Nowe produkty

Promocje

Wina z Polski

W ostatnich latach polskie wina licznie pojawiły się na sklepowych półkach oraz w kartach win najlepszych restauracji. Choć produkcja wina w Polsce ma niewielkie znaczenie gospodarcze, to towarzyszy jej duże zainteresowanie społeczne i szybki wzrost liczby winnic oraz powierzchni upraw.

Polska jako kraj winiarski

Polska nie była i nie jest pos...

W ostatnich latach polskie wina licznie pojawiły się na sklepowych półkach oraz w kartach win najlepszych restauracji. Choć produkcja wina w Polsce ma niewielkie znaczenie gospodarcze, to towarzyszy jej duże zainteresowanie społeczne i szybki wzrost liczby winnic oraz powierzchni upraw.

Polska jako kraj winiarski

Polska nie była i nie jest postrzegana jako kraj winiarski, ale od kilku lat obserwuje się tu wyraźny wzrost zainteresowania hodowlą winorośli i produkcją wina. Patrząc z perspektywy historycznej, można stwierdzić, że próby produkcji polskiego wina nie są zjawiskiem nowym. Współcześnie odrodzeniu winiarstwa sprzyjają przede wszystkim zmiany warunków klimatycznych, ale również zjawiska o charakterze społecznym, takie jak zmiany preferencji konsumentów, wzrost ich zamożności, wzmocnienie wizerunku Polski na turystycznej mapie Europy, popularność lokalnej żywności i ruchów „slow food”. Polskie winiarstwo szybko się rozwija, wykształca własną specyfikę, zarówno pod względem profilu winiarzy, jak i wykorzystywanych odmian winorośli i stylu polskiego wina.

Choć inwestycja w produkcję wina jest kosztowna i dość ryzykowna, liczba winnic w Polsce stale rośnie. Przyrost jest ogromny, gdyż jeszcze w roku 2000 liczba ta wynosiła 27, dziesięć lat później nasz kraj mógł pochwalić się 285 winnicami, dziś liczba winnic to niemal pół tysiąca (stan na lato 2020, dane za winogrodnicy.pl).

Charakterystyka polskich win

Ze względu na wymagające warunki klimatyczne winiarze decydują się najczęściej na produkcję polskiego wina z odmian hybrydowych. Są to szczepy powstałe w wyniku krzyżowania winorośli właściwej z innymi gatunkami. Odmiany te charakteryzują się dużą odpornością na mrozy oraz na większość chorób. Stwarza to możliwość uprawy bez oprysków, wpisującej się w modny trend rolnictwa ekologicznego. Najpowszechniej uprawianymi szczepami hybrydowymi w Polsce są Solaris, Seyval Blanc, Johanniter, Hibernal, Bianca i Jutrzenka na białe wino oraz Regent, Rondo, Cabernet Cortis i Marechal Foch na wino czerwone. W częściach kraju o większych tradycjach winiarskich, a także łagodniejszym i cieplejszym klimacie uprawia się też klasyczne odmiany międzynarodowe. Nikogo nie dziwi polskie wino z odmian szlachetnych takich jak Pinot Noir lub Riesling.

Polskie wina są typowe dla chłodnego klimatu. Mają wyrazistą kwasowość, specyficzny smak i aromat polskich owoców, takich jak jagody, gruszki, jabłka ale także dziki bez czy mięta.

Czy wino z Polski może stać się produktem eksportowym? Duża liczba turystów z zagranicy poznających nasze wino na miejscu, coraz większa produkcja, ocieplający się klimat oraz charakterystyczny sznyt polskich win są czynnikami sprzyjającymi. Pamiętajmy jednak, że do dalszego rozwoju rynku polskiego wina konieczne jest przede wszystkim wsparcie lokalnych Konsumentów.

Więcej

Wina z Polski Jest 31 produktów.

na stronę
Pokazuje 1 - 24 z 31 elementów
Pokazuje 1 - 24 z 31 elementów