Wina Rukatac

Bura - Rukatac BIO
  • Rukatac
  • Chorwacja
  • Wytrawne
Wina z Chorwacji

Bura - Rukatac BIO

15767
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Chorwacja Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Rukatac Region: Dalmacja
47,99 zł

Rukatac (znana także pod nazwami Maraština, Maraškin, Mareština, Krizol, Višana) to lokalna odmiana białych winorośli, blisko spokreniona z włoską odmianą Malvasia del Chianti, pochodząca z Dalmacji. Jest powszechnie uprawiana na wybrzeżu Chorwacji z wyjątkiem Istrii.

Rukatac to odmiana białego wina, na Korčuli znana również jako Marastina. Chociaż jej uprawę zaleca się w całej nadmorskiej...

Czytaj więcej

Rukatac (znana także pod nazwami Maraština, Maraškin, Mareština, Krizol, Višana) to lokalna odmiana białych winorośli, blisko spokreniona z włoską odmianą Malvasia del Chianti, pochodząca z Dalmacji. Jest powszechnie uprawiana na wybrzeżu Chorwacji z wyjątkiem Istrii.

Rukatac to odmiana białego wina, na Korčuli znana również jako Marastina. Chociaż jej uprawę zaleca się w całej nadmorskiej Chorwacji, to jednak rozprzestrzeniła się przede wszystkim w Dalmacji, w pobliżu Szybenika, na Pelješcu i na większości chorwackich wysp. Rukatac można również znaleźć w innych krajach śródziemnomorskich, takich jak Włochy i Grecja. Naukowcy dowiedli, że mamy do czynienia z malvasia lunga , znaną jako malvasia del Chianti, co oznacza, że rukatac nie jest tak naprawdę rodzimą odmianą Chorwacji. Jednak w pewnym momencie właśnie rukatac - była najbardziej rozpowszechnioną białą odmianą w Dalmacji. Obecnie palmę pierwszeństwa nosi pošip - odmiana, z której powstaje popularne wśród konsumentów wino wysokiej jakości.

 

Producenci wina starają się uzyskać z rukatac szeroką gamę różnorodnych win. Wytwarza się więc z niej wina klasyczne a także coraz bardziej przyciągające uwagę wina pomarańczowe, powstające w procesie maceracji. Winogrona rukatac są słodkie, gdy dojrzeją, a owoce mają bardziej jędrną skórkę, dlatego też winiarze często pozwalają im wyschnąć na wietrze, aby później przyrządzić z nich aromatyczne wino deserowe (prošek). Co więcej, rukatac, obok dubrownickiej malvaziji, jest uważana za najlepszą odmianę do produkcji tego cenionego wina deserowego. Odmiana ta jest dość wymagająca przy uprawie, powstałe z niej wina były więc serwowane na świąteczne okazje, począwszy od tych wytrawnych aż po deserowe.

 

Jeśli chodzi o parowanie, macerowane wina z rukatac dobrze pasują do małych ryb z grilla, dobrze komponują się z małżami oraz lekkimi potrawami z makaronu. Rukatac podaje się również do dań z białego mięsa. Temperatura serwowania to 10 stopni Celsjusza.

Pokaż mniej