Filtrowanie win

Włączone filtry:
    Producent

    Nowe produkty

    Promocje

    Kraj Jest 682 produktów.

    Podkategorie

    • Wina z Argentyny

      Argentyna to jeden z najważniejszych krajów jeśli chodzi o produkcję wina w Nowym Świecie. Wina argentyńskie to przede wszystkim dobrze zbudowane wina czerwone z bordoskiej odmiany Malbec, która znalazła tutaj swój drugi dom.

      Argentyna jest drugim co do wielkości krajem Ameryki Południowej, oraz pierwszym jeśli chodzi o produkcję wina. Na świecie więcej wina robi się tylko w czterech krajach: Włoszech, Francji, Hiszpanii oraz USA. Główną odmianą uprawianą na argentyńskie wina jest wszechobecny Malbec. Szczep ten pochodzi z Francji, niegdyś powszechnie występujący w Bordeaux, dziś rzadko tam spotykany. Malbec z Argentyny uważany jest za jedno z najprzystępniejszych w piciu win z kategorii czerwonych win o mocnej budowie. Połączenie tego wina ze stekiem z wołowiny urosło do miana klasyki. Pozostałymi odmianami, które możemy znaleźć w Argentynie są Cabernet Sauvignon na wina czerwone oraz Chardonnay i Torrontes na wina białe.

      Najpopularniejszym regionem winiarskim jest Mendoza, odpowiedzialna za niemal 3/4 krajowej produkcji wina. To wyjątkowy region o unikalnym terroir. Uprawa winorośli odbywa się tu na wysokogórskich pustyniach u podnóża Andów, na wysokości od 750 do nawet 1500 m.n.p.m. Zwiększony poziom promieniowania słonecznego i duże dzienne wahania temperatury powodują długi, powolny okres dojrzewania, co prowadzi do zrównoważenia cukrów i kwasowości w winogronach. Położenie Mendozy w cieniu Andów oznacza, że opady są niewielkie, a nawadnianie jest dostarczane przez andyjską wodę roztopową. Polecamy wyjątkowe wina z Mendozy od producenta Andeluna.

      Argentyńskie wino robi się także w takich regionach jak niżej położone Neuguen i Rio Negro, oraz jeszcze bardziej górzyste niż Mendoza – Salta i Catamarca, gdzie jedna z uznanych winnic znajduje się na 3000 m.n.p.m.

      Ostatnie 20 lat to intensywny rozwój produkcji win z Argentyny oraz sukcesywne zdobywanie uznania wśród międzynarodowej klienteli.

    • Wina z Austrii

      Od trzech dekad poziom win austriackich sukcesywnie rośnie. Dziś produkcja wina w Austrii przeżywa niespotykany dotąd rozkwit. Zerwano z wizerunkiem producenta tanich i kiepskich win, a postawiono na jakość i indywidualny charakter. Koniunktura gospodarcza, sukcesy podczas międzynarodowych degustacji oraz inwestycje we współczesne rozwiązania technologiczne oraz w zrównoważone i odpowiedzialne rolnictwo często ekologiczne oraz biodynamiczne to tylko kilka przejawów tego procesu w świecie wina.

      Austriackie gwiazdy w cieniu

      Wina austriackie mogą jednak nadal pozostawać niezbyt znane i cenione w wielu krajach, zwłaszcza w Polsce. Jak to możliwe? Otóż po pierwsze kwestia skali, Austria jest państwem niewielkim, a dodatkowo górzystym na tyle, że tereny sprzyjające uprawie winorośli kumulują się praktycznie tylko na wschodzie kraju, głównie w Dolnej Austrii i Burgenlandzie. Powierzchnia upraw jest zatem niewielka, ze skromnymi 50 tysiącami hektarów Austria pozostaje daleko w tyle za gigantami z południa Europy. Po drugie kwestia ceny – ponieważ Austriacy postawili na jakość kosztem ilości, ich wina nie należą do najtańszych, a sektor supermarketowych, tanich, codziennych butelek bardzo się skurczył. Po trzecie skojarzenia. Mimo profesjonalnego przekazu marketingowego o winach austriackich, długo jeszcze stereotypowo kojarzyć będziemy Austrię z innymi produktami kuchni i kultury jak narty, muzyka, czy sznycel z kuflem piwa. A jednak warto wina z Austrii poznawać i pijać regularnie, bo to znakomite trunki. Z bliskiego nam geograficznie kraju, nazwanego kiedyś proroczo i słusznie czarnym koniem europejskiego winiarstwa. Teraz to już raczej ogar.

      Jak wygląda mapa austriackich regionów winiarskich?

      Dolna Austria to land numer jeden, zarówno jak chodzi o ilość (ponad połowa upraw Austrii), jak i o prestiż. Jego osią jest piękny i modry Dunaj, przepływający również przez stolicę kraju, która nie należy do kraju związkowego Dolnej Austrii, ale jest także naznaczona winnicami. Można nawet śmiało powiedzieć, że Wiedeń to najbardziej winiarska stolica Europy. Miasto ma swoją apelację dla bieli, winnice dotykają zachodnich dzielnic, gdzie znajdują się też liczne winiarnie i gospody z winem. Nad Dunajem, dalej na zachód od Wiednia, w równie pięknym krajobrazie, leżą trzy kluczowe regiony dla najlepszych win białych w Austrii: Wachau, Kremstal i Kamptal. Na północ od stolicy, aż po granicę z Czeską Republiką rozciąga się największy region winiarski w kraju, swojsko brzmiący Weinviertel, gdzie produkuje się wina rzetelne, ale i mocno lokalne, czasem proste, i białe i czerwone, także słodkie. Z kolei na południe od Wiednia znajdują się małe, ale istotne regiony Traisental, szczególnie dla białych win i Thermenregion, ojczyzna najlepszych bodaj austriackich pinotów. Drugi istotny kraj związkowy to Burgenland, starożytna Panonia, pogranicze z Węgrami. Ze względu na cieplejszy klimat powstaje tu sporo zacnych win czerwonych, a wokół płytkiego Jeziora Nezyderskiego wybitne wina słodkie późnego zbioru, robione także przy udziale szlachetnej pleśni jak w Tokaju. Na trzeciej pozycji plasuje się południowo-wschodnia Styria, proponując ciekawe interpretacje sauvignon blanc i innych win z podłoża wulkanicznego.

      Jakie są oznaczenia prawne na etykietach win austriackich?

      Austriacki system kontroli pochodzenia i jakości wina DAC (Districtus Austriae Controllatus) powstał stosunkowo niedawno, bo dopiero w 2002 roku. Nie wszystkie regiony do niego należą i nie wszystkie wina. Ma on za zadanie promować typowe atuty lokalne. Przykładem uczciwy veltliner z Weinviertel DAC, rasowy riesling z Kremstal DAC, czy słodki rarytas Ruster Ausbruch DAC. Co ciekawe najbardziej prestiżowe Wachau, które miało swój własny, regionalny system klasyfikacji w organizacji Vinea Wachau, dopiero niedawno przystąpiło do programu państwowego DAC. A obecnie rozwija się systematycznie i bez pośpiechu wieloletni projekt klasyfikacji najlepszych winnic Austrii pod egidą OTW, określających na wzór burgundzkiego modelu premier i grand cru nazywane odpowiednio Erste i Grosse Lagen.

      Wina z Austrii

      Wina austriackie to głównie rodzime odmiany, wysoka jakość i owocowy charakter. Austria kojarzona jest przede wszystkim z lekkimi, orzeźwiającymi białymi winami. Myśląc o winie z Austrii mówimy: gruner veltliner. Ta oryginalna austriacka odmiana stanowi około 35% wszystkich upraw i jest prawdziwą wizytówką branży. Najlepsze grunery, bardziej strukturalne i poważne, znajdziemy na północy kraju w dolinie Dunaju. Masowo uprawia się tu też rieslinga i muller thurgaua. Poza tym uprawia się w Austrii także weissburgundera, muskatellera, traminera czy welschrieslinga. Wspomnieć trzeba też o rotgipflerze z mało znanego Thermenregion, niemal zapomnianej austriackiej odmianie, którą część winiarzy chce z powrotem wprowadzić na piedestał.

      Jeśli chodzi o czerwone wina z Austrii, to również tutaj warto sprawdzić lokalne odmiany. Najpopularniejszymi są zweigeltblaufrankisch oraz sankt laurent, które przy ograniczaniu plonów dają wina skoncentrowane i oparte na strukturze owocu. Z odmian międzynarodowych uprawia się tu między innymi pinot noir, merlot i cabernet sauvignon.

      Warto też dodać, że dobre wina austriackie wyróżniają się nie tylko jakością i smakiem, ale też nierzadko niepowtarzalnym, autentycznym, a czasem wręcz endemicznym charakterem.

      Polecane wina austriackie w Rafa Wino

      Wśród polecanych przez nas win nie może zabraknąć Winzer Krems Gruner Veltliner - to wzorcowe wino, które pozwoli zrozumieć ja powinien smakować ten lokalny skarb. Koniecznie spróbujcie też Heinrich Hartl III Rotgipfler, aby przekonać się jak zaskakująco dobre może być wino z niszowej odmiany uprawianej w niewielkim i mało znanym regionie. Na koniec polecamy austriackie wino czerwone. Lekkie biodynamiczne wino zweigelt od wybitnego producenta Josepha Umathuma z Burgenlandu.

    • Wina z Chile

      Chile to szóste państwo winiarskie świata i drugie Ameryki Południowej. Historia wina z Chile sięga XVI wieku, a wiodącą odmianą była od początku odmiana Pais, uprawiana w dużych ilościach do dziś, głównie na potrzeby własne lub jako surowiec do destylatów. Ale dopiero w XX w. zaczęto robić wino w Chile na większa skalę, a w latach 80-tych zaczęto je eksportować. Najwyższym stopniem klasyfikacji win chilijskich jest określenie DO (Denominación de Origen), czyli odpowiednik AOC we Francji, czy DO w Hiszpanii.

      Popisowym winem Chile jest carmenere, które pochodzi z Bordeaux, ale tu znalazło swoja nową ojczyznę. Poza tym uprawia się tu cabernet sauvignon, merlot, shiraz, chardonnay i sauvignon blanc.

      Kraj jest rozciągnięty pomiędzy Oceanem Spokojnym z zachodu i Andami od wschodu i ma świetne warunki uprawy winorośli. Wina z Chile  z różnych lokalizacji znacznie mogą się od siebie różnić. Na klimat największy wpływ mają właśnie – Pacyfik i Andy. Winnice chłodzone są przez antarktyczny prąd oceaniczny w jednych miejscach, podczas gdy w innych, nawadniane przez topniejący w górach śnieg.

      Wina w Chile wytwarza się w następujących regionach: Coquimbo, Aconcagua, Central Valley, Southern Regions..

    • Wina z Chorwacji

      Wydaje się, że Polakom Chorwacji przedstawiać nie trzeba. Dzięki imponującej linii brzegowej ciepłego Adriatyku i atrakcyjnej ofercie turystycznej stała się na wiele lat ulubionym celem wakacyjnych wyjazdów zagranicznych. Do urody i bliskości od Polski tej części Śródziemnomorza trzeba dorzucić czynnik ludzki, szczyptę słowiańskiej specyfiki Bałkanów. I już widać przepis na udany urlop. Do pełni smaku potrzeba jeszcze tylko lokalnej kuchni i wina. A tu jest w czym wybierać! Wino chorwackie to przede wszystkim lekkie i orzeźwiające białe, ale z Chorwacji pochodzi też jeden z ulubionych czerwonych szczepów Polaków.

       

      Chorwacja a reszta świata winiarskiego.

      Chorwacja (Hrvatska) w skali świata czy nawet Europy jest bardzo niewielkim producentem. Cały areał upraw zamyka się raptem w 22 tysiącach hektarów, dla porównania to trzy razy mniej niż po sąsiedzku na Węgrzech. Chorwacja jednak leży nad Morzem Śródziemnym, więc tradycje sięgają antyku, w Dalmacji nawet piątego wieku przed Chrystusem. Jeszcze grubo przed Słowianami uprawiali winorośl Trakowie, Ilirowie i Rzymianie. Współcześnie jednak na rozwój jakościowej produkcji większy wpływ mają trzy ostatnie dekady kapitalizmu po rozpadzie Jugosławii. Chorwackie winiarstwo zdecydowanie wpatrzone jest w sąsiadów z północy, Włochy, Austrię i Węgry. Produkcja wina w tym bałkańskim kraju opiera się na rodzimych odmianach winorośli i w większości przeznaczona jest na zaspokojenie potrzeb lokalnego rynku. Duże zapotrzebowanie na chorwackie wino wynika w znacznej mierze z ogromnej liczby turystów odwiedzających kraj. Z tego powodu wino z Chorwacji jest w małym stopniu eksportowane i tym samym stosunkowo trudne do zdobycia. Ten trend zdaje się jednak odwracać. Następuje wzrost zainteresowania winem chorwackim, a chorwaccy winiarze coraz życzliwszym okiem spoglądają na rynki zagraniczne.

       

      Jakie są chorwackie wina?

      W Chorwacji robi się przede wszystkim wina białe, które stanowią dwie trzecie produkcji. Prym wiodą lekkie i rześkie wina z odmiany grasevina, znaną jako welschriesling w Austrii, czy też jako olaszrizling na Węgrzech. Na znaczeniu zyskuje wino czerwone, produkowane z miejscowej odmiany plavac mali. Wzrost zainteresowania czerwonym winem chorwackim jest pokłosiem ujawnionego niedawno faktu dotyczącego słynnego szczepu o nazwie primitivo (w USA nazywanego zinfandel) uprawianego głównie na południu Włoch i w USA. Badania wykazały, że to właśnie Chorwacja jest ojczyzną tej bardzo popularnej odmiany, a plavac mali jest jej genetycznym potomkiem. Wraz z coraz większym nakierowaniem na eksport chorwaccy winiarze zwrócili w większym stopniu uwagę w kierunku szczepów międzynarodowych. Coraz częściej można spotkać chorwackie wino zrobione z takich odmian jak chardonnay, sauvignon blanc, riesling, pinot gris czy cabernet sauvignon i merlot jeśli chodzi o wino czerwone.

       

      Gdzie powstają chorwackie wina?

      Oczywiście w Dalmacji, czyli praktycznie wzdłuż całego wybrzeża adriatyckiego. Od położonej na północy Istrii przez znane dobrze z wakacyjnych destynacji wyspy jak Hvar i Korcula, po górzysty Półwysep Peljesac i okolice Dubrownika. Ale Chorwacja to nie tylko wybrzeże z setkami wysp, jakkolwiek by nie było długie i piękne. Zacznijmy więc od mniej znanej części Chorwacji kontynentalnej. Wokół samego Zagrzebia jest kilka pomniejszych regionów winiarskich, jednak większą sławą cieszy się leżąca dalej na południowy wschód Slawonia. Sławna nawet bardziej dzięki beczkom z tutejszego dębu, które wykorzystują winiarze lokalni, oraz głównie włoscy. W Slawonii jest też sporo winnic produkujących białe i czerwone wina. Cała sielska okolica to matecznik chorwackiej kultury slow food and slow life, dlatego częściej spotyka się w Slawonii agroturystykę niż hotele. U zbiegu rzeki Drawy i Dunaju wyróżniają się jakościowymi winami regiony Podunavlje i Srem. Z kolei na wybrzeżu bastion najsolidniejszych w kraju czerwieni pod szyldem plavaca to oczywiście gorąca, południowa część Dalmacji. Dla przeciwwagi Istria na północy oferuje znakomite biele! Będą to głównie wina ze szczepu greckiego pochodzenia malvazija, zbliżone stylem do win z sąsiedniej Słowenii i włoskiej Friuli. Chorwacja choć niewielka może być brewiarzem śródziemnomorskim, także w kwestii wina.

       

      Chorwackie wina w ofercie Rafa-wino

      W czasach gdy kolejny sezon ograniczone są podróże z powodu pandemii Chorwacja niepokojąco się od nas oddaliła. Dlatego przybliżamy jej wina, by cieszyć się posmakiem śródziemnomorskiego słońca w domu przez cały rok. Nie powiedzieliśmy jeszcze ostatniego słowa! Już teraz polecamy spróbowanie win z Chorwacji dostępnych na Rafa-wino. Winiarnia Ivan Buhac z miejscowości Ilok regionu Podunavlje prezentuje sprawdzoną i lubianą grasevinę oraz merlota, dalej dalmacka winiarnia Bura nie boi się eksperymentów z winami naturalnymi, jak pomarańczowy rukatac, lub rześki, czerwony plavac. We współpracy z rodziną Benmosche proponuje ciężkie, beczkowane wina czerwone z najlepszych siedlisk na Półwyspie Peljesac (rewelacyjny Dingac!). Z kolei w spółce z rodzinną winiarnią Mrgudic kiełzna siłę plavaca z wprawą i doświadczeniem wielu pokoleń chorwackich winiarzy (elegancki Postup!).

    • Wina z Francji

      Co sprawia, że wina francuskie dla wielu nie mają sobie równych? Regiony winiarskie we Francji położone są w najlepszych szerokościach geograficznych dla uprawy winorośli i należą do dwóch zasadniczych stref klimatycznych, które determinują uprawę niemal wszystkich gatunków winorośli szlachetnej, z której powstaje wino. Dzięki temu, możliwa jest uprawa praktycznie każdej odmiany winorośli. Nie bez powodu u podstaw francuskiej filozofii wina, leży pojęcie „terroir”, tłumaczone na język polski jako siedlisko, a oznaczające klimat, glebę i położenie winnicy. Są to czynniki decydujące o jakości wina francuskiego. Winiarstwo we Francji opiera się na dopasowaniu odmian winogron i metod produkcji do możliwości natury. Sukces wina francuskiego tkwi w odwiecznej symbiozie natury i kultury.

      Dlaczego Francja jest ikoną wina?

      Od ponad dwóch tysięcy lat, w najbardziej sprzyjającym klimacie europejskim uprawia się we Francji winorośl. Nieprzerwanie od antyku. To jednak czasy nowożytne uczyniły Francję arbitrem elegancji i wzorcem winiarskim dla reszty świata. Kulturotwórcza rola Francji nie dotyczy tylko wina. Stoi za nią historia całych wieków cywilizacji europejskiej, fenomenalnie zmieszana z francuską kulturą kuchni i powiedzmy sobie wprost umiłowaniem smaku. To stąd czerpały i nadal czerpią inspirację narody starego i nowego świata w dziedzinie kulinariów, nawet w obecnych czasach zmierzchu kultury i zmiany epok. Ciągle jeszcze dużym komplementem dla każdego winiarza teh planety jest porównanie do francuskiego wina. Francuskie wina, francuskie odmiany winorośli to są wzorce, chociaż Francuzi już się nauczyli, nie bezboleśnie, że poza Francją też powstają wina wybitne.

      Podział win z Francji

      W niemal każdym regionie winiarskim Francji znajdziemy apelacje oraz marki znane i cenione na całym świecie. Nad autentycznością i jakością francuskiego wina czuwa AOP (Appellation d’Origine Protegee – „chronione oznaczenie pochodzenia”, do niedawna AOC), francuski system certyfikacji przyznawanych pewnym regionom geograficznym, specjalizującym się w produkcji ściśle określonych produktów, w tym wypadku wina. Poniżej poziomu AOP/AOC, nazywanego potocznie poziomem jakościowym, bądź apelacyjnym, znajduje się duża i ważna grupa win regionalnych: IGP (Indication Geographique Protegee - „chronione określenie regionalne”, do niedawna VdP, czyli Vin de Pays). Mniej prestiżowych, ale nierzadko o znakomitej relacji ceny do jakości, pochodzą z dużych obszarów, nieraz przekraczających nawet departament. Najprostsze, codzienne i tanie wina stołowe, czyli Vin de Table rzadko kiedy są eksportowane. Oznaczenie AOP/AOC otrzymują większe i mniejsze apelacje, wśród nich apelacje regionalne ograniczające się do kilku – kilkudziesięciu gmin, apelacje gminne ograniczające się do konkretnej gminy, a także tzw „cru”pochodzące ze ściśle określonej, sklasyfikowanej winnicy. W sumie jest to ponad 300 certyfikowanych miejsc pochodzenia wina francuskiego.

       

      Jakie są główne regiony winiarskie Francji w skrócie?

      Bordeaux – głównie kupażowane wina czerwone, bodaj najsłynniejsze na świecie wina francuskie. 

      Burgundia - słynna ze względu na doskonałej jakości eleganckie czerwienie z pinot noir i wielkie białe chardonnay: potężne z Cote d'Or, a szczupłe, kwasowe z Chablis.

      Langwedocja – największy region winiarski Francji, gdyby był osobnym krajem byłby czwartym na świecie producentem wina.

      Dolina Rodanu – głównie krzepkie, pełne owocu wina czerwone, w szczególności oparty o modny syrah.

      Szampania – w tym najchłodniejszym regionie winiarskim Francji produkuje się najsłynniejsze na świecie wina musujące, głównie z odmian chardonnay i pinot noir.

      Poza tym: Alzacja znana z aromatycznych win białych, Beaujolais słynne z młodego czerwonego wina, Dolina Loary, Prowansja, Jura i Sabaudia oraz tzw. Region Południowo-Zachodni.

       

      Szczepy w winach francuskich

      We Francji uprawia się wiele odmian winogron , w tym zarówno znane na całym świecie, jak i mało znane odmiany lokalne. W rzeczywistości większość tak zwanych „ odmian międzynarodowych ” jest pochodzenia francuskiego lub stała się znana i rozpowszechniona dzięki ich uprawie we Francji. Ponieważ francuskie przepisy dotyczące apelacji zasadniczo ograniczają wina z danego regionu, okręgu lub gminy do niewielkiej liczby dozwolonych odmian winorośli, w zasadzie nie ma szczepów, które są powszechnie uprawiane w całej Francji. Do najpopularniejszych odmian czerwonych win francuskich należą kolejno merlotgrenachesyrahcabernet sauvignoncabernet franc, Gamay oraz pinot noir. Wśród szczepów białych prym wiodą chardonnay oraz sauvignon blanc. Pamiętać jednak należy, że czerwone wina z Francji to przede wszystkim kupaże, a więc wina produkowane z więcej niż jednego szczepu.

      Polecane wina francuskie w Rafa Wino

      Ze względu na bardzo dużą podaż win francuskich rozpiętość cen jest zróżnicowana. Od tanich win stołowych produkowanych masowo na południu kraju, po limitowane roczniki czerwonych blendów z Bordeaux czy pinotów od najlepszych burgundzkich winiarzy, które na aukcjach osiągają astronomiczne ceny. Jeśli lubicie wina z ciepłego klimatu to proponujemy Abbotts & Delaunay, świetnego producenta z Langwedocji. Polecamy także wyśmienite szampany Delavenne, oraz  wybór win z Bordeaux i Burgundii.

    • Wina z Hiszpanii

      Wina hiszpańskie słyną z wysokiej jakości, dużej koncentracji i atrakcyjności. Zachwycają mnogością stylów oraz smaków. W końcu Hiszpania to nie monolit, tylko raczej federacja. Różne nacje, języki, tradycje, klimaty i wina. Wspólny mianownik to iberyjski temperament i dużo słońca, no może poza chłodnym regionem Galicja. Wielu hiszpańskich winiarzy poczyniło inwestycje w nowoczesną infrastrukturę, a lokalna branża winiarska wciąż się rozwija. Widać to najlepiej w drugorzędnych regionach, które dawniej bazowały na masowej produkcji skierowanej na rynek lokalny, a niedawno obrodziły gwiazdorskimi winami od cenionych za granicą producentów.

      Jakie jest typowe wino hiszpańskie?

      Pierwsze skojarzenie, które przychodzi na myśl w kontekście wina hiszpańskiego to zapewne sławna Rioja. Region prestiżowy, znany i lubiany. Ojczyzna wybitnych win czerwonych. Katalończycy, jak to Katalończycy, chcieli mieć swoją gwiazdę tej miary co Rioja, na którą namaścili niewielki, górzysty Priorat. Po najmniej trzydziestu latach od pierwszych sukcesów Alvaro Palaciosa można się zastanawiać na ile się ten separatystyczny pomysł sprawdził. Priorat jeszcze takiej kariery w świecie nie zrobił, mimo wielkich win, które tam powstają, nadal jest niewielkim, górzystym regionem... Wydaje się, że jaśniej świeci gwiazda kastylijska z północy, znad rzeki Duero. Może to z racji potęgi czerwieni, może z racji większej skali i wielu naśladowców z sąsiednich Toro i Cigales, Ribera del Duero ma dużą, międzynarodową rozpoznawalność. Zatem typowe hiszpańskie wino to treściwa czerwień. Statystycznie to prawda. Lecz nie cała. Bo nie ujmuje rasowych musiaków o nazwie cava, nie tak swojsko brzmiącej jak prosecco, ale też nieobcej. W Hiszpanii znajdziemy też niejedno interesujące wino białe spokojne. I to nie tylko nad Atlantykiem w Galicji, czy w modnym Bierzo, ale też w kastylijskim regionie Rueda a nawet w samej Rioja. Spójrzmy zatem na iberyjską różnorodność bez pryzmatu typowej, masywnej, beczkowanej czerwieni.

      Regiony winiarskie w Hiszpanii


      W Hiszpanii wyróżnia się ponad siedemdziesiąt regionów winiarskich, a do najważniejszych i najbardziej znanych należą 
      RiojaRibera del Duero, Priorat, Rueda, Penedes czy bliskie naszemu sercu coraz popularniejsze w Hiszpanii Bierzo i maleńka, katalońska Alella. Największą popularnością wśród win hiszpańskich cieszą się czerwone i wytrawne wina z La Rioja i Ribera del Duero, najczęściej wykonane z najsławniejszej ciemnej odmiany w Hiszpanii - tempranillo. Są to wina gęste, mocarne, z dużym potencjałem do leżakowania, długo zachowujące soczystość i intensywność. W Rioja mają wyższą kwasowość, w Ribera więcej garbnika, ekstraktu i alkoholu. Nieodłącznym elementem produkcji takiego wina jest starzenie w dębowej beczce. Wymaganą przez hiszpańskie prawo winiarskie długość leżakowania wina zarówno w beczce jak i butelce określają specjalne kategorie.

       

      Z zupełnie innej beczki

       

      Dla win czerwonych ta tradycyjna klasyfikacja określa sposób i długość dojrzewania w beczkach dębowych. To informacja nie o jakości wina, tylko o jego stylu i bardziej lub mniej beczkowym charakterze, choć wpływa rzecz jasna na cenę, choćby tylko z powodu czasu produkcji i momentu wejścia na rynek. Od najtańszych i najlżejszych win zaczynając wygląda tak:

      >>> Joven (młode) to wina dojrzewane bez udziału beczki, ewentualnie bardzo krótko, przez dwa – cztery miesiące, co najczęściej powoduje dopisek barrique (hiszp. barrica) na etykiecie. Zachowują owocowy charakter aromatów.

      >>> Crianza to typ wina, które leżakowało w beczce minimum pół roku, a resztę czasu w butelce u producenta. Czerwone typu crianza trafiają na rynek już jako przynajmniej dwuletnie, a białe i różowe jako roczne. To wina dobrze zrównoważone w charakterze.

      >>> Reserva to mocniej beczkowane, ciężkie wina. W wypadku czerwonych przynajmniej trzyletnie, gdzie minimum rok spędziły beczce, resztę w butelce u producenta. W wypadku rzadko spotykanej, białej lub różowej reserva dwuletnie, gdzie minimum pół roku spędziły w beczce, resztę w butelce u producenta.

      >>> Gran reserva wreszcie to najstarsze wina, raczej tylko czerwone – aż pięcioletnie, lub starsze, po tym jak leżakowały minimum półtora roku w beczce, a resztę w butelce u producenta.

      Popularne odmiany hiszpańskie


      Hiszpańskie wino białe to przede wszystkim cava, musujące białe wino produkowane metodą szampańską. Cava, czyli białe lub różowe wino musujące produkowane metodą tradycyjną w regionach głównie w katalońskim Penedes i Alella, zdobywa coraz większą popularność jako tańsza, acz nieustępująca jakością alternatywa dla szampana. Poza cavą popularne są białe wina z hiszpańskich odmian takich jak v
      iuraverdejo, albarino, airen czy xarel-lo (pansa blanca), które zależnie od regionu różnią się stylem i smakiem. Na rynku dostępne są lekkie, zwiewne i orzeźwiające wina jak verdejo z Ruedy, a także ciężkie, beczkowane białe wina produkowane w La Rioja ze szczepu viura. To tylko kilka przykładów szerokiej gamy win hiszpańskich.
      Hiszpania posiada największą powierzchnię upraw winorośli na świecie. To jest aż ponad milion dwieście tysięcy hektarów winnic! Dla porównania, Węgry to niecałe siedemdziesiąt tysięcy, a Polska raptem pięćset, chciałoby się powiedzieć hektarków. Jeśli chodzi o wielkość produkcji wina Hiszpania, może się poszczycić trzecim miejscem na świecie. Takie samo miejsce zajmują również ze względu na wielkość eksportu swojego wina. Co ciekawe, co ósmy pracownik w kraju zatrudniony jest w branży lub związany jest z tą gałęzią gospodarki.

    • Wina z Niemiec

      Choć Niemcy znane są głównie jako ojczyzna rieslinga, to od początku XXI wieku niemieckie wina wkroczyły w nowy etap swojej historii. Niemcy w przekonujący sposób udowadniają, że mają potencjał w produkcji win innych niż riesling. Wciąż panuje jednak powszechna zgoda, że białe wina niemieckie z dobrych siedlisk, od wybranych producentów należą do najlepszych białych win świata. Trudno nie zauważyć też rosnącej od kilku lat mody na rieslinga, który nie po raz pierwszy przeżywa swój renesans. Wielu miłośników wina przyznaje mu królewską koronę... I słusznie, bo oprócz barolo i tokaja nie ma innego kandydata na króla.

      Łyk historii

      Winorośl na teren dzisiejszych Niemiec sprowadzili jeszcze w starożytności Rzymianie. Duży wpływ na rozwój miejscowego winiarstwa miały także klasztory chrześcijańskie, zwłaszcza benedyktyńskie i cysterskie. Pierwsze wzmianki o największym skarbie winiarzy z Niemiec, rieslingu, datowane są na XV wiek, a do XIX wieku wina niemieckie osiągały ceny wyższe niż wina z Bordeaux. Niemiecki przemysł winiarski stracił jednak na jakości w XX wieku, rozszerzając nasadzenia na mniej korzystne miejsca i zwiększając plony do poziomów, przy których jakość została poważnie obniżona. Od końca XX wieku podjęto znaczące wysiłki, aby przywrócić dawną świetność Niemiec. Plony są teraz ograniczone przez prawo, a wielu czołowych producentów połączyło siły, tworząc stowarzyszenie VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter). Wprowadziło ono prestiżową klasyfikację win niemieckich opartą na tradycji francuskich grand cru.

      Skąd dokładnie pochodzą wina niemieckie?

      Mimo, że winiarstwo niemieckie ruszyło naprzód stawiając na produkcję mniej dotąd popularnych win, to najcenniejszym zasobem jest tu riesling, szczep uznawany za króla białego wina. Uprawia się go w całym kraju, jednak ziemią obiecaną dla tej odmiany stały się strome zbocza wzdłuż rzek niemieckich. Oczywiście majestatyczny Ren, nawadniający winnice wielu regionów pierwszy przychodzi na myśl, wina reńskie bowiem są dobrze kojarzone. Istnieją bowiem  regiony, które Ren mają nawet w swej nazwie: Rheingau i Rheinhessen. Przy okazji można nadmienić, że Hesja Nadreńska (Rheinhessen) jest największym regionem winiarskim Niemiec, znanym z większej różnorodności odmianowej oraz produkcji świeżych, owocowych win. Dalej położone na południu, a więc cieplejsze Badenia i Palatynat (Pfalz) też są regionami reńskimi! Ich wina są jednak pełniejsze, mocniejsze, oprócz rieslinga wiele do powiedzenia ma tu weissburgunder i grauburgunder (analogicznie pinot blanc i gris). Poza majestatycznym Renem mamy jego dopływy , jak Men, Mozela i Nahe, tworzące odrębne światy i tradycje. Zwłaszcza Dolina Mozeli cieszy się wielkim uznaniem koneserów, za subtelne a ekstraktywne wina, nierzadko słodsze, z późnego zbioru. Frankonia nad Menem wyróżnia się nie tylko oryginalnym kształtem butelek, ale prymatem odmiany silvaner nad rieslingiem. Na trzecim miejscu zasiada popularny także w innych niż Frankonia regionach muller-thurgau. We wschodniej części Niemiec jedyne tereny winiarskie to Saksonia oraz Saale-Unstrut. Oczywiście w dolinach rzecznych, nad Łabą i Soławą. Coraz większą popularnością cieszą się też niemieckie wina czerwone, zwłaszcza te zrobione z pinot noir (nazywanego w Niemczech spaetburgunder). Drugą najpopularniejszą odmianą czerwoną jest dornfelder, dający niewymagające, owocowe wina.

      Podział win niemieckich

      Niemcy posiadają jeden z oryginalniejszych i bardziej rozbudowanych systemów klasyfikacji win. Nie tylko opiera się na geograficznym podziale jak przykładowo apelacje francuskie, ale też z iście germańską precyzją określa lokalizację konkretnej winnicy. Przynajmniej dla jakościowych win otrzymamy informację z jakiej wioski i z jakiej parceli pochodzi konkretna butelka. Dodatkowo mamy obowiązkową piramidę jakościową, znaną z innych krajów winiarskich. Tak podstawowymi, że aż trudno je spotkać, są wina stołowe – Tafelwein i schodek wyższej kategorii regionalne – Landwein. Winami jakościowymi określonego pochodzenia są Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA), a najwyższą jakość prezentują wina kategorii Praedikatswein (QmP). Na tym jednak nie koniec! Nadal utrzymywana jest i praktykowana przez wielu winiarzy historyczna klasyfikacja win QmP związana z poziomem dojrzałości i słodyczy gron, która oczywiście przekłada się też w dużej mierze na słodycz wina.  W hierarchii słodyczy postępują kolejno Kabinett, Spaetlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese i Eiswein.

      Polecane wina niemieckie w Rafa Wino

      Przedstawicielem młodej generacji winiarzy z Doliny Mozeli jest Christian Boujong. Pochodzące z jego winnicy rieslingi, od młodych, świeżych i lekkich po dojrzałe wina z późnego zbioru, zadowolą gusta każdego miłośnika tego szczepu. Polecamy szczególnie Boujong Riesling Trocken oraz interesujące, delikatne wina różowe i czerwone z wyczuwalnym cukrem resztkowym. Kolejna propozycja z tego samego regionu to szacowna winiarnia Carl Loewen, szczycąca się bardzo starymi nasadzeniami rieslinga. Natomiast z serca Nadrenii polecamy niewielką produkcję rodziny Spanier z certyfikowanych upraw ekologicznych i biodynamicznych.

    • Wina z Nowej Zelandii

      Nowa Zelandia to jeden z szybciej rozwijających się producentów win z Nowego Świata. Początki winiarstwa w tym regionie datuje się na początek XIXw. Dzisiaj to już prawie 40 tysięcy hektarów upraw oraz 300 milionów litrów wina rocznie. Główny region winiarski to Marlborough położony na północnym-wschodzie wyspy południowej. Najpopularniejszym szczepem jest Sauvignon Blanc, który w regionalnej odmianie przez wielu krytyków uważany jest za najlepszy na świecie.

    • Wina z Polski

      Polskie wino budzi coraz większe zainteresowanie i uznanie konsumentów, a winnice wyrastają jak grzyby po deszczu. Można powiedzieć, że uprawa winorośli nad Wisłą to nowa moda, można powiedzieć, że to eksperyment i wyzwanie w jednym. Nawet jeśli skala tego zjawiska jest nieduża, to trzeba przyznać, że polskie jakościowe wina gronowe od dwóch dekad są obecne na rodzimym rynku gastronomicznym HoReCa oraz w sklepach specjalistycznych. I nierzadko potrafią pozytywnie zaskoczyć, nie tylko samą obecnością, że da się zrobić porządne wino w Polsce, ale i wysoką jakością. Szczególnie białe wina z Polski dorównują klasą winom z innych krajów.

      Polska jako kraj winiarski

      Polska nie była i nie jest postrzegana jako kraj winiarski, ale od kilku lat obserwuje się tu wyraźny wzrost zainteresowania hodowlą winorośli i produkcją wina. Patrząc z perspektywy historycznej, można stwierdzić, że próby produkcji polskiego wina nie są zjawiskiem nowym. Mieliśmy w XVII wieku winnice nad Wisłą, nie tylko na Wzgórzu Wawelskim, ale i koło Sandomierza. Przeszłość winiarska Dolnego Śląska i Zielonej Góry jest jeszcze bogatsza. Współcześnie odrodzeniu winiarstwa sprzyjają przede wszystkim zmiany warunków klimatycznych, ale również zjawiska o charakterze społecznym, takie jak zmiany preferencji konsumentów, wzrost ich zamożności, wzmocnienie wizerunku Polski na turystycznej mapie Europy, popularność lokalnej żywności i ruchów „slow food”. Polskie winiarstwo szybko się rozwija, wykształca własną specyfikę, zarówno pod względem profilu winiarzy, jak i wykorzystywanych odmian winorośli i stylu polskiego wina.

      Ile produkuje się wina w Polsce?

      Choć inwestycja w produkcję wina jest kosztowna i dość ryzykowna, liczba winnic w Polsce stale rośnie. Przyrost jest ogromny, gdyż jeszcze w roku 2000 liczba ta wynosiła 27, dziesięć lat później nasz kraj mógł pochwalić się 285 winnicami, dziś liczba winnic to niemal pół tysiąca (stan na lato 2020, dane za winogrodnicy.pl). Trzeba jednak to tego dynamicznego rozwoju przyłożyć właściwą skalę zjawiska. Większość winnic to maleńkie uprawy, rzadko przekraczające wielkość hektara. Lista większych producentów, których winnice przekraczają dziesięć hektarów, zatem ich produkcja ma bardziej towarowy niż eksperymentalny charakter, jest stosunkowo krótka. Tylko kilku większych graczy na rynku może zapewnić jakąś ciągłość dostaw. Wszyscy się uczą, rozwijają, nie brak zapału i potencjału. Całościowa powierzchnia upraw winorośli w Polsce przekroczyła niedawno raptem 500 hektarów. W tym tempie nowych nasadzeń za dziesięć, może kilkanaście lat osiągniemy próg tysiąca hektarów. To stawia nas w rzędzie krajów winiarskich takich jak Anglia czy Dania. Niemniej nawet ta niszowa produkcja jest niezmiernie ciekawa, no i na wyciągnięcie ręki!

      Charakterystyka polskich win

      Ze względu na wymagające warunki klimatyczne winiarze decydują się najczęściej na produkcję polskiego wina z odmian hybrydowych. Są to szczepy powstałe w wyniku krzyżowania winorośli właściwej z innymi gatunkami. Odmiany te charakteryzują się dużą odpornością na mrozy oraz na większość chorób. Stwarza to możliwość uprawy bez oprysków, wpisującej się w modny trend rolnictwa ekologicznego. Najpowszechniej uprawianymi szczepami hybrydowymi w Polsce są solarisseyval blancjohanniterhibernalbianca i !!!! jutrzenka na białe wino oraz regentrondo, cabernet cortis i marechal foch na wino czerwone. W częściach kraju o większych tradycjach winiarskich, a także łagodniejszym i cieplejszym klimacie uprawia się też klasyczne odmiany międzynarodowe. Nikogo nie dziwi polskie wino z odmian szlachetnych takich jak pinot noir lub riesling.

      Polskie wina są typowe dla chłodnego klimatu. Mają wyrazistą kwasowość, specyficzny smak i aromat polskich owoców, takich jak jagody, gruszki, jabłka ale także dziki bez czy mięta.

      Czy wino z Polski może stać się produktem eksportowym? Duża liczba turystów z zagranicy poznających nasze wino na miejscu, coraz większa produkcja, ocieplający się klimat oraz charakterystyczny sznyt polskich win są czynnikami sprzyjającymi. Pamiętajmy jednak, że do dalszego rozwoju rynku polskiego wina konieczne jest przede wszystkim wsparcie lokalnych Konsumentów

      Gdzie powstają polskie wina?

      Główne obszary uprawy winorośli w Polsce kumulują się na południu kraju, ze zrozumiałych względów klimatycznych. Są to Podkarpacie, głównie okolice Jasła i Krosna, historyczna Małopolska, bo zarówno obejmująca Jurę i okolice Krakowa, ale też Małopolski Przełom Wisły, praktycznie od Sandomierza po Kazimierz Dolny, dalej Dolny Śląsk, szczególnie Środa Śląska, Trzebnica i Ślęża, wreszcie lubuskie ze stolicą wina polskiego w Zielonej Górze. Można też spotkać winnice poza tymi terenami, jak choćby jedną z największych i najambitniejszych Winnicę Turnau z Baniewic pod Stargardem Szczecińskim. W ofercie Rafa-wino mamy dobrą reprezentację wszystkich zakątków Polski, zarówno od tych największych, już znanych i uznanych, jak i od mniejszych, początkujących producentów. Z Podkarpacia Vanellus i Chodorowa. Z okolic Zielonej Góry polecamy Saint Vincent, bardzo udany gewurztraminer i riesling, oraz okrzyknięte najlepszym polskim musiakiem Gost Art z Gostchorza! Sławne wina Turnau nie wymagają rekomendacji, ani podwrocławska gwiazda Adoria. Najszerszy wybór oferujemy jednak z bliskiego nam południa! Mniej znane winnice sądeckie Gródek i Fritz, jurajską Jurę i Winnicę Rajską, krakowską Srebrną Górę, oraz ekologiczną Wieliczkę. Na koniec nowość, eleganckie butelki z miejscowości nomen omen Dobre, od Kamila Barczentewicza.

    • Wina z Portugalii

      Porto jest pierwszym skojarzeniem z winami z Portugalii i wielu zapewne by przysięgło, że nazwa kraju od wina tego się wywodzi. To błędne założenie, a w dodatku bardzo krzywdzące dla winiarstwa bujnie  rozwijającego się na europejskich wybrzeżach Atlantyku, nad Tagiem oraz Douro. Dzisiejsza winiarska Portugalia to więc nie tylko wybitne i szeroko doceniane porto oraz podobnie wspaniała, choć nieco zapomniana madera.  Wina z Portugalii mają wiele do zaoferowania tym, którzy szukają odmiany.

      Szczepy winorośli w winach z Portugalii

      Portugalia to kraj, w którym powstają wina ze szczepów niemal wyłącznie lokalnych. W czasach, kiedy wszystkie kraje robią Cabernety, Merloty, Chardonnay i Sauvignon Blanc, Portugalia jawi się jako ląd  wciąż nieodkryty. W czerwonych winach z Portugalii  znajdziemy więc: touriga nacional, castelão frances, trincadeira, touriga franca, tinta barroca, aragonez (tempranillo, tinta roriz), alicante bouschet i alfrocheiro. Wśród białych rozpoznawalne są fernão pires, alvarinho, encruzado i przede wszystkim znane verdejo jako m.in. surowiec na maderę.

      Wina z Portugalii - klasyfikacja

      W Portugalii, jak i wielu innych winiarskich krajach robi się wina stołowe, regionalne i wina z oznaczeniem pochodzenia, czyli apelacją (skrót jak we Włoszech DOC, czyli Denominação de Origem Controlada). 

      Najbardziej znane regiony winiarskie Portugalii to:  Minho, Trás-os-Montes, Douro, Porto, Beiras, Dão, Lisboa, Tejo, Alentejo.

    • Wina z Węgier

      Trudno sobie dziś wyobrazić winiarską mapę Europy bez win z Węgier. 

      Na Rafa-Wino znajdziesz ponad 250 etykiet, a ceny zaczynają się już od 19,49 zł!

      Największą wizytówką Węgier są słodkie wina z Tokaju - jedne z najlepszych win na świecie w tej klasie.

      Niezwykłą cechą węgierskiego wina jest jego różnorodność. Umożliwiają to setki odmian winorośli, różnorodne obszary upraw, zabiegi enologiczne i pasja winiarzy.

      Winnice Węgier zajmują dziś powierzchnię około 100 tysięcy hektarów, co daje im jednoprocentowy udział w ogólnoświatowym areale tego dobra. Jest to jednak całkiem sporo jak na niespełna dziesięciomilionowy naród. Węgry są także wielkim eksporterem wina. Znamy je świetnie w Polsce od wieków.  

      Wina z Węgier - klasyfikacja

      Tradycyjna klasyfikacja win węgierskich, podobnie jak innych krajów monarchii austro-węgierskiej, oparta była na systemie podobnym do tego stosowanego w Austrii i w Niemczech. Dlatego najbardziej charakterystycznym jego wyznacznikiem jest tu odmianowość (uwidoczniona na etykiecie, choć w towarzystwie apelacji lub nazwy regionu) oraz dojrzałość owoców podczas zbiorów. Dziś, choć system ten wielokrotnie zmieniano i modernizowano, dalej nosi germańskie znamiona – przewaga win szczepowych jest ogromna. Nawet jeśli wino jest kupażem, producenci starają się podać na etykiecie nazwy odmian, które wchodzą w jego skład.  

      Główny podział – jak we wszystkich krajach Unii Europejskiej – przebiega między winami jakościowymi (z apelacją) oraz winami regionalnymi i stołowymi.  Nazwa okręgu na etykiecie oznacza wino jakościowe (z apelacją), zaś nazwa regionu – wino regionalne.

      Odmiany winorośli w winach z Węgier

      Nie sposób opisać w kilku zdaniach bogactwa węgierskich odmian lokalnych. Poniżej skupiamy się zatem na najciekawszych i najpopularniejszych szczepach charakterystycznych dla tego kraju:

      Białe:  Furmint, Harslevelu, Koverszolo, Cserszegi Fuszeres, Ezerjo, Irsai oliver, Kiralyleanyka, Zenit, Zeta

      Czerwone: Kadarka, Kekfrankos,Kekoporto (Portugieser), Menoire

      Oczywiście wina węgierskie robione są również z odmian międzynarodowych. Z powodzeniem uprawia się tutaj: Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Noir (z którego Istvan Bencze wyczarował wyjątkowe białe wino Virgo - dostępne w Rafa Wino) , Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc (daje doskonałe wina na południu Węgier- w Villany!), Merlot, Syrah.

      Regiony winiarskie na Węgrzech

      Najważniejsze Regiony winiarskie Węgier to:

      Tokaj - najsłynniejszy węgierski region, o wielowiekowej tradycji i słynnych winach znanych na całym świecie. Kojarzony powszechnie z winami słodkimi, ale dziś uznawany także za jedno z najważniejszych miejsc na wytrawnej mapie kraju.

      Eger - najbardziej znany obszar produkcji win czerwonych na Węgrzech, z flagowym swoim produktem - Egri Bikaverem. Ale w ofercie Egerskich winiarzy coraz więcej spotkać można białych win -kupaży: Egri csillag. 

      Matra - region znany z win białych

      Villany - na południu Węgier; niekwestionowane królestwo Cabernet Franca

      Badascony - nad Balatonem; Konsagi, Hajos-Bajaj - na nizinie Węgierskiej; oraz Szekszard, Somlo, Balaton, Sopron, Tolna.

    • Wina z Włoch

      Wina włoskie to bogactwo stylów, smaków i odmian niespotykane w żadnym innym kraju. Wina znane na całym świecie, setki autochtonicznych szczepów i historia kraju nierozerwalnie złączona z kulturą wina.

      Włochy posiadają ponad 2000 lat historii produkcji wina. Znajduje się tu 20 regionów i około 500 apelacji. Prawie 400 rodzimych odmian winorośli, a w sumie na 800 tysiącach hektarów uprawia się ponad 2000 szczepów. Produkuje się z nich 55 milionów hektolitrów wina, z czego ponad 20 milionów hektolitrów włoskiego wina przeznaczone zostało na eksport (dane z 2018 roku). Liczby te dają pewien obraz tego jakim gigantem w świecie wina są Włochy, jeden z trzech najważniejszych krajów winiarskich na ziemi.

      Włoskie regiony winiarskie

      Podstawowy podział regionalny pokrywa się z podziałem geograficznym. Na terenie regionów administracyjnych wyodrębnia się subregiony i apelacje. Regionami o największym znaczeniu, zarówno jeśli chodzi o jakość i renomę, jak i ilość produkowanego wina są Toskania, Piemont i Wenecja Euganejska (Veneto). Wina włoskie charakteryzują się własnym stylem, zależnym od regionu. Niektóre są znane, ponieważ są produkowane w dużych ilościach i można je znaleźć na całym świecie, inne ze względu na niezmiennie wysoką jakość. Toskania słynie oczywiście z najbardziej rozpoznawalnego wina włoskiego chianti. Wenecja Euganejska to ogromne ilości codziennego wina białego: prosecco, soave czy pinot grigio, ale to także mała ojczyzna amarone della Valpolicella, jednego z najbogatszych i najwspanialszych rodzajów wina czerwonego. Piemont z kolei słynie ze potężnych, długowiecznych barolo, ale produkuje się tu też inne cenione wina czerwone jak barbaresco czy barbera d'Alba. Poza tą trójką bardziej znana jest Apulia na samym południu włoskiego buta, dzięki popularnemu w Polsce primitivo, także Emilia-Romagna z jej ogromną produkcją musującego lambrusco, dalej Abruzja i jej znane czerwone wina z odmiany montepulciano czy podalpejskie Trydent z Górną Adygą, słynne dzięki wybitnym winom białym.

      Klasyfikacja win włoskich

      Podobnie jak w przypadku win francuskich czy hiszpańskich, również etykiety win z Włoch muszą zawierać określone informacje, między innymi dotyczące miejsca pochodzenia i jakości wina. Według tych kryteriów wyróżniono we Włoszech czterostopniową hierarchię.

      Najwyższą kategorią win włoskich jest DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Oznacza kontrolowane pochodzenie winogron i metody produkcji oraz gwarantowaną jakość. Istnieją surowe zasady dotyczące produkcji win DOCG, w szczególności dozwolone odmiany winogron, limity plonów, dojrzałość winogron, procedury produkcji wina i dojrzewanie w beczkach lub butelkach. Wina podlegają procedurom degustacyjnym, a butelki posiadają na szyjce numerowaną pieczęć rządową, co ma zapobiegać fałszerstwom. Pierwszymi powstałymi DOCG były Brunello, Barolo, Vino Nobile oraz Barbaresco. Aktualnie we Włoszech wyróżnia się 75 apelacji o tym najwyższym oznaczeniu.

      DOC (Denominazione di Origine Cotrollata) to główny poziom klasyfikacji win włoskich określający przede wszystkim obszar uprawy i produkcji. Obejmuje prawie każdy tradycyjny styl włoskich win. Istnieje około 330 indywidualnych apelacji DOC, z których każda zawiera zestaw przepisów regulujących strefę uprawy winorośli, dozwolone odmiany winogron i styl wina. Te, które wykazują niezmiennie wysoką jakość, mają możliwość awansu do statusu DOCG.

      IGT (Indicazione Geografica Tipica) to kategoria pozwalająca zidentyfikować wino po miejscu pochodzenia, ale już niekoniecznie po stylu wina czy użytych do produkcji szczepach. W tej kwestii daje ona winiarzowi większą swobodę. Najbardziej znanym winem z tej kategorii jest tzw. supertoskan. Te wysokiej jakości, skoncentrowane i mocno zbudowane kupaże zawierają poza dozwolonym w Toskanii szczepem sangiovese także inne odmiany takie jak merlot, cabernet sauvignon czy cabernet franc. Pamiętać jednak należy, że spora część win IGT nie otrzymała wyższej kategorii ze względu na niższą jakość wina.

      Najniższy szczebel drabiny jakości włoskich win należy do VdT (Vino da Tavola) i oznacza dosłownie „wino stołowe”. Stanowi najbardziej podstawowy poziom win z Włoch, jednak o dość malejącym znaczeniu.

      Szczepy winorośli we Włoszech i polecane wina

      Włochy słyną z dużej różnorodności odmianowej uprawianej tu winorośli. Szacuje się, że w Italii rośnie ponad 2000 odmian, z czego niemal co czwarta jest odmianą autochtoniczną. Do najpopularniejszych odmian czerwonych uprawianych we Włoszech należą sangiovese i nebbiolo, główne surowce wykorzystywane do produkcji wina kolejno w Toskanii oraz Piemoncie. Sangiovese daje wina owocowe o wysokiej kwasowości, jest głównym składnikiem chianti (polecamy poznać ten styl dzięki wyśmienitemu Rietine Chianti Classico). Nebbiolo to szlachetna i wysoce ceniona odmiana dająca wina poważne, taniczne, o długim potencjale dojrzewania. Robi się z niej przede wszystkim wina odmianowe, a najbardziej znanym jest barolo (doskonałe Eraldo Viberti Barolo). Sporą popularnością cieszą się także montepulciano (Valori Montepulciano d'Abruzzo), primitivo (polecamy wyborne Papale Linea Oro od producenta Varvaglione, a także mniej znane wersje z Bazylikaty od Battifarano), dolcetto (Claudio Alario Dolcetto), barbera ( Eraldo Viberti Barbera d'Alba) oraz corvina jako główny składnik mieszanki z Valpolicelli (warto spróbować jej najwyższej emanacji - Amarone della Valpolicella Valpantena). Jeśli jesteście znudzeni wytrawnymi włoskimi winami, to wybierzcie wino czerwone musujące słodkie idealne na leżak w ogrodzie lub na tarasie, szczególnie w ciepłe dni - to Lambrusco! Wśród szczepów białych prym wiodą pinot grigio (spróbujcie Tezza Corte Majoli”) oraz glera, z której produkuje się prosecco (jedno z najlepszych dostępnych w Polsce - Marsuret Valdobbiadene DOCG Il Soller Extra Dry), a dalej garganega uprawiana na jedno z najbardziej znanych włoskich win białych – soave. Prawdziwą perłą pośród nich jest Lugana. Pośród odmian międzynarodowych najpopularniejszymi są merlot oraz chardonnay.

      Warto wspomnieć także o winach z Górnej Adygi (Alto Adige/Sudtirol), jednego z najdalej na północ wysuniętych regionów. Robi się tam wina z odmian typowych dla tego regionu, a jeden z producentów – Cantina Roeno – produkuje wino z niemal zapomnianej odmiany enantio, która jako jedna z nielicznych w Europie oparła się wyniszczającej pladze filoksery z końca XIX wieku.

    • Wina z Gruzji

      Wino w Gruzji to połączenie stylu życia oraz filozofii. Lokalne odmiany dostarczają niesamowitych wrażeń smakowych każdemu degustującemu. Udając się do Gruzji wstępujemy w całkowicie inny świat – świat, gdzie wino jest pasją i zamiłowaniem, gdzie towarzyszy każdej okazji – mniejszej bądź większej.

      Początki winiarstwa

      Tereny Gruzji to winiarskie ground zero. Tu wszystko się zaczęło. To tu odkryto najstarsze na Ziemi dowody na to, że nasi przodkowie robili i pili wino już ponad 5000 lat p.n.e. W Gruzińskim Muzeum Narodowym w Tbilisi zobaczyć można tradycyjne naczynie do produkcji wina – amforę kwewri – mające około 6 tys. lat i zdobione płaskorzeźbami przedstawiającymi kiście winogron. Metoda polegająca na dojrzewaniu wina w glinianych kwewri spotykana jest jedynie w Gruzji. Obecnie kilka innych krajów stara się stosować tę metodę, jednak narodziła się ona tutaj. Przyczyniło się to między innymi do powstania na tych terenach turystyki enologicznej – turyści przybywają tutaj po to, by zobaczyć naturalne i tradycyjne metody powstawania wina, przeżyć winobranie oraz zasmakować wina prosto od producenta.

      Regiony winiarskie Gruzji  

      Gruzja to ponad 48 tys. hektarów upraw winorośli. Największym regionem winiarskim jest Kachetia (Kakheti) na wschodzie kraju. To stąd pochodzi ponad 70% krajowej produkcji, najbardziej znane wina białe i czerwone. A także te, z którymi wielu z nas kojarzy Gruzję – półsłodkie czerwone wina ze szczepu saperavi ze słynnym Kindzmarauli na czele. Warto zapamiętać dwie inne apelacje: Mukuzani (wina czerwone) oraz Tsinandali (biel). Pozostałe regiony winiarskie Gruzji to Imeretia, Kartlia, Racz. 

      Gruzińskie odmiany winorośli

      Na terenie Gruzji spotkać możemy nawet i setki różnych odmian winogron, jednak do komercyjnej sprzedaży dopuszczonych jest – aż – 38 szczepów. Najpowszechniejszą i najbardziej rozpoznawalną odmianą jest saperavi dającą wina czerwone. Saperavi po gruzińsku oznacza barwnik, kolor, co idealnie odzwierciedla jego ciemne zabarwienie, bowiem jest to intensywnie czerwony szczep dający mocno czerwone wino i jako jeden z nielicznych charakteryzuje się obecnością czerwonego barwnika, który powoduje, że sok wyciśnięty z owoców ma różowe zabarwienie (większość winogron czerwony barwnik posiada jedynie w skórce). Saperavi daje dobrze zbudowane, z orzeźwiającą kwasowością i głębokim kolorem wina. W nosie najczęściej wyczuwalnymi aromatami są ciemne owoce – czereśnie, śliwki, jeżyny. Złożoność wina gwarantuje także aromaty kawy, czekolady, przypraw korzennych. Dobrze przygotowane wina mają ogromny potencjał starzenia – mogą leżakować jeszcze kilkadziesiąt lat.

      Białym przedstawicielem Gruzji jest rkatsiteli – biała odmiana, która potrafi ofiarować nam dobre, pikantne, świeże wino z nutami brzoskwiniowymi. Wymaga to jednak ogromnej staranności i poświęcenia podczas produkcji wina, ponieważ jest to szczep bardzo wymagający. Rkatsiteli wielokrotnie łączony jest z lokalną odmianą mtsvane dając wina podobne charakterem do pozostałych win w konwencjonalnym stylu międzynarodowym.

    na stronę
    Pokazuje 1 - 24 z 682 elementów
    Pokazuje 1 - 24 z 682 elementów