Nowe produkty

Promocje

Wina Rukatac

Rukatac (znana także pod nazwami Maraština, Maraškin, Mareština, Krizol, Višana) to lokalna odmiana białych winorośli, blisko spokreniona z włoską odmianą Malvasia del Chianti, pochodząca z Dalmacji. Jest powszechnie uprawiana na wybrzeżu Chorwacji z wyjątkiem Istrii.

Rukatac to odmiana białego wina, na Korčuli znana również jako Marastina. Cho...

Rukatac (znana także pod nazwami Maraština, Maraškin, Mareština, Krizol, Višana) to lokalna odmiana białych winorośli, blisko spokreniona z włoską odmianą Malvasia del Chianti, pochodząca z Dalmacji. Jest powszechnie uprawiana na wybrzeżu Chorwacji z wyjątkiem Istrii.

Rukatac to odmiana białego wina, na Korčuli znana również jako Marastina. Chociaż jej uprawę zaleca się w całej nadmorskiej Chorwacji, to jednak rozprzestrzeniła się przede wszystkim w Dalmacji, w pobliżu Szybenika, na Pelješcu i na większości chorwackich wysp. Rukatac można również znaleźć w innych krajach śródziemnomorskich, takich jak Włochy i Grecja. Naukowcy dowiedli, że mamy do czynienia z malvasia lunga , znaną jako malvasia del Chianti, co oznacza, że rukatac nie jest tak naprawdę rodzimą odmianą Chorwacji. Jednak w pewnym momencie właśnie rukatac - była najbardziej rozpowszechnioną białą odmianą w Dalmacji. Obecnie palmę pierwszeństwa nosi pošip - odmiana, z której powstaje popularne wśród konsumentów wino wysokiej jakości.

 

Producenci wina starają się uzyskać z rukatac szeroką gamę różnorodnych win. Wytwarza się więc z niej wina klasyczne a także coraz bardziej przyciągające uwagę wina pomarańczowe, powstające w procesie maceracji. Winogrona rukatac są słodkie, gdy dojrzeją, a owoce mają bardziej jędrną skórkę, dlatego też winiarze często pozwalają im wyschnąć na wietrze, aby później przyrządzić z nich aromatyczne wino deserowe (prošek). Co więcej, rukatac, obok dubrownickiej malvaziji, jest uważana za najlepszą odmianę do produkcji tego cenionego wina deserowego. Odmiana ta jest dość wymagająca przy uprawie, powstałe z niej wina były więc serwowane na świąteczne okazje, począwszy od tych wytrawnych aż po deserowe.

 

Jeśli chodzi o parowanie, macerowane wina z rukatac dobrze pasują do małych ryb z grilla, dobrze komponują się z małżami oraz lekkimi potrawami z makaronu. Rukatac podaje się również do dań z białego mięsa. Temperatura serwowania to 10 stopni Celsjusza.

Więcej

Wina Rukatac  Jest 1 produkt.

Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
  • Bura Rukatac 2019 Szybki podgląd
    37.99 zł 41,99 zł
    Nowy
    Bura Rukatac 2019 BIO

    Biała lokalność ze słonecznej Dalmacji to wino ze szczepu rukatac, bardziej znanego jak marastina. Organiczna uprawa winorośli, ręczny zbiór winogron. Fermentacja na drożdżach rdzennych i dojrzewanie przez cztery miesiące w stalowych kadziach. Maceracja skórek trwała siedem dni, więc ów młodzieńczy rukatac delikatnie zbliża się do stylistyki win...

    37,99 zł 41,99 zł
    Obniżka!
Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji