Marsuret - o producencie wina

Winnica
Marsuret to włoska, rodzinna firma, będąca właścicielem 65 hektarów winnic rozproszonych na najbardziej prestiżowych obszarach regionu DOCG Valdobbiadene. „Marsuret” to historyczny przydomek rodziny Marsura. Aktualnie na czele firmy stoi syn Giovanniego Marsury, Ermes, który przejął po swoich przodkach wartości oraz cenną wiedzę winiarską.
Szczepy
Winnica Marsuret słynie z produkcji wybitnego prosecco. Prosecco to lekkie, świeże, bardzo owocowe wino musujące produkowane metodą Charmata. Sprawdza się idealnie jako znakomity orzeźwiający letni napój lub aperitif. Głównym szczepem używanym do produkcji prosecco jest Glera (apelacja Valdobiaddene wymaga aby ten szczep stanowił min. 85%). To wydajne winogrono dojrzewa późno w sezonie. Wyróżnia go stosunkowo wysoka kwasowość i neutralne podniebienie, dzięki temu nadaje się doskonale do produkcji win musujących. Wino ze szczepu Glera jest lekkie o niskiej zawartości alkoholu (8% - 12%). Marsuret uprawia także: Verdiso, Bianchetta, Perera oraz Cabernet Franc, z którego powstaje różowa odmiana wina.
Historia
Firma Marsuret została założona w 1936r. przez Agostino Marsurę, który zakupił winnicę położoną w Val de Cune w Guia di Valdobbiadene. To właśnie Agostino, zapoczątkował produkcję pierwszego wina musującego, które naturalnie fermentuje w butelce. Młodszy brat właściciela Giovanni, kontynuował ścieżkę produkcji wina, poświęcając się opiece nad winnicami, ręcznym zbiorom winogron oraz ich selekcji. Synowie, Giovanni, Ermes, Valter dorastający pośród winnic, wspólnie prowadzą rodzinną firmę, na której czele stoi Ermes. To właśnie on zapoczątkował stosowanie nowych metod produkcji i badań, aby stworzyć wyjątkowy pod każdym względem produkt wysokiej jakości. Dzięki temu odniósł duży sukces, dowodem tego są liczne nagrody otrzymane głównie w kategorii win musujących Prosecco i Superiore di Cartizze.
Klimat / Gleba
Południowa ekspozycja, ciepły, łagodny klimat śródziemnomorski oraz uwarunkowania terenu, sprawiają że wina produkowane w Winnicy Marsuret są wyjątkowe, a każde z nich jest inne. Winorośla uprawiane są tradycyjną metodą guyot na glebach bogatych w wapń i glinę z domieszką piasku i kamieni. Tworzą tym samym idealne środowisko do produkcji doskonałych win, które są cenione na całym świecie za ich strukturę, mineralność i niepowtarzalny smak.

Wyróżnienia:

1936
butelek rocznie
Włochy
Glera
uprawy latorości winnej