Nowe produkty

Promocje

Wina Ribera Del Duero (Hiszpania)

Apelacja Ribera del Duero w regionie Kastylia – „winodajna rzeka”. W dolinie rzeki Duero, która jest regionem winiarskim Hiszpanii i Portugalii, uprawia się jedne z najlepszych winogron na świecie. Rzeką tą spławiano beczki z winem, które później dojrzewało w niezliczonych piwnicach kupieckich w Vila Nova de Gaia. Obecnie część dojrzewa również ...

Apelacja Ribera del Duero w regionie Kastylia – „winodajna rzeka”. W dolinie rzeki Duero, która jest regionem winiarskim Hiszpanii i Portugalii, uprawia się jedne z najlepszych winogron na świecie. Rzeką tą spławiano beczki z winem, które później dojrzewało w niezliczonych piwnicach kupieckich w Vila Nova de Gaia. Obecnie część dojrzewa również w piwnicach w Douro – zgodnie z przepisami apelacyjnymi. Od 2001 roku region Douro znajduje się na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. To wyróżnienie jest tym ważniejsze, że na listę UNESCO wpisano dotychczas zaledwie pięć regionów winiarskich świata. Jeśli chcielibyśmy wskazać apelację odpowiadającą za renesans wina hiszpańskiego, który nastąpił w latach 80-tych XX wieku z pewnością byłaby to D.O. Ribera del Duero. Od czasu otrzymania przez region Ribera del Duero statusu apelacji w roku 1982, liczba działających tu producentów wzrosła prawie dziesięciokrotnie.

Odmiany winorośli uprawianych w Ribera del Duero                                                     

O sukcesie win z D.O. Ribera del Duero decyduje odmiana winorośli Tempranillo, nazywana tam tinto fino (częściej) lub tinta del país. Okazuje się, że właśnie w długim, ponad stukilometrowym biegu rzeki Duero, po stronie hiszpańskiej, znalazła ona idealny klimat oraz bogactwo terroir. Rezultatem fermentacji moszczu Tempranillo są nienaganne wytrawne wina. Kolejnym atutem winiarstwa w regionie Ribera del Duero jest z pozoru mało korzystny dla upraw, wyraźnie kontynentalny klimat. Po gorących i słonecznych dniach, przy bezchmurnym niebie temperatura potrafi tam spaść wiele kresek poniżej zera. I właśnie to jest powód żywej kwasowości, charakteryzującej dobre wina z Ribera del Duero. Oprócz Tempranillo uprawia się w znacznie mniejszym stopniu inne czerwone szczepy, w szczególności Garnacha, Cabernet Sauvignon i Merlot.  Białych win w Ribera del Duero nie wytwarza się.

Charakterystyczne cechy win

Starzone przez minimum 12 miesięcy w dębowych beczkach i kolejne tyle w butelkach wina klasy "crianza" nabierają głębszych aromatów, w bukiecie wyraźnie możemy wyczuć wanilię, lukrecję albo goździki. Są wyraźnie aksamitne, o bardziej zrównoważonej taniczności. W dojrzewającym w butelkach o rok dłużej "reserva" raczej powinniśmy spodziewać się nut balsamicznych, aromat powinien sugerować nam kompotowe owoce lub konfitury. Wino Ribera del Duero "gran reserva" musi dojrzewać przez przynajmniej 5 lat, z czego minimum 24 miesiące w dębowych beczkach. Złożone bukiety oferują nam szerokie spektrum aromatów. Pomimo długiego dojrzewania w dębinie najlepsze wina z D.O. Ribera del Duero nie powinny tracić swojej żywotności i harmonii, pozostawiając przy tym wyjątkowo długi posmak.

Wina Ribera del Duero w ofercie Rafa Wino

W ofercie Rafa Wino posiadamy trzy wina czerwone, wytrawne pochodzące z Ribera del Duero: Pesquera Crianza, Pesquera Reserva, oraz Finca El Encinal Crianza.

 

Więcej

Wina Ribera Del Duero (Hiszpania) Jest 1 produkt.

Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji