Filtrowanie win

Włączone filtry:

Nowe produkty

Promocje

Wina Czerwone

Wino czerwone wykonuje się z ciemnych odmian winogron, a tym co je wyróżnia jest zawartość tanin oraz innych substancji prozdrowotnych niewystępujących w innych rodzajach wina. Charakterystyczny jest też sposób produkcji wina czerwonego – moszcz ma kontakt ze skórkami ( a często także z pestkami i szypułkami), które przekazują winu pigment oraz ...

Wino czerwone wykonuje się z ciemnych odmian winogron, a tym co je wyróżnia jest zawartość tanin oraz innych substancji prozdrowotnych niewystępujących w innych rodzajach wina. Charakterystyczny jest też sposób produkcji wina czerwonego – moszcz ma kontakt ze skórkami ( a często także z pestkami i szypułkami), które przekazują winu pigment oraz zawarte w nich substancje, charakterystyczne dla win czerwonych – polifenole i fenole, z których najbardziej znanym są taniny, nazywane także garbnikami. Są to te substancje, które odpowiadają w czerwonym winie za uczucie szorstkości, ściągania i cierpkości w jamie ustnej, a także za uczucie gorzkości, które pojawia się na finiszu. To między innymi one odpowiadają za prozdrowotne właściwości czerwonego wina. Związki te są szczególnie związane z zapobieganiem chorobie wieńcowej i chorobom serca.

Które czerwone wino wybrać?

Aby wyprodukować wino czerwone konieczne jest użycie ciemnych odmian winogron, gdyż jak wspomniano zarówno kolor jak i niektóre z walorów wina pochodzą od skórek, pestek i szypułek. Wina czerwone prezentują szeroką gamę smaków, aromatów i stylów. Wpływa na to rodzaj użytej do produkcji odmiany winorośli, sposób winifikacji oraz warunki klimatyczno-glebowe w jakich rosło winogrono. Zdecydowaną większość produkcji stanowią czerwone wina wytrawne. Uzyskane wino może być lekkie, soczyście owocowe z niską zawartością tanin. Do takiej grupy win czerwonych należą te robione z Pinot Noir (uprawiany i ceniony na całym świecie), Zweigelta (czerwone wina austriackie), Gamay czy włoskie wina produkowane w apelacji Valpolicella. Kolejną grupę win stanowią te, których strukturę, zwaną też ciałem wina, określa się jako średnią. Tutaj najbardziej znanymi winami będą te zrobione z Cabernet Franc – popularne wina francuskie z Bordeaux czy węgierskie z Villany, Sangiovese – słynne Chianti z Toskanii, znane na całym świecie Grenache i Merlot, a także Mencia, Barbera, Carmenere czy Monetpulciano. Ostatnią grupę stanowią wina czerwone o mocnej budowie, charakteryzujące się dużą koncentracją, gęstością, często także większą zawartością garbników i alkoholu. Prawie zawsze leżakują też w drewnianej beczce. To właśnie te wina posiadają z reguły największy potencjał starzenia, osiągają najwyższe ceny i są najbardziej pożądane przez miłośników dobrych win czerwonych. Do najbardziej znanych odmian dających mocno zbudowane wina czerwone zaliczamy Tempranillo, czerwone wino hiszpańskie które najbardziej znane jest z regionów Ribera del Duero i Rioja; Nebbiolo, z którego robi się słynne włoskie wino Barolo; Malbec, uważany za najprzystępniejsze i najbardziej pijalne spośród ciężkich win czerwonych; Syrah, franuski szczep uprawiany na całym świecie oraz oczywiście Cabernet Sauvignon, czyli najpopularniejsza spośród wszystkich odmian.

Z czym pić?

Jak i z czym najlepiej pić dobre czerwone wino? Oczywiście trafnym pomysłem jest degustowanie wina jako aperitif, a więc solo. Niektórzy mogą jednak uznać, że czerwone wino wytrawne, zwłaszcza to o większej zawartości tanin, jest wymagające czy wręcz męczące w piciu. Wtedy warto sięgnąć po jedzenie. Zawarte w czerwonym winie taniny łączą się z białkiem mięsa stanowiąc dla niego przeciwwagę, natomiast kwasowość wina równoważy soczystość tłuszczu zawartego w mięsie. Dlatego właśnie za najlepsze wino do steka, gulaszu czy innych dań z wołowiny lub baraniny uważa się ciężkie wina czerwone. Jeżeli z kolei szukamy pairingu z lżejszym jedzeniem i potrzebne nam wino do pizzy lub wino do kaczki, to nadal będziemy szukać win o znacznej kwasowości, jednak już niekoniecznie tanicznych i skoncentrowanych. Wtedy lepiej sprawdzi się czerwone wino średniej lub lekkiej budowy, nie dominując, a jedynie uzupełniając i wzbogacając potrawę. Czerwone wina pasują też do całej gamy serów.

Bez względu na to czy lubisz lekkie białe wino czy ciężkie wino czerwone, pamiętaj aby pić odpowiedzialnie.

Więcej

Wina Czerwone Jest 144 produktów.

na stronę
Pokazuje 1 - 24 z 144 elementów
Pokazuje 1 - 24 z 144 elementów