Nowe produkty

Promocje

Wina Prosecco

Szczycące się świeżymi kwiatowymi smakami, świeżą kwasowością i oczywiście mnóstwem bąbelków, Prosecco to taka radość z picia. Ale czy Prosecco jest tylko tanią alternatywą dla Szampana? Jeśli możemy sobie na to pozwolić, czy powinniśmy wybrać francuskie wino musujące zamiast tej włoskiej opcji?

W tym artykule przedstawiamy podsumowanie wina Pr...

Szczycące się świeżymi kwiatowymi smakami, świeżą kwasowością i oczywiście mnóstwem bąbelków, Prosecco to taka radość z picia. Ale czy Prosecco jest tylko tanią alternatywą dla Szampana? Jeśli możemy sobie na to pozwolić, czy powinniśmy wybrać francuskie wino musujące zamiast tej włoskiej opcji?

W tym artykule przedstawiamy podsumowanie wina Prosecco. Przeprowadzimy Cię przez wszystko, co musisz wiedzieć o tym uroczym bąbelku, w tym skąd pochodzi, jak jest wytwarzany i jak łączyć go z jedzeniem.

Co to jest wino Prosecco?

Wino Prosecco to wino musujące pochodzące z północno-wschodnich Włoch. W ten sam sposób wina produkowane w Szampanii są nazwane od ich rodzinnego domu (np. Grand Cru – Bouzy), wino Prosecco nosi nazwę włoskiego miasta Prosecco, które jest przedmieściami Triestu.

Chociaż Prosecco jest uznawane za wino włoskie, winogrona użyte do jego produkcji zostały w rzeczywistości sprowadzone do Włoch ze Słowenii. Winogrona Prosecco były wcześniej znane jako winogrona Glera, aż do 2009 roku, kiedy włoscy winiarze zdecydowali się pozbyć winogrona jego słoweńskich korzeni i wprowadzić go na rynek jako Prosecco.

Prosecco występuje w szerokiej gamie stylów, chociaż zdecydowanie najbardziej popularne są style brut i extra brut. Brut oznacza, że ​​wino musujące jest wytrawne – delikatnie wytrawne.

Istnieją trzy typowe poziomy wytrawności, o których powinieneś wiedzieć, jeśli chodzi o Prosecco:

Brut: wytrawne wina, które w odbiorze są subtelnie wytrawne,

Extra Dry: półwytrawne, z wyraźną kwasowością i słodyczą. Klasyk!

Dry: słodszy styl świeżych bąbelków i przez to bardziej nieoczywiste.

Tania alternatywa dla szampana?

Wielu miłośników wina myśli o Prosecco tylko jako o tańszej alternatywie dla szampana, ale te dwa wina są bardzo różne.

Po pierwsze, te wina musujące powstają z zupełnie innych winogron. Podczas gdy szampan jest produkowany z mieszanki winogron Pinot Noir i Chardonnay, Prosecco jest wytwarzane wyłącznie z winogron Prosecco (glera).

Po drugie, oba wina są produkowane przy użyciu różnych metod produkcji wina. Podczas gdy Champagne wykorzystuje starsze, bardziej tradycyjne techniki, producenci Prosecco wykorzystują technologię i stworzyli bardziej ekonomiczne sposoby wytwarzania wysokiej jakości win.

Co więcej, Prosecco nie zawsze jest z nich tańsze. Niektóre z najlepszych Prosecco to wina premium z cenami takimi, jak Szampany.

Te premium Prosecco są produkowane w chronionych regionach winiarskich w małych partiach.

Istnieje kilka poziomów jakości Prosecco, na które należy zwrócić uwagę, ale dwa na każdym końcu skali to:

Prosecco DOC: Oznacza to, że wino ma kontrolowaną nazwę pochodzenia. To jest najczęstsze – Prosecco Treviso DOC.

Prosecco Superiore DOCG: To wino musiało przestrzegać surowych zasad jakości. Jeśli wino ma ten symbol na butelce, jest uważane za jedno z najlepszych Prosecco – najczęstsze jest Prosecco Valdobbiadene DOCG.

Jak przygotowywane jest Prosecco?

Tak jak każde białe wino, tak Prosecco powstaje poprzez miażdżenie, fermentację i dojrzewanie winogron, tworząc w ten sposób alkohol. Jednak, aby nadać winom Prosecco jego kultowy blask, winiarze muszą uważać.

Wina stają się winami musującymi, gdy są sfermentowane po raz drugi, powodując uwolnienie CO2 do wina.

Producenci prosecco używają tak zwanej metody zbiornikowej lub metody Charmata. Stosując tę ​​technikę, winiarze mieszają białe wino bazowe z drożdżami i cukrem w dużym zbiorniku odpornym na ciśnienie, aby wywołać drugą fermentację.

Jak smakuje wino Prosecco?

Wina Prosecco są najczęściej spożywane w stylu wytrawnym - Brut lub półwytrawnym - Extra Dry; jednak ze względu na słodki owocowy smak winogron często smakuje słodziej niż wynikałoby to z danych na papierze.

Podczas gdy wytrawna wersja Prosecco może mieć typowe nuty smakowe ostrych cytrusów lub trawy cytrynowej, butelka półwytrawna Prosecco ma cechy zielonego jabłka, białej brzoskwini i spadzi.

Prosecco ma również niesamowite kwiatowe aromaty, które potęgują doznania degustacyjne. Degustatorzy często komentują słodkie, przypominające wiciokrzew aromaty.

W porównaniu do szampana Prosecco ma proste, czyste smaki. Podczas gdy szampan często ma nuty brioche lub migdałów, Prosecco to ostre, owocowe nuty, które dominują na podniebieniu.

Jeśli szukasz czegoś bardziej złożonego, z wyraźnym drożdżowym charakterem z dojrzewania na osadzie szampan lub cava jest prawdopodobnie najlepszym wyborem dla Ciebie. Jeśli jednak chcesz czegoś świeżego, owocowego i prostego bez szczególnej okazji, Prosecco jest dobrym wyborem.

Jak sparować Prosecco?

Dzięki ostrym owocowym smakom i wysokiej kwasowości Prosecco pięknie komponuje się z szeroką gamą dań.

Podczas gdy Prosecco jest często spożywane jako aperitif lub przed posiłkiem jako przystawka, stanowi uroczy dodatek do pikantnych azjatyckich potraw, gorących curry i skorupiaków.

Jednak naszym najlepszym wyborem do łączenia jedzenia z Prosecco jest brunch. Niezależnie od tego, czy zajadasz się jajkiem w koszulce i wędzonym łososiem, czy świętujesz ze stosem francuskich tostów, butelka Prosecco dzielona z przyjaciółmi to idealny sposób na rozpoczęcie weekendu.

Jak podawać wino Prosecco?

Prosecco powinno być podawane w kieliszku tulipan lub kieliszku szampan. Te długie, smukłe kieliszki pomagają dłużej zachować bąbelki, dzięki czemu każdy kęs jest tak samo musujący jak pierwszy.

Najlepiej schłodzić Prosecco do niskiej temperatury. To nie tylko wyostrza smaki i dodaje mu wyrazistości, ale jest również bezpieczniejsze. Ponieważ Prosecco jest musujące, kiedy robi się zbyt ciepło, może to sprzyjać wypychaniu korka.

Choć puryści mogą się z tym nie zgodzić, Prosecco jest świetną bazą do owocowego koktajlu. Zarówno Bellini, jak i Mimoza to pyszne sposoby na delektowanie się Prosecco. Aby uzyskać idealne Bellini, po prostu dodaj jedną część soku brzoskwiniowego do dwóch części Prosecco. W przypadku Mimozy zrób to samo, ale z sokiem pomarańczowym.

Aby naprawdę zafundować swoim kubkom smakowym prawdziwe doznanie, zmieszaj Prosecco z Aperolem i wodą sodową, aby przygotować najlepszy włoski letni napój, kultowy Aperol Spritz.

Kochane bąbelki

Prosecco ma reputację tańszego wina musującego niższej jakości.

Jednak to niezwykle wszechstronne i orzeźwiające wino! Dzięki szerokiej gamie stylów dostępnych na rynku, niesamowitym opcjom łączenia potraw i złożonej kulturze, Prosecco jest samo w sobie ikoną. Jeśli kochasz ostrą kwasowość Prosecco, nie zapomnij sprawdzić naszego Brut, który jest lekki, orzeźwiający z nutami cytryny i czarnego bzu. Pamiętaj także o tym, że nasz Marsuret Extra Dry DOCG zdobył tytuł najlepszego Prosecco w Polsce i dostępny jest w trzech formatach pojemności: 0,375l, 0,75l i Magnum - 1,5l.

Więcej

Wina Prosecco Jest 13 produktów.

Pokazuje 1 - 13 z 13 elementów
Pokazuje 1 - 13 z 13 elementów