Dom Pérignon to szampan typu vintage, czyli jednego, wyjątkowo udanego zbioru. Jeżeli Chef de Cave, Richard Geoffrey uzna, że winogrona z danego roku nie są odpowiednio dobre, szampan z tego rocznika nie powstaje.
Każdy rocznik jest jedyną i niepowtarzalną kreacją, wyrażającą zarówno charakter roku, jak i charakter Dom Pérignon.
Dom Perignon powstaje z kupażu winogron pinot noir i chardonnay. Leżakowanie w butelkach trwa przynajmniej 8 lat.
W nosie wyczuwalne są nuty guawy oraz pikantnej skórki zielonego grejpfruta subtelnie połączone z owocami pestkowymi: nektarynką i białą brzoskwinią. Całość dopełnia wanilia drzewna i ciepła, lekko prażona brioszka.
Na podniebieniu dominuje majestatyczny owoc: dojrzały, głęboki i mięsisty. Bogactwo i pewną zmysłowością dopełnia silne wrażenie spójności. Moc wina jest tutaj wyjątkowo powściągliwa. Różnorodne doznania - jedwabiste, soczyste, słone i gorzkie - zbiegają się i trwają.
Szampan sięga do świata „roślinnego” i „mineralnego”, Świetnie sprawdza się, gdy ma coś do żucia: ośmiornicę marynowaną w sycylijskim soku pomarańczowym i pieczoną na maśle. Doskonale pasuje do wieprzowiny, ryb (np. łosoś, tuńczyk), skorupiaków oraz łagodnych i miękkich serów.