Szampany (Champagnes)

Szampan Moet & Chandon Imperial Brut Gold Limited
  • Pinot Noir
  • Francja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne, brut Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: PINOT NOIR, PINOT MEUNIER, CHARDONNAY Region: Szampania
201,99 zł
Szampan Sanchez - Le...
  • Pinot Noir
  • Francja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne, brut Kolor: białe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 6-8°C Produkowane ze szczepu: 60% pinot noir, 40& meunier Region: Szampania
239,99 zł
Szampan Delavenne Rose...
  • Pinot Noir
  • Francja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne, brut Kolor: Różowe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: 60% Pinot noir i 40% Chardonnay Region: Szampania
241,99 zł
Szampan Delavenne L'Île...
  • Pinot Noir
  • Francja
  • Półwytrawne
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne, demi sec Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: 60% Pinot noir & 40% Chardonnay.  Region: Szampania
241,99 zł
Szampan Delavenne Dom Basle...
  • Pinot Noir
  • Francja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne, brut Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: 60% Pinot noir i 40% Chardonnay Region: Szampania
241,99 zł
Szampan Jackowiak-Rondeau Cuvee Tradition Brut
  • Chardonnay
  • Francja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne, brut Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 12,0% Temperatura podawania: 6-8°C Produkowane ze szczepu: chardonnay, pinot noir, pinot meunier Region: Szampania
249,99 zł
Szampan Delavenne Lumière...
  • Chardonnay
  • Francja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne, brut Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: 100% Chardonnay Region: Szampania
256,99 zł
Champagne Moet&Chandon Impreial Brut
  • Pinot Noir
  • Francja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne, brut Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: PINOT NOIR, PINOT MEUNIER, CHARDONNAY Region: Szampania
269,99 zł
Szampan Sanchez - Le...
  • Pinot Noir
  • Francja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne, brut Kolor: Różowe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 6-8°C Produkowane ze szczepu: 100% pinot noir Region: Szampania
269,99 zł
Szampan Sanchez – Le...
  • Pinot Noir
  • Francja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne, brut Kolor: białe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 12,0% Temperatura podawania: 6-8°C Produkowane ze szczepu:  pinot noir,  Region: Szampania
279,99 zł
Szampan Jackowiak-Rondeau Cuvee Rosee Brut – Premier Cru
  • Pinot Noir
  • Francja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne, brut Kolor: Różowe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 12,0% Temperatura podawania: 6 - 8°C Produkowane ze szczepu: chardonnay, pinot noir, pinot meunier Region: Szampania
284,99 zł
Szampan Moet & Chandon Rose...
  • Pinot Noir
  • Francja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne, brut Kolor: Różowe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 6-8°C Produkowane ze szczepu: PINOT NOIR, PINOT MEUNIER, CHARDONNAY Region: Szampania
359,99 zł
Szampan Moet & Chandon Dom Pérignon Vintage Brut 2010
  • Pinot Noir
  • Francja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne, brut Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 6-7°C Produkowane ze szczepu: PINOT NOIR, CHARDONNAY Region: Szampania
1 199,00 zł

Wina musujące produkuje się na całym świecie, różnymi sposobami. Szampana z kolei tylko w jednym kraju, w jednym regionie, jedną metodą. Jednak jego renoma jest tak duża, że o szampanie słyszał każdy. Warto poznać tajniki produkcji “prawdziwego” szampana, aby docenić jego walory.

Metoda tradycyjna - etapy produkcji wina musującego

Metoda szampańska produkcji wina (zwana inaczej metodą tradycyjną) polega na wykonaniu wina bazowego, ewentualnie kilku takich win, a następnie zmieszaniu ich w celu uzyskania pożądanego charakteru i jakości. Następnie do wina dodaje się mieszankę drożdży i cukrów, które będą odpowiedzialne za wtórną fermentację, która zamieni wino spokojne w musujące. Będzie miała ona miejsce w zakapslowanej butelce. Równie ważny...

Czytaj więcej

Wina musujące produkuje się na całym świecie, różnymi sposobami. Szampana z kolei tylko w jednym kraju, w jednym regionie, jedną metodą. Jednak jego renoma jest tak duża, że o szampanie słyszał każdy. Warto poznać tajniki produkcji “prawdziwego” szampana, aby docenić jego walory.

Metoda tradycyjna - etapy produkcji wina musującego

Metoda szampańska produkcji wina (zwana inaczej metodą tradycyjną) polega na wykonaniu wina bazowego, ewentualnie kilku takich win, a następnie zmieszaniu ich w celu uzyskania pożądanego charakteru i jakości. Następnie do wina dodaje się mieszankę drożdży i cukrów, które będą odpowiedzialne za wtórną fermentację, która zamieni wino spokojne w musujące. Będzie miała ona miejsce w zakapslowanej butelce. Równie ważny będzie teraz okres dojrzewania wina na osadzie, a więc obumarłych drożdżach.

Dojrzewanie wzbogaca każde wino musujące nadając mu dodatkowej tekstury oraz cech smakowo-zapachowych, spośród których wymienia się najczęściej nuty chlebowe lub tostowe. Na koniec produkcji wina musującego metodą szampańską konieczne jest usunięcie osadu – proces ten nosi nazwę degorgement. Usunięcie osadu powoduje także ubytek samego wina. Dlatego do butelki dodaje się specjalną mieszaninę wina i cukru o nazwie liqueur d’expédition. Takie „dosładzanie” również ma swoją nazwę – dosage -i jest dozwolone wyłącznie dla musiaków robionych metodą tradycyjną. Ostatni etap to korkowanie butelki.

Każda część procedury produkcji szampana jest pracochłonna, a wszystko to zwiększa koszty wytwarzania w ten sposób wina musującego.

Dobrym sposobem na ocenę jakości szampana jest spojrzenie na jego bąbelki. Drobne, bardzo drobne bąbelki dobrze wkomponowane w wino są oznaką dobrze zrobionego szampana.

Szampan - skąd pochodzi i z jakich winogron jest robiony

Wina musujące robione metodą szampańską (tradycyjną) przygotowuje się na całym świecie, ale mianem “szampana” mogą poszczycić się te zrobione w jednym miejscu na północy Francji. Winogrona muszą pochodzić z terenu apelacji AOC Champagne i należeć do jednego z trzech szczepów: Chardonnay, Pinot Noir lub Pinot Meunier. Prawo do zastrzeżonej w 1911 roku nazwy mają wyłącznie wina wyprodukowane metodą klasyczną, przy zastrzeżeniu, że okres dojrzewania wina na osadzie drożdżowym jest nie krótszy niż 15 miesięcy.

Szampany, tak jak większość win musujących, możemy podzielić na rocznikowe – rocznik umieszczony jest na etykiecie, jednak tylko w wypadku bardzo udanego zbioru. W większości przypadków szampan nie posiada rocznika (NV – non vintage), a jest mieszanką win bazowych z dwóch lub więcej lat. Tym samym producent jest w stanie utrzymać jakość i charakter wina na podobnym poziomie, a klient wino nabywający wie czego spodziewać się po wybranej etykiecie.

Dla szampanów produkowanych z jednej tylko odmiany przyjęto osobne nazwy. Ten produkowany wyłącznie z Chardonnay nosi nazwę blanc de blancs (białe z białego), natomiast blanc de noirs (biały z czarnych) oznacza, wino wykonane z ciemnych winogron Pinot Noir lub Pinot Meunier. To rzadka sytuacja, że z czerwonej odmiany winogron, powstaje wino białe. Ale udaje się to dzięki temu, że kontakt między skórką a sokiem jest minimalny.

Szampan może także występować w formie wina różowego i jest jedynym winem w Europie, które powstaje poprzez mieszaninę wina białego i czerwonego.

Wina musujące produkowane metodą szampańską (tradycyjną) powstają nie tylko we Francji. Więcej na ich temat przeczytasz TUTAJ.

Szampany w ofercie Rafa-Wino

W Polsce najbardziej kojarzonymi markami szampana są Veuve Cliquot, Moet czy Dom Perignon, a więc potentaci branży. Znawcy polecają jednak poszukiwać mniejszych i mniej znanych winnic Szampanii, gdyż jest to region o bardzo dużej koncentracji producentów odznaczających się wysoką jakością. Jednym z takich właśnie winiarni jest Delavenne Pere & Fills, który stał się pierwszym domem szampana, z którym Rafa-Wino nawiązała współpracę.

Delavenne Pere & Fills to producent szampana znajdujący się w Bouzy - uroczej miejscowości winiarskiej położonej na południowych zboczach góry Reims, pomiędzy Reims a Epernay. Renoma uprawianych tu win sięga czasów dworów królewskich we Francji, w szczególności Króla Słońce Ludwika XIV.

Cały obszar Bouzy jest klasyfikowany jako Grand Cru od 1895 roku. Tylko 17 z 320 wiosek w AOC Champagne otrzymało takie wyróżnienie, co jest dowodem wyjątkowej jakości tutejszego terroir.

Rodzina Delavenne produkcją tego najszlachetniejszego wina musującego świata zajmuje się od czterech pokoleń. Jako producent posiadają klasyfikację RM oznaczającą, że wszystkie winogrona wykorzystane do produkcji szampana pochodzą z ich własnej uprawy, a nie są odkupowane od innych winogrodników. Delavenne Pere & Fills swoje wina musujące robią z dwóch tylko odmian winogron – Chardonnay i Pinot Noir. Jako, że posiadają także własne rozległe piwnice konieczne do dojrzewania wina, mają pełną kontrolę każdego etapu produkcji.

Z czym łączyć szampana

Dla wielu szampan i inne wina musujące, wytwarzane metodą szampańską, są zarezerwowane tylko na specjalne okazje. Szampan stanowi nieodłączny element balów sylwestrowych, wesel oraz celebracji dużych sukcesów. A szkoda, bo te pyszne bąbelki są idealnym partnerem do jedzenia i codziennego picia.

Szampan będzie pasował do wykwintnych dań z kawiorem i ostrygami, ale także komponuje się świetnie ze swojską kiełbasą, serami, ciastami czy owocami. Kluczem jest stosowanie jak najlepszej jakości składników – wówczas nawet prosta przekąska staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Warto pamiętać także o właściwym podaniu szampana: musi być schłodzony do temp. 8-10’C i znajdować się w długich, specjalnych kieliszkach (zwanych fletami) spowalniających proces ulatniania się bąbelków.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą szampanów dostępnych na Rafa-Wino.

Pokaż mniej