Nowe produkty

Promocje

Wina z Francji

Co sprawia, że wina francuskie dla wielu nie mają sobie równych? Regiony winiarskie we Francji położone są w najlepszych szerokościach geograficznych dla uprawy winorośli i należą do dwóch zasadniczych stref klimatycznych, które determinują uprawę niemal wszystkich gatunków winorośli szlachetnej, z której powstaje wino. Dzięki temu, możliwa jest...

Co sprawia, że wina francuskie dla wielu nie mają sobie równych? Regiony winiarskie we Francji położone są w najlepszych szerokościach geograficznych dla uprawy winorośli i należą do dwóch zasadniczych stref klimatycznych, które determinują uprawę niemal wszystkich gatunków winorośli szlachetnej, z której powstaje wino. Dzięki temu, możliwa jest uprawa praktycznie każdej odmiany winorośli. Nie bez powodu u podstaw francuskiej filozofii wina, leży pojęcie „terroir”, tłumaczone na język polski jako siedlisko, a oznaczające klimat, glebę i położenie winnicy. Są to czynniki decydujące o jakości wina francuskiego. Winiarstwo we Francji opiera się na dopasowaniu odmian winogron i metod produkcji do możliwości natury. Sukces wina francuskiego tkwi w odwiecznej symbiozie natury i kultury.

Dlaczego Francja jest ikoną wina?

Od ponad dwóch tysięcy lat, w najbardziej sprzyjającym klimacie europejskim uprawia się we Francji winorośl. Nieprzerwanie od antyku. To jednak czasy nowożytne uczyniły Francję arbitrem elegancji i wzorcem winiarskim dla reszty świata. Kulturotwórcza rola Francji nie dotyczy tylko wina. Stoi za nią historia całych wieków cywilizacji europejskiej, fenomenalnie zmieszana z francuską kulturą kuchni i powiedzmy sobie wprost umiłowaniem smaku. To stąd czerpały i nadal czerpią inspirację narody starego i nowego świata w dziedzinie kulinariów, nawet w obecnych czasach zmierzchu kultury i zmiany epok. Ciągle jeszcze dużym komplementem dla każdego winiarza teh planety jest porównanie do francuskiego wina. Francuskie wina, francuskie odmiany winorośli to są wzorce, chociaż Francuzi już się nauczyli, nie bezboleśnie, że poza Francją też powstają wina wybitne.

Podział win z Francji

W niemal każdym regionie winiarskim Francji znajdziemy apelacje oraz marki znane i cenione na całym świecie. Nad autentycznością i jakością francuskiego wina czuwa AOP (Appellation d’Origine Protegee – „chronione oznaczenie pochodzenia”, do niedawna AOC), francuski system certyfikacji przyznawanych pewnym regionom geograficznym, specjalizującym się w produkcji ściśle określonych produktów, w tym wypadku wina. Poniżej poziomu AOP/AOC, nazywanego potocznie poziomem jakościowym, bądź apelacyjnym, znajduje się duża i ważna grupa win regionalnych: IGP (Indication Geographique Protegee - „chronione określenie regionalne”, do niedawna VdP, czyli Vin de Pays). Mniej prestiżowych, ale nierzadko o znakomitej relacji ceny do jakości, pochodzą z dużych obszarów, nieraz przekraczających nawet departament. Najprostsze, codzienne i tanie wina stołowe, czyli Vin de Table rzadko kiedy są eksportowane. Oznaczenie AOP/AOC otrzymują większe i mniejsze apelacje, wśród nich apelacje regionalne ograniczające się do kilku – kilkudziesięciu gmin, apelacje gminne ograniczające się do konkretnej gminy, a także tzw „cru”pochodzące ze ściśle określonej, sklasyfikowanej winnicy. W sumie jest to ponad 300 certyfikowanych miejsc pochodzenia wina francuskiego.

 

Jakie są główne regiony winiarskie Francji w skrócie?

Bordeaux – głównie kupażowane wina czerwone, bodaj najsłynniejsze na świecie wina francuskie. 

Burgundia - słynna ze względu na doskonałej jakości eleganckie czerwienie z pinot noir i wielkie białe chardonnay: potężne z Cote d'Or, a szczupłe, kwasowe z Chablis.

Langwedocja – największy region winiarski Francji, gdyby był osobnym krajem byłby czwartym na świecie producentem wina.

Dolina Rodanu – głównie krzepkie, pełne owocu wina czerwone, w szczególności oparty o modny syrah.

Szampania – w tym najchłodniejszym regionie winiarskim Francji produkuje się najsłynniejsze na świecie wina musujące, głównie z odmian chardonnay i pinot noir.

Poza tym: Alzacja znana z aromatycznych win białych, Beaujolais słynne z młodego czerwonego wina, Dolina Loary, Prowansja, Jura i Sabaudia oraz tzw. Region Południowo-Zachodni.

 

Szczepy w winach francuskich

We Francji uprawia się wiele odmian winogron , w tym zarówno znane na całym świecie, jak i mało znane odmiany lokalne. W rzeczywistości większość tak zwanych „ odmian międzynarodowych ” jest pochodzenia francuskiego lub stała się znana i rozpowszechniona dzięki ich uprawie we Francji. Ponieważ francuskie przepisy dotyczące apelacji zasadniczo ograniczają wina z danego regionu, okręgu lub gminy do niewielkiej liczby dozwolonych odmian winorośli, w zasadzie nie ma szczepów, które są powszechnie uprawiane w całej Francji. Do najpopularniejszych odmian czerwonych win francuskich należą kolejno merlotgrenachesyrahcabernet sauvignoncabernet franc, Gamay oraz pinot noir. Wśród szczepów białych prym wiodą chardonnay oraz sauvignon blanc. Pamiętać jednak należy, że czerwone wina z Francji to przede wszystkim kupaże, a więc wina produkowane z więcej niż jednego szczepu.

Polecane wina francuskie w Rafa Wino

Ze względu na bardzo dużą podaż win francuskich rozpiętość cen jest zróżnicowana. Od tanich win stołowych produkowanych masowo na południu kraju, po limitowane roczniki czerwonych blendów z Bordeaux czy pinotów od najlepszych burgundzkich winiarzy, które na aukcjach osiągają astronomiczne ceny. Jeśli lubicie wina z ciepłego klimatu to proponujemy Abbotts & Delaunay, świetnego producenta z Langwedocji. Polecamy także wyśmienite szampany Delavenne, oraz  wybór win z Bordeaux i Burgundii.

Więcej

Wina z Francji Jest 64 produktów.

na stronę
Pokazuje 1 - 24 z 64 elementów
Pokazuje 1 - 24 z 64 elementów