Nowe produkty

Promocje

Cava

Cava” to hiszpańskie wino musujące, otrzymywane w wyniku drugiej fermentacji w butelce wina bazowego zgodnie z „metodą tradycyjną” na określonym obszarze geograficznym produkcji. Wino musi pozostawać w kontakcie z osadem drożdżowym przez co najmniej dziewięć miesięcy w tej samej butelce, w której miejsce ma wspomniana druga fermentacja. Wino to...

Cava” to hiszpańskie wino musujące, otrzymywane w wyniku drugiej fermentacji w butelce wina bazowego zgodnie z „metodą tradycyjną” na określonym obszarze geograficznym produkcji. Wino musi pozostawać w kontakcie z osadem drożdżowym przez co najmniej dziewięć miesięcy w tej samej butelce, w której miejsce ma wspomniana druga fermentacja. Wino to może mieć kolor biały lub różowy.

Historia Cavy

Wszystko zaczęło się w Barcelonie, gdzie rodziny winiarz zaczął produkować wina musujące metodą tradycyjną. Było to dokładnie w 1872 roku. Podczas drugiej fermentacji w butelce potrzebne jest miejsce o niskiej i stałej temperaturze bez wibracji, dlatego trzymane jest ono w piwnicach. Dzięki takim odpowiednim piwnicom (z j. hiszpańskiego – Cava) ma ona swoją indywidualną nazwę (zaś winiarnia to Bodega). Z biegiem czasu utworzono radę regulacyjną Cava, a jej produkcja rozprzestrzeniła się na różne części Hiszpanii. Do dziś to Katalonia jest punktem odniesienia dla możliwości produkcyjnych, nie możemy zapomnieć o winach Cava z innych regionów, takich jak Walencja, Estremadura, czy La Rioja itp.

Lista odmian winorośli dopuszczonych w DO Cava to:

  • Czerwone: garnacha, monastrell, pinot noir i trepat (tylko dla Cava rosé)

  • Białe: macabeo (viura), xarel.lo, parellada, malvasía i chardonnay.

Wytrawność Cavy:

Wytwórcy Cavy klasyfikują jej wytrawność ze względu na ilość cukru resztkowego:

  • Brut Nature: mniej niż 3 g/l. i bez dodatku cukru.

  • Extra brut: od 0 do 6 g/l.

  • Brut: mniej niż 12 g/l.

  • Extra seco: Od 12 do 17 g/l.

  • Seco: od 17 do 32 g/l.

  • Semi-seco: Od 32 do 50 g/l.

  • Dulce: powyżej 50 g/l.

Produkcja Wina Cava:

Przy produkcji Wina typu Cava zawsze zaczynamy od białego lub różowego wina bazowego – wino podstawowe tradycyjnie fermentowane z wyraźną kwasowością i alkoholem. Kiedy robimy wino bazowe różowe, należy użyć co najmniej 25% odmian czerwonych.

Mając wino bazowe następnie przechodzimy do samego procesu wtórnej fermentacji, który musi zajść w tej samej butelce z osadem.

1) Tirage

Sama nazwa „tirage” pochodzi od operacji napełniania butelek winem bazowym i likierem tirage. Do przygotowania „likieru tirage” można używać jedynie: suszonych drożdży, sacharozy i zagęszczonego moszczu gronowego, częściowo sfermentowanego moszczu gronowego i wina bazowego. Dodanie tirage liquor do wina bazowego nie może prowadzić do rozpoczęcia fermentacji alkoholowej w otwartym zbiorniku.

Dodanie likieru tirage nie może zwiększyć całkowitej objętościowej zawartości alkoholu wina bazowego o więcej niż 1,5% obj. Dodajemy go w celu zapoczątkowania drugiej fermentacji.

2) Wtórna fermentacja i dojrzewanie

Po zamknięciu butelek umieszcza się je w pomieszczeniach do leżakowania w pozycji prawie poziomej, zwanej „en rima”, na tym etapie zachodzi fermentacja.

3) Usunięcie osadu drożdżowego

Po zakończeniu fazy fermentacji i dojrzewania butelkę poddaje się procesowi mieszania, aż cały osad zostanie idealnie zgromadzony w szyjce butelki, utrzymując butelkę w pozycji odwróconej, aż do momentu oczyszczenia, przy pomocy zamrożenia szyjki butelki.

4) Uzupełnienie brakującego wina

Do butelki dolewany jest mieszanka wina i cukru trzcinowego. W zależności od koncentracji decyduje się tu o smaku Cavy.

Podział Cava ze względu na czas dojrzewania w butelce na osadzie drożdżowym:

  • Joven (lub bez określenia) – 9-15 miesięcy dojrzewania w butelce.

  • Reserva - proces dojrzewania na osadzie trwa nie krócej niż 15 miesięcy.

  • Gran Reserva - proces dojrzewania trwa nie mniej niż 30 miesięcy i odbywa się w tej samej winnicy.

Nazwa Pochodzenia zawiera liczne przepisy dotyczące uprawy, produkcji, etykietowania i butelkowania w celu zapewnienia jakości.

Nasza rekomendacja:

Alta Alella! Wytwarza wyjątkowe wina Cava w najmniejszej hiszpańskiej apelacji DO Alella nieopodal Barcelony w otoczeniu parku naturalnego Serralada de Marina z certyfikowanych upraw ekologicznych od lat 90. Bazą jest kwasowo - granitowo - piaszczysta gleba mająca swoją indywidualną nazwę Saulo. Jest to winiarstwo wysoce zaawansowane poparte doświadczeniem właściciela i enologa – Josep Marii Pujol Buskquets i zaangażowaniem rodziny – żony Cristiny, córek Mirei i Georginy wraz z oddanym zespołem Alta Alella. W tej winnicy powstają świetne Cavy białe i różowe kategorii Reserva, Gran Reserva, a także pierwsza na świecie Cava naturalna – wino naturalne bez dodatku siarczyn - to Bruant. Zwieńczeniem tej wyjątkowej kolekcji są dwie gwiazdy – najlepsze Cava Mirgin Opus i Mirgin Exeo - Gran Reserva Brut Natur z wyjątkowym oznaczeniem Paraje Calificado. Jest ich w Hiszpanii zaledwie kilkanaście!

Rzeczy o Cava, które warto wiedzieć:

Cava jest hiszpańską wersją wina wytwarzanego metodą tradycyjną, zwaną też metodą klasyczną oraz szampańską. To wysokiej jakości wino musjące.

W jakiej temperaturze i z jakich kieliszków pijemy Cava?

Tego typu wino najlepiej podawać w temp. 8-10 stopni Celcjusza. Butelkę przed otwarciem należy umieścić na minimum półtorej godziny w lodówce. Podajemy w szczupłych kieliszkach do wina musującego lub w szczupłych kieliszkach do wina białego. Rekomendujemy w obu przypadkach zestawy polskich kieliszków Krosno z linii Duet dostępne w naszej ofercie.

Czy Cava nadaje się dojrzewania?

To zależy od tego z jaką Cava mamy do czynienia. Lekkie i proste, a tym bardziej słodsze wersje nie zyskają z czasem, natomiast wina złożone, wytrawne Brut Nature o wysokiej jakości jak rekomendowana tu Alta Alella mogą jeszcze zyskać z czasem. Generalnie odradzamy jednak przechowywanie dłuższe niż 7-8 lat od momentu zbioru podanego na etykiecie. Rekomendujemy przechowywanie we właściwych warunkach (sprawdź jak prawidłowo dojrzewać wino) w pozycji stojących butelek.

Jak należy przechowywać otwarte wino Cava?

Cava nie nadaje się do długiego przechowywania, jako otwarte wino. Sugerujemy wypić je w ciągu jednego dnia lub zamknąć szczelnie butelkę dobrej jakości stoperem. Mamy je w naszej ofercie (sprawdź) Taki stoper przedłuży nam świeżość otwartego wina do 2-3 dni. Należy jednak pamiętać o tym, że każde ponowne otwarcie wina wytrąca z niego zgromadzoną część gazu. Znamy Sommelierów, którzy preferują wina musujące wygazowane. Pozostawiamy tą decyzję indywidualnym preferencjom.

Do czego podać wino Cava?

Cava sprawdzi się na aperitif. Pobudzi kubki smakowe do pracy i sprawi, że będziemy mieć większą ochotę na jedzenie. Dodatkowo będzie oczyszczać podniebienie pozostawiając miłe i eleganckie odświeżenie. Jest to wino dość uniwersalne – będzie komponować się z lekkimi makaronami z dodatkami warzywnymi, a także rybami i owocami morza. Dobrej jakości, delikatna Cava smakuje nam solo, a także z dodatkiem przekąsek – orzechów, paluszków, czy chipsów. Jest alternatywą droższego Szampana, coraz częściej prezentując porównywalną jakość, choć nieco inną charakterystykę.

Cava w sklepie online:

Polecamy naszą ofertę dostępnych Cava! Każdą z nich sprawdziliśmy i oceniliśmy wysoko, dzięki czemu znalazła się w naszej ofercie. Jako importer - dystrybutor dbamy także o dobre ceny oraz bieżącą dostępność i aktualne roczniki.

Buen Apetito!

Więcej

Cava Jest 11 produktów.

Pokazuje 1 - 11 z 11 elementów
Pokazuje 1 - 11 z 11 elementów