Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 500ml Smak: Słodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Wino Tokaj jest dobrze znane w naszym kraju. Przez wieki Polska była najważniejszym odbiorcą win węgierskich, a szczególnie Tokajów. Niegdyś w piwnicach Krakowa leżakowały największe zapasy win z Tokaju na świecie, a ich najcenniejsza znana w historii kolekcja znajdowała się do czasów ostatniej wojny w warszawskiej kamienicy Fukierów. Sami Węgrz...
Wino Tokaj jest dobrze znane w naszym kraju. Przez wieki Polska była najważniejszym odbiorcą win węgierskich, a szczególnie Tokajów. Niegdyś w piwnicach Krakowa leżakowały największe zapasy win z Tokaju na świecie, a ich najcenniejsza znana w historii kolekcja znajdowała się do czasów ostatniej wojny w warszawskiej kamienicy Fukierów. Sami Węgrzy przyznają, że bez udziału Polaków i bez szlaków prowadzących nad Wisłę nie byłoby Tokajów, jakie znamy dzisiaj.
Położenie geograficzne i historia
Tokaj to nazwa najbardziej znanego węgierskiego wina, regionu winiarskiego i najważniejszego miasta regionu.To region winiarski w północno-wschodnich Węgrzech (Pogórze Tokajskie) i w południowo-wschodniej Słowacji. Winiarski region Tokaju to łącznie 27 miejscowości i 7000ha upraw. Tokaj jest pierwszym na świecie zamkniętym regionem winiarskim i zarazem pierwszą apelacją. Został ustanowiony w 1737 roku, a winorośl uprawia się tu od czasów średniowiecza. W 2012r. region Tokaj trafił na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Odmiany uprawiane w regionie Tokaj
To jeden z nielicznych regionów winiarskich w Europie, gdzie powstają naturalnie słodkie wina. O wspaniałym smaku tutejszych win decydują łagodny i ciepły klimat, urodzajne wulkaniczne gleby, szlachetna pleśń botrytis oraz unikatowy skład pleśni w piwnicach winnych. Bliskość rzek: Bodrog i Cisa, oraz rozpocierająca się po horyzont Kotlina Panońska, mają również ogromny wpływ na specyfikę win wytwarzanych w Tokaju. Wśród odmian winorośli dominuje Furmint, który zajmuje prawie 70% winnic, dalej hárslevelű - z prawie 30% upraw, niewielki procent to Sargamuskotaly. Z winogron tych powstają znane na całym świecie wina aszú i szamorodni. Wina tokajskie należą do najbardziej znanych win węgierskich.
Wina z Tokaju w Rafa Wino
Rafa Wino posiada w swojej ofercie wina z Tokaju: wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, słodkie. Najbardziej znane winiarnie z Tokaju, z którymi współpracuje Rafa Wino to Barta Pince, Budahazy, Gizella Pince, Disznoko, Budahazy Fekete Kuria, Grof Degelfeld, Tokaj Nobilis, Balassa, Hollokoi Mihaly, Bodvin, Karadi Berger, Kikelet Pince, Zsadanyi Pinceszet. Tokaj - to fenomenalne wino słodkie! Ale cenione są również wytrawne białe wina z Tokaju. Ceny win Tokajskich w Rafa Wino, zbliżone są do cen win dostępnych u producentów.
Ciekawostka: Rafa Wino jako jedyny importer w Polsce regularnie bierze udział w aukcjach win tokajskich Great Tokaj Wine Auction. Obecnie mamy jeszcze w sprzedaży wina z aukcji Tokajskiej z 2018 roku. Są to: Budahazy - Nyulaszo-Dulo Harslevelu 2017, Disznoko - Tokaj Harslevelu Valogatas 2017, Disznoko - Lajosok-Dulo Furmint 2017. Oraz wino Barta Pince - Szamorodni Oreg Kiraly Dulo Szamorodni Valogatas 2015 wylicytowane na Aukcji w 2017 roku.
Delikatne, białe, lekko wytrawne wino węgierskie o aromacie zielonych jabłek, w tle świeże nuty skoszonej trawy. W smaku lekko mineralne i orzeźwiające. Wyraźna lecz nie przesadna kwasowość. Wyprodukowane z wcześnie zebranego Furminta, najpopularniejszej odmiany w Tokaju. Dobry aperitif, polecamy do pstrąga.
Sargamuskotaly to węgierska nazwa żółtego muskata. Udane białe półsłodkie wino z Tokaju, o wyczuwalnym aromacie miodu i brzoskwiń, o bogatym smaku. Wyróżnia je lekkość i owocowa świeżość. Bardzo dobre uzupełnienie słodkich deserów.
Tokaj Szamorodni w wersji wytrawnej. Utleniony charakter, wrażenie ciężkości, słodyczy w nosie i to późniejsze zaskoczenie wytrawnym smakiem. Pachnie daktylami i rodzynkami, a także cytrusowo. W smaku przyjemna kwasowość. To nie wino dla każdego i nie do wszystkiego. Ale gdy lubi się szukać smaków, być zaskakiwanym to zdecydowanie warte swojej ceny....
Białe wino słodkie z regionu Tokaj na Węgrzech, wyprodukowane ze szczepu Sargamuskotaly. W bukiecie zapachowym mamy miks moreli, brzoskwiń i przyjemnych nut kwiatowych. W ustach lekkie, przyjemnie aromatyczne, owocowe: nuty moreli i pomarańczy. Sprawdzi się podane do deski wędlin czy risotto.
Słodkie węgierskie wino Szamorodni z Tokaju cieszy się w Polsce sporą popularnością. Ich tradycja sięga bowiem wieki wstecz i do dziś przygotowywane są w sposób tradycyjny w oparciu o zbiór całych kiści oraz użycie beczki w procesie fermentacji a następnie leżakowania wina. Wino pachnie dojrzałymi owocami; morelami i jabłkami. Ta charakterystyka...
Wino Tokaji Furmint 2018 zbierane i mieszane z winnic Király i Újhegy, było fermentowane i leżakowane w zbiornikach ze stali nierdzewnej przed butelkowaniem. Ten furmint jest świeży, elegancki, łatwy do picia. Aromat dojrzałych owoców, mięty, gruszki, jabłka. W smaku cytrusy, jabłka, gruszki, brzoskwinie i mandarynki. W finiszu dominują śródziemnomorskie...
Wino stworzone w winniarni Nobilis przez Saroltę Bardos - enolożekę roku 2012 w regionie tokajskim. Bukiet tego wina rozwija się powoli, lecz po zaledwie kilku minutach osiąga wyjątkową intensywność i aromat. Pojawiają się charakterstyczne dla odmiany Sargamuskotaly intensywne nuty białych kwiatów i świeżych owoców. Usta lekkie, orzeźwiające, mineralne z...
Przyjemne, delikatnie wytrawne wino białe z wiodącej węgierskiej winiarni Tokaj Nobilis. Przygotowane z odmiany Furmint na bazie certyfikowanych upraw ekologicznych, które przyczyniły się do jego indywidualnego owocowego charakteru. W zapachu wina obok gruszki pojawiają się migdały i zioła. Jest delikatne i eleganckie. Długi posmak i dobra równowaga...
Węgierskie białe wino wytrawne od topowego producenta z Tokaju. Trzy tokajskie wioski i osiem różnych winnic w jednym winie, z udziałem 65% Furmint i 35% Harslevelu. Zbiór owoców z pięcio- i 50-letnich krzewów winorośli, moszcz tłoczony z całych wiązek, a następnie fermentowany w zbiornikach o kontrolowanej temperaturze. Świeże wino z kwiatem lipy,...
Jego kolor waha się od bladego do jasno złotego. Swoim aromatem i smakiem kusi do odkrycia polnych kwiatów, świeżych i kandyzowanych owoców (brzoskwinie, cytrusy, nuty tropikalne), a także migdałów i egzotycznych przypraw. Słodkie węgierskie wino Szamorodni z Tokaju cieszy się w Polsce sporą popularnością. Ich tradycja sięga bowiem wieki wstecz i do...
Węgierskie białe wino wytrawne z Tokaju. Klasyczne wino z owoców zebranych w winnicach Palandor, Narancsi i Haraszt: Furmint i Hárslevelű z odrobiną Sárgamuskotály dla aromatu. Te dwie ostatnie odmiany winogron nadają intensywny aromat kwiatów bzu i dojrzałego melona. Upalne lato 2018 r. pięknie zaokrągliło kwasowość (6,2g/l) tego lekkiego wina z odrobiną...
Harslevelu z Tarcal w regionie Tokaj kusi zapachem dojrzałych, owocowych i lekko miodowych nut, oraz kwiatem lipy. W smaku dominują owoce południowe, co jest naprawdę ekscytujące dzięki wykończeniu z nutą grejpfruta. Niska zawartość cukru resztkowego dopełnia wino, a kwasy nadają mu równowagę. Charakteryzuje się ładnym, wymownym, okrągłym smakiem. To...
Węgierskie białe wino półwytrawne produkowane z odmiany Muscat Blanc w Tokaju. Wspaniałe wino z potężnym kwiatowym bukietem atakującym natychmiast po napełnieniu kieliszka. W zapachu wyraźnie wyczuwalne kwitnące wiosną kwiaty. Na podniebieniu delikatnie wytrawne zostawiające długi, miękki finisz. Mimo swojej lekkości posiada pełne ciało, zwięzłą strukturę...
Zapraszamy do zabawy Wino Miesiąca, która pozwoli lepiej poznać nasze wina! Prezentujemy je starannie, w porozumieniu z producentem i z sommelierem. Na luty nie mogliśmy wybrać nic innego jak sławnego, białego węgrzyna ze szczepu furmint. Bo Węgrzy świętują w tym właśnie miesiącu swoje najszlachetniejsze grona. FURMINT FEBRUAR czas zacząć! Przedstawiamy...
Wino białe, wytrawne z Węgier, z regionu Tokaj, wytwarzane z dwóch szczepów typowych dla regionu czyli harslevelu i furmint. Bladożółta barwa, aromaty suszonych owoców, pigwy i cytrusów uzupełnione mniej wyraźnymi nutami przypraw odzwierciedlającymi starzenie się beczki i butelki. Dominującą cechą struktury jest jasna kwasowość, która sprawia, że wino...
WINOPompás to nazwa własna, wymyślona przez producenta. Po węgiersku znaczy to po prostu „wspaniały”.Dlaczego Dávid Rémusz tak nazwał swoje wino, możemy się domyślać, a kiedy spróbujemy Pompása,wszystko staje się jasne. Sam koncept nadawania takich autorskich nazw winom w Tokaju jest dosyćnowym zjawiskiem i wiąże się głównie z nowoczesną kategorią late...
Słodkie białe wino z miejscowości Tarcal w Tokaju. Wino deserowe z 80g/l cukru oraz niskim alkoholem. Blademu słomkowożółtemu kolorowi towarzyszy świeży, owocowy zapach, w którym dominuje skórka pomarańczy i gruszka. Na podniebieniu składniki pomarańczowo-gruszkowe dopełniają nuty brzoskwini. Świeże, chrupiące kwasy nadają winu idealną równowagę.Gróf...
Węgierskie, białe wino słodkie produkowane w 100% ze starego, rzadko już uprawianego szczepu tokajskiego - Koversolo. Nos umiarkowanie intensywny, owocowy. Jest tu brzoskwinia i dojrzałe, soczyste jabłko. Usta średnio gęste, z umiarkowaną kwasowością przy 90 gramach cukru. Słodkie? Niby tak, ale jednak dobrze to gra z kwasowością. Przyjemne, delikatnie...
Żółty Muskat zrobiony na wytrawnie. Świetnie ułożone, aromatyczne lekkie białe wino z Tokaju na Węgrzech. Jasnożółta barwa z zielonkawymi refleksami. W nosie obok charakterystycznych aromatów gałki muszkatołowej i kwiatów odnajdziemy banany, morele i cytrusy. W ustach świeży i żywy, bardzo owocowy z akcentem białego pieprzu, który dodatkowo podkręca...
To węgierskie wino to bogaty Furmint z dodatkiem Harszlevelu, od trzech wybitnych tokajskich enolożek - Stephanie Berecz, Sarolty Bardos i Judit Bott. Każda z nich dała do tego wina część Furminta i Harszlevelu ze swojej piwnicy. Wino wyróżnia solidna struktura i pochodząca z leżakowania w beczce kremowość oraz wyraźnie zaznaczona kwasowość. Jako wino...
Półwytrawny Tokaji Furmint 2017 jest fermentowany i leżakowany w 300-litrowych beczkach z dębu węgierskiego i ma złagodzony charakter, który jest kompensowany żywą, przyjemną kwasowością z dobrym długim finiszem w ustach. Wino Tokaji Furmint off-dry 2017, dzięki leżakowaniu w beczce, ma długi (w naszej ocenie 10-letni) potencjał dojrzewania. Jest idealny...
Nasze flagowe słodkie wino Zsófia Cuvée to cuvée z późnego zbioru, będące mieszanką furminta, hárslevelű i sárgamuskotály, produkowany z kiści winogron zawierających również zdrowe, pomarszczone i pozbawione botrytiis jagody. Naturalny cukier resztkowy 129 gr/l jest ładnie zbalansowany ze zdrową kwasowością. Jego kolor jest złotożółty. Aromat miodu,...
Narancsi to węgierskie białe wino wytrawne. Wino z aromatami wyraziście cytrusowym: cytryny, skórki pomarańczy, mandarynek i przypraw z nutą wanilii. Sam Furmint długo pozostaje w ustach i jest silnie mineralne. Posiada swój indywidualny charakter tożsamy do innych win z Erdobenye w Tokaju. Bardzo lubimy takie charakterne Furminty. Karádi-Berger Narancsi...
Christmann Hars to jednoszczepowe białe wino wytrawne wyprodukowane z odmiany Harslevelu w Tokaju na Węgrzech. Jasnozłoty kolor ze łzami obficie spływającymi po ściankach kieliszka. Nos słodko-kwiatowy, bardziej słodki od Furmint, ale mniej od Muskotaly. W aromacie konfitura z moreli, miód i kwiat lipy. Usta wytrawne, umiarkowanie kwasowe i delikatnie...