Winnica o bardzo długiej historii - pierwsze pisemne wzmianki o Winnicy Dereszla pochodzą już z 1406 roku, Głęboko pod winnicą Dereszla, znajdują się długie kilometry korytarzy - idealne miejsce do dojrzewania wysokiej jakości win aszú.
Winnica
Dereszla obejmuje 40 hektarów własnych i 120 hektarów gruntów zintegrowanych w 25 różnych parcelach położonych na historycznym, pierwszym sklasyfikowanym obszarze Grand Crus. Główne Terroire Tokaju: Dereszla, Lapis, Henye, Hatalos,Zsadány, Várhegy. Ta duża różnorodność gleb jest kluczowym czynnikiem złożoności Wina Dereszla.
Szczepy
Uprawiane odmiany to furmint 60%, hárslevelű 30% i muskotály 10%, oraz kabar.
Historia
Pierwsza pisemna wzmianka o piwnicy w Bodrogkeresztúr pochodzi z początku XV wieku, kiedy służyła do przechowywania win zbieranych w ramach podatków dla ówczesnego króla Węgier. Majątek przechodził z rąk do rąk przez wiele stuleci, przechodząc z rąk władców węgierskich, tureckich i austriackich, aż do 1945 roku. Po II wojnie światowej posiadłość stała się częścią Węgierskiej Spółdzielni, a w latach 90-tych XX wieku właścicielem była największa francuska spółdzielnia rolnicza Cana nad Loarą.
W 2003 roku wyremontowano podziemny system piwnic o długości ponad 1 km. Oprócz tradycyjnych wąskich piwnic tokajskich, Dereszla szczyci się dużymi jaskiniami, to dziedzictwo XIX w., kiedy Dereszla zajmowała się także handlem winem w Tokaju. Pojemność magazynowa wynosi 1 500 beczek i pół miliona butelek. Piwnica wyposażona jest także w tradycyjne podziemne sale degustacyjne. Wejście do Piwnic Dereszla zostało wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.
Winiarnia została całkowicie odnowiona w 2006 roku. W 2015 roku w winnicy Henye otwarto nowy zakład przerobu. Jest w pełni wyposażony w najnowocześniejsze technologie, dostosowane do najbardziej wymagających winifikacji win Aszú, obejmujące kontrolę temperatury, kadzie obrotowe, odpowiednią prasę. Linia rozlewnicza i oddany do tego obiekt spełniają wszystkie przepisy i zapewniają najwyższą jakość. Nowy sprzęt laboratoryjny pozwala na wszelkie analizy enologiczne i mikrobiologiczne. Obiekt otrzymał walidację HACCP, trwa certyfikacja ISO.
Klimat/Gleba
Region winiarski charakteryzuje się wyjątkowym klimatem, a jego gleby są głównie pochodzenia wulkanicznego z mniejszą zawartością lessu oraz dużą zawartością żelaza i wapienia.