Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Austriacka, renomowana winiarnia rodzinna z winnicami w rejonie Jeziora Nezyderskiego, po obu stronach granicy austro-węgierskiego pogranicza. Zarówno w Burgenlandzie, jak i w Sopron z tą samą pasją i oddaniem uprawiają winorośl w ekologicznym rygorze i według założeń biodynamicznej filozofii. Uczy ona szacunku do natury i mądrej współpracy z siłami przyrody. Dlatego Franz Weninger stara się zawsze sięgnąć do głębi, bez kompromisów, w myśl zasady, że mniej, znaczy więcej. Opowieść o winach zaczyna od gnejsu, wapienia i miki osadzonych w gliniastej glebie winnic. Kończy na poezji i zachwycającym efekcie w kieliszku. Jest też promotorem ogólnokrajowej akcji „Rage Against the Machine”, propagującej staranną, ręczną obróbkę winorośli i sprzeciwiającej się industrializacji.
Wino o geologicznej nazwie. Gnejs (skała metamorficzna) i mika (minerał z rodziny krzemianów) składają się na bogactwo złożonej struktury glebowej w winnicach nad Jeziorem Nezyderskim. Staranna, ekologiczna uprawa winorośli, fermentacja na drożdżach rdzennych i osiemnaście miesięcy dojrzewania w używanych beczkach dębowych. Atrakcyjny kupaż łączy w sobie...
W serii „charakter” rodzina Weninger butelkuje rzecz jasna wina z charakterem, przede wszystkim odmianowe, aby pokazać typowe dla austro-węgierskiego pogranicza szczepy winorośli. Rotburger to inna nazwa lubianego przez Austriaków zweigelta. Szczep ten uprawia się z powodzeniem w Dolnej Austrii, a z sukcesami w Burgenlandzie, ze względu na ciekawszą...
Oryginalna etykieta i nazwa tego wina odnosi się do historii rodziny Weninger, żyjącej na pograniczu austro-węgierskim. Ponzichter, czyli uprawiacze bobu, dawniej niemieckojęzyczni rolnicy byli tak nazywani w Sopron, bo często sadzili warzywa, zwłaszcza fasolę między rzędami winorośli. Praktyka ceniona współcześnie przez ekologów ze względu na zdolność...
Biały pinot uprawiany ekologicznie i biodynamicznie z pojedynczej winnicy o nazwie Frettner na węgierskim brzegu Jeziora Nezyderskiego. Znakomity przykład tego, czym jest tzw. „żywe wino”, vin vivant. Owoc pracy biodynamika! Subtelne aromaty kwiatów łąkowych, dojrzałych cytryn i grejpfrutów. Solidna, świetnie zdefiniowana soczystość na podniebieniu,...