Nowe produkty

Wina Bordeaux (Francja)

Region winiarski Bordeaux (fr. Bordelais) – największy zwarty obszar produkcji wina jakościowego na świecie. Na jego terenie istnieje ok. 8000 posiadłości winiarskich, zwanych château, które wytwarzają światowej sławy wina. Złożony system subregionalnych i gminnych apelacji oraz klasyfikacja ustanawia między nimi jakościową hierarchię. Pojęcie p...

Region winiarski Bordeaux (fr. Bordelais) – największy zwarty obszar produkcji wina jakościowego na świecie. Na jego terenie istnieje ok. 8000 posiadłości winiarskich, zwanych château, które wytwarzają światowej sławy wina. Złożony system subregionalnych i gminnych apelacji oraz klasyfikacja ustanawia między nimi jakościową hierarchię. Pojęcie pojedynczej winnicy nie odgrywa w Bordeaux większej roli, istotne jest château, do której ta należy.

Region Bordeaux można podzielić na pięć podregionów: Medoc, Graves, Entre-Deux-Mers, Libournais,  Blayais i Bourgeais. Często używa się po prostu określeń „lewy brzeg” (fr. rive gauche – Médoc i Graves) oraz „prawy brzeg” (fr. rive droite – pozostałe).

Charakterystyka win Bordoskich

Typowe dla regionu Bordeaux są wytrawne, długowieczne czerwone wina, bardziej owocowe w Medoc, delikatniejsze w Saint-Émilion i Pomerol. Niecałe 20% produkcji to wina białe, z których najlepsze to botrytyzowane słodkie sauternes i barsac. Najbardziej pełne charakteru wina białe pochodzą z podregionu Graves na południowy wschód od Bordeaux. Od 1990 roku istnieje także apelacja dla białego i różowego wina musującego, AOC Crémant de Bordeaux, wcześniej sprzedawanego jako Bordeaux Mousseux AOC.  W roku 2002 z winnic rozciągających się na ponad 120 000 ha wyprodukowano 5,74 mln hektolitrów wina klasyfikowanego (czyli podlegającego regulacjom jakościowym).

Wina bordoskie to z reguły cuvées, wytwarzane z kilku osobno winifikowanych odmian winogron z różnych działek. Żmudne komponowanie wina (fr. assemblage) ma na celu podkreślenie cech siedliska (terroir) i stylu producenta (château). Zwykle używa się przynajmniej dwóch odmian, czasem także trzech a nawet pięciu, a ich proporcje mogą zależeć od warunków, w jakich dojrzewały winogrona w danym roku. W Bordeaux na etykietach nie spotyka się listy szczepów, ale sława tutejszego wina opiera się na uprawie niemal wyłącznie odmian o wysokim potencjale jakościowym.

Charakterystyczne szczepy uprawiane w Bordeaux

Klasyczne czerwone wina bordeaux są wytwarzane przede wszystkim z trzech szczepów: Merlot (58% upraw czerwonych), Cabernet Sauvignon (27% upraw czerwonych) i Cabernet Franc. Czasem w skład mieszanek wchodzą podwyższający kwasowość Petit Verdot i intensyfikujący kolor Malbec.

Wśród białych odmian uprawianych w Bordeaux na czele znajduje się Semillon, który zawdzięcza tę pozycję dużemu potencjałowi do produkcji win naturalnie słodkich. Sauvignon Blanc przoduje jako surowiec do produkcji wytrawnych win białych, ale Semillon jest spotykany i w tej kategorii.

Wina z Bordeaux w Rafa Wino

Cena dobrego wina z Bordeaux wcale nie musi być wysoka. Jednym z ulubionych win czerwonych z tego regionu, chętnie kupowanym przez naszych klientów jest Mermoz. Cenione są również wina z apelacji Fronsac: Canon Fronsac 2004, czy Chateau St. Remy Fronsac 2014 a także z Saint Emiloin: Chateau Canterane 2004,  Chateau Beausejour Puisseguin 2016, oraz wysokiej klasy Pontet Saint Brice 2016. Polecamy także pozostałe wina współpracującego z nami negocjanta - CGM Vins.

Więcej

Wina Bordeaux (Francja) Jest 11 produktów.

Pokazuje 1 - 11 z 11 elementów
Pokazuje 1 - 11 z 11 elementów