Wina Oseleta

Tezza - Brolo delle Giare Recioto della Valpolicella 2017
  • Corvina
  • Włochy
  • Słodkie
Objętość: 500ml Smak: Słodkie Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania: 14-16°C Produkowane ze szczepu:  Corvina, Rondinella i Oseleta Region: Valpolicella
179,99 zł

Oseleta to niezwykle rzadka odmiana czerwonych winogron, uprawiana w regionie Veneto w północno-wschodnich Włoszech. Owocuje małymi gronami z drobnymi ciasno upakowanymi jagodami.
Najwcześniejsza dokumentacja dotycząca Oselety pochodzi dopiero sprzed 150 lat, ale tradycja ustna w północno-wschodnim zakątku Włoch utrzymuje, że odmiana ta była tam używana od wielu stuleci.
Chociaż nie przeprowadzono jeszcze pełnego profilowania DNA winorośli Oseleta, wiadomo, że odmiana ta jest spokrewniona z Corvina Veronese i Rondinella, dwoma kluczowymi gronami używanymi w winach Valpolicella.
Bardzo często oseleta wchodzi w skład mieszanki Recioto i Amarone della Valpolicella, nawet jeśli nie jest wyraźnie wymieniona w specyfikacji.
Synonimy to: osela, osella,...

Czytaj więcej

Oseleta to niezwykle rzadka odmiana czerwonych winogron, uprawiana w regionie Veneto w północno-wschodnich Włoszech. Owocuje małymi gronami z drobnymi ciasno upakowanymi jagodami.
Najwcześniejsza dokumentacja dotycząca Oselety pochodzi dopiero sprzed 150 lat, ale tradycja ustna w północno-wschodnim zakątku Włoch utrzymuje, że odmiana ta była tam używana od wielu stuleci.
Chociaż nie przeprowadzono jeszcze pełnego profilowania DNA winorośli Oseleta, wiadomo, że odmiana ta jest spokrewniona z Corvina Veronese i Rondinella, dwoma kluczowymi gronami używanymi w winach Valpolicella.
Bardzo często oseleta wchodzi w skład mieszanki Recioto i Amarone della Valpolicella, nawet jeśli nie jest wyraźnie wymieniona w specyfikacji.
Synonimy to: osela, osella, oselina, oselletta nera.


Aromat i smak wina ze szczepu oseleta


Winogrona oseleta dają wina o intensywnym rubinowoczerwonym kolorze, o aromacie owocowym i korzennym. Wina są taniczne, bogate i treściwe. Oseleta nadaje kupażom puszystość i kolor.


Oseleta w gastronomii


Wino ze szczepu oseleta, pasuje do duszonej jagnięciny z marchewką i rozmarynem, do gotowanej kiełbasy z bulionem warzywnym, do dojrzałych twardych serów.

Pokaż mniej