Szampan Jackowiak-Rondeau Cuvee Rosee Brut – Premier Cru
Szampan Jackowiak-Rondeau Cuvee Rosee Brut – Premier Cru

Szampan Jackowiak-Rondeau Cuvee Rosee Brut – Premier Cru

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Francja
Region
Szampania
Szczep
Pinot Noir
Objętość
750ml
Kolor
Różowe
Zawartość alkoholu
12%
Temperatura podawania
6-8 °C

284,99 zł

Opis

Wytrawny szampan różowy, zrobiony tradycyjnie z trzech szczepów winogron: chardonnay, pinot noir, pinot meunier.

W kieliszku wino jest błyszczące, o malinowej barwie z drobnym musowaniem. W nosie głównie truskawki i maliny, żurawina, w tle brioszka. W ustach delikatnie wytrawne, bardzo soczyste o poziomkowej nucie. Długi owocowy finisz. 

Doskonale sprawdzi się jako aperitif i dodatek do deserów, a także z owocami morza i delikatnymi serami. 

Jackowiak-Rondeau to marka szampana, która narodziła się w 1946 roku. Jej założycielem jest Polak Władysław Jackowiak, który wraz z małżonką, z domu Rondeau - rozpoczynali od uprawy winorośli  na powierzchni 0,6 hektara winnicy Premier Cru. Obecnie firmą produkującą szampany z polskim orzełkiem na etykiecie, zarządza już trzecie pokolenie. Szampany Jackowiak-Rondeau należą do czołówki, docenianej przez koneserów na całym świecie. 

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Jackowiak-Rondeau

Jackowiak-Rondeau to marka szampana, która narodziła się w 1946 roku. Jej założycielem jest Polak Władysław Jackowiak, który wraz z małżonką, z domu Rondeau - rozpoczynali od uprawy winorośli  na powierzchni 0,6 hektara winnicy Premier Cru. 

Winnica

Obecnie firmą produkującą szampany z polskim orzełkiem na etykiecie, zarządza już trzecie pokolenie. Szampany Jackowiak-Rondeau należą do światowej czołówki, docenianej przez koneserów wina. Jest to jedyny oryginalny szampan z polskim rodowodem. Wszystkie Champagne Jackowiak posiadają statut Premier Cru.

Szczepy

Uprawiane szczepy, to klasyczne odmiany wykorzystywane do produkcji szampana: pinot meunier, pinot noir i chardonnay.

Historia

Winnica założona przez Władysława Jackowiaka w 1946 roku we wsi Pargny-lès-Reims. Władysław Jackowiak, w czasie trwania II Wojny Światowej walczył w kampanii wrześniowej jako podporucznik Wojska Polskiego. Po wyzwoleniu i zakończeniu wojny 1945 roku wyjechał do francuskiej Szampanii. Tam poznał pannę Rondeau, z którą po roku wziął ślub.. Posagiem małżonki było 0,6 hektara winnicy Premier Cru. Tak oto powstała firma prowadzona przez polsko-francuskie małżeństwo, której nazwa brzmi Jackowiak-Rondeau, a butelki szampana są ozdobione polskim orzełkiem na etykiecie. W tej chwili winnicę prowadzi David Jackowiak, wnuk założyciela.

Klimat/Gleba 

Szampania to najbardziej wysunięty na północ region winiarski Francji. O klimacie dość chłodnym, ze średnią temperaturą lipca wynoszącą ok 19°C. Gleby w Szampanii to głównie porowate wapienie, które dobrze zatrzymują wodę. Największym zagrożeniem winnic w Szampanii są przymrozki. 

     

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również