Filtrowanie win
Ładowanie...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Gruzja...
Objętość: 750ml Smak: półsłodkie Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Austria...
Objętość: 375 ml Smak: słodkie Kolor: białe Kraj pochodzenia:Austria...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Podkategorie
Argentyna to jeden z najważniejszych krajów jeśli chodzi o produkcję wina w Nowym Świecie. Wina argentyńskie to przede wszystkim dobrze zbudowane wina czerwone z bordoskiej odmiany Malbec, która znalazła tutaj swój drugi dom.
Argentyna jest drugim co do wielkości krajem Ameryki Południowej, oraz pierwszym jeśli chodzi o produkcję wina. Na świecie więcej wina robi się tylko w czterech krajach: Włoszech, Francji, Hiszpanii oraz USA. Główną odmianą uprawianą na argentyńskie wina jest wszechobecny Malbec. Szczep ten pochodzi z Francji, niegdyś powszechnie występujący w Bordeaux, dziś rzadko tam spotykany. Malbec z Argentyny uważany jest za jedno z najprzystępniejszych w piciu win z kategorii czerwonych win o mocnej budowie. Połączenie tego wina ze stekiem z wołowiny urosło do miana klasyki. Pozostałymi odmianami, które możemy znaleźć w Argentynie są Cabernet Sauvignon na wina czerwone oraz Chardonnay i Torrontes na wina białe.
Najpopularniejszym regionem winiarskim jest Mendoza, odpowiedzialna za niemal 3/4 krajowej produkcji wina. To wyjątkowy region o unikalnym terroir. Uprawa winorośli odbywa się tu na wysokogórskich pustyniach u podnóża Andów, na wysokości od 750 do nawet 1500 m.n.p.m. Zwiększony poziom promieniowania słonecznego i duże dzienne wahania temperatury powodują długi, powolny okres dojrzewania, co prowadzi do zrównoważenia cukrów i kwasowości w winogronach. Położenie Mendozy w cieniu Andów oznacza, że opady są niewielkie, a nawadnianie jest dostarczane przez andyjską wodę roztopową. Polecamy wyjątkowe wina z Mendozy od producenta Andeluna.
Argentyńskie wino robi się także w takich regionach jak niżej położone Neuguen i Rio Negro, oraz jeszcze bardziej górzyste niż Mendoza – Salta i Catamarca, gdzie jedna z uznanych winnic znajduje się na 3000 m.n.p.m.
Ostatnie 20 lat to intensywny rozwój produkcji win z Argentyny oraz sukcesywne zdobywanie uznania wśród międzynarodowej klienteli.
Od trzech dekad poziom win austriackich sukcesywnie rośnie. Dziś produkcja wina w Austrii przeżywa niespotykany dotąd rozkwit. Zerwano z wizerunkiem producenta tanich i kiepskich win, a postawiono na jakość i indywidualny charakter. Koniunktura gospodarcza, sukcesy podczas międzynarodowych degustacji oraz inwestycje we współczesne rozwiązania technologiczne to tylko kilka przejawów tego procesu.
Austriacki system kontroli pochodzenia i jakości wina DAC powstał stosunkowo niedawno, bo dopiero w 2002 roku. W jego skład wchodzi aktualnie 18 apelacji winiarskich, a do najbardziej znanych regionów należą słynące z białych win Wachau i Kremstal w dolinie Dunaju oraz Burgenland na wschodzie kraju, przy samej granicy z Węgrami. Region znany między innymi z nieustępujących jakością Tokajowi szlachetnych win słodkich. Poza tym dobrą marką cieszą się także Styria, Weinviertel oraz Wiedeń, który jest osobnym regionem.
Wina austriackie to głównie rodzime odmiany, wysoka jakość i owocowy charakter. Austria kojarzona jest przede wszystkim z lekkimi, orzeźwiającymi białymi winami. Myśląc o winie z Austrii mówimy: Gruner Veltliner. Ta oryginalna austriacka odmiana stanowi około 35% wszystkich upraw i jest prawdziwą wizytówką branży. Najlepsze Grunery, bardziej strukturalne i poważne, znajdziemy na północy kraju w dolinie Dunaju. Masowo uprawia się tu też Rieslinga i Muller Thurgaua. Poza tym uprawia się w Austrii także Weissburgundera, Muskatellera, Traminera czy Welschrieslinga. Wspomnieć trzeba też o Rotgipflerze z mało znanego Thermenregion, niemal zapomnianej austriackiej odmianie, którą część winiarzy chce z powrotem wprowadzić na piedestał.
Jeśli chodzi o czerwone wina z Austrii, to również tutaj warto sprawdzić lokalne odmiany. Najpopularniejszymi są Zweigelt, Blaufrankisch oraz Sankt Laurent, które przy ograniczaniu plonów dają wina skoncentrowane i oparte na strukturze owocu. Z odmian międzynarodowych uprawia się tu między innymi Pinot Noir, Merlot i Cabernet Sauvignon.
Warto też dodać, że dobre wina austriackie wyróżniają się nie tylko jakością, smakiem, endemicznością odmian, ale także zaskakująco korzystnymi cenami.
Wśród polecanych przez nas win nie może zabraknąć Winzer Krems Gruner Veltliner - to wzorcowe wino, które pozwoli zrozumieć jako powinien smakować ten lokalny skarb. Koniecznie spróbujcie też Heinrich Hartl III Rotgipfler, aby przekonać się jak zaskakująco dobre może być wino z niszowej odmiany uprawianej w niewielkim i mało znanym regionie. Na koniec polecamy austriackie wino czerwone. Lekkie biodynamiczne wino Zweigelt od wybitnego producenta Josepha Umathuma z Burgenlandu.
Chile to szóste państwo winiarskie świata i drugie Ameryki Południowej. Historia wina z Chile sięga XVI wieku, a wiodącą odmianą była od początku odmiana Pais, uprawiana w dużych ilościach do dziś, głównie na potrzeby własne lub jako surowiec do destylatów. Ale dopiero w XX w. zaczęto robić wino w Chile na większa skalę, a w latach 80-tych zaczęto je eksportować. Najwyższym stopniem klasyfikacji win chilijskich jest określenie DO (Denominación de Origen), czyli odpowiednik AOC we Francji, czy DO w Hiszpanii.
Popisowym winem Chile jest carmenere, które pochodzi z Bordeaux, ale tu znalazło swoja nową ojczyznę. Poza tym uprawia się tu cabernet sauvignon, merlot, shiraz, chardonnay i sauvignon blanc.
Kraj jest rozciągnięty pomiędzy Oceanem Spokojnym z zachodu i Andami od wschodu i ma świetne warunki uprawy winorośli. Wina z Chile z różnych lokalizacji znacznie mogą się od siebie różnić. Na klimat największy wpływ mają właśnie – Pacyfik i Andy. Winnice chłodzone są przez antarktyczny prąd oceaniczny w jednych miejscach, podczas gdy w innych, nawadniane przez topniejący w górach śnieg.
Wina w Chile wytwarza się w następujących regionach: Coquimbo, Aconcagua, Central Valley, Southern Regions..
Wino chorwackie to przede wszystkim lekkie i orzeźwiające białe wino, ale z Chorwacji pochodzi też jeden z ulubionych czerwonych szczepów Polaków.
Chorwacja w skali świata czy nawet Europy jest niewielkim producentem. Produkcja wina w tym niewielkim bałkańskim kraju opiera się na rodzimych odmianach winorośli i w większości przeznaczona jest na zaspokojenie potrzeb lokalnego rynku. Duże zapotrzebowanie na chorwackie wino wynika w znacznej mierze z ogromnej liczby turystów odwiedzających kraj. Z tego powodu wino z Chorwacji jest w małym stopniu eksportowane i tym samym stosunkowo trudne do zdobycia. Ten trend zdaje się jednak odwracać. Następuje wzrost zainteresowania winem chorwackim, a chorwaccy winiarze coraz życzliwszym okiem spoglądają na rynki zagraniczne.
W Chorwacji robi się przede wszystkim wina białe, które stanowią 2/3 produkcji. Prym wiodą lekkie i rześkie wina z odmiany Grasevina, poza Chorwacją znaną jako Welschriesling. Na znaczeniu zyskuje wino czerwone, produkowane z miejscowej odmiany Plavac Mali. Wzrost zainteresowania czerwonym winem chorwackim jest pokłosiem ujawnionego niedawno faktu dotyczącego słynnego szczepu o nazwie Primitivo (w USA nazywanego Zinfandel) uprawianego głównie na południu Włoch i w USA. Badania wykazały, że to właśnie Chorwacja jest ojczyzną tej bardzo popularnej odmiany, a Plavac Mali jest jej genetycznym potomkiem. Wraz z coraz większym nakierowaniem na eksport chorwaccy winiarze zwrócili w większym stopniu uwagę w kierunku szczepów międzynarodowych. Coraz częściej można spotkać chorwackie wino zrobione z takich odmian jak Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Gris czy Cabernet Sauvignon i Merlot jeśli chodzi o wino czerwone.
Co sprawia, że wina francuskie dla wielu nie mają sobie równych? Regiony winiarskie we Francji położone są w najlepszych szerokościach geograficznych dla uprawy winorośli i należą do dwóch zasadniczych stref klimatycznych, które determinują uprawę niemal wszystkich gatunków winorośli szlachetnej, z której powstaje wino. Dzięki temu, możliwa jest uprawa praktycznie każdej odmiany winorośli. Nie bez powodu u podstaw francuskiej filozofii wina, leży pojęcie „terroir”, oznaczające klimat, glebę i położenie winnicy. Są to czynniki decydujące o jakości wina francuskiego. Winiarstwo we Francji opiera się na dopasowaniu odmian winogron i metod produkcji do możliwości natury. Sukces wina francuskiego tkwi w odwiecznej symbiozie natury i kultury.
W niemal każdym regionie winiarskim Francji znajdziemy apelacje oraz marki znane i cenione na całym świecie. Nad autentycznością i jakością francuskiego wina czuwa AOP (Appellation d’Origine Protege – „chronione oznaczenie pochodzenia”, do niedawna AOC), francuski system certyfikacji przyznawanych pewnym regionom geograficznym, specjalizującym się w produkcji ściśle określonych produktów, w tym wypadku wina.
Regionami winiarskimi w klasyfikacji AOP/AOC są:
Bordeaux – głównie kupażowane wina czerwone, bodaj najsłynniejsze na świecie wina francuskie. Burgundia - słynna ze względu na doskonałej jakości lekkie czerwienie z Pinot Noir i białe Chablis, bardzo szczupłe, kwasowe białe wino produkowane z Chardonnay.
Langwedocja – największy region winiarski Francji, gdyby był osobnym krajem byłby czwartym na świecie producentem wina.
Dolina Rodanu – głównie krzepkie, pełne owocu wina czerwone.
Szampania – w tym najchłodniejszym regionie winiarskim Francji produkuje się najsłynniejsze na świecie wina musujące, głównie z odmian Chardonnay i Pinot Noir.
Poza tym: Alzacja znana z aromatycznych win białych, Beaujolais słynne z młodego czerwonego wina, Dolina Loary, Prowansja, Jura i Sabaudia oraz tzw. Region Południowo-Zachodni.
Dodatkowo oznaczenie AOP/AOC otrzymują także mniejsze apelacje, wśród nich apelacje regionalne ograniczające się do kilku – kilkudziesięciu gmin, apelacje gminne ograniczające się do konkretnej gminy, a także tzw „cru”pochodzące ze ściśle określonej, sklasyfikowanej winnicy. W sumie jest to ponad 300 certyfikowanych miejsc pochodzenia wina francuskiego.
We Francji uprawia się wiele odmian winogron , w tym zarówno znane na całym świecie, jak i mało znane odmiany lokalne. W rzeczywistości większość tak zwanych „ odmian międzynarodowych ” jest pochodzenia francuskiego lub stała się znana i rozpowszechniona dzięki ich uprawie we Francji. Ponieważ francuskie przepisy dotyczące apelacji zasadniczo ograniczają wina z danego regionu, okręgu lub gminy do niewielkiej liczby dozwolonych odmian winorośli, w zasadzie nie ma szczepów, które są powszechnie uprawiane w całej Francji. Do najpopularniejszych odmian czerwonych win francuskich należą kolejno Merlot, Grenache, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Gamay oraz Pinot Noir. Wśród szczepów białych prym wiodą Chardonnay oraz Sauvignon Blanc. Pamiętać jednak należy, że czerwone wina z Francji to przede wszystkim kupaże, a więc wina produkowane z więcej niż jednego szczepu.
Ze względu na bardzo dużą podaż win francuskich rozpiętość cen jest zróżnicowana. Od tanich win stołowych produkowanych masowo na południu kraju, po najlepsze roczniki czerwonych blendów z Bordeaux czy Pinotów od najlepszych burgundzkich winiarzy, które na aukcjach osiągają astronomiczne ceny. Jeśli lubicie wina z ciepłego klimatu to polecamy Abbotts & Delaunay, świetnego producenta z Langwedocji. Polecamy także wyśmienite Szampany od Delavenne, oraz szeroki wybór win z Bordeaux i Burgundii.
Wina hiszpańskie słyną z wysokiej jakości, dużej koncentracji i potencjału do długiego starzenia. Zachwycają mnogością stylów oraz smaków. Wielu hiszpańskich winiarzy poczyniło inwestycje w nowoczesną infrastrukturę, a lokalna branża winiarska wciąż się rozwija.
W Hiszpanii wyróżnia się ponad siedemdziesiąt regionów winiarskich, a do najważniejszych i najbardziej znanych należą Rioja, Ribera del Duero, Priorat, Rueda, Penedes czy bliskie naszemu sercu Bierzo i Alella. Największą popularnością wśród win hiszpańskich cieszą się czerwone i wytrawne wina z La Rioja i Ribera del Duero, najczęściej wykonane z najpopularniejszej czerwonej odmiany w Hiszpanii - Tempranillo. Są to wina gęste, mocarne, z dużym potencjałem do leżakowania, długo zachowujące soczystość i intensywność. Nieodłącznym elementem produkcji takiego wina jest starzenie w dębowej beczce. Wymaganą przez hiszpańskie prawo winiarskie długość leżakowania wina zarówno w beczce jak i butelce określają kategorie Crianza, Reserva i Gran Reserva.
Hiszpańskie wino białe to przede wszystkim Cava, musujące białe wino produkowane metodą szampańską. Cava, czyli białe lub różowe wino musujące produkowane metodą tradycyjną w regionach Penedes i Alella, zdobywa coraz większą popularność jako tańsza, acz nieustępująca jakością alternatywa dla Szampana. Poza Cavą popularne są białe wina z hiszpańskich odmian takich jak Viura, Verdejo, Albarino, Airen czy Xarel-lo (Pansa Blanca), które zależnie od regionu różnią się stylem i smakiem. Na rynku dostępne są lekkie, zwiewne i orzeźwiające wina jak Verdejo z Ruedy, a także ciężkie, beczkowane białe wina produkowane w La Rioja ze szczepu Viura. To tylko kilka przykładów szerokiej gamy win hiszpańskich.
Hiszpania posiada największą powierzchnię upraw winorośli. Jeśli chodzi o wielkość produkcji wina Hiszpania, może się poszczycić trzecim miejscem na świecie. Takie samo miejsce zajmują również ze względu na wielkość eksportu swojego wina. Co ciekawe, co ósmy pracownik w kraju zatrudniony jest w branży lub związany jest z tą gałęzią gospodarki.
Choć Niemcy znane są głównie jako ojczyzna Rieslinga, to od początku XXI wieku niemieckie wina wkroczyły w nowy etap swojej historii. Niemcy w przekonujący sposób udowadniają, że mają potencjał w produkcji win innych niż Riesling. Wciąż panuje jednak powszechna zgoda, że białe wina niemieckie z dobrych siedlisk, od wybranych producentów należą do najlepszych białych win świata.
Winorośl na teren dzisiejszych Niemiec sprowadzili jeszcze w starożytności Rzymianie. Duży wpływ na rozwój miejscowego winiarstwa miały także klasztory chrześcijańskie, zwłaszcza benedyktyńskie i cysterskie. Pierwsze wzmianki o największym skarbie winiarzy z Niemiec, Rieslingu, datowane są na XV wiek, a do XIX wieku wina niemieckie osiągały ceny wyższe niż wina z Bordeaux. Niemiecki przemysł winiarski stracił jednak na jakości w XX wieku, rozszerzając nasadzenia na mniej korzystne miejsca i zwiększając plony do poziomów, przy których jakość została poważnie obniżona. Od końca XX wieku podjęto znaczące wysiłki, aby przywrócić dawną świetność Niemiec. Plony są teraz ograniczone przez prawo, a wielu czołowych producentów połączyło siły, tworząc stowarzyszenie VDP.
Mimo, ze winiarstwo niemieckie ruszyło naprzód stawiając na produkcję mniej dotąd popularnych win, to najcenniejszym zasobem jest tu Riesling, szczep uznawany za króla białego wina. Uprawia się go w całym kraju, jednak ziemią obiecaną dla tej odmiany stały się strome zbocza wzdłuż rzeki Mozela na zachodzie Niemiec. To właśnie stamtąd pochodzą najlepsze niemieckie wina. Wyróżniają się wysoką kwasowością balansowaną nieco wyższym cukrem resztkowym, intensywnym aromatem kwiatowo-owocowym, owocowym smakiem oraz dużym potencjałem starzenia. Dobrej jakości niemieckie wina produkuje się także w Hesji Nadreńskiej (Rheinhessen), największym regionie winiarskim Niemiec, znanym z większej różnorodności odmianowej oraz produkcji świeżych, owocowych win. Dużą skalą produkcji wyróżnia się Palatynat (Pfalz), najbardziej efektywny w tym względzie region. Poza Rieslingiem robi się tu wino z takich odmian jak Muller Thurgau, Elbling, Pinot Blanc oraz Chardonnay. Coraz większą popularnością cieszą się też niemieckie wina czerwone, zwłaszcza te zrobione z Pinot Noir (nazywanego w Niemczech Spatburgunder). Drugą najpopularniejszą odmianą czerwoną jest Dornfelder, dający niewymagające, owocowe wina.
Niemcy posiadają jeden z najbardziej rozbudowanych systemów klasyfikacji win. Najbardziej podstawowymi są wina stołowe – Tafelwein i regionalne – Landwein. Winami jakościowymi określonego pochodzenia są Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA), a najwyższą jakość prezentują wina kategorii Pradikatswein. Te z kolei ze względu na moment zbioru, poziom cukru i stan fizjologiczny winogron dzielą się na Kabinett, Spatlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese i Eiswein.
Przedstawicielem młodej generacji winiarzy z Mozeli jest Christian Boujong. Pochodzące z jego winnicy Rieslingi, od młodych, świeżych i lekkich po dojrzałe wina z późnego zbioru, zadowolą gusta każdego miłośnika tego szczepu. Polecamy szczególnie Boujong Riesling Trocken oraz Riesling „GG” Spatlese. Zachęcamy również, aby zapoznać się przedstawicielem niemieckich Pinot Noir.
Nowa Zelandia to jeden z szybciej rozwijających się producentów win z Nowego Świata. Początki winiarstwa w tym regionie datuje się na początek XIXw. Dzisiaj to już prawie 40 tysięcy hektarów upraw oraz 300 milionów litrów wina rocznie. Główny region winiarski to Marlborough położony na północnym-wschodzie wyspy południowej. Najpopularniejszym szczepem jest Sauvignon Blanc, który w regionalnej odmianie przez wielu krytyków uważany jest za najlepszy na świecie.
Polskie wino budzi coraz większe zainteresowanie i uznanie konsumentów, a winnice wyrastają jak grzyby po deszczu. Szczególnie białe wina z Polski dorównują klasą winom z innych krajów.
Polska nie była i nie jest postrzegana jako kraj winiarski, ale od kilku lat obserwuje się tu wyraźny wzrost zainteresowania hodowlą winorośli i produkcją wina. Patrząc z perspektywy historycznej, można stwierdzić, że próby produkcji polskiego wina nie są zjawiskiem nowym. Współcześnie odrodzeniu winiarstwa sprzyjają przede wszystkim zmiany warunków klimatycznych, ale również zjawiska o charakterze społecznym, takie jak zmiany preferencji konsumentów, wzrost ich zamożności, wzmocnienie wizerunku Polski na turystycznej mapie Europy, popularność lokalnej żywności i ruchów „slow food”. Polskie winiarstwo szybko się rozwija, wykształca własną specyfikę, zarówno pod względem profilu winiarzy, jak i wykorzystywanych odmian winorośli i stylu polskiego wina.
Choć inwestycja w produkcję wina jest kosztowna i dość ryzykowna, liczba winnic w Polsce stale rośnie. Przyrost jest ogromny, gdyż jeszcze w roku 2000 liczba ta wynosiła 27, dziesięć lat później nasz kraj mógł pochwalić się 285 winnicami, dziś liczba winnic to niemal pół tysiąca (stan na lato 2020, dane za winogrodnicy.pl).
Ze względu na wymagające warunki klimatyczne winiarze decydują się najczęściej na produkcję polskiego wina z odmian hybrydowych. Są to szczepy powstałe w wyniku krzyżowania winorośli właściwej z innymi gatunkami. Odmiany te charakteryzują się dużą odpornością na mrozy oraz na większość chorób. Stwarza to możliwość uprawy bez oprysków, wpisującej się w modny trend rolnictwa ekologicznego. Najpowszechniej uprawianymi szczepami hybrydowymi w Polsce są Solaris, Seyval Blanc, Johanniter, Hibernal, Bianca i Jutrzenka na białe wino oraz Regent, Rondo, Cabernet Cortis i Marechal Foch na wino czerwone. W częściach kraju o większych tradycjach winiarskich, a także łagodniejszym i cieplejszym klimacie uprawia się też klasyczne odmiany międzynarodowe. Nikogo nie dziwi polskie wino z odmian szlachetnych takich jak Pinot Noir lub Riesling.
Polskie wina są typowe dla chłodnego klimatu. Mają wyrazistą kwasowość, specyficzny smak i aromat polskich owoców, takich jak jagody, gruszki, jabłka ale także dziki bez czy mięta.
Czy wino z Polski może stać się produktem eksportowym? Duża liczba turystów z zagranicy poznających nasze wino na miejscu, coraz większa produkcja, ocieplający się klimat oraz charakterystyczny sznyt polskich win są czynnikami sprzyjającymi. Pamiętajmy jednak, że do dalszego rozwoju rynku polskiego wina konieczne jest przede wszystkim wsparcie lokalnych Konsumentów.
Porto jest pierwszym skojarzeniem z winami z Portugalii i wielu zapewne by przysięgło, że nazwa kraju od wina tego się wywodzi. To błędne założenie, a w dodatku bardzo krzywdzące dla winiarstwa bujnie rozwijającego się na europejskich wybrzeżach Atlantyku, nad Tagiem oraz Douro. Dzisiejsza winiarska Portugalia to więc nie tylko wybitne i szeroko doceniane porto oraz podobnie wspaniała, choć nieco zapomniana madera. Wina z Portugalii mają wiele do zaoferowania tym, którzy szukają odmiany.
Szczepy winorośli w winach z Portugalii
Portugalia to kraj, w którym powstają wina ze szczepów niemal wyłącznie lokalnych. W czasach, kiedy wszystkie kraje robią Cabernety, Merloty, Chardonnay i Sauvignon Blanc, Portugalia jawi się jako ląd wciąż nieodkryty. W czerwonych winach z Portugalii znajdziemy więc: touriga nacional, castelão frances, trincadeira, touriga franca, tinta barroca, aragonez (tempranillo, tinta roriz), alicante bouschet i alfrocheiro. Wśród białych rozpoznawalne są fernão pires, alvarinho, encruzado i przede wszystkim znane verdejo jako m.in. surowiec na maderę.
Wina z Portugalii - klasyfikacja
W Portugalii, jak i wielu innych winiarskich krajach robi się wina stołowe, regionalne i wina z oznaczeniem pochodzenia, czyli apelacją (skrót jak we Włoszech DOC, czyli Denominação de Origem Controlada).
Najbardziej znane regiony winiarskie Portugalii to: Minho, Trás-os-Montes, Douro, Porto, Beiras, Dão, Lisboa, Tejo, Alentejo.
Trudno sobie dziś wyobrazić winiarską mapę Europy bez win z Węgier.
Na Rafa-Wino znajdziesz ponad 150 etykiet, a ceny zaczynają się już od 18,99 zł!
Największą wizytówką Węgier są słodkie wina z Tokaju - jedne z najlepszych win na świecie w tej klasie.
Niezwykłą cechą węgierskiego wina jest jego różnorodność. Umożliwiają to setki odmian winorośli, różnorodne obszary upraw, zabiegi enologiczne i pasja winiarzy.
Winnice Węgier zajmują dziś powierzchnię około 100 tysięcy hektarów, co daje im jednoprocentowy udział w ogólnoświatowym areale tego dobra. Jest to jednak całkiem sporo jak na niespełna dziesięciomilionowy naród. Węgry są także wielkim eksporterem wina. Znamy je świetnie w Polsce od wieków.
Wina z Węgier - klasyfikacja
Tradycyjna klasyfikacja win węgierskich, podobnie jak innych krajów monarchii austro-węgierskiej, oparta była na systemie podobnym do tego stosowanego w Austrii i w Niemczech. Dlatego najbardziej charakterystycznym jego wyznacznikiem jest tu odmianowość (uwidoczniona na etykiecie, choć w towarzystwie apelacji lub nazwy regionu) oraz dojrzałość owoców podczas zbiorów. Dziś, choć system ten wielokrotnie zmieniano i modernizowano, dalej nosi germańskie znamiona – przewaga win szczepowych jest ogromna. Nawet jeśli wino jest kupażem, producenci starają się podać na etykiecie nazwy odmian, które wchodzą w jego skład.
Główny podział – jak we wszystkich krajach Unii Europejskiej – przebiega między winami jakościowymi (z apelacją) oraz winami regionalnymi i stołowymi. Nazwa okręgu na etykiecie oznacza wino jakościowe (z apelacją), zaś nazwa regionu – wino regionalne.
Odmiany winorośli w winach z Węgier
Nie sposób opisać w kilku zdaniach bogactwa węgierskich odmian lokalnych. Poniżej skupiamy się zatem na najciekawszych i najpopularniejszych szczepach charakterystycznych dla tego kraju:
Białe: Furmint, Harslevelu, Koverszolo, Cserszegi Fuszeres, Ezerjo, Irsai oliver, Kiralyleanyka, Zenit, Zeta
Czerwone: Kadarka, Kekfrankos,Kekoporto (Portugieser), Menoire
Oczywiście wina z Węgier robione są również z odmian międzynarodowych. Z powodzeniem uprawia się tutaj: Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Noir (z którego Istvan Bencze wyczarował wyjątkowe białe wino Virgo - dostępne w Rafa Wino) , Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc (daje doskonałe wina na południu Węgier- w Villany!), Merlot, Syrah.
Regiony winiarskie na Węgrzech
Najważniejsze Regiony winiarskie Węgier to:
Tokaj - najsłynniejszy węgierski region, o wielowiekowej tradycji i słynnych winach znanych na całym świecie. Kojarzony powszechnie z winami słodkimi, ale dziś uznawany także za jedno z najważniejszych miejsc na wytrawnej mapie kraju.
Eger - najbardziej znany obszar produkcji win czerwonych na Węgrzech, z flagowym swoim produktem - Egri Bikaverem. Ale w ofercie Egerskich winiarzy coraz więcej spotkać można białych win -kupaży: Egri csillag.
Matra - region znany z win białych
Villany - na południu Węgier; niekwestionowane królestwo Cabernet Franca
Badascony - nad Balatonem; Konsagi, Hajos-Bajaj - na nizinie Węgierskiej; oraz Szekszard, Somlo, Balaton, Sopron, Tolna.
Wina włoskie to bogactwo stylów, smaków i odmian niespotykane w żadnym innym kraju. Wina znane na całym świecie, setki autochtonicznych szczepów i historia kraju nierozerwalnie złączona z kulturą wina.
Włochy posiadają ponad 2000 lat historii produkcji wina. Znajduje się tu 20 regionów i około 500 apelacji. Prawie 400 rodzimych odmian winorośli, a w sumie na 800 tysiącach hektarów uprawia się ponad 2000 szczepów. Produkuje się z nich 55 milionów hektolitrów wina, z czego ponad 20 milionów hektolitrów włoskiego wina przeznaczone zostało na eksport (dane z 2018 roku). Liczby te dają pewien obraz tego jakim gigantem w świecie wina są Włochy.
Podstawowy podział regionalny pokrywa się z podziałem geograficznym. Na terenie regionów wyodrębnia się subregiony i apelacje. Regionami o największym znaczeniu, zarówno jeśli chodzi o jakość i renomę, jak i ilość produkowanego wina są Toskania, Piemont i Wenecja Euganejska (Veneto). Wina włoskie charakteryzują się własnym stylem, zależnym od regionu. Niektóre są znane, ponieważ są produkowane w dużych ilościach i można je znaleźć na całym świecie, inne ze względu na niezmiennie wysoką jakość. Toskania słynie oczywiście z rodzajowego Chianti. Wenecja Euganejska to ogromne ilości codziennego wina białego: Prosecco, Soave czy Pinot Grigio, ale to także mała ojczyzna Amarone della Valpolicella, jednego z najbogatszych i najwspanialszych rodzajów wina czerwonego. Piemont z kolei słynie ze wspaniałych, długowiecznych Barolo, ale produkuje się tu też inne cenione wina czerwone jak Barbaresco czy Barbera d'Alba. Wśród bardziej znanych regionów i ich flagowych win wymienić można także Puglię i popularne w Polsce wina z Primitivo, Emilia-Romagna i jej ogromną produkcję musującego Lambrusco, Abruzję i znane czerwone wina z Montepulciano czy Trentino/Alto Adige, leżący u podnóża Alp region słynny z zwłaszcza ze swoich endemicznych odmian.
Podobnie jak w przypadku win francuskich czy hiszpańskich, również etykiety win z Włoch muszą zawierać określone informacje, między innymi dotyczące miejsca pochodzenia i jakości wina. Według tych kryteriów wyróżniono we Włoszech czterostopniową hierarchię.
Najwyższą kategorią win włoskich jest DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Oznacza kontrolowane pochodzenie winogron i metody produkcji oraz gwarantowaną jakość. Istnieją surowe zasady dotyczące produkcji win DOCG, w szczególności dozwolone odmiany winogron, limity plonów, dojrzałość winogron, procedury produkcji wina i dojrzewanie w beczkach lub butelkach. Wina podlegają procedurom degustacyjnym, a butelki posiadają na szyjce numerowaną pieczęć rządową, co ma zapobiegać fałszerstwom. Pierwszymi powstałymi DOCG były Brunello, Barolo, Vino Nobile oraz Barbaresco. Aktualnie we Włoszech wyróżnia się 75 apelacji o tym najwyższym oznaczeniu.
DOC (Denominazione di Origine Cotrollata) to główny poziom klasyfikacji win włoskich określający przede wszystkim obszar uprawy i produkcji. Obejmuje prawie każdy tradycyjny styl włoskich win. Istnieje około 330 indywidualnych apelacji DOC, z których każdy zawiera zestaw przepisów regulujących strefę uprawy winorośli, dozwolone odmiany winogron i styl wina. Te, które wykazują niezmiennie wysoką jakość, mają możliwość awansu do statusu DOCG.
IGT (Indicazione Geografica Tipica ) to kategoria pozwalająca zidentyfikować wino po miejscu pochodzenia, ale już niekoniecznie po stylu wina czy użytych do produkcji szczepach. W tej kwestii daje ona winiarzowi większą swobodę. Najbardziej znanym winem z tej kategorii jest tzw. Supertoskan. Te wysokiej jakości, skoncentrowane i mocno zbudowane kupaże zawierają poza dozwolonym w Toskanii szczepem Sangiovese także inne odmiany takie jak Merlot, Cabernet Sauvignon czy Cabernet Franc. Pamiętać jednak należy, że spora część win IGT nie otrzymała wyższej kategorii ze względu na niższą jakość wina.
Najniższy szczebel drabiny jakości włoskich win należy do VdT (Vino da Tavola) i oznacza dosłownie „wino stołowe”. Stanowi najbardziej podstawowy poziom win z Włoch.
Włochy słyną z dużej różnorodności odmianowej uprawianej tu winorośli. Szacuje się, że w Italii rośnie ponad 2000 odmian, z czego niemal co czwarta jest odmianą autochtoniczną. Do najpopularniejszych odmian czerwonych uprawianych we Włoszech należą Sangiovese i Nebbiolo, główne surowce wykorzystywane do produkcji wina kolejno w Toskanii oraz Piemoncie. Sangiovese daje wina owocowe o wysokiej kwasowości, jest głównym składnikiem Chianti (polecamy poznać ten styl dzięki wyśmienitemu Rietine Chianti Classico). Nebbiolo to szlachetna i wysoce ceniona odmiana dająca wina poważne, taniczne, o długim potencjale dojrzewania. Robi się z niej przede wszystkim wina jednoodmianowe, a najbardziej znanym jest Barolo (doskonałe Eraldo Viberti Barolo). Sporą popularnością cieszą się także Montepulciano (Valori Montepulciano d'Abruzzo), Primitivo (polecamy wyborne Papale Linea Oro od prducenta Varvaglione), Dolcetto (Claudio Alario Dolcetto), Barbera ( Eraldo Viberti Barbera d'Alba) oraz Corvina jako główny składnik mieszanki z Valpolicelli (warto spróbować jej najwyższej emanacji - Amarone della Valpolicella Valpantena). Wśród szczepów białych prym wiodą Pinot Grigio (spróbujcie Tezza „Corte Majoli”) oraz Glera, z której produkuje się Prosecco (jedno z najlepszych dostępnych w Polsce - Marsuret Valdobbiadene Il Soler DOCG), a dalej Garganega uprawiana na jedno z najbardziej znanych włoskich win białych – Soave. Pośród odmian międzynarodowych najpopularniejszymi są Merlot oraz Chardonnay.
Warto wspomnieć także o winach z Alto Adige, jednego z najdalej na północ wysuniętych regionów. Robi się tam wina z odmian typowych dla tego regionu, a jeden z producentów – Cantina Roeno – produkuje wino z niemal zapomnianej odmiany Enantio, która jako jedna z nielicznych w Europie oparła się wyniszczającej pladze filoksery z końca XIX wieku.
Wino w Gruzji to połączenie stylu życia oraz filozofii. Lokalne odmiany dostarczają niesamowitych wrażeń smakowych każdemu degustującemu. Udając się do Gruzji wstępujemy w całkowicie inny świat – świat, gdzie wino jest pasją i zamiłowaniem, gdzie towarzyszy każdej okazji – mniejszej bądź większej.
Początki winiarstwa
Tereny Gruzji to winiarskie ground zero. Tu wszystko się zaczęło. To tu odkryto najstarsze na Ziemi dowody na to, że nasi przodkowie robili i pili wino już ponad 5000 lat p.n.e. W Gruzińskim Muzeum Narodowym w Tbilisi zobaczyć można tradycyjne naczynie do produkcji wina – amforę kwewri – mające około 6 tys. lat i zdobione płaskorzeźbami przedstawiającymi kiście winogron. Metoda polegająca na dojrzewaniu wina w glinianych kwewri spotykana jest jedynie w Gruzji. Obecnie kilka innych krajów stara się stosować tę metodę, jednak narodziła się ona tutaj. Przyczyniło się to między innymi do powstania na tych terenach turystyki enologicznej – turyści przybywają tutaj po to, by zobaczyć naturalne i tradycyjne metody powstawania wina, przeżyć winobranie oraz zasmakować wina prosto od producenta.
Regiony winiarskie Gruzji
Gruzja to ponad 48 tys. hektarów upraw winorośli. Największym regionem winiarskim jest Kachetia (Kakheti) na wschodzie kraju. To stąd pochodzi ponad 70% krajowej produkcji, najbardziej znane wina białe i czerwone. A także te, z którymi wielu z nas kojarzy Gruzję – półsłodkie czerwone wina ze szczepu saperavi ze słynnym Kindzmarauli na czele. Warto zapamiętać dwie inne apelacje: Mukuzani (wina czerwone) oraz Tsinandali (biel). Pozostałe regiony winiarskie Gruzji to Imeretia, Kartlia, Racz.
Gruzińskie odmiany winorośli
Na terenie Gruzji spotkać możemy nawet i setki różnych odmian winogron, jednak do komercyjnej sprzedaży dopuszczonych jest – aż – 38 szczepów. Najpowszechniejszą i najbardziej rozpoznawalną odmianą jest saperavi dającą wina czerwone. Saperavi po gruzińsku oznacza barwnik, kolor, co idealnie odzwierciedla jego ciemne zabarwienie, bowiem jest to intensywnie czerwony szczep dający mocno czerwone wino i jako jeden z nielicznych charakteryzuje się obecnością czerwonego barwnika, który powoduje, że sok wyciśnięty z owoców ma różowe zabarwienie (większość winogron czerwony barwnik posiada jedynie w skórce). Saperavi daje dobrze zbudowane, z orzeźwiającą kwasowością i głębokim kolorem wina. W nosie najczęściej wyczuwalnymi aromatami są ciemne owoce – czereśnie, śliwki, jeżyny. Złożoność wina gwarantuje także aromaty kawy, czekolady, przypraw korzennych. Dobrze przygotowane wina mają ogromny potencjał starzenia – mogą leżakować jeszcze kilkadziesiąt lat.
Białym przedstawicielem Gruzji jest rkatsiteli – biała odmiana, która potrafi ofiarować nam dobre, pikantne, świeże wino z nutami brzoskwiniowymi. Wymaga to jednak ogromnej staranności i poświęcenia podczas produkcji wina, ponieważ jest to szczep bardzo wymagający. Rkatsiteli wielokrotnie łączony jest z lokalną odmianą mtsvane dając wina podobne charakterem do pozostałych win w konwencjonalnym stylu międzynarodowym.
Grüner Veltliner to najważniejsza rodzima odmiana winorośli w Austrii. Proponowane wino, to przedstawiciel klasycznego młodego białego wina z tej odmiany. Dzięki żywej kwasowości, szczególnie pikantnemu, owocowemu bukietowi zawdzięcza swoją świeżość. W małej butelce 0,25l
Węgierskie białe wino półsłodkie z regionu Hajos-Bajai. Muskat Ottonel prawdopodobnie jest krzyżówką chasselas i muscat de saumur, klonu pinota. Krągłe, orzeźwiające wino o żywej kwasowości, zapachu kwiatów i świeżych owoców. Dobrze harmonizuje się naturalny cukier gronowy z bukietem owocowym. Szczególnie polecany do lekkich deserów i owoców.
Węgierskie białe wino słodkie z regionu Hajos-Bajai. Intensywny smak i aromat, w charakterze Muscata z bukietem przypraw. Na Węgrzech tradycyjnie serwowany do potraw grillowanych, zimnego smażonego mięsa drobiowego oraz sałatek. CHWILOWY BRAK
Węgierskie czerwone wino wytrawne z regionu Hajos-Bajai. Wino o kolorze głęboko rubinowym. Bardzo aksamitny bukiet dojrzałej jeżyny. Miękkie taniny sprawiają, że wino jest lżejsze i łatwiej pijalne niż typowy przedstawiciel szczepu. Polecamy do potrawy z czerwonego mięsa i dziczyzny. Jest to nasz zdecydowany faworyt w kategorii ekonomiczny Cabernet...
Ten Zweigelt od Kunvin to węgierskie czerwone wino słodie produkowane w regionie Hajos-Bajai. Przyjemne aksamitne wino w kolorze rubinowym. Smak i zapach delikatnie porzeczkowy. Proponujemy do różnych makaronów z mięsem i do pizzy.
Delikatne, białe, lekko wytrawne wino węgierskie o aromacie zielonych jabłek, w tle świeże nuty skoszonej trawy. W smaku lekko mineralne i orzeźwiające. Wyraźna lecz nie przesadna kwasowość. Wyprodukowane z wcześnie zebranego Furminta, najpopularniejszej odmiany w Tokaju. Dobry aperitif, polecamy do pstrąga.
Sargamuskotaly to węgierska nazwa żółtego muskata. Udane białe półsłodkie wino z Tokaju, o wyczuwalnym aromacie miodu i brzoskwiń, o bogatym smaku. Wyróżnia je lekkość i owocowa świeżość. Bardzo dobre uzupełnienie słodkich deserów.
Węgierskie białe wino wytrawne z regionu Hajos-Bajai. Wino wykonane z jednej z najpopularniejszych na świecie białych odmian - Chardonnay. Dyskretny aromat, pełne w smaku. Białe wino o świeżym aromacie jasnych owoców pestkowych, średniej budowie i intrygującym pikantnym wykończeniu.
Węgierskie białe wino wytrawne z regionu Hajos-Bajai. Delikatnie wytrawne wino z rdzennej węgierskiej odmiany. Charakterem przypomina wina produkowane ze szczepu Traminer, z którym Cserszegi Fuszeres jest genetycznie spokrewniony. Wino o nieco niższych i łagodniejszych kwasach, intensywnie aromatyczne. W ustach białe owoce i ananas.
Castillo Las Veras to hiszpańskie białe wino wytrawne z Katalonii. Blady słomkowy kolor z zielonkawymi refleksami. W nosie świeże i owocowe aromaty z jabłkiem i gruszką na czele. W ustach chrupkie i owocowe z dobrze zbalansowaną kremową strukturą. Delikatnie wytrawne i bardzo orzeźwiające.
Castillo Las Veras to hiszpańskie czerwone wino wytrawne z Katalonii. Głęboka rubinowa czerwień z fioletowymi odcieniami. W nosie typowe aromaty wiśni, charakterystyczne dla Tempranillo, najpopularniejszego hiszpańskiegoszczepu. W ustach gładkie, przyjemne, owocowe i łatwo pijalne. Castillo Las Veras Tempranillo 2018 on Vivino
Mała butelka (375ml) wina Petreny - Cabernet Sauvignon Silver. Węgierskie czerwone wino wytrawne z Egeru. Wino zachowuje charakterystykę szczepu Cabernet Sauvignon - owocowe, soczyste, z dobrą kwasowością i delikatna goryczką w posmaku. Gładkie, dość intensywne, lecz nienachalne. Dostępne również w objętości 750 ml (link)
Austriackie wino czerwone, wytrawne z odmiany winogron Zweigelt. W butelce o pojemności 375ml Jasny, rubinowy kolor. Delikatny charakterystyczny i owocowy bukiet. Wytrawna, pełna struktura, wyraźnie łagodna i aksamitna z delikatnym wykończeniem. Dobre do picia już teraz, ale z potencjałem przechowywania do 5 lat. Pasuje do szynki, kiełbas,twardych...
Wino białe, wytrawne z austriackiego szczepu Gruner Veltliner. Barwa jasna, półprzeźroczysta, żółta, z delikatnymi zielonymi refleksami. Dyskretny pikantny nos, któremu towarzyszą lekko gorzkie aromaty na podniebieniu, przypominające nieco zioła ogrodowe. Najlepiej pić teraz, kiedy wino jest młode, świeże - lub w ciągu najbliższych dwóch lat. Wino...
Lubiane Wino delikatnie wytrawne w wersji Walentynkowej! Castillo Las Veras to hiszpańskie czerwone wino z Katalonii. Głęboka rubinowa czerwień z fioletowymi odcieniami. W nosie typowe aromaty wiśni, charakterystyczne dla Tempranillo, najpopularniejszego hiszpańskiego szczepu. W ustach gładkie, przyjemne, owocowe i łatwo pijalne. Świetny pomysł na...
Włoskie czerwone, słodkie wino z regionu Emilia-Romagna. Lekko musujące. Wino w kolorze głębokiej, rubinowej czerwieni. Odczuwalne są aromaty malin i owoców leśnych. Bardzo przyjemne do picia solo jak i polecane do deserów.Cantine Casabella Lambrusco Rosso Dolce U.V. on Vivino
Młodziutki ale szczery merlot z ośmioletniej winnicy na dobrym siedlisku parceli Viráhegy. Nastawiony na to, by cieszyć świeżością smaku i wyrazistym aromatem. Elfom się to nastawienie podoba. Wino w całości dojrzewało najpierw cztery miesiące w stalowych kadziach, następnie rok w dużych, 1500-litrowych beczkach. Nieskomplikowane, ale zrównoważone wino:...
Indian Nyar, czyli Babie Lato, to czerwone wino wytrawne z Egeru na północy Węgier. Delikatny i wyważony kupaż szczepów Kékfrankos, Pinot Noir i Blauburger z niewielkim dodatkiem Cabernet Franc, Portugesiera, Merlot, i Zweigelta - są tu więc wszystkie czerwone odmiany uprawiane w winnicy. Wino fermentowało w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie...
Egri Csillag to węgierska "biała" odpowiedź winiarzy z okolic Egeru na tradycyjną, czerwoną Byczą Krew. To cuvee pięciu szczepów posiada jasny i delikatny kolor. Bukiet zwiewny - kwiatowy z nutami miodu i brzoskwiń. W smaku owocowe i lekkie, delikatna wytrawność i odświeżenie.
Węgierskie białe wino półwytrawne. Produkowane jest na północy kraju, w Egerze z odmiany Muskat. Białe, delikatne i świeże wino o intensywnym aromacie białych kwiatów z przyprawowym twistem. Petrény Arany Muskotály on Vivino
Chateau Vray Canon Boyer Fronsac to franuskie czerwone wino wytrawne. Fronsac to satelicka gmina w Bordeaux, która oferuje wina bardziej miękkie, z delikatnymi taninami i słodszym owocem.Ta winnica, na południowym zboczu słynnego zbocza Canon, jest obsadzona głównie szczepem Merlot. Daje wina o doskonałej dojrzałości, które wyróżniają się miękkością,...
Świeży węgierski róż z Egeru z mieszanki winogron Kekfrankos i Merlot, emanujący żywymi aromatami i smakami truskawek, malin i jeżyn. Żywe różowe wino wytrawne o wielu smakach, wytwarzane z czerwonych odmian winogron, fermentowane w zbiornikach i leżakowane przez trzy miesiące w chłodzonych stalowych zbiornikach. Idealne wino na wiosnę i lato.
L'Archangel MERMOZ to drugie wino z Château Mermoz. Wino to pochodzi z tych samych poletek i korzysta z takiej samej troski i uwagi, podczas winifikacji - jak jego starszy brat Chateau Mermoz 45 Parallele 2015. Nieco mniej drzewne, świeższe i bardziej czuć Merlota. Intensywna, rubinowa barwa. Aromat czysty, średnio intensywny: czekolada, kawa, aromaty...
Ortrugo dei Colli Piacentini Frizzante to białe wino, wytrawne, lekko musujące. Wyprodukowane ze szczepu Ortrugo D.O.C. Wino o słomkowej barwie z odcieniami zieleni. Świetny trunek o intensywnych, owocowych aromatach z nutami wisteri i głogu. W ustach delikatnie musujące, pikantne, a zarazem wyważone. Idealne do przekąsek i pierwszych dań z sosami...