu z roku na rok jestem jednym z 50 najlepszych winiarzy w moim kraju."

    Wzgórze Nagy-Eged jest charakterystycznym miejscem do produkcji wina, dobrze widocznym . Jest to największy terroir na Węgrzech. Ze względu na wyjątkową lokalizację, skład gleby i klimat jest najcenniejszym siedliskiem winiarskim w regionie. Można powiedzieć, że wzgórze Eged jest dla Egeru prawdziwym grand cru.

  • Bura-Mrgudić BIO

    Znajduje się w miejscowości Potomje na Półwyspie Peljesac. To południowa Dalmacja, w regionie administrowanym przez znany i lubiany Dubrownik. W krajobraz popularnej destynacji wakacyjnej wpisane są wapienne góry, piniowe lasy, błękit Adriatyku i czasem stromo położone winnice. Klimat śródziemnomorski, skalista ziemia bogata w minerały, zwłaszcza potas. Średnio 2650 godzin nasłonecznienia w ciągu roku... To mała ojczyzna znakomitych win czerwonych ze szczepu plavac mali, zwłaszcza ze sławnej apelacji Dingac. Ich twórcą jest Niko Bura, autorytet nie tylko na półwyspie, ale na skalę kraju. Jego rodzinna winiarnia tworzy wina od pięciu pokoleń, z tradycją sięgającą 1860 roku. Winiarnia Bura – Mrgudic produkuje wina ekologiczne.

  • Carl Loewen Weingut

    Tradycja winnicy sięga 1803 roku. Przodkowie obecnych właścicieli kupili winnice w Maximiner Klosterlay. Winnica jest nadal oparta na tych najstarszych parcelach. Winnica w Laurentiuslay ma wielkość jednego hektara. Tutaj uprawiane są winorośla na najlepsze wina. Parcela w Laurentiuslay została sklasyfikowana jako Grand Cru.Parcela w Maximin Herrenberg została zasadzona z myślą o korzeniach. Jest to jedna z najstarszych winnic Riesling na świecie. Ta oryginalna winnica została zachowana do dziś i stanowi podstawę win najwyższej jakości Carla Loewena

  • Casabella

    Casabella znajduje się w samym sercu starożytnego "kraju wina" i stanowi element ciągłości między tradycją a innowacją. Jest to mało w Polsce znana apelacja Colli Piacentini w regionie Emilia-Romagna. Uprawia się tu głównie lokalne odmiany winorośli takie jak czerwone Bonarda, Barbera czy Croatina i biała Malvasia lub Lambrusco. Obecnie wysoka jakość, dynamiczny i szybki rozwój sprawiły, że wina Casabella zdobywają liczne nagrody na arenie międzynarodowej. 

Pokazuje 1 - 24 z 133 elementów