Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Zestaw win do degustacji z sommelierem z Węgier
Zestaw win Petreny do degustacji w języku angielskim
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 500ml Smak: Słodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Jesteśmy małą winiarnią butikową w uroczej wiosce Erdőbénye, w samym sercu Tokaj-Hegyalja. Założyliśmy ją razem z mężem w 2014 roku na niewielkiej działce 0,3 ha, którą odziedziczyłam po rodzicach. Urodziłem się w małej wiosce w Tokaj-Hegyalja i moja rodzina zawsze miała winogrona i wina, jednak moja kariera zaczęła się w innej branży. Dopiero w 2014 roku po przeprowadzce z Niemiec postanowiłem zrealizować swoje od dawna oczekiwane marzenie: wrócić do Tokaj Hegyalja. Nasze winnice uprawiamy metodą Öko (ekologiczną), a podczas produkcji wina stosujemy również minimalną interwencję. Obecnie pracujemy na 4 ha i 3 głównych odmianach winogron: Furmint, Hárslevelű i MuscatBlanc. Nasza filozofia winiarska polega na zachowaniu owoców z winogron i reprezentowaniu cech charakterystycznych dla terytoriów przy minimalnej ingerencji w proces produkcji wina. Naszymi winami pragniemy pokazać różnorodność, bogactwo i wyjątkowość Tokaju w czystym, eleganckim i nowoczesnym stylu.
Połowa partii była tłoczona z całych kiści winogron, druga połowa była wolna od jagód. Po fermentacji w zbiorniku wino butelkowano po krótkiej, trzymiesięcznej maceracji. Celem było zachowanie świeżych, owocowych aromatów i smaków.Aromat nie jest zbyt intensywny i bynajmniej nie natrętnie muszkatowy, w większości zdominowany przez słodkie jabłka, w...
Jest to złożone, mineralne wino zarówno pod względem aromatu, jak i smaku. W smaku pełne, okrągłe, żywe, z żywymi kwasami i ekscytującym mineralnym wykończeniem. Owoce pestkowe, miód i subtelny, gładki charakter dębu wspierają soczystą limonkę i nuty dymu. Fermentacja spontaniczna w 500-litrowej beczce z dębu węgierskiego, dojrzewanie na osadzie również...
Poważne harslevelu o pełnym ciele łączące w sobie wytworność harslevelu i złożoność Furminta. Fermentacja spontaniczna w beczce z austriackiego dębu (Stockinger), 230 litrów. Dojrzewanie 8 miesięcy na osadzie w beczce. Butelkowany w sierpniu 2019, 560 butelek. Powstałe wino jest głębokie i złożone z niewielką kwasowością, kwiatowymi i słodkimi aromatami...