Producent miesiąca
Wino miesiąca
Kupon rabatowy

Filtrowanie win

Włączone filtry:
Producent

Nowe produkty

Promocje

Wina Czerwone

Produkcja wina czerwonego do dzisiaj trochę przypomina alchemię . Do jego wykonania wykorzystuje się ciemne odmiany winogron, a tym co je wyróżnia jest zawartość tanin oraz innych substancji prozdrowotnych niewystępujących w innych rodzajach wina. Charakterystyczny jest sposób produkcji wina czerwonego – moszcz może mieć kontakt ze skórkami ( a ...

Produkcja wina czerwonego do dzisiaj trochę przypomina alchemię . Do jego wykonania wykorzystuje się ciemne odmiany winogron, a tym co je wyróżnia jest zawartość tanin oraz innych substancji prozdrowotnych niewystępujących w innych rodzajach wina. Charakterystyczny jest sposób produkcji wina czerwonego – moszcz może mieć kontakt ze skórkami ( a także z pestkami i rzadko z szypułkami), które przekazują winu pigmenty oraz zawarte w nich substancje charakterystyczne dla win czerwonych – polifenole i fenole, z których najbardziej znanym są taniny, nazywane także garbnikami. Są to te substancje, które odpowiadają w czerwonym winie za uczucie szorstkości, ściągania i cierpkości w jamie ustnej, a także za uczucie lekkiej goryczki, które pojawia się na finiszu. To między innymi taniny odpowiadają za prozdrowotne właściwości czerwonego wina. Związki te są szczególnie związane z zapobieganiem chorobie wieńcowej i chorobom serca.

Które czerwone wino wybrać?

Aby wyprodukować wino czerwone konieczne jest użycie ciemnych odmian winogron, gdyż zarówno kolor jak i niektóre z walorów wina pochodzą od skórek i pestek. Wina czerwone to szeroką paleta smaków, aromatów i stylów. Bezpośredni wpływ na produkt finalny mają: rodzaj użytej do produkcji odmiany winorośli, sposób winifikacji, warunki klimatyczno-glebowe oraz wiedza i temperament Winiarza. Zdecydowana większość produkcji win czerwonych to wina wytrawne. Uzyskane wino może być lekkie, soczyście owocowe z niską zawartością tanin. Do takiej grupy win czerwonych należą na przykład te robione z Pinot Noir (uprawiany i ceniony na całym świecie), Zweigelta (czerwone wina austriackie), Gamay czy włoskie wina produkowane w apelacji Valpolicella. Kolejną grupę win stanowią te, których strukturę, zwaną też ciałem, określa się jako średnią. Najbardziej znanymi szczepami używanymi do ich produkcji są: Cabernet Franc – popularne wina francuskie z Bordeaux czy węgierskie z Villany, Sangiovese – słynne Chianti z Toskanii, znane na całym świecie Grenache i Merlot, a także Mencia, Barbera, Carmenere czy Montepulciano. Ostatnią grupę stanowią wina czerwone o mocnej budowie, charakteryzujące się dużą koncentracją, gęstością, często także większą zawartością garbników i alkoholu. Prawie zawsze leżakują też w drewnianej beczce. To właśnie te wina posiadają z reguły największy potencjał starzenia, osiągają najwyższe ceny i są najbardziej pożądane przez miłośników dobrych win czerwonych. Do najbardziej znanych odmian dających mocno zbudowane wina czerwone zaliczamy Tempranillo - czerwone wino hiszpańskie które najbardziej znane jest z regionów Ribera del Duero i Rioja; Nebbiolo - z którego robi się słynne włoskie wino Barolo; Malbec - uważany za najprzystępniejsze i najbardziej pijalne spośród ciężkich win czerwonych; Syrah - francuski szczep uprawiany na całym świecie oraz oczywiście Cabernet Sauvignon, czyli najpopularniejsza spośród wszystkich odmian.

Z czym pić?

Jak i z czym najlepiej pić dobre czerwone wino? Oczywiście trafnym pomysłem jest degustowanie wina jako aperitif, a więc solo. Niektórzy mogą jednak uznać, że czerwone wino wytrawne, zwłaszcza to o większej zawartości tanin, jest wymagające czy wręcz męczące w piciu. Wtedy warto sięgnąć po jedzenie. Zawarte w czerwonym winie taniny łączą się z białkiem mięsa stanowiąc dla niego przeciwwagę, natomiast kwasowość wina równoważy soczystość tłuszczu zawartego w mięsie. Dlatego właśnie za najlepsze wino do steka, gulaszu czy innych dań z wołowiny lub baraniny uważa się ciężkie wina czerwone. Jeżeli z kolei szukamy koniunkcji wina z lżejszym jedzeniem i potrzebne nam wino do pizzy lub wino do kaczki, to nadal będziemy szukać win o znacznej kwasowości, jednak już niekoniecznie mocno tanicznych i skoncentrowanych. Wtedy lepiej sprawdzi się czerwone wino średniej lub lekkiej budowy, nie dominujące, a jedynie uzupełniające i wzbogacające potrawę. Czerwone wina pasują też do całej gamy serów.

Bez względu na to czy lubisz lekkie białe wino czy ciężkie wino czerwone, pamiętaj aby pić odpowiedzialnie.

Więcej

Wina Czerwone Jest 179 produktów.

na stronę
Pokazuje 1 - 24 z 179 elementów
Pokazuje 1 - 24 z 179 elementów