Dom Jantoń - o producencie wina
Dom Jantoń wraz z winiarnią i stajnią otoczony jest dwu i pół hektarową winnicą. Rodzina tworzy tu w zgodzie z tradycją i naturą wina białe i różowe, wina naturalnie słodkie z późnego zbioru oraz wina musujące i cydry najbardziej szlachetną metodą drugiej fermentacji w butelkach, w których wina spędzają minimum rok.
Winnica
Winnica geograficznie położona jest na Wysoczyźnie Łaskiej leżącej w południowo-wschodniej części Niziny Południowowielkopolskiej, posiadłość Wymysłów Francuski. Szczepy winorośli są tu starannie dobrane do klimatu i warunków glebowych. Lekkie, zatrzymujące ciepło oraz przepuszczające wodę piaszczyste podłoże zapewnia jej winom wyjątkową aromatyczność oraz finezję. Pierwsze nasadzenia winorośli zostały wykonane w 2013 r. Początkowo winnica stanowiła hobby, produkując wina wyłącznie na potrzeby rodziny i przyjaciół. Obecnie dzięki ogromnej pasji i zaangażowaniu ludzi powstają tu wina jedyne w swoim rodzaju, które zdobyć można w wybranych enotekach i restauracjach.
Szczepy
W winnicy uprawiane są m.in. solaris, seyval blanc, rondo, cabernet cortis
Historia
W 1998 r. Jacek Jantoń odkupił wraz z rodzicami posiadłość Wymysłów Francuski od Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa, traktując ją jako lokatę kapitału. Uprawiane było na tej ziemi zboże aż do 2013 r., kiedy rodzina postanowiła stworzyć winnicę. Ogromna pasja i 30 lat doświadczenia w branży winiarskiej oraz setki wizyt w winnicach na wszystkich kontynentach, pozwoliły właścicielom – Agnieszce i Jackowi Jantoniom należycie przygotować się do stworzenia wyjątkowego miejsca na mapie polskich winnic. Aktualnie winnicę prowadzi ich córka – Beata Jantoń posiadająca Licencjat z Biotechnologii (UJ), podwójne magisterium: z Enologii (Universite de Bordeaux) oraz Zarządzania Winnicą i Winiarnią (Bordeaux Sciences Agro) a także Certyfikat WSET – III poziom i Dyplom ukończenia najbardziej prestiżowej szkoły kulinarnej na świecie Cordon Bleu (Paris).
Klimat/Gleba
Tutejsze gleby są raczej piaszczyste, z podkładem gliniastym. Klimat jednak podobny do szampańskiego, choć z większą liczbą dni słonecznych.
2013
butelek rocznie
Polska
seyval blanc
uprawy latorości winnej