Cydry

Cydr Dzika Antonówka
  • Polska
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: wytrawny, naturalnie musujący Kolor: biały Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 4,7% Temperatura podawania: 6 °C Produkowany z odmiany: Antonówka
33,00 zł
Cydr
  • Polska
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: wytrawny, naturalnie musujący Kolor: biały Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 8% Temperatura podawania: 10-12 °C Produkowany z odmian jabłek: Szara Reneta, Gloster, Koksa Pomarańczowa, Ligol, Everst
39,00 zł
Cydr Świetlisty
  • Polska
  • Półwytrawne
Objętość: 750ml Smak: półwytrawny, naturalnie musujący Kolor: biały Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 8% Temperatura podawania: 10-12 °C Produkowany z odmian jabłek: Boscop, Bankroft, Bel-el, Ligol, Prof. Sprenger
39,00 zł

Cydr jest napojem alkoholowym (winiarskim) powstałym na drodze fermentacji soku jabłkowego. Zawartość alkoholu w cydrach plasuje się poziomie niskim od 1,2% do 8,5% abv. Cydry, w zależności od zastowowania pektoenzymów mogą być klarowne lub mętne.

Proces produkcji obejmuje takie etapy jak: mycie i sortowanie jabłek, rozdrabnianie i wyciskanie soku. Następnie sok podlega klarowaniu, fermentowaniu, filtrowaniu i pakowaniu. Sam proces fermentacji jest zazwyczaj przeprowadzany przy użyciu drożdży Saccharomyces cerevisae i Saccharomyces bayanus . Produkcja cydru najbardziej popularna jest obecnie w Wielkiej Brytanii, północnej Francji oraz Hiszpanii i Niemczech. W Polsce pierwsze wzmianki o cydrze pochodzą z 1571 roku.

W nazewnictwie brytyjskim smak cydrów dzielimy na kilka...

Czytaj więcej

Cydr jest napojem alkoholowym (winiarskim) powstałym na drodze fermentacji soku jabłkowego. Zawartość alkoholu w cydrach plasuje się poziomie niskim od 1,2% do 8,5% abv. Cydry, w zależności od zastowowania pektoenzymów mogą być klarowne lub mętne.

Proces produkcji obejmuje takie etapy jak: mycie i sortowanie jabłek, rozdrabnianie i wyciskanie soku. Następnie sok podlega klarowaniu, fermentowaniu, filtrowaniu i pakowaniu. Sam proces fermentacji jest zazwyczaj przeprowadzany przy użyciu drożdży Saccharomyces cerevisae i Saccharomyces bayanus . Produkcja cydru najbardziej popularna jest obecnie w Wielkiej Brytanii, północnej Francji oraz Hiszpanii i Niemczech. W Polsce pierwsze wzmianki o cydrze pochodzą z 1571 roku.

W nazewnictwie brytyjskim smak cydrów dzielimy na kilka kategorii, a należą do nich: cydr słodki, cydr cierpkogorzko-słodki, cydr cierpkogorzki oraz cydr gorzki.

W naszej ofercie znajdą Państwo cydry rzemieślnicze pochodzące z jabłkowego serca Polski, położonego w okolicach Grudziądza. Cydrownia przy Sadzie prowadzona jest z ogromną miłością i szacunkiem dla natury, a właścicielka, Iwona Rybacka osobiście czuwa nad jakością nie tylko jabłek z własnego sadu, ale też nadzoruje sam proces produkcji swoich cydrów. Na naszych półkach znajdą Państwo aż 3 rodzaje cydrów, które wyszły spod ręki Pani Iwony.

Pokaż mniej