Filtrowanie win

Włączone filtry:
    Producent

    Nowe produkty

    Promocje

    Wina Czerwone

    Produkcja wina czerwonego do dzisiaj trochę przypomina alchemię. Do jego wykonania wykorzystuje się ciemne odmiany winogron, takie jak merlot, syrah, bo tylko w nich zawarte są antocyjany, czyli naturalne barwniki. Co ciekawe znajdują się one wyłącznie w skórkach winogron, a prawie nigdy w samym miąższu. Oprócz tytułowej barwy wina czerwone wyró...

    Produkcja wina czerwonego do dzisiaj trochę przypomina alchemię. Do jego wykonania wykorzystuje się ciemne odmiany winogron, takie jak merlot, syrah, bo tylko w nich zawarte są antocyjany, czyli naturalne barwniki. Co ciekawe znajdują się one wyłącznie w skórkach winogron, a prawie nigdy w samym miąższu. Oprócz tytułowej barwy wina czerwone wyróżnia wyczuwalna na podniebieniu obecność tanin, oraz innych substancji prozdrowotnych, których nie znajdziemy w pozostałych rodzajach wina. Dodatkowo mają one wyższą zawartość alkoholu, niż większość białych, ponieważ ciemne winogrona dłużej dojrzewają, gromadząc więcej cukru.

    Od czego zależy ilość czerwieni?

    Wśród setek odmian ciemnych winogron występują duże różnice w kształcie liści, wielkości kiści i grubości skórek jagody gronowej. Dla przyszłej barwy wina ta cecha jest kluczowa. Zawartość antocyjanów będzie bowiem także zróżnicowana, w poszczególnych szczepach, dając w efekcie szeroką paletę barw winom. Od malinowej, jasnoczerwonej sukni pinota, przez rubiny grenache i fiolety cabernetów, po atramentową czerń, z której słyną malbec i tannat. Dodatkowo kolor zmienia się już w butelce wraz z wiekiem. Młode wina cechuje odcień purpury, a dojrzalsze z czasem zyskują refleksy rude i ceglaste. Samą zaś intensywność barwy określa winiarz w procesie produkcji.

    Jak to jest zrobione?

    Charakterystyczny jest sposób produkcji wina czerwonego – moszcz musi mieć kontakt ze skórkami ( a także z pestkami, a rzadziej z szypułkami), które przekazują winu pigmenty. Proces ten nazywa się maceracją i najczęściej przebiega równolegle z fermentacją. Wraz z nabieraniem koloru podczas maceracji do wina dostają się też substancje charakterystyczne dla win czerwonych: polifenole i fenole, z których najbardziej znanymi są taniny, nazywane także garbnikami. Taniny odpowiadają w czerwonym winie za uczucie szorstkości, ściągania i cierpkości w jamie ustnej, a także za uczucie lekkiej goryczki, które pojawia się na finiszu. To między innymi im zawdzięczamy prozdrowotne właściwości czerwonego wina.

    Dlaczego czerwone jest zdrowsze niż białe?

    Można nieraz spotkać się z opinią medyczną, że regularne spożywanie niewielkich dawek czerwonego wina korzystnie wpływa na nasz organizm. A to ze względu na obecne w nim substancje z grupy polifenoli, uzyskane w procesie maceracji skórek winogron. Związki te są szczególnie związane z zapobieganiem chorobie wieńcowej i chorobom serca. Wino w połączeniu ze zdrową dietą wspomaga metabolizm. Szczególnie cenny jest rezweratrol o właściwościach przeciw-utleniających, zalecany w profilaktyce antyrakowej.

    Które czerwone wino wybrać?

     Wina czerwone to szeroka paleta smaków, aromatów i stylów. Bezpośredni wpływ na produkt finalny mają: rodzaj użytej do produkcji odmiany winorośli, sposób winifikacji, warunki klimatyczno-glebowe oraz wiedza i temperament Winiarza. Zdecydowana większość produkcji win czerwonych to wina wytrawne. Uzyskane wino może być lekkie, soczyście owocowe z niską zawartością tanin. Do takiej grupy win czerwonych należą na przykład te robione z pinot noir (uprawiany i ceniony na całym świecie)zweigelta (czerwone wina austriackie), gamay czy włoskie wina produkowane w apelacji Valpolicella. Kolejną grupę win stanowią te, których strukturę, zwaną też ciałem, określa się jako średnią. Najbardziej znanymi szczepami używanymi do ich produkcji są: cabernet franc – popularne wina francuskie z Bordeaux czy węgierskie z Villany, sangiovese – słynne chianti z Toskanii, znane na całym świecie grenache i merlot, a także mencia, barbera, carmenere czy montepulciano. Ostatnią grupę stanowią wina czerwone o mocnej budowie, charakteryzujące się dużą koncentracją, gęstością, często także większą zawartością garbników i alkoholu. Prawie zawsze leżakują też w drewnianej beczce. To właśnie te wina posiadają z reguły największy potencjał starzenia, osiągają najwyższe ceny i są najbardziej pożądane przez miłośników dobrych win czerwonych. Do najbardziej znanych odmian dających mocno zbudowane wina czerwone zaliczamy: tempranillo, hiszpańskiego zawodnika w najlepszych wersjach z regionów Ribera del Duero i Rioja; nebbiolo, z którego robi się słynne włoskie wino barolo; francuski, choć bardziej znany z Argentyny malbec, uważany za najprzystępniejsze i najbardziej pijalne spośród ciężkich win czerwonych; syrah z Doliny Rodanu, modny i uprawiany z powodzeniem na całym świecie, oraz oczywiście cabernet sauvignon, czyli najpopularniejsza spośród wszystkich odmian.

    Z czym pić?

    Jak i z czym najlepiej pić dobre czerwone wino? Oczywiście trafnym pomysłem jest degustowanie wina jako aperitif, a więc solo. Niektórzy mogą jednak uznać, że czerwone wino wytrawne, zwłaszcza to o większej zawartości tanin, jest wymagające czy wręcz męczące w piciu. Wtedy warto sięgnąć po jedzenie. Zawarte w czerwonym winie taniny łączą się z białkiem, stanowiąc dla niego przeciwwagę, natomiast kwasowość wina równoważy soczystość tłuszczu zawartego w mięsie. Dlatego właśnie za najlepsze wino do steka, gulaszu czy innych dań z wołowiny lub baraniny uważa się ciężkie wina czerwone. Jeżeli z kolei szukamy koniunkcji wina z lżejszym jedzeniem i potrzebne nam wino do pizzy lub wino do kaczki, to nadal będziemy szukać win o znacznej kwasowości, jednak już niekoniecznie mocno tanicznych i skoncentrowanych. Wtedy lepiej sprawdzi się czerwone wino średniej lub lekkiej budowy, nie dominujące, a jedynie uzupełniające i wzbogacające potrawę. Czerwone wina pasują też do całej gamy serów, zwłaszcza twardych i długodojrzewających.

    Bez względu na to, czy lubisz lekkie, czy ciężkie wino czerwone, pamiętaj aby pić odpowiedzialnie!

    Więcej

    Wina Czerwone Jest 315 produktów.

    na stronę
    Pokazuje 1 - 24 z 315 elementów
    • Egri Korona Menoire 2020

      Wino stworzone ze 100% szczepu Menoire, jednego z francuskich szczepów który odnalazł swój dom na Węgrzech. Lekka owocowość, urzekający aromat i czarująca elegancja charakteryzują to soczyste, półsłodkie czerwone wino, którego delikatne kwasy przyjemnie współgrają z pozostałą zawartością cukru. Delikatny, różnorodny, owocowy i korzenny aromat i smak....

      22,99 zł
    • Egri Korona Voros Harmonia 2020

      Wino czerwone produkowane w technologii redukcyjnej z trzech dominujących odmian winorośli z historycznego regionu winiarskiego Eger. Smak i aromat ukazują owocowy i wiśniowy posmak kekfrankosa, który doskonale uzupełnia pikantność i ognisty charakter caberenet sauvignona oraz aksamitność merlota. Doskonały dodatek do dań wieprzowych.

      22,99 zł
    • Egri Korona Turan 2020

      Turán to odmiana winorośli, która produkuje czerwone wino wyhodowane ze skrzyżowania kilku odmian w Instytucie Uprawy Winorośli i Enologii w Egerze i może być zbierane z bardzo wysoką zawartością cukru. Wino jest prawdziwą specjalnością winiarni Egri Korona. Przed nami aromat śliwek i czarnego bzu, smak przejrzałych jeżyn i konfitur owocowych. Doskonały...

      22,99 zł
    • Kunvin - Cabernet Sauvignon

      Węgierskie czerwone wino wytrawne z regionu Hajos-Bajai. Wino o kolorze głęboko rubinowym. Bardzo aksamitny bukiet dojrzałej jeżyny. Miękkie taniny sprawiają, że wino jest lżejsze i łatwiej pijalne niż typowy przedstawiciel szczepu. Polecamy do potrawy z czerwonego mięsa i dziczyzny. Jest to nasz zdecydowany faworyt w kategorii ekonomiczny Cabernet...

      23,99 zł
    • Kunvin - Kekfrankos 2017

      Węgierskie czerwone wino wytrawne z regionu Hajos-Bajai. Wino koloru rubinowego z bukietem "powidła ze śliwek". Ma bogaty posmak dojrzałych owoców. Pasuje do wielu mocno przyprawionych potraw będąc ich mniej owocowym, a bardziej pikantnym partnerem.

      23,99 zł
    • Kunvin - Zweigelt 2017

      Ten Zweigelt od Kunvin to węgierskie czerwone wino słodie produkowane w regionie Hajos-Bajai. Przyjemne aksamitne wino w kolorze rubinowym. Smak i zapach delikatnie porzeczkowy. Proponujemy do różnych makaronów z mięsem i do pizzy.

      23,99 zł
    • Petreny - Merlot Silver 2016

      Delikatnie słodkie wino węgierskie o czerwonej barwie. Produkowane na północy kraju, w Egerze z popularnej odmiany Merlot. Zapach przepowiada jednak smak ciemniejszych owoców. Potwierdza się to głównie poprzez nalewkowy styl. Będzie pasowało do ciemnej czekolady i pierników.

      24,99 zł
    • Castillo Las Veras - Tempranillo 2019

      Castillo Las Veras to hiszpańskie czerwone wino wytrawne z Katalonii. Głęboka rubinowa czerwień z fioletowymi odcieniami. W nosie typowe aromaty wiśni, charakterystyczne dla Tempranillo, najpopularniejszego hiszpańskiegoszczepu. W ustach gładkie, przyjemne, owocowe i łatwo pijalne. Castillo Las Veras Tempranillo 2018 on Vivino

      24,99 zł
    • Casabella - Cabernet Sauvignon Dongione...

      Cabernet Sauvignon Dongione to włoskie czerwone wino wytrawne. Wyprodukowane ze szczepu Cabernet Sauvignon, uprawianych na wzgórzach Piacentino w północnych Włoszech. Wino o barwie intensywnej rubinowej czerwieni. W nosie bardzo owocowe z lekkimi nutami zielonego pieprzu. W ustach eleganckie, harmonijne, dobrze zbudowane. Doskonałe w połączeniu z...

      24,99 zł
    • Petreny - Cabernet Sauvignon Silver 2017

      Węgierskie czerwone wino wytrawne z Egeru. Wino zachowuje charakterystykę szczepu Cabernet Sauvignon - owocowe, soczyste, z dobrą kwasowością i delikatna goryczką w posmaku. Gładkie, dość intensywne, lecz nienachalne.  Petrény Egri Cabernet Sauvignon on Vivino

      25,99 zł
    • Egri Korona Bikaver 2016

      Bikaver to najbardziej znany typ czerwonego, węgierskiego wina. Robi się je z minimum dwóch z dziesięciu wskazanych w wymogach apelacji klasycznych szczepów. Pozostaje więc duża dowolność w tworzeniu mieszanki. Tu mamy go w wersji opartej głównie na odmianie Kekfrankos. Grona były zbierane z gleb wulkanicznych, położonych niedaleko termalnych źródeł....

      25,99 zł
    • S.Osvaldo Merlot IGT

      Wino wytrawne ze szczepu Merlot. Czerwony rubinowy kolor. Wino harmonijne i długotrwałe. Wiśniowe, malinowe i jagodowe zapachy charakterystyczne dla odmiany Merlot. Podawaj w temperaturze 17-19 ° C. Otwórz godzinę przed wypiciem. Polecane do mięs, świeżych serów i wędlin. Dobre parowanie z większością włoskich dań.

      25,99 zł
    • Petreny - Egri Bikaver Silver 2017

      Egri Bikaver to klasyczny egerski kupaż szczepów. To czerwone, wytrawne wino z Węgier w Polsce odbudowuje reputację zniszczoną przez masową produkcję. Wciąż na sklepowych półkach można spotkać wina nie mające nic wspólnego z dobrym Egri Bikaverem. Ten konkretnyi składa się z Kekfrankosa, Cabernet Sauvignon i Merlota, które leżakowały w beczkach przez...

      26,49 zł
    • Wino na Walentynki

      Lubiane Wino delikatnie wytrawne w wersji Walentynkowej! Castillo Las Veras to hiszpańskie czerwone wino z Katalonii. Głęboka rubinowa czerwień z fioletowymi odcieniami. W nosie typowe aromaty wiśni, charakterystyczne dla Tempranillo, najpopularniejszego hiszpańskiego szczepu. W ustach gładkie, przyjemne, owocowe i łatwo pijalne. Świetny pomysł na...

      26,49 zł
    • Winzer Krems - 13 Blauer Zweigelt 2017,...

      Austriackie wino czerwone, wytrawne z odmiany winogron Zweigelt. W butelce o pojemności 375ml Jasny, rubinowy kolor. Delikatny charakterystyczny i owocowy bukiet. Wytrawna, pełna struktura, wyraźnie łagodna i aksamitna z delikatnym wykończeniem. Dobre do picia już teraz, ale z potencjałem przechowywania do 5 lat. Pasuje do szynki, kiełbas,twardych...

      26,99 zł
    • Casabella - Lambrusco Dolce Rosso

      Włoskie czerwone, słodkie wino z regionu Emilia-Romagna. Lekko musujące. Wino w kolorze głębokiej, rubinowej czerwieni. Odczuwalne są aromaty malin i owoców leśnych. Bardzo przyjemne do picia solo jak i polecane do deserów.Cantine Casabella Lambrusco Rosso Dolce U.V. on Vivino

      26,99 zł
    • Vida Peter - Tundertanc 2017

      Zwiewny i lekki jak taniec z bajki kupaż znakomitej węgierskiej odmiany kékfrankos z niewielkim dodatkiem popularnego merlota. Péter chce nawet w podstawowym winie pokazać jakość winogron z regionu Szekszárd. A ma się czym pochwalić, bo to owoce po części z cenionej parceli Hidaspetre! Jedna piąta wina dojrzewała w dużych, 1500-litrowych beczkach. Dzięki...

      33,49 zł
    • Egri Korona Kekfrankos 2018

      Wino wytrawne czerwone z chronioną nazwą pochodzenia. Kekfrankos to najbardziej rozpowszechniona odmiana winorośli niebieskiej uprawiana na Węgrzech od XVI wieku. W tym winie odnajdziemy w aromacie przejrzałe owoce leśne i nuty dżemu. W smaku można wyczuć wiśnie, powidła śliwkowe i przyprawy.  Polecamy do pieczeni wieprzowo-wołowej.

      33,99 zł
    • Etyeki Kuria - Red 2018

      Czerwone wino wytrawne na bazie Merlota i Kekfrankosza z dodatkiem Pinot Noir. Prawdziwa owocowa bomba z okolic Sopron. Zachwyca także tych, którzy (do tej pory) uważali, że nie lubią czerwonych win ;) W zapachu intensywna pikantność jeżyny, czarnej porzeczki, czarnego pieprzu i brązowego cukru. W ustach jeżyny i porzeczki, potem świeżość wiśni i malin,...

      34,49 zł
    • Bolyki - Indian Nyar 2017

      Indian Nyar, czyli Babie Lato, to czerwone wino wytrawne z Egeru na północy Węgier. Delikatny i wyważony kupaż szczepów  Kékfrankos, Pinot Noir i Blauburger z niewielkim dodatkiem Cabernet Franc, Portugesiera, Merlot, i Zweigelta - są tu więc wszystkie czerwone odmiany uprawiane w winnicy. Wino fermentowało w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie...

      34,99 zł
    • Casabella - Gutturnio Superiore...

      Czerwone wino wytrawne będące wizytówką mało znanej włoskiej apelacji Colli Piacentini. Jest kupażem dwóch szczepów - Barbery, która odpowiada za strukturę wina, i Croatiny (inaczej Bonarda Lombarda) dającej winu owocowość. Świetne wino stołowe o aromatach wiśni, czarnych porzeczek i leśnych owoców. Na języku dość ostre, rustykalne, z żywą kwasowością i...

      34,99 zł
    • Vida Peter - Oleles 2018

      Młodziutki ale szczery merlot z ośmioletniej winnicy na dobrym siedlisku parceli Viráhegy. Nastawiony na to, by cieszyć świeżością smaku i wyrazistym aromatem. Elfom się to nastawienie podoba. Wino w całości dojrzewało najpierw cztery miesiące w stalowych kadziach, następnie rok w dużych, 1500-litrowych beczkach. Nieskomplikowane, ale zrównoważone wino:...

      34,99 zł
    • Georgian Valleys - Sachino red 2019

      Półwytrawne wino gruzińskie o przyjemnym aromacie świeżych owoców (czerne jagody, czereśnie, jeżyny, śliwki) przemieszanych z nutami kwiatowymi oraz delikatnym, słodkawym smaku. Podawać do owoców, spaghetti bolognese, gotowanej cielęciny.  Tbilvino Georgian Valleys Sachino Red Medium Dry U.V. on Vivino

      34,99 zł
    • Vida Peter - Buvolet 2018

      Za kolejną etykietą ze świata baśni od Pétera Vidy kryje się urzekający jak pieśń Orfeusza klasyk regionu Szekszárd: blend oparty na cabernet franc: 35% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 20% Syrah, 10% Kadarka Połowa wina dojrzewała w stalowych kadziach, a połowa w używanych, dużych beczkach ponad rok. Złożony aromat obejmuje ciemne...

      36,49 zł
    Pokazuje 1 - 24 z 315 elementów