• Nowy
Chateau Dereszla - Szamorodni Edes 0,5l  2018
Chateau Dereszla - Szamorodni Edes 0,5l  2018

Chateau Dereszla - Szamorodni Edes 0,5l 2018

Ocena:
Smak
Słodkie
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Furmint
Objętość
500ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
10,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

49,99 zł

Opis

Białe słodkie wino ze szczepu furmint. Żywe, owocowe, o wyjątkowej czystości i równowadze. Ma w sobie odrobinę mniej cukru resztkowego niż słynne aszu. W nosie i na podniebieniu wyczuwalne intensywne nuty: pomarańczy, figi, melona cantalupa i daktyli. Ognisty, harmonijny smak, świetnie zbalansowany dojrzewaniem w beczkach z dębu węgierskiego.

Rocznik 2018 jest jednym z najlepszych w ostatniej dekadzie dla win słodkich w Tokaju. To Szamorodni jest doskonałym przykładem tej opinii. Warto spróbować!

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Chateau Dereszla

Winnica o bardzo długiej historii - pierwsze pisemne wzmianki o Winnicy Dereszla pochodzą już z 1406 roku,  Głęboko pod winnicą Dereszla, znajdują się długie kilometry korytarzy - idealne miejsce do dojrzewania wysokiej jakości win aszú.

Winnica

Dereszla obejmuje 40 hektarów własnych i 120 hektarów gruntów zintegrowanych w 25 różnych parcelach położonych na historycznym, pierwszym sklasyfikowanym obszarze Grand Crus. Główne Terroire Tokaju: Dereszla, Lapis, Henye, Hatalos,Zsadány, Várhegy. Ta duża różnorodność gleb jest kluczowym czynnikiem złożoności Wina Dereszla.

Szczepy

Uprawiane odmiany to furmint 60%, hárslevelű 30% i muskotály 10%, oraz kabar.

Historia

Pierwsza pisemna wzmianka o piwnicy w Bodrogkeresztúr pochodzi z początku XV wieku, kiedy służyła do przechowywania win zbieranych w ramach podatków dla ówczesnego króla Węgier. Majątek przechodził z rąk do rąk przez wiele stuleci, przechodząc z rąk władców węgierskich, tureckich i austriackich, aż do 1945 roku. Po II wojnie światowej posiadłość stała się częścią Węgierskiej Spółdzielni, a w latach 90-tych XX wieku właścicielem była największa francuska spółdzielnia rolnicza Cana nad Loarą. 

W 2003 roku wyremontowano podziemny system piwnic o długości ponad 1 km. Oprócz tradycyjnych wąskich piwnic tokajskich, Dereszla szczyci się dużymi jaskiniami, to dziedzictwo XIX w., kiedy Dereszla zajmowała się także handlem winem w Tokaju. Pojemność magazynowa wynosi 1 500 beczek i pół miliona butelek. Piwnica wyposażona jest także w tradycyjne podziemne sale degustacyjne. Wejście do Piwnic Dereszla zostało wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Winiarnia została całkowicie odnowiona w 2006 roku. W 2015 roku w winnicy Henye otwarto nowy zakład przerobu. Jest w pełni wyposażony w najnowocześniejsze technologie, dostosowane do najbardziej wymagających winifikacji win Aszú, obejmujące kontrolę temperatury, kadzie obrotowe, odpowiednią prasę. Linia rozlewnicza i oddany do tego obiekt spełniają wszystkie przepisy i zapewniają najwyższą jakość. Nowy sprzęt laboratoryjny pozwala na wszelkie analizy enologiczne i mikrobiologiczne. Obiekt otrzymał walidację HACCP, trwa certyfikacja ISO.

Klimat/Gleba

Region winiarski charakteryzuje się wyjątkowym klimatem, a jego gleby są głównie pochodzenia wulkanicznego z mniejszą zawartością lessu oraz dużą zawartością żelaza i wapienia.

Ocena

1 - ilość opinii

W tej cenie - bajka!
Świetny słodziak w nieprzyzwoicie niskiej cenie ;)
Dodano przez Lidia w dniu 2024-03-16

Inni klienci kupili również