• Nowy
Dom Jantoń - Cydr Klasyczny
Dom Jantoń - Cydr Klasyczny

Dom Jantoń - Cydr Klasyczny

Ocena:
Smak
lekko wytrawne
Kraj pochodzenia
Polska
Region
Wielkopolska
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
7,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

49,99 zł

Opis

Cydr Klasyczny Domu Jantoń przygotowany został w 100% z jabłek Idared. Produkowany jako jeden z niewielu w Polsce szlachetną metodą drugiej fermentacji w butelce. Złoty kolor, delikatne bąbelki oraz idealna równowaga kwasowości i słodkości nadają temu winu lekki, ale elegancki charakter. Wyczuwalne aromaty dojrzałych jabłek z orzeźwiającymi nutami cytrusów.

Cydr idealnie nadający się jako aperitif, ale również baza do wielu koktajli.

Przepisy na koktajle:

150ml Cydr Klasyczny + 30ml Aperol

150ml Cydr Klasyczny + 20 ml Campari

1/2 Cydr Klasyczny + 1/2 sok pomarańczowy

1/4 Cydr Klasyczny + 1/2 Syrop Truskawkowy

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Dom Jantoń

Dom Jantoń wraz z winiarnią i stajnią otoczony jest dwu i pół hektarową winnicą. Rodzina tworzy tu w zgodzie z tradycją i naturą wina białe i różowe, wina naturalnie słodkie z późnego zbioru oraz wina musujące i cydry najbardziej szlachetną metodą drugiej fermentacji w butelkach, w których wina spędzają minimum rok.

Winnica

Winnica geograficznie położona jest na Wysoczyźnie Łaskiej leżącej w południowo-wschodniej części Niziny Południowowielkopolskiej, posiadłość Wymysłów Francuski. Szczepy winorośli są tu starannie dobrane do klimatu i warunków glebowych. Lekkie, zatrzymujące ciepło oraz przepuszczające wodę piaszczyste podłoże zapewnia jej winom wyjątkową aromatyczność oraz finezję. Pierwsze nasadzenia winorośli zostały wykonane w 2013 r. Początkowo winnica stanowiła hobby, produkując wina wyłącznie na potrzeby rodziny i przyjaciół. Obecnie dzięki ogromnej pasji i zaangażowaniu ludzi powstają tu wina jedyne w swoim rodzaju, które zdobyć można w wybranych enotekach i restauracjach.

Szczepy

W winnicy uprawiane są m.in. solaris, seyval blanc, rondo, cabernet cortis

Historia

W 1998 r. Jacek Jantoń odkupił wraz z rodzicami posiadłość Wymysłów Francuski od Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa, traktując ją jako lokatę kapitału. Uprawiane było na tej ziemi zboże aż do 2013 r., kiedy rodzina postanowiła stworzyć winnicę. Ogromna pasja i 30 lat doświadczenia w branży winiarskiej oraz setki wizyt w winnicach na wszystkich kontynentach, pozwoliły właścicielom – Agnieszce i Jackowi Jantoniom należycie przygotować się do stworzenia wyjątkowego miejsca na mapie polskich winnic. Aktualnie winnicę prowadzi ich córka – Beata Jantoń posiadająca Licencjat z Biotechnologii (UJ), podwójne magisterium: z Enologii (Universite de Bordeaux) oraz Zarządzania Winnicą i Winiarnią (Bordeaux Sciences Agro) a także Certyfikat WSET – III poziom i Dyplom ukończenia najbardziej prestiżowej szkoły kulinarnej na świecie Cordon Bleu (Paris).

Klimat/Gleba

Tutejsze gleby są raczej piaszczyste, klimat jednak podobny do szampańskiego, choć z większą liczbą dni słonecznych.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również