Nowe produkty

Promocje

Marki Jest 144 marek

na stronę
Pokazuje 1 - 24 z 144 elementów
  • Abbotts & Delaunay

    Winnica

    Winnica Abbotts & Delaunay znajduje się w samym sercu Langwedocji, u podnóża Pirenejów oraz w bliskiej odległości do basenu morza śródziemnego. Prowadzone przez małżeństwo Catherine i Laurent Delaunay przedsiębiorstwo prowadzi kilkanaście winnic o łącznej powierzchni 150ha, w tym wina Badet Clement oraz prezentowana w statystykach* posiadłość Métairie d’Alon. Wina od Abbotts & Delaunay cieszą się międzynarodowym uznaniem potwierdzanym przez liczne medale np. dla win Le PalajoAlto Stratus 

    Szczepy

    W ramach Abbotts & Delaunay produkowanych jest wiele szczepów, przede wszystkim Pinot Noir i Chardonnay. Wszystkie uprawy są organiczne oraz zbierane ręcznie. 

    Historia

    Laurent reprezentuje już piąte pokolenie winiarzy, swoje doświadczenie budował poprzez studia enologiczne i uprawy winorośli w Beaune i Dijon oraz praktyki w Kalifornii. Pomimo burgundzkich korzeni (środkowa Francja) małżeństwo zdecydowało się na zakup upraw w 1995r. na południu, w Langwedocji, które prowadzą z sukcesem do dnia dzisiejszego.

    Klimat / Gleba

    Winnica Abbotts & Delaunay jest pod wpływem klimatu śródziemnomorskiego. Jest to jeden z najgorętszych i najbardziej  suchych regionów we Francji. Podłoże to w znaczącej mierze kreda, skały wapienne oraz gleby aluwialne. Region Langwedocji z ponad 300,000 ha upraw jednym z największych regionów w winiarskich na świecie. 

    Poznaj filozofię producenta

    Przyznane wyróżnienia:
    pazdziernik-2021
  • Alta Alella - Organic/BIO

    Winnica

    Zlokalizowana pod Barceloną, winnica Alta Alella to jeden z najlepszych producentów wysokogatunkowej Cavy. Od samego początku uprawy są prowadzone w myśl poszanowania dla środowiska naturalnego, co znajduje potwierdzenie w licznych certyfikatach  rolnictwa ekologicznego oraz nazwach niektórych win, które odzwierciedlają rodzime ptactwo.

    Szczepy

    Ze względu na specjalizację w produkcji Cavy, winnica Alta Allela koncentruje się na uprawie Pansa Blanca (Xarel-lo), Pansa Rosada, różowej odmianie PB. Wraz z rozwojem winnicy pojawiają się jednak coraz odważniejsze i smaczniejsze próby tworzenia win spokojnych opartych o szczepy Chardonnay, Macabeo (Viura), Syrah i Mataró. Wszystkie zbiory dokonywane są ręcznie, co ułatwia dokładną kontroli dojrzałości i jakości umożliwiając szukając optymalnego momentu zbioru w jak najzdrowszych warunkach.

    Historia

    Winnica została założona przez byłego dyrektora technicznego win musujących w koncernie Martini & Rossi - Josepa Pujol-Busquets'a oraz jego żonę Cristinę.  obecnie jest prowadzona głównie przez jego córki Mireię i Georginę, biologa i dietetyka, które poświęcają się rodzinnemu handlowi z oddaniem i precyzją.

    Klimat / Gleba

    Uprawy winnicy Alta Alella znajdują się zaledwie dwa kilometry od Morza Śródziemnego, a winnice są obsadzone na zboczach i tarasach zlokalizowanych na wysokości od 100 do 250 m n.p.m. Winorośl uprawiana jest na glebie Sauló, która jest jednym z najważniejszych elementów definiujących wina z Alta Alella: kwaśnej, białej, piaszczystej glebie na bazie granitu o niskiej zawartości wapienia, niskiej zawartości materii organicznej i dobrym naturalnym odprowadzaniu wody.

    Poznaj filozofię producenta

    Przyznane wyróżnienia:
    listopad-2020 grudzien-2021
  • Andeluna

    Andeluna to duża i nowoczesna wytwórnia położona w dolinie Uco, w argentyńskim regionie winiarskim Mendoza. Jest to wyjątkowe miejsce dla uprawy wysokiej jakości win. Wyróżnia je położenie u stóp Andów na wysokości 900 – 1300 m.n.p.m., duża liczba słonecznych dni oraz wysokie dzienne amplitudy temperatury. Robi się tu dobrze zbudowane, duże wina z klasycznych szczepów, takich jak Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot i Chardonnay.

  • Attila Gere

    Winnica

    Winnica Attila Gere jest położona na samym południu Węgier, tuż przy granicy z Chorwacją.  Jest to jeden z najbardziej rozpoznawanych producentów win czerwonych na Węgrzech z międzynarodowym uznaniem. Od 2010 roku wszystkie winnice należące do winiarni Gere Attila są uprawiane ekologicznie. Flagowym winem winnicy Attila Gere jest Kopar - kupaż Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc produkowane wyłącznie w wyjątkowych rocznikach z mieszanek leżakowanych przez 16 - 20 miesięcy.

    Szczepy

    Ze względu na dogodne warunki klimatyczne w regionie Villany uprawia się tutaj głównie wina czerwone, stanowią one 80% wszystkich nasadzeń. W samej winiarni Attila Gere dominują  Olaszrizling, Portugieser, Kékfrankos, Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Fekete Járdovány.

    Historia

    Rodzina Gere zajmuje się winem od 7 pokoleń. Jedynie u dziadka oraz ojca obecnego właściciela kultura produkcji wina została przerwana przez wpływ II wojny światowej. Attila Gere porzucił wyuczony zawód w 1991r. i wrócił do rodzinnych tradycji zakładając winnicę Attila Gere, która jest dziś jedną z najbardziej znanych winiarni na Węgrzech.

    Klimat / Gleba

    Region Villany to mieszanka dwóch klimatów: kontynentalnego i śródziemnomorskiego. Sama winnica Attila Gere może się pochwalić jedną z najwyższych temperatur oraz liczb godzin słonecznych na całych Węgrzech - przekładając się jednocześnie na długi okres wegetacji. Cechą wspólną wszystkich win pochodzących z regionu Villany jest lessowa gleba, bogata w kredę z wapienno-dolomitową podściółką - idealny podkład do produkcji najlepszych czerwonych win.

  • Badet Clement

    Badet Clement, założona w 1995 roku przez Laurenta i Catherine Delaunay, dwoje winiarzy pochodzenia burgundzkiego, specjalizuje się w produkcji i marketingu win markowych. Z siedzibą w Nuits-Saint-Georges w Burgundii, firma zarządza produkcją w różnych lokalizacjach, głównie w Langwedocji, Burgundii, a także w Dolinie Rodanu i Prowansji. Misją firmy jest oferowanie win dostosowanych do rynków międzynarodowych, które zapewniają konsumentom wrażenia przekraczające ich oczekiwania. 

  • Balassa

    Winnica

    Balassa to  butikową winnica z siedzibą w Tokaju, która produkuje jedne z najznakomitszych win ze szczepów Furmint i Harslevelu w regionie. Z jednej strony wiedza, pasja i doświadczenie Istvana, z drugiej wybór najlepszych, zróżnicowanych terroir i korzystanie wyłącznie z najwyższej jakości owoców sprawiły, że poziom win Balassa został doceniony przez miłośników węgierskiego wina na całym świecie. 

    Szczepy

    Jak przystało na reprezentanta Tokaju dwa główne szczepy uprawiane przez Istvana Balassę to Furmint i Harslevelu. Obsadzenia uzupełniają inne białe szczepy: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Kövérszőlő oraz Rajnai rizling.

    Historia

    Winnica Istvan Balassa powstała w 2005r., początki opierały się o jedną działkę nieprzekraczjącą powierzchni 1ha. Dzisiaj aerał jest prawie dwudziestokrotnie większy i rozlokowany w wielu geologicznie odmiennych terenach gwarantując sporą różnorodność.  Istvan Balassa oprócz win produkuje również kraftowe piwa.

    Klimat / Gleba

    Winnica Balassa prowadzi uprawę na ponad 10 działkach zlokalizowanych na terenie Tokaju, w tym na bodajże najbardziej renomowanych parcelach rozpościerających sie na zboczu wzgórza Św. Tomasza (Szent Tamas). Wszystkie uprawy zlokalizowane są na wysokościach 120 - 280m n.p.m. i na typowych dla Tokaju glebach wulkanicznych.

  • Barta Pince

    Winnica

    Barta to jedna czołowych rodzinnych manufaktur wina zlokalizowana w tokajskiej miejscowości Mad. Winnica jest prowadzona w sposób organiczny z minimalną ingerencją człowieka, w efekcie czego każdy rocznik ma swoją unikalną charakterystykę. Uprawy prowadzone są na dwóch tarasach Öreg király  (10ha) oraz Kővágó (3.5ha). Winnica jest oficjalnym dostawcą wina dla rządu Węgier.

    Szczepy

    Ponad 80% nasadzeń to Furmint, uzupełniony szczepami: HárslevelűSárgamuskotály i Kövérszőlő. Połowa nasadzeń jest ułożona w takim sposób, że zbiór winogron jest możliwy wyłącznie ręcznie. 

    Historia

    Pierwsze informacje na temat kultywacji wina na zboczu Öreg Király-dűlő pochodzi już z XIIIw. To również z tych zboczy pochodziło jedno z najbardziej cenionych tokajskich win, wielbionych między innymi, przez słynny na Węgrzech ród Rakoczy. Po II wojnie światowej, produkcja została porzucona, ponieważ nie była w stanie konkurować z niskojakościowymi, masowymi producentami. Trend ten został odwrócony w 2004r. przez rodzinę Barta, którzy do dnia dzisiejszego prowadzą winiarnię.

    Klimat / Gleba

    Winnica posiada południową i południowo-zachodnią ekspozycję. Kamienna gleba (wulkaniczny tuf) w połączeniu ze stromym zboczem czyni uprawy na tych zboczach wyjątkowo trudne. Winnica rozwija intensywnie tarasy Kővágó, na których pierwsze zbiory dokonano w 2017r., a pozostałe 13ha czeka na obsadzenia.

  • Battifarano

    "Znamy dobrze nasze siedlisko, cal po calu, w takiej postaci, w jakiej jest nam dane. I produkujemy w oparciu o jego smaki, a nie nasze gusta”

    Don Vincenzo Battifarano

    Gospodarstwo “Masseria Battifarano” należy do rodziny Battifarano od pięciu wieków, czyli siedemnastu pokoleń. Francesco Battifarano, syn Vincenza, jest drugim pokoleniem agronomów z wykształcenia. Wcześniej było to po prostu samowystarczalne gospodarstwo, a od 1930 funkcjonuje jako przedsiębiorstwo rolnicze. Oprócz upraw winnej latorośli na stu hektarach rosną gaje oliwne i sad brzoskwiniowy, w bliskim sąsiedztwie Morza Jońskiego, w regionie Bazylikata na połuidniu Italii. Winiarnia Battifarano prezentuje intersującą mieszankę tradycji i nowoczesności. W winnicach uprawiane są głównie lokalne odmiany winorośli, jak białe greco czy lubiane primitivo, a dodatkowo znane, międzynarodowe odmiany winorośli francuskiego pochodzenia, jak Petit Verodt. Wszystko w oparciu o zasady zrównoważonego rolnictwa, z poszanowaniem środowiska naturalnego. Battifarano: vini, cultura, agricultura.

    Poznaj filozofię producenta

    Przyznane wyróżnienia:
    listopad-2020
  • Bencze Birtok - BIO

    Winnica

    Istvan Bencze to młody przedstawiciel węgierskiego winiarstwa, który przywiązuję ogromną wagę do naturalnego podejścia do produkcji wina. Bencze od samego początku stawiał na rolnictwo organiczne (uzyskana certyfikacja 2015r.), które później wyewoluowało w kierunku biodynamiki (certyfikacja Demeter uzyskana w 2019r.). Filozofia Bencze nacechowana jest niskointerwencyjnym winiarstwem: nie stosuje się tutaj procesów filtracji, klarowania, siarki, 100% upraw zbieranych jest ręcznie, natomiast do fermentacji wykorzystuje się dzikie drożdże. To wszystko sprawia, że wina są oryginalne i w smaku odbiegają od klasyki (w szczególności Riesling) i są to produkty dla osób świadomie decydujących się na wina naturalne.

    Szczepy

    Winnica uprawia autochtoniczne (lokalne) szczepy: Kék bakator, Kadarka, Hajnos kék, Kéknyelű, Tihanyi kék, które uzupełniane są europejskimi odmianami Riesling i Pinot Noir. 

    Historia

    Bencze z wykształcenia jest…informatykiem i przez kilka lat z sukcesami prowadził własną firmę IT. Po okresie spędzonym we Włoszech, (jego żona studiowała we Florencji  projektowanie wnętrz) Istvan zadecydował o zmianie specjalizacji i zakupie 0.3ha działki w okolicach Balatonu. Kolejne lata to intensywny rozwój winnicy, która dzisiaj liczy juz ponad 20ha (z czego 15ha kultywowanych).

    Klimat / Gleba

    Winnica poddawana jest wpływem dwóch klimatów: kontynentalnego oraz śródziemnomorskiego. Gleby to mieszanka gleb brunatnych, wulkanicznych bazaltów i tuf oraz piaskowców, glin, piasku i wapieni.

  • Berg

    Marka BERG fukcjonuje na polskim rynku od kilku lat. 

    Naszą misją jest oferowanie produktów o jakości i wzornictwie z górnej półki – ale w przystępnych cenach.

  • Bodegas Franco - Espanolas

    Szanowana bodega produkująca klasyczne stylem wina w sercu regionu La Rioja. Siedziba winiarni niezmiennie od 1890 roku mieści się w Logroño, stolicy sławnego regionu nad brzegiem rzeki Ebro. Bodegas Franco-Españolas to w istocie francusko - hiszpańskie przedsięwzięcie, które jak w soczewce skupia w sobie historię apelacji Rioja. Pod koniec XIX wieku wielu francuskich winiarzy podjęło pracę w Hiszpanii, głównie w wiodącej Rioja, z powodu klęski winnic bordoskich, związanej z plagą filoksery w Europie. Wnieśli oni swoją
    wiedzę i doświadczenie w rozwój hiszpańskiego wina. I właśnie na kanwie tej współpracy w 1890 roku powstała winiarnia Bodegas Franco-Españolas. Linia win Rioja Bordón oferowana w przystępnych cenach ma za zadanie popularyzować typowe dla regionu wina dobrej jakości.

    Poznaj filozofię producenta

    Przyznane wyróżnienia:
    marzec-2021
  • Bodegas Mocen

    Bodegas Mocén to rodzinna winnica znajdująca się w miejscowości Rueda, na obszarze regionu Castilla y León. Winnica położona na wysokości 750m n.p.m, wystawiona jest na działanie ekstremalnego, kontynentalnego klimatu. Te trudne warunki pomagają trenować winorośl w ciągłej walce o przetrwanie. Wynikową tych czynników są winogrona dobrze skoncentrowane w cukry, które pozwalają tworzyć wina o wysokiej intensywności aromatycznej.

  • Bodegas Muguel Calatayud

    Winiarnia Muguel Calatayud łączy tradycyjne metody produkcji wina z najbardziej zaawansowanymi technologiami, aby uzyskać pełną gamę win, które są w stanie zaspokoić różne gusta konsumentów na całym świecie.

    Miguel Calatayud był założycielem i prezesem firmy od 1920 do 1968 roku. Jego przedsiębiorczy charakter i ciągła ciężka praca sprawiły, że biznes winiarski rozwijał się stopniowo, produkując wina pierwszej jakości i ciesząc się uznaniem w całej Hiszpanii.

    Dziś pracuje trzecie pokolenie rodziny, kierowanej przez José Marię Calatayuda, który zarządza winnicą. Winiarnia Muguel Calatayud obecnie wysyła do ponad 30 krajów, a tym samym podtrzymuje ducha jej założyciela w pasji do sztuki wytwarzania najlepszych win.

  • Bodegas Torres

    Torres to hiszpański gigant w dziedzinie produkcji i sprzedaży wina wywodzący się z Penedes i w tym regionie mający swoją siedzibę. Ta rodzinna firma powstała w 1870 roku dzięki wysiłkom Jaime Torresa i jego brata Miguela. Obecnie za sterami firmy zasiada piąte pokolenie Torresów. Dzięki innowacyjności i ciągłej chęci ekspansji wina Torres są dziś eksportowane do 140 krajów, a w portfolio przedsiębiorstwa znajduje się sześć wytwórni w Hiszpanii oraz po jednej w Chile i USA. Zróżnicowane pod względem mikroklimatu winnice pozwalają na uprawę szerokiej palety odmian winorośli oraz produkcję różnych stylów wina.

  • Bodegas Valparaiso

    Winiarnie Valparaiso znajdują się w Quintana del Pidio (Burgos), znanym również jako Ogród La Ribera, na wzgórzu z widokiem na wioskę i jej stare budynki. Idealne miejsce, na którym wznoszą się mury winnicy.

    Bodegas Valparaiso posiada ponad 70 hektarów własnych winnic głównie z uprawą Tempranillo: jedna parcela z początku XX wieku, (która znajduje się w pobliżu winnicy, w tej samej gminie Quintana del pidio) i dwie nowe, z początku XXI (nowe winnice znajdują się w dwóch dobrze określonych strefach, winnica rybacka (Valladolid) do 925 m i Sotillo (Burgos) do 825 m.).

    Dyrektorem technicznym Bodegas Valparaiso jest Rubén Provedo. Rubén zawsze utrzymywał, że wino to filozofia życia, a naczelną zasadą jego pracy jest tworzenie win z duszą.

    Bodegas Valparaíso narodziło się z chęci tworzenia nowoczesnych win o wyjątkowej jakości. Z tego powodu winiarnia produkuje bardzo niewielką ilość wina, zgodnie ze swoim celem tworzenia autentycznych win Ribera del Duero. Obecnie winiarnia może wyprodukować 300 000 butelek rocznie.

  • Bodvin

    Winnica

    Bodvin to jedna z bardziej nowoczesnych winnic w Tokaju, zlokalizowana w miejscowości Mad. Założona przez trzech braci Bodnar wspieranych przez Istvana Szamesa. Co ciekawe doradcą przy zakładaniu winnicy był jeden z najwybitniejszych winiarzy na Węgrzech - Istvan Szepsy, którego wina również posiadamy w swojej ofercie.

    Szczepy

    Bodvin skupia się na trzech szczepach: Furmint (70%), Hárslevelű (25%) i Sárgamuskotály (5%), z których powstają wina jednoszczepowe, cuvee oraz klasyczne tokajskie Aszu.

    Historia

    Początkowo cała produkcja była dedykowana ne export do USA. Dopiero z czasem gdy rodzimy i europejski rynek uwierzył w wybitność win węgierskich ten trend został odwrócony. Jedną z kluczowych postaci w firmie jest Gabor Orosz, który obecnie zarządza winnicą i jest związany z Bodvinem od 1994r. Firma pomimo nowoczesnej infrastruktury stosuje wszystkie ograniczenia wydajności, zgodnie z przepisami koła Mádi, stowarzyszenia regulującego poziom produkowanych tu win.

    Klimat / Gleba

    Bodvin zarządza ponad 10ha upraw na najbardziej znanych parcelach w regionie: Király, Nyúlászó, Úrágya, Betsek, Hosszúkötél, Holdvölgy oraz Szent-Tamás. Większosć upraw posiada południową lub południowo-zachodnią ekspozycję. Bodvin, podobnie jak cały region tokajski poddawany jest wpływom klimatu kontynentalnego, który powoduje upalne lata oraz mroźne zimy. 

  • Bolyki Pince

    Winnica

    Zlokalizowana ok. 10 min od centrum Egeru, Bolyki to zdecydowanie jedna z najpiękniej zaaranżowanych winnic na Węgrzech. Położenie w otoczeniu 30-metrowych głazów kamiennych z historycznego kamieniołomu to nie jedyny wyznacznik tego miejsca. Właściciel, János Bolyki, to czlowiek instytucja - winiarz, DJ, showman. Jego kompleksowe podejście do winiarstwa (w tym niesamowite etykiety) zostało wielokrotnie nagradzane tytułem winiarza roku. Największą dumą dla Jánosa jest lokalny charakter win, dlatego często przed nazwami szczepów znajdziemy dopiski "Egri".

    Szczepy

    Winnica uprawie kilkanaście szczepów na różnych zboczach. Do najważniejszych należą Kékfrankos, Merlot, Hárslevelű, Királyleányka oraz Sauvignon Blanc.

    Historia

    János Bolyki jest z wykształcenia inżynierem rolnictwa i od 2003r. zarządza rodzinnym biznesem. Oprócz pieczałowitego przywiązania do oprawy graficznej swoich win, Bolyki dba o najwyższą jakość. Wszystkie wina produkowane są z wykorzystaniem minimalnej ingerencji zewnętrznej i z wielką dbałością o winogrona. Proces fermentacji zachodzi przy użyciu naturalnych drożdży, natomiast część win butelkowanych jest bez procesu filtracji.

    Klimat / Gleba

    Eger, znany głównie z światowej sławy Bikaverów, charakteryzuje się glebami wulkanicznymi. Większość z winnic posiada posiada system piwnic i korytarzy. Nie inaczej jest w przypadku Bolykiego - tutaj wkomponowano się w infrastrukturę historycznie wykorzystywaną przez kamieniołom - miejsce godne polecenia i odwiedzenia! 

  • Boujong Weingut

    Winnica

    Winnica Boujong to producent znakomitych mozelskich Rieslingów z Brauenbergu. Jako rodzinna firma, Boujong produkuje wino w naturalny sposób, bez wykorzystania herbicydów. Właściciele organizują regularne wycieczki po winnicy, jak również prowadzą mały pensjonat B&B dla turystów chcących dokładnie zwiedzić ten piękny region na styku trzech krajów - Niemiec, Luksemburgu i Francji. 

    Szczepy

    Jak na typową winnicę z regionu Mozela przystało dominującym szczepem jest Riesling, który zajmuje 60% nasadzeń. Pozostałe 40% to Chardonnay,  Müller-Thurgau (Rivaner) oraz Pinot Noir i Dornfelder. Na uwagę zwraca również rzadka uwagę krzyżówka Goldriesling, z której powstają wina o intensywnym smaku gałki muszkatołowej.

    Historia

    Obecni właściciele, małżeństwo Birgit i Christian Boujong to czwarte pokolenie winiarzy, które zarządza majątkiem winnicy Boujong od 2007r.. Historia tego miejsca jest o wiele dłuższa sięga aż XVIIIw. 

    Klimat / Gleba

    Strome tarasy oparte o skalne łupki, bezpośrednie sąsiedztwo rzeki Mozela oraz umiarkowany klimat to idealne warunki do upraw Rieslinga. Uprawy winnicy Boujong rozpościerają się na 3 tarasach: Klostergarten, Mandelgraben i Juffer. 

    Poznaj filozofię producenta

    Przyznane wyróżnienia:
    czerwiec-2021
  • Budahazy

    Winnica

    Butikowy producent z prężnie rozwijającego się miasteczka Mad w Tokaju na Węgrzech. Winiarz ceniący naturalność, co odzwierciedlone jest w niskointerwencyjnym podejściu do upraw  - nie stosuje się tu herbicydów i insektycydów. Winnica specjalizuje się w produkcji win słodkich, których jakość jest doceniona przez sommelierów na świecie - wina Budahazy znajdują się w najlepszych restauracjach w Szwecji, Szwajcarii i Tajwanie (dzięki nam również w Polsce). Wina w pełni oddają jakość doskonałego terroir oraz kunszt utalentowanego enologa – Akosa Szokolaia. To bez wątpienia jeden z naszych najlepszych producentów z regionu.

    Szczepy

    Na zaledwie 3ha Akos uprawia typowo lokalne szczepy: Furmint, Hàrslevelű oraz trochę mniej znany Kabar (krzyżówka Hárslevelű z Bouvier). Wszystkie grona zbierane są ręcznie. 

    Historia

    Właścicielem winnicy od 2000r. jest rodzina Budahazy, która jako pierwszą parcelę updopdobała sobie Kishegy. Wraz z rozwojem dochodziły kolejne, nad którymi pieczę od 2011r. stanowi Akos Szokolai.

    Klimat / Gleba

    Na winnice składają się parcele: Szent Tamàs, Nyùlàszò i Kishegy. Podłoże to gleba wulkaniczna, tuf ryolitowy zmieszany z ciężką gliną. O potencjale winnicy Budahazy może świadczyć fakt, że graniczy bezpośrednio z uprawami najbardziej znanego producenta win słodkich na Węgrzech - Istvana Szepsy'ego. 

    Poznaj filozofię producenta

    Przyznane wyróżnienia:
    lipiec-2021
  • Budahazy Fekete Kuria

    Winnica

    Budahazy Fekete Kuria to nowoczesny, rodzinny projekt zainicjowany w 2010r, na terenie czarnego dworu (fekete = czarny) z 1650r w Erdőbénye (Tokaj). Właściciel Dávid Rémusz stawia na jakość - ogranicza ilość zbieranych winogron do 1.5kg / krzew, pomimo potencjalnego zbioru na poziomie 15kg / krzew. To pozwala na otrzymanie lepszego wsadu do wina. Winnica posiada BIO certyfikację, którą uzyskała w 2018r. Wizyta w ich bistro to obowiązkowy punkt każdej wycieczki do Tokaju!

    Szczepy

    Winnica produkuje zaledwie kilka rodzajów win, oprócz klasycznych dla Węgier Furmintów, właściciele uprawiają szczepy Harslevelu, Sargamuskotaly, Muscat oraz Zeta. To umożliwia eksperymentowanie z winami słodkimi - w tym z niesamowicie wysoko ocenianym Pompasem, oraz Winem Lodowym, które w Berlinie otrzymało nadgrodę za najlepsze wino organiczne roku 2021. 

    Historia

    Obserwujemy tego winiarza od 2012 roku. Słowo „postęp” pasuje tu idealnie. Dávid Rémusz rozpoczął swoją przygodę w 2010 jako mała, rodzinna winiarnia. Pierwszą jaskółkę stanowił smaczny Sárgamuskotály Dry 2012, po nim pojawił się świetny Furmint 2013, a za nim kolejne, udane roczniki z odmiany hárslevelű. Celem jest jakość i status najlepszej winnicy organicznej w Tokaju.

    Klimat / Gleba

    W Budahazy Fekete Kuria klimat i gleba jest tożsama z tokajskimi standardami. Gleby to głównie powulkaniczne gleby skalne riolity, andezyty oraz tufy. 

  • Bukolyi Marcell - Organic / BIO

    Winnica

    Bukolyi Marcell to rodzinny projekt z Egeru, promujący ideę rolnictwa zrównoważonego. Wszystkie uprawy są w 100% organiczne, co potwierdza certyfikat Biokontroll Hungária. Uprawy znajdują się na wysokości 275 - 330 m n.p.m, na południowym stoku najbardziej prestiżowego wzgórza w regionie - Nagy-Eged, uznawanego za Grand Cru regionu Eger.

    Szczepy

    Na 14ha winnica  Bukolyi uprawia Kékfrankos, Syrah, Pinot Noir, Cabernet Franc, Riesling, Hárslevelű, Furmint oraz Traminer. To jednak wina oparte o Kekfrankosa są wizytówką winnicy. Kisfiam Egri Bikavér został oceniony przez Caroline Gilby MW z Decantera na 89 pkt, natomiast Kékfrankos Nagy-Eged 2018 przez Andreas Larsson (najlepszy Sommelier na świecie) na 92 pkt! 

    Historia

    Marcel Bukolyi jest związany z przemysłem winnym od ponad 15 lat. Swoją winnicę założył wspólnie z żoną w 2016r., 2 lata po tym jak Marcel otrzymał tutuł "Młodego Winiarza Roku" na Węgrzech. Małżeństwu zależy na produkcji win najwyższej jakości, które poprzez minimalną ingerencję człowieka będą mogły pokazać prawdziwy potencjał drzemiący w terroir Egeru, a szczególności wzgórza Nagy-Eged.

    Klimat / Gleba

    Bukolyi uprawia wino na trzech parcelach, każda o unikalnym charakterze. Köves o rozmiarze 6ha, położona na wysokości 310-330m, na glebach wapiennych, the Farm zlokalizowanej tuż przed winnicą (4 ha, 280-290m n.p.m.) z bogatą glebą kredową, oraz Birsalmás  o powierzchni 4 ha, zlokalizowanej na wysokości 275-301m n.p.m.) z podłożem wulkanicznym - wilgotną czarną glebą z warstwami piasku i tuf.

  • Bura-Mrgudić BIO

    Znajduje się w miejscowości Potomje na Półwyspie Peljesac. To południowa Dalmacja, w regionie administrowanym przez znany i lubiany Dubrownik. W krajobraz popularnej destynacji wakacyjnej wpisane są wapienne góry, piniowe lasy, błękit Adriatyku i czasem stromo położone winnice. Klimat śródziemnomorski, skalista ziemia bogata w minerały, zwłaszcza potas. Średnio 2650 godzin nasłonecznienia w ciągu roku... To mała ojczyzna znakomitych win czerwonych ze szczepu plavac mali, zwłaszcza ze sławnej apelacji Dingac. Ich twórcą jest Niko Bura, autorytet nie tylko na półwyspie, ale na skalę kraju. Jego rodzinna winiarnia tworzy wina od pięciu pokoleń, z tradycją sięgającą 1860 roku. Winiarnia Bura – Mrgudic produkuje wina ekologiczne.

  • Carl Loewen Weingut

    Winnica

    Carl Loewen to winnica zlokalizowana nad Mozelą z ponad 200-letnią tradycją. Jak większość manufaktur w tym regionie, Carl Loewen specjalizuje się w produkcji Rieslingów. Obecnie w winnicy pracują dwie generacje rodziny Loewen, które uprawiają winorośl na 4 parcelach zlokalizowanych w okolicy miejscowości Leiwen. Parcela Laurentiuslay, z której pochodzi Riesling Laurentiuslay Alte Reben Trocken została sklasyfikowana jako Grand Cru.

    Szczepy

    95% nasadzeń w winnicy to Rieslingi. Najstarsze krzewy pochodzą z 1896r., czyniąc Carl Loewen jedną z najstarszych winnic tego szczepu na świecie. Uzupełnieniem Rieslinga jest Pinot Blanc.  

    Historia

    Przodek obecnych właścicieli Karla i Christophera Loewen zakupił pierwszą działkę (Maximin Klosterlay) w 1803r. od Napoleona! W ramach Sekularyzacji postępującej na początku XiXw. władze chciały podzielić majątek mnichów i rozpoczęto sprzedaż winnic zwykłym rolnikom. Kolejne parcele byly nabywane w latach 1982 (Laurentiuslay), 1995 (Thörnicher Ritsch) oraz 2008 (Carl Schmitt-Wagner).

    Klimat / Gleba

    Uprawa winorośli w dolinie Mozeli to iście ekstremalny sport. Tarasy potrafią być piekelnie strome, co utrudnia zbiory, ale pozwala na świetną ekspozycję słoneczną. Zapraszamy na nasze social media gdzie przybliżamy pracę poszczególnych winnic. 

  • Casabella

    Casabella znajduje się w samym sercu starożytnego "kraju wina" i stanowi element ciągłości między tradycją a innowacją. Jest to mało w Polsce znana apelacja Colli Piacentini w regionie Emilia-Romagna. Uprawia się tu głównie lokalne odmiany winorośli takie jak czerwone Bonarda, Barbera czy Croatina i biała Malvasia lub Lambrusco. Obecnie wysoka jakość, dynamiczny i szybki rozwój sprawiły, że wina Casabella zdobywają liczne nagrody na arenie międzynarodowej. 

Pokazuje 1 - 24 z 144 elementów