Wina Sauvignon Blanc
Niezwykle popularne dzisiaj Sauvignon Blanc zajmuje 3 miejsce wśród białych szczepów i 8 miejsce w ogóle, jeśli chodzi o wielkość nasadzeń. Swój sukces w dużej mierze zawdzięcza Nowej Zelandii, która w latach 80 pokazała światu swoją niezwykle ekspresywną interpretację tejże odmiany. Jednak historia Sauvignon - jak zwykło się ją skrótowo nazywać - zaczyna się dużo wcześniej, bo na początku XVI wieku we francuskiej Dolinie Loary (znana wtedy pod nazwą „fiers”), skąd rozprzestrzeniła się do Bordeaux. Tamże w połowie wieku XVIII dała światu najpopularniejszą dzisiaj odmianę Cabernet Sauvignon, krzyżując się spontanicznie z Cabernet Franc. Dzisiaj największym areałem Sauvignon mogą pochwalić się Francja, Nowa Zelandia, Chile i Republika Południowej Afryki.
Unikalny styl Sauvignon Blanc zawdzięcza związkom chemicznym zwanymi pirazynami, które są odpowiedzialne za takie aromaty i smaki jak liście, trawa, zielona papryka czy groszek; tiole z kolei odpowiadają za niuanse owocowe takie jak agrest, cytrusy czy marakuja. Nierzadko też wina będą miały mineralny sznyt związany z charakterystyką siedliska, głównie rodzajem gleby. Słynny zapach „kociej kuwety”, powstający z połączenia aromatów roślinnych i „dymnych”, niegdyś uważany za arcytypową nutę zapachową win Sauvignon Blanc, wielu krytyków uważa obecnie za wadę związaną z niedojrzałością winogron. Wina z tej odmiany będą najczęściej lekkie, umiarkowanie alkoholowe i podparte solidną kwasowością. To wszystko sprawia, że świetnie sprawdzą się w połączeniu z ziołowymi sosami (m. in. winegret), słonymi serami (głównie kozie, ale też np. feta czy ricotta), białymi mięsami, owocami morza i kuchnią azjatycką.
Sauvignon Blanc niejedno ma imię, w różnych miejscach na świecie wytwarza się z tej odmiany nieco inne wina. Oto trzy podstawowe style:
Dolina Loary: świeże, lekkie i mineralne wina z zielonymi nutami; raczej nie używa się tam beczki. W kieliszku znajdziemy agrest, limonkę, grejpfrut i mokre kamienie. Najbardziej znane
i prestiżowe apelacje to Sancerre i Pouilly Fume.
Nowa Zelandia: niesamowicie aromatyczne wina z wyczuwalnymi tropikalnymi owocami (marakuja, kiwi). Niekiedy winiarze lubią zostawić nieco cukru resztkowego, aby zbalansować strzelistą kwasowość. Wizytówką jest region Marlborough.
Kalifornia: pełne i dojrzałe Sauvignon, które dodatkowo bywa kupażowane z Semillon na wzór białych win z Bordeaux. Nie jest też rzadkością starzenie tej odmiany w dębowych beczkach, nadając jej maślano-chlebowego charakteru. Najlepsze etykiety znajdziemy w regionach Sonoma oraz Napa.
Ciekawą, a mniej oczywistą formą Sauvignon są węgierskie wina z Etyek od Producenta Etyeki Kuria, które w szerokiej palecie prezentują dokonania lokalnej tradycji uprawy tego szczepu, jak również indywidualne interpretacje winiarza eksperymentującego z dzikimi drożdżami i dojrzewaniem w beczkach, czy przedłużoną maceracją.
Poniżej zapraszamy do zapoznania się z propozycjami najlepszych win z Sauvignon Blanc, z oferty Rafa-Wino.
Pokaż mniej