Lamblin&Fils - o producencie wina

Rodzina Lamblin, właściciele Grands Vins de Chablis od 1690 roku, witają w Maligny w Burgundii. Winnica charakteryzuje się wyjątkowym terroir Chablis od 12 pokoleń, produkuje wysokiej jakości wina, regularnie nagradzane na konkursach winiarskich i opisywane przez międzynarodową prasę. W ofercie Rafa-Wino mamy indywidualną linię etykiet na cześć burgundczyka - Rogera Roblot.
Winnica
Położona w gminie Maligny, Lamblin & Fils jest jedną z najstarszych posiadłości w winnicy Chablis. Zarządzana przez dwóch braci: Michela i Didiera oraz ich synów.
Winnica Chablis obejmuje produkcję na ponad 5400 ha. Ziemie te wyłaniają się na zboczu wzgórza w sektorze wzdłuż rzeki „le Serein” o długości ponad 20 km.
Jak sami Lamblinowie mówią: uprawiają winorośl w rozsądny sposób, aby produkować zdrowe winogrona, zagwarantować jakość wina, zachować ekosystem winnicy i szanować zdrowie konsumentów.
Szczepy
Wina Chablis są produkowane ze szlachetnego szczepu Chardonnay. Przeciętny wiek winorośli to 25 lat. Aby zachować i promować równowagę gleby w dłuższej perspektywie, stosowanie środków chwastobójczych jest ograniczone.
Z odmian czerwonych uprawiany jest pinot noir i gamay.
Historia
Pierwsze ślady rodziny Lamblin na tym terenie pochodzą z 1690 roku.
Louis Lamblin w 1890 roku postawił pierwsze kroki w kierunku handlu. Jego syn, Henri Lamblin , prowadząc podwójną działalność winiarza i kupca, wywarł wielki wpływ na wspólnotowe życie winnicy i przyczynił się do powstania licznych tekstów prawnych dotyczących różnych nazw.
Ale to jego syn Jacques pod koniec lat pięćdziesiątych wiedział, jak zapewnić Lamblinom międzynarodową sławę.
Od 1987 roku dwaj bracia: Michel i Didier pracują w doskonałej harmoni zarządzając winnicą. Michel dba przede wszystkim o aspekty administracyjne i zarządcze. Didier po solidnych studiach enologicznych kieruje częścią techniczną. Wybitni menedżerowie, zawsze dbający o utrzymanie jakości, która ugruntowała ich reputację, pracują z pasją i determinacją w poszanowaniu tradycji swoich poprzedników.
W 2003 roku po ukończeniu studiów w zakresie uprawy winorośli i enologii w Beaune dołączył do majątku rodzinnego syn Didiera. Alexandre, syn Michela, dołączył do firmy w 2005 roku. Sukcesja jest zapewniona.
Klimat/Gleba
Winnica Chablis położona jest na 2 rodzajach podłoża, są to strefy geologiczne, które pojawiły się w erze wtórnej (150 mln lat) zwane: portlandzkim i kimerydzkim.
W erze wtórnej morze obejmowało region Chablis, tworząc w jego głębinach osady wapienne bardzo bogate w muszle, a w szczególności w małą ostrygę w kształcie przecinka („Ostrea Virgula” lub „Exogyra Virgula”). Pod koniec okresu jurajskiego morze ustąpiło tworząc obecny teren Chablis. Ten etap geologiczny nosi nazwę „Kimmeridgian” w odniesieniu do zatoki Kimméridge na południu Anglii, której podłoże ma te same cechy. Tego rodzaju terroir można znaleźć tylko w tych dwóch miejscach na świecie. To właśnie tej szczególnej glebie wina Chablis zawdzięczają swój szczególny mineralny charakter.
W tej chwili, Portland (górna warstwa kimerydu z okresu kredy) jest glebą wapienną, z niewielką ilością gliny, która nie zawiera żadnych skamieniałości. Produkuje wina bardziej giętkie, o charakterze bardziej owocowym niż mineralnym. Wina produkowane na tej glebie klasyfikowane są głównie jako Petit Chablis i rzadziej jako Chablis. Wszystkie inne apelacje znajdują się na glebie kimerydzkiej.