Nowe produkty

Wina Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc szturmem zdobył światowe rynki wina dzięki swojemu kuszącemu, aromatycznemu stylowi. Nie tylko zapach ale także smak win ze szczepu Sauvignon Blanc nie pozostawia złudzeń co mamy w kieliszku. Wyraziste, napięte, potężne białe wino potrafi przysporzyć wiele przyjemności podczas degustacji. Obok bogatego stylu spotkać można także w...

Sauvignon Blanc szturmem zdobył światowe rynki wina dzięki swojemu kuszącemu, aromatycznemu stylowi. Nie tylko zapach ale także smak win ze szczepu Sauvignon Blanc nie pozostawia złudzeń co mamy w kieliszku. Wyraziste, napięte, potężne białe wino potrafi przysporzyć wiele przyjemności podczas degustacji. Obok bogatego stylu spotkać można także wina Sauvignon Blanc subtelniejsze, co czyni je może mniej przebojowym ale za to sprawia przyjemną grę w połączeniu z jedzeniem. 

Sauvignon Blanc ma stary rodowód, sięgający prawdopodobnie średniowiecza. Bez wątpienia pochodzi z Francji, najprawdopodobniej z Berry w dolinie Loary lub z Bordeaux.

Do najbardziej znanych krajów produkcji Sauvignon Blanc należą: Nowa Zelandia oraz Francja. Występuje także w zaskakujących na pierwszy rzut regionach jak Rueda oraz Eger.

Charakterystyczne aromaty win z Sauvignon Blanc

Ogólnie rzecz biorąc, aromaty win ze szczepu Sauvignon Blanc możemy podzielić na trzy grupy. Pierwsza to aromaty roślinne, zielone – zatem trawa, zioła, bukszpan, papryka, szparagi, mięta (mentol), kolendra. Odpowiadają za nie głównie związki z grupy metoksypirazyn, których Sauvignon Blanc zawiera bardzo dużo, a stosując odpowiedni sposób uprawy (zadaszenia chroniące przed słońcem) i specjalne drożdże, można stężenie metoksypirazyn jeszcze zwiększyć. Druga grupa to aromaty owocowe – głównie cytrusy, jabłko, brzoskwinia, ananas, marakuja i agrest, za które odpowiadają związki zwane tiolami. W powstawaniu tych aromatów również ważną rolę odgrywają drożdże. Wreszcie grupa aromatów nazwijmy to „mineralnych”, związanych z charakterystyką siedliska, głównie rodzajem gleby. Słynny zapach „kociej kuwety”, powstający z połączenia aromatów roślinnych i „dymnych”, niegdyś uważany za arcytypową nutę zapachową win Sauvignon Blanc, wielu krytyków uważa obecnie za wadę związaną z niedojrzałością winogron.

Wina Sauvignon Blanc w gastronomii

Sauvignon Blanc należy do win bardzo uniwersalnych, jeśli chodzi o połączenia kulinarne. Doskonałe jako aperitif. Pasuje do sałatek bogatych w świeże zioła. Co rzadkie, toleruje także sosy winegret, zarówno w sałatkach jak i rybach czy mięsach. Drób, owoce morza i ryby to też na ogół dobre zestawienia. Wino Sauvignon Blanc podkreśla czystość i jakość składników potraw - ostrygi są więc całkiem dobrym towarzystwem. Oddzielnym rozdziałem są sery, zwłaszcza kozie, ale nie tylko. Także feta, fontina czy ricotta nie wypadną źle w towarzystwie Sauvignon Blanc.

Poniżej zapraszamy do zapoznania się z propozycjami najlepszych win z Sauvignon Blanc, z oferty Rafa-Wino.

Więcej

Wina Sauvignon Blanc Jest 15 produktów.

Pokazuje 1 - 15 z 15 elementów
Pokazuje 1 - 15 z 15 elementów