Filtrowanie win
Ładowanie...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 500ml Smak: Słodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: wytrawne...
Produkcja wina czerwonego do dzisiaj trochę przypomina alchemię . Do jego wykonania wykorzystuje się ciemne odmiany winogron, a tym co je wyróżnia jest zawartość tanin oraz innych substancji prozdrowotnych niewystępujących w innych rodzajach wina. Charakterystyczny jest sposób produkcji wina czerwonego – moszcz może mieć kontakt ze skórkami ( a ...
Produkcja wina czerwonego do dzisiaj trochę przypomina alchemię . Do jego wykonania wykorzystuje się ciemne odmiany winogron, a tym co je wyróżnia jest zawartość tanin oraz innych substancji prozdrowotnych niewystępujących w innych rodzajach wina. Charakterystyczny jest sposób produkcji wina czerwonego – moszcz może mieć kontakt ze skórkami ( a także z pestkami i rzadko z szypułkami), które przekazują winu pigmenty oraz zawarte w nich substancje charakterystyczne dla win czerwonych – polifenole i fenole, z których najbardziej znanym są taniny, nazywane także garbnikami. Są to te substancje, które odpowiadają w czerwonym winie za uczucie szorstkości, ściągania i cierpkości w jamie ustnej, a także za uczucie lekkiej goryczki, które pojawia się na finiszu. To między innymi taniny odpowiadają za prozdrowotne właściwości czerwonego wina. Związki te są szczególnie związane z zapobieganiem chorobie wieńcowej i chorobom serca.
Które czerwone wino wybrać?
Aby wyprodukować wino czerwone konieczne jest użycie ciemnych odmian winogron, gdyż zarówno kolor jak i niektóre z walorów wina pochodzą od skórek i pestek. Wina czerwone to szeroką paleta smaków, aromatów i stylów. Bezpośredni wpływ na produkt finalny mają: rodzaj użytej do produkcji odmiany winorośli, sposób winifikacji, warunki klimatyczno-glebowe oraz wiedza i temperament Winiarza. Zdecydowana większość produkcji win czerwonych to wina wytrawne. Uzyskane wino może być lekkie, soczyście owocowe z niską zawartością tanin. Do takiej grupy win czerwonych należą na przykład te robione z Pinot Noir (uprawiany i ceniony na całym świecie), Zweigelta (czerwone wina austriackie), Gamay czy włoskie wina produkowane w apelacji Valpolicella. Kolejną grupę win stanowią te, których strukturę, zwaną też ciałem, określa się jako średnią. Najbardziej znanymi szczepami używanymi do ich produkcji są: Cabernet Franc – popularne wina francuskie z Bordeaux czy węgierskie z Villany, Sangiovese – słynne Chianti z Toskanii, znane na całym świecie Grenache i Merlot, a także Mencia, Barbera, Carmenere czy Montepulciano. Ostatnią grupę stanowią wina czerwone o mocnej budowie, charakteryzujące się dużą koncentracją, gęstością, często także większą zawartością garbników i alkoholu. Prawie zawsze leżakują też w drewnianej beczce. To właśnie te wina posiadają z reguły największy potencjał starzenia, osiągają najwyższe ceny i są najbardziej pożądane przez miłośników dobrych win czerwonych. Do najbardziej znanych odmian dających mocno zbudowane wina czerwone zaliczamy Tempranillo - czerwone wino hiszpańskie które najbardziej znane jest z regionów Ribera del Duero i Rioja; Nebbiolo - z którego robi się słynne włoskie wino Barolo; Malbec - uważany za najprzystępniejsze i najbardziej pijalne spośród ciężkich win czerwonych; Syrah - francuski szczep uprawiany na całym świecie oraz oczywiście Cabernet Sauvignon, czyli najpopularniejsza spośród wszystkich odmian.
Z czym pić?
Jak i z czym najlepiej pić dobre czerwone wino? Oczywiście trafnym pomysłem jest degustowanie wina jako aperitif, a więc solo. Niektórzy mogą jednak uznać, że czerwone wino wytrawne, zwłaszcza to o większej zawartości tanin, jest wymagające czy wręcz męczące w piciu. Wtedy warto sięgnąć po jedzenie. Zawarte w czerwonym winie taniny łączą się z białkiem mięsa stanowiąc dla niego przeciwwagę, natomiast kwasowość wina równoważy soczystość tłuszczu zawartego w mięsie. Dlatego właśnie za najlepsze wino do steka, gulaszu czy innych dań z wołowiny lub baraniny uważa się ciężkie wina czerwone. Jeżeli z kolei szukamy koniunkcji wina z lżejszym jedzeniem i potrzebne nam wino do pizzy lub wino do kaczki, to nadal będziemy szukać win o znacznej kwasowości, jednak już niekoniecznie mocno tanicznych i skoncentrowanych. Wtedy lepiej sprawdzi się czerwone wino średniej lub lekkiej budowy, nie dominujące, a jedynie uzupełniające i wzbogacające potrawę. Czerwone wina pasują też do całej gamy serów.
Bez względu na to czy lubisz lekkie białe wino czy ciężkie wino czerwone, pamiętaj aby pić odpowiedzialnie.
Ten Zweigelt od Kunvin to węgierskie czerwone wino słodie produkowane w regionie Hajos-Bajai. Przyjemne aksamitne wino w kolorze rubinowym. Smak i zapach delikatnie porzeczkowy. Proponujemy do różnych makaronów z mięsem i do pizzy.
Węgierskie czerwone wino wytrawne z regionu Hajos-Bajai. Wino o kolorze głęboko rubinowym. Bardzo aksamitny bukiet dojrzałej jeżyny. Miękkie taniny sprawiają, że wino jest lżejsze i łatwiej pijalne niż typowy przedstawiciel szczepu. Polecamy do potrawy z czerwonego mięsa i dziczyzny. Jest to nasz zdecydowany faworyt w kategorii ekonomiczny Cabernet...
Węgierskie czerwone wino wytrawne z regionu Hajos-Bajai. Wino koloru rubinowego z bukietem "powidła ze śliwek". Ma bogaty posmak dojrzałych owoców. Pasuje do wielu mocno przyprawionych potraw będąc ich mniej owocowym, a bardziej pikantnym partnerem.
Castillo Las Veras to hiszpańskie czerwone wino wytrawne z Katalonii. Głęboka rubinowa czerwień z fioletowymi odcieniami. W nosie typowe aromaty wiśni, charakterystyczne dla Tempranillo, najpopularniejszego hiszpańskiegoszczepu. W ustach gładkie, przyjemne, owocowe i łatwo pijalne. Castillo Las Veras Tempranillo 2018 on Vivino
Cabernet Sauvignon Dongione to włoskie czerwone wino wytrawne. Wyprodukowane ze szczepu Cabernet Sauvignon, uprawianych na wzgórzach Piacentino w północnych Włoszech. Wino o barwie intensywnej rubinowej czerwieni. W nosie bardzo owocowe z lekkimi nutami zielonego pieprzu. W ustach eleganckie, harmonijne, dobrze zbudowane. Doskonałe w połączeniu z...
Austriackie wino czerwone, wytrawne z odmiany winogron Zweigelt. W butelce o pojemności 375ml Jasny, rubinowy kolor. Delikatny charakterystyczny i owocowy bukiet. Wytrawna, pełna struktura, wyraźnie łagodna i aksamitna z delikatnym wykończeniem. Dobre do picia już teraz, ale z potencjałem przechowywania do 5 lat. Pasuje do szynki, kiełbas,twardych...
Lubiane Wino delikatnie wytrawne w wersji Walentynkowej! Castillo Las Veras to hiszpańskie czerwone wino z Katalonii. Głęboka rubinowa czerwień z fioletowymi odcieniami. W nosie typowe aromaty wiśni, charakterystyczne dla Tempranillo, najpopularniejszego hiszpańskiego szczepu. W ustach gładkie, przyjemne, owocowe i łatwo pijalne. Świetny pomysł na...
Włoskie czerwone, słodkie wino z regionu Emilia-Romagna. Lekko musujące. Wino w kolorze głębokiej, rubinowej czerwieni. Odczuwalne są aromaty malin i owoców leśnych. Bardzo przyjemne do picia solo jak i polecane do deserów.Cantine Casabella Lambrusco Rosso Dolce U.V. on Vivino
Młodziutki ale szczery merlot z ośmioletniej winnicy na dobrym siedlisku parceli Viráhegy. Nastawiony na to, by cieszyć świeżością smaku i wyrazistym aromatem. Elfom się to nastawienie podoba. Wino w całości dojrzewało najpierw cztery miesiące w stalowych kadziach, następnie rok w dużych, 1500-litrowych beczkach. Nieskomplikowane, ale zrównoważone wino:...
Indian Nyar, czyli Babie Lato, to czerwone wino wytrawne z Egeru na północy Węgier. Delikatny i wyważony kupaż szczepów Kékfrankos, Pinot Noir i Blauburger z niewielkim dodatkiem Cabernet Franc, Portugesiera, Merlot, i Zweigelta - są tu więc wszystkie czerwone odmiany uprawiane w winnicy. Wino fermentowało w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie...
Chateau Vray Canon Boyer Fronsac to franuskie czerwone wino wytrawne. Fronsac to satelicka gmina w Bordeaux, która oferuje wina bardziej miękkie, z delikatnymi taninami i słodszym owocem.Ta winnica, na południowym zboczu słynnego zbocza Canon, jest obsadzona głównie szczepem Merlot. Daje wina o doskonałej dojrzałości, które wyróżniają się miękkością,...
L'Archangel MERMOZ to drugie wino z Château Mermoz. Wino to pochodzi z tych samych poletek i korzysta z takiej samej troski i uwagi, podczas winifikacji - jak jego starszy brat Chateau Mermoz 45 Parallele 2015. Nieco mniej drzewne, świeższe i bardziej czuć Merlota. Intensywna, rubinowa barwa. Aromat czysty, średnio intensywny: czekolada, kawa, aromaty...
Włoskie wino czerwone, słodkie, lekko musujące. Kolor intensywny rubinowy. W zapachu owocowe, delikatne z nutami wiśni i jagód. U ustach lekka słodycz i przyjemne musowanie.Wino dobrze pasuje do wszelakich dań kuchni międzynarodowej.
Delikatnie słodkie wino węgierskie o czerwonej barwie. Produkowane na północy kraju, w Egerze z popularnej odmiany Merlot. Zapach przepowiada jednak smak ciemniejszych owoców. Potwierdza się to głównie poprzez nalewkowy styl. Będzie pasowało do ciemnej czekolady i pierników.
Primitivo MOI to włoskie czerwone wino wytrawne. Produkowane z niezwykle popularnej w Polsce odmiany Primitivo na południu kraju - w regionie Puglia. Żywy, rubinowy kolor i wyraźny zapach dojrzałych truskawek, jeżyn, suszonych śliwek i marmolady z leśnych owoców. W ustach wytrawne z niską kwasowością. Wzmacnia kompozycję dań mięsnych. Varvaglione Moi...
Zwiewny i lekki jak taniec z bajki kupaż znakomitej węgierskiej odmiany kékfrankos z niewielkim dodatkiem popularnego merlota. Péter chce nawet w podstawowym winie pokazać jakość winogron z regionu Szekszárd. A ma się czym pochwalić, bo to owoce po części z cenionej parceli Hidaspetre! Jedna piąta wina dojrzewała w dużych, 1500-litrowych beczkach. Dzięki...
Węgierskie czerwone wino wytrawne z Egeru. Wino zachowuje charakterystykę szczepu Cabernet Sauvignon - owocowe, soczyste, z dobrą kwasowością i delikatna goryczką w posmaku. Gładkie, dość intensywne, lecz nienachalne. Petrény Egri Cabernet Sauvignon on Vivino
Egri Bikaver to klasyczny egerski kupaż szczepów. To czerwone, wytrawne wino z Węgier w Polsce odbudowuje reputację zniszczoną przez masową produkcję. Wciąż na sklepowych półkach można spotkać wina nie mające nic wspólnego z dobrym Egri Bikaverem. Ten konkretnyi składa się z Kekfrankosa, Cabernet Sauvignon i Merlota, które leżakowały w beczkach przez...
Czerwone wino wytrawne będące wizytówką mało znanej włoskiej apelacji Colli Piacentini. Jest kupażem dwóch szczepów - Barbery, która odpowiada za strukturę wina, i Croatiny (inaczej Bonarda Lombarda) dającej winu owocowość. Świetne wino stołowe o aromatach wiśni, czarnych porzeczek i leśnych owoców. Na języku dość ostre, rustykalne, z żywą kwasowością i...
Węgierskie czerwone wino wytrawne z Egeru. Ten Egri Bikaver to blend pięciu szczepów: Kekfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon i Turan. Wino dojrzewało przez 13 miesięcy w stalowej kadzi. Brak kontaktu z dębową beczką wpłynał na charakter tego lekkiego i nieco pikantnego wina, które zostało oparte na strukturze owocu. Dostajemy tu zatem...
Za kolejną etykietą ze świata baśni od Pétera Vidy kryje się urzekający jak pieśń Orfeusza klasyk regionu Szekszárd: blend oparty na cabernet franc. Połowa wina dojrzewała w stalowych kadziach, a połowa w używanych, dużych beczkach ponad rok. Złożony aromat obejmuje ciemne owoce oraz przyprawy korzenne i zioła. W smaku zrównoważone i dość gładkie, lekko...
Klasyczne włoskie wino czerwone, wytrawne. Valpolicella Corte Majoli pochodzi z północy kraju, z regionu Veneto, a konkretnie z niewielkiego obszaru Valpantena z uprawy organicznej. Wino wyróżnia to z czego słynie Valpolicella - intensywny rubinowy kolor, dobrze wyczuwalne aromaty wiśni, kakao i przypraw. Łatwe do picia, soczyste i owocowe, o miękkich...
Royal Tinto, czyli królewska czerwień. To hiszpańskie wytrawne wino z Riojy powstało z selekcji winogron typowych dla regionu szczepów: tempranillo, garnacha i mazuelo. Miało krótki kontakt z beczką dębową.Przyjemne aromaty owocowe z domieszką delikatnych akcentów drewna i przypraw. Dobry dodatek do wędlin i serów. Uniwersalna, dobrze zrobiona, podstawowa...
Półwytrawne wino gruzińskie o przyjemnym aromacie świeżych owoców (czerne jagody, czereśnie, jeżyny, śliwki) przemieszanych z nutami kwiatowymi oraz delikatnym, słodkawym smaku. Podawać do owoców, spaghetti bolognese, gotowanej cielęciny. Tbilvino Georgian Valleys Sachino Red Medium Dry U.V. on Vivino