Filtrowanie win

Włączone filtry:
    Producent

    Nowe produkty

    Promocje

    Wina wytrawne

    Nazywanie wina „wytrawnym” jest jednym z pierwszych określeń, którego większość z nas uczy się w kontekście mówienia o winie, ale określanie wina jako wytrawne jest także zwrotem najczęściej nadużywanym.

    Powodem, dla którego termin „wytrawne” jest nadużywany jest fakt, że powszechnie używa się tego słowa do opisu cech sensorycznych wina, mimo ż...

    Nazywanie wina „wytrawnym” jest jednym z pierwszych określeń, którego większość z nas uczy się w kontekście mówienia o winie, ale określanie wina jako wytrawne jest także zwrotem najczęściej nadużywanym.

    Powodem, dla którego termin „wytrawne” jest nadużywany jest fakt, że powszechnie używa się tego słowa do opisu cech sensorycznych wina, mimo że cechy te nie odpowiadają znaczeniu tego terminu. Tymczasem wino wytrawne to po prostu takie, które jest przeciwieństwem wina słodkiego. „Wytrawne” oznacza więc jak bardzo... niesłodkie jest wino.

    Skąd cukier w winie?

    Winogrona zawierają cukier owocowy (fruktozę i glukozę), które są pokarmem dla drożdży. Drożdże podczas procesu fermentacji żywią się cukrami, wydzielając jako produkt uboczny alkohol etylowy. Kiedy drożdże są w stanie zjeść cały cukier powstaje wino wytrawne – o małej zawartości cukru resztkowego i wyższym alkoholu. Proces ten może zostać przerwany przez interwencję winiarza. Wtedy większa część cukru pozostaje w winie, a alkohol jest niższy. Dobrym przykładem mogą być niemieckie rieslingi, które gdy są słodkie lub półsłodkie mają często alkohol na poziomie 8-10%, a gdy robi się z nich wino wytrawne alkohol wynosi 10-12,5%.

    Co z tą nazwą?

    Zostawiając na chwilę kwestie definicyjne warto zwrócić uwagę na aspekt samej nazwy. Otóż okazuje się, że język polski stanowi w tej kwestii nie lada wyjątek. Wszystkie pozostałe języki świata określają wina wytrawne mianem „suchych”! I to nie tylko w krajach stricte winiarskich jak Francja, Włochy czy Niemcy, lecz także w słowiańskich jak Rosja czy Słowacja, gdzie produkcja wina nie jest podstawą gospodarki rolnej. Ta dosłowna suchość odwołuje się do braku słodyczy rzecz jasna, ale jeszcze precyzyjniej do wysuszającego działania garbników, obecnych w czerwonych winach wytrawnych. Proste. Wyjątkowość i bogactwo naszego języka są piękne, ale w tym przypadku wydają się niekorzystne. Nie dość, że słowo „wytrawny” nie przynosi tak prostego skojarzenia jak „suchy”, to jeszcze przesuwa odniesienie w niebezpieczną stronę elitarności i wyjątkowości. Mówimy „wytrawny znawca” sugerując, że wino też dostępne tylko dla wybranych. A przecież tak nie jest! Wytrawne ma różne oblicza, każdy może znaleźć takie, które mu odpowiada. Nie będąc ani ekspertem, ani koneserem.

    Wino wytrawne, a przepisy prawa

    To czy pijemy wino wytrawne jest kwestią obiektywną i nie dotyczy żadnych innych walorów smakowych poza zawartością w winie cukru. Zawartość tę określają zresztą przepisy, w przypadku większości win europejskich określane przez Unię Europejską. Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej 607/2009 wino wytrawne to takie, którego poziom cukru nie przekracza 4 g/l lub 9 g/l pod warunkiem, że całkowita kwasowość wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 g poniżej zawartości cukru resztkowego. Zaznaczyć jednak trzeba, że regulacja ta nie dotyczy win musujących, oraz że istnieją apelacje winiarskie, w których z różnych względów dopuszcza się nazywanie wina wytrawnym, mimo wyższej zawartości cukru. Tak jest np. z winami włoskimi z  DOC Valpoliclela czy niezwykle w Polsce popularnym DOC Primitivo di Manduria, które może być określane jako wytrawne aż do 18 g/l cukru.

    Dlaczego niektóre wina wytrawne wydają się bardziej wytrawne od innych?

    No dobrze, wiemy już, że poziom wytrawności wina to nic innego jak poziom cukru resztkowego w nim zawarty. Dlaczego więc w obrębie samych win wytrawnych, o zbliżonej zawartości cukru jedne odbieramy jako bardziej wytrawne od innych? Zarówno eksperci zajmujący się tematyką wina, jak i naukowcy badający żywność twierdzą, że wpływają na to trzy kluczowe elementy: poziom tanin, kwasowość oraz aromat wina. Taniny, a więc zawarte w czerwonym winie polifenole, odpowiadają za odczuwanie suchości na podniebieniu, dziąsłach i języku, a także za uczucie charakterystycznej goryczki. Co ciekawe, jeśli chodzi o taninę, to niektórzy ludzie mają na nią wyższą wrażliwość ze względu na ilość białek naturalnie występujących w ślinie. Osoby z większą ilością białka w ślinie nie odczuwają wysuszającego działania garbników tak bardzo, jak osoby które mają go mniej.

    Każde wino ma także określony poziom kwasowości. Kwasowość stanowi przeciwwagę dla słodyczy, dlatego też wina o wyższej kwasowości, mogą być odbierane jako bardziej wytrawne. Jeśli jej poziom jest wysoki, winiarz może zdecydować się na pozostawienie w winie nieco większej ilości cukru resztkowego w celu złagodzenia uczucia kwaśności wina.

    Na nasze postrzeganie słodyczy wpływa także zmysł węchu. Wino o intensywnym, słodkawym aromacie będzie odbierane jako mniej wytrawne. Przykładem takich aromatycznych odmian mogą być riesling, gewurztraminer czy muscat, zwany na Węgrzech sargamuskotaly występujące w pełnym przekroju wytrawności od win wytrawnych po wina słodkie.

    A czy dobre wino wytrawne będzie droższe od jego słodszego odpowiednika? Poziom wytrawności wina zasadniczo nie wpływa na jego cenę. Dopóki nie mówimy o szlachetnych winach słodkich, dopóty sam poziom cukru nie będzie grał roli w ustalaniu ceny wina.

    Bez względu na to, który rodzaj wina jest naszym ulubionym, pamiętajmy aby pić odpowiedzialnie!

    Więcej

    Wina wytrawne Jest 629 produktów.

    na stronę
    Pokazuje 1 - 24 z 629 elementów
    • Winzer Krems - Grüner Veltliner 0,25l

      Grüner Veltliner to  najważniejsza rodzima odmiana winorośli w Austrii. Proponowane wino, to przedstawiciel klasycznego młodego białego wina z tej odmiany. Dzięki żywej kwasowości, szczególnie pikantnemu, owocowemu bukietowi zawdzięcza swoją świeżość. W małej butelce 0,25l

      16,99 zł
    • Vegaval - Clasico White

      Vegaval Classico Blanco to białe, delikatnie wytrawne wino pochodzące z regionu Castilla La Mancha, w sercu Hiszpanii. Zrobione w 100% ze szczepu Airen. Kolor złotożółty. Wino o świeżym aromacie, lekki na podniebieniu, przyjemnie gładkie z trwałą kwasowością. Jego smak jest czysty, owocowy (głównie nuty cytrusowe) i dobrze zbalansowany.Wino...

      22,99 zł
    • Vegaval - Clasico Red

      Vegaval Classico Tinto to czerwone, delikatnie wytrawne wino pochodzące z regionu Castilla La Mancha, w sercu Hiszpanii. Wino zrobione z mieszanki dwóch szczepów: Tempranillo (70%) i Airen (30%). Mocno owocowe, lekkie i gładkie na podniebieniu, z wyczuwalymi nutami czerwonych owoców.  Polecane do wszystkich rodzajów mięsa, makaronów, dań z ryżu i...

      22,99 zł
    • Egri Korona Voros Harmonia 2020

      Wino czerwone produkowane w technologii redukcyjnej z trzech dominujących odmian winorośli z historycznego regionu winiarskiego Eger. Smak i aromat ukazują owocowy i wiśniowy posmak kekfrankosa, który doskonale uzupełnia pikantność i ognisty charakter caberenet sauvignona oraz aksamitność merlota. Doskonały dodatek do dań wieprzowych.

      22,99 zł
    • Kunvin - Cabernet Sauvignon

      Węgierskie czerwone wino wytrawne z regionu Hajos-Bajai. Wino o kolorze głęboko rubinowym. Bardzo aksamitny bukiet dojrzałej jeżyny. Miękkie taniny sprawiają, że wino jest lżejsze i łatwiej pijalne niż typowy przedstawiciel szczepu. Polecamy do potrawy z czerwonego mięsa i dziczyzny. Jest to nasz zdecydowany faworyt w kategorii ekonomiczny Cabernet...

      23,99 zł
    • Kunvin - Kekfrankos 2017

      Węgierskie czerwone wino wytrawne z regionu Hajos-Bajai. Wino koloru rubinowego z bukietem "powidła ze śliwek". Ma bogaty posmak dojrzałych owoców. Pasuje do wielu mocno przyprawionych potraw będąc ich mniej owocowym, a bardziej pikantnym partnerem.

      23,99 zł
    • Kunvin - Chardonnay

      Węgierskie białe wino wytrawne z regionu Hajos-Bajai. Wino wykonane z jednej z najpopularniejszych na świecie białych odmian - Chardonnay. Dyskretny aromat, pełne w smaku. Białe wino o świeżym aromacie jasnych owoców pestkowych, średniej budowie i intrygującym pikantnym wykończeniu.

      23,99 zł
    • Kunvin - Kekfrankos Rose

      Węgierskie różowe wino wytrawne z regionu Hajos-Bajai. Grona Kekfrankosa podczas maceracji miały skrócony kontakt z moszczem przez co zabarwiły go tylko w nieznacznym stopniu na jasno różowy kolor. Wino to jest delikatne, świeże i cytrusowo orzeźwiające, przez co to idealna propozycja na słoneczne, letnie dni. Sugestia połączenia: na aperitif, z...

      23,99 zł
    • Kunvin - Cserszegi Fuszeres

      Węgierskie białe wino wytrawne z regionu Hajos-Bajai. Delikatnie wytrawne wino z rdzennej węgierskiej odmiany. Charakterem przypomina wina produkowane ze szczepu Traminer, z którym Cserszegi Fuszeres jest genetycznie spokrewniony. Wino o nieco niższych i łagodniejszych kwasach, intensywnie aromatyczne. W ustach białe owoce i ananas.

      23,99 zł
    • Vegaval Plata - Verdejo 2020

      Rok 2020 był suchy. Lato było łagodniejsze niż zwykle. Dzięki długiemu dojrzewaniu jakość winogron trafiających do prasy była doskonała. Zbiór winogron odbywał się w nocy w ciągu pierwszych dwóch tygodni września. Tradycja i nowoczesność w wytwarzaniu wina szły w parze, aby stworzyć naprawdę pyszne, eleganckie wino Verdejo. Kolor żółty z odcieniem...

      23,99 zł
    • Casabella - Pinot Grigio Rosa di Pietra...

      Pinot Grigio Rosa di Pietra to włoskie różowe wino wytrawne, lekko musujące. Wyprodukowane z kilku białych odmian winogron: Sauvignon, Ortrugo, Malvasia Candia i Trebbiano Val Trebbia. Wino o barwie słomkowo - żółtej. Intensywne, harmonijne aromaty nacechowane nutami brzoskwini i owoców tropikalnych. W ustach świeże, musujące, a zarazem aromatyczne....

      24,99 zł
    • Vegaval Plata - Tempranillo 2016

      Zbiory przeprowadzono w pierwszym tygodniu września 2016 roku. Winogrona odmiany tempranillo pochodzą z najstarszej winnicy Bodegas Miguel Calatayud. Wieloletnie doświadczenie i tradycja w długim procesie produkcyjnym połączone z dbałością o szczegóły, umożliwiają produkcję dobrego wina w przystępnej cenie. Intensywny rubinowy kolor. Bukiet z nutą...

      24,99 zł
    • Vegaval Plata - Garnacha 2017

      Vegaval Plata Garnacha to czerwone, wytrawne hiszpańskie wino. Proste, wygodne i przyjazne. Posiada ciekawą paletę aromatyczną. Wyczuwalna dominacja czerwonych owoców i nut lekkich przypraw. Wino ciekawe i dosyć harmonijne. Intensywny wiśniowy kolor z odcieniami granatu. W aromacie wyczuwalna dominacja czerwonych owoców i nut lekkich przypraw. Wino...

      24,99 zł
    • Egri Korona Csillag 2019

      Csillag to słowo oznaczające gwiazdę, a egerska gwiazda może być produkowana z najróżnorodniejszych szczepów i może być mieszana na wiele sposobów – ważne jest to, że jest z Egeru. Czysto owocowy zapach przypominający jabłka, brzoskwinie, cytrusy i morele. Smak jest wytrawny, a aromat owocowy. Wino ma zioła i dobrą mineralność. Mocna kwaskowatość nadaje...

      24,99 zł
    • Kunvin - Irsai Oliver

      Węgierskie białe wino wytrawne z regionu Hajos-Bajai. Wino zrobione z pochodzącego z Węgier niszowego szczepu Irsai Oliver. Charakteryzuje się intensywnym aromatem korzenno-muszkatowym oraz żółtych owoców, a także niskimi kwasami.

      24,99 zł
    • Casabella - Cabernet Sauvignon Dongione...

      Cabernet Sauvignon Dongione to włoskie czerwone wino wytrawne. Wyprodukowane ze szczepu Cabernet Sauvignon, uprawianych na wzgórzach Piacentino w północnych Włoszech. Wino o barwie intensywnej rubinowej czerwieni. W nosie bardzo owocowe z lekkimi nutami zielonego pieprzu. W ustach eleganckie, harmonijne, dobrze zbudowane. Doskonałe w połączeniu z...

      24,99 zł
    • Castillo Las Veras - Tempranillo 2019

      Castillo Las Veras to hiszpańskie czerwone wino wytrawne z Katalonii. Głęboka rubinowa czerwień z fioletowymi odcieniami. W nosie typowe aromaty wiśni, charakterystyczne dla Tempranillo, najpopularniejszego hiszpańskiegoszczepu. W ustach gładkie, przyjemne, owocowe i łatwo pijalne. Castillo Las Veras Tempranillo 2018 on Vivino

      24,99 zł
    • Castillo Las Veras - Bianco 2019

      Castillo Las Veras to hiszpańskie białe wino wytrawne z Katalonii.  Blady słomkowy kolor z zielonkawymi refleksami. W nosie świeże i owocowe aromaty z jabłkiem i gruszką na czele. W ustach chrupkie i owocowe z dobrze zbalansowaną kremową strukturą. Delikatnie wytrawne i bardzo orzeźwiające.

      24,99 zł
    • Bodvin - Furmint 2019

      Delikatne, białe, lekko wytrawne wino węgierskie o aromacie zielonych jabłek, w tle świeże nuty skoszonej trawy. W smaku lekko mineralne i orzeźwiające. Wyraźna lecz nie przesadna kwasowość. Wyprodukowane z wcześnie zebranego Furminta, najpopularniejszej odmiany w Tokaju. Dobry aperitif, polecamy do pstrąga. Nowa butelka i nowa etykieta!

      24,99 zł
    • Petreny - Cabernet Sauvignon Silver 2017

      Węgierskie czerwone wino wytrawne z Egeru. Wino zachowuje charakterystykę szczepu Cabernet Sauvignon - owocowe, soczyste, z dobrą kwasowością i delikatna goryczką w posmaku. Gładkie, dość intensywne, lecz nienachalne.  Petrény Egri Cabernet Sauvignon on Vivino

      25,99 zł
    • Egri Korona Bikaver 2016

      Bikaver to najbardziej znany typ czerwonego, węgierskiego wina. Robi się je z minimum dwóch z dziesięciu wskazanych w wymogach apelacji klasycznych szczepów. Pozostaje więc duża dowolność w tworzeniu mieszanki. Tu mamy go w wersji opartej głównie na odmianie Kekfrankos. Grona były zbierane z gleb wulkanicznych, położonych niedaleko termalnych źródeł....

      25,99 zł
    • S.Osvaldo Chardonnay IGT

      Białe wytrawne wino ze szczepu chardonnay. Słomkowożółta barwa. Aromat świeżo upieczonej skórki chleba, owocowy z nutą jabłka. Przyjemny i lekko miękki smak. Podawaj w temperaturze 8-10 ° C. Otwórz tuż przed podaniem. Polecane do delikatnych przystawek i lekkich pierwszych dań. Dobrze komponuje się z przystawkami rybnymi, białymi mięsami i świeżymi serami.

      25,99 zł
    • S.Osvaldo Merlot IGT

      Wino wytrawne ze szczepu Merlot. Czerwony rubinowy kolor. Wino harmonijne i długotrwałe. Wiśniowe, malinowe i jagodowe zapachy charakterystyczne dla odmiany Merlot. Podawaj w temperaturze 17-19 ° C. Otwórz godzinę przed wypiciem. Polecane do mięs, świeżych serów i wędlin. Dobre parowanie z większością włoskich dań.BRAK W MAGAZYNIE

      25,99 zł
    • S.Osvaldo Pinot Bianco IGT

      Pinot Bianco to mutacja Pinot Grigio znaleziona dopiero pod koniec XIX wieku. Wino S.Osvaldo Pinot Bianco: białe wino niegazowane, świeże i delikatnie pachnące o słomkowo-żółtym kolorze. Nos ujawnia nuty kwiatowe i owocowe. W ustach świeże, delikatne z przyjemną kwaskowatą nutą. Polecane do dań rybnych, białych mięs i dań delikatnych. Podawać w...

      25,99 zł
    Pokazuje 1 - 24 z 629 elementów