Filtrowanie win

Włączone filtry:
    Producent

    Nowe produkty

    Promocje

    Szczep Jest 291 produktów.

    Podkategorie

    • Wina Airen

      Airen (Airén) - ten rdzenny hiszpański szczep to jedna z najbardziej niepozornych odmian na naszej liście. Wina robione z Airen nie są szczególnie spektakularne. Charakteryzują się średnim ciałem, delikatną owocowością oraz niewysoką kwasowością. Na etykietach nieczęsto spotkamy szczep Airen, a mimo to... jest to najszerzej uprawiana biała odmiana winnej winorośli na świecie! Wynika to z tego, że spora część upraw wykorzystywana jest do produkcji innej niż wina (głównie hiszpańska brandy). Większość upraw znajduje na hiszpańskich równinach, a wino z tego szczepu jest najczęściej składnikiem win kupażowanych.

    • Wina Barbera

      Barbera – czerwona włoska odmiana, zajmuje trzecie miejsce w klasyfikacji powierzchni nasadzeń czerwonych szczepów we Włoszech. Pochodzi z Piemontu, a więc krainy Barolo, i w przeciwieństwie do szlachetnego Nebbiolo uważana jest za „wino ludu”. Wino z Barbery ma pełne ciało, niższe taniny oraz wysoką kwasowość, jest tańsze i najczęściej pije się je młode. Wyjątkiem są wina z najstarszych winnic w apelacji Asti oraz Alba, gdzie produkuje się cięższe wina o większej zawartości tanin i intensywnym owocu. Winiarze z Piemontu często używają w produkcji Barbery beczkę dębową, która nadaje winu złożoności i wydłuża jego potencjał starzenia.

    • Wina Bianca

      Bianca – szczep będący międzygatunkową krzyżówką winorośli, a więc nie jest to przedstawiciel gatunku winorośli właściwej (winnej). Wyhodowano go we wczesnych latach 80 w Egerze na północy Węgier. Bianca charakteryzuje się wysoką odpornością na mróz i choroby, dobrze rośnie również na słabszych glebach. Uprawia się ją w regionach o wymagających warunkach uprawnych, w Rosji, Polsce czy na Węgrzech. Daje wina dobrej jakości, o lekkiej, owocowej charakterystyce.

    • Wina Blaufrankisch

      Blaufrankisch, Kekfrankos – czerwona odmiana winorośli rozpowszechniona przede wszystkim w Europie Środkowej, szczególnie w Austrii oraz na Węgrzech, gdzie Blaufrankisch nosi nazwę Kekfrankos i jest jednym z głównych składników słynnego wina czerwonego Egri Bikaver. Poza Egerem największe uznanie zdobywa Blaufrankisch w austriackim Burgenlandzie. Wino z odmiany Blaufrankisch jest zazwyczaj średniej budowy, osadzonej na strukturze owocu, posiada stosunkowo wyraźne taniny oraz pikantne wykończenie, spójnie wpisując się w charakterystykę austriackich win czerwonych. Wino z Blaufrankisch dobrze reaguje na starzenie w beczce z wiekiem zyskując na bujności i subtelności. Najlepsze wina z Blaufrankisch pochodzące z oferty sklepu Rafa Wino to wina Umathum, gdzie Blaufrankisch występuje w kupażach. Również inny producent wina z Burgenland oferuje jednoodmianowe wino z Blaufrankisch. Jest to Weingut Haider, a ich Blaufrankisch dodatkowo wyróżnia korzystna cena. Blaufrankisch to dobry szczep dla tych, którzy lubią gdy czerwone wino ma owocowy charakter, jednocześnie oferując pewną zadziorność czy wręcz rustykalność.

    • Wina Cabernet Franc

      Cabernet Franc -  ten stary francuski szczep pochodzący z Bordeaux jest znany przede wszystkim jako genetyczny rodzic tak popularnych odmian jak Cabernet Sauvignon, Merlot czy Carmenere. Odmiana chętnie uprawiana przez winogrodników jako szczep o wysokiej odporności na choroby. W butelce najczęściej spotkamy go w kupażach, szczególnie tych z Bordeaux i Doliny Loary, jako część mieszanki. Odmianę uprawia się właściwie na całym świecie. Na jednoszczepowe wina z Cabernet Franc postawił w ostatnich latach mocno niewielki region z południa Węgier – Villany i nie bez powodu wina te zdobywają coraz szersze uznanie wśród europejskiej publiczności. Urzekają owocowym charakterem połączonym z subtelnością i elegancją. Poza Francją i Węgrami spotkamy go także w północnych Włoszech, Australii, Nowej Zelandii oraz obu Amerykach. W Kanadzie produkuje się z Cabernet Franc wino lodowe, którego ceny wahają się w granicach 100$. Wino z Cabernet Franc charakteryzuje się średnim ciałem, średnimi taninami oraz podwyższoną kwasowością. Dominują nuty wiśniowo-śliwkowe, podbite akcentami pieprznymi. W Cabernet Franc nie brak także akcentów roślinnych – zioła, tytoń oraz charakterystyczny niuans zielonej papryki. Wszystko to sprawia, że Cabernet Franc jest bardzo uniwersalnym winem jeśli chodzi o parowanie z jedzeniem. Szczególnie warto spróbować połączenia Cabernet Franc z daniami z grilla.


    • Wina Cabernet Sauvignon

      Cabernet Sauvignon - tak jak w białych winach główną odmianą jest Chardonnay, tak wskazując uniwersalność klimatyczną Cabernet Sauvignon można mówić o nim jako o światowym czerwonym szczepie numer jeden. Trudno aby było inaczej mając tak dobre geny. Cabernet Sauvignon powstał w wyniku naturalnego skrzyżowania się dwóch popularnych odmian: Cabernet Franc oraz Sauvignon Blanc. Cabernet Sauvignon o palmę pierwszeństwa w świecie czerwonego wina walczy z innym bordoskim szczepem - Merlotem, oraz przedstawicielem BurgundiiPinot Noir. Występuje on w wielu regionach winiarskich na czele z francuskim Bordeaux wchodząc w skład bordoskiej trójki wraz z wspomnianym Merlotem i Cabernet Franc. W niektórych regionach, jak np. chilijskie Maipo stał się odmianą wiodącą. Z czego wynika tak duża popularność „Caba”? Przede wszystkim jest to odmiana zdolna do przystosowania się do różnych typów gleby i klimatu, dobrze odnajdująca się w różnych szerokościach geograficznych. Nie mniej ważny jest fakt, że pomimo różnorodności terroir, wina Cabernet Sauvignon zachowują niepowtarzalny charakter. Cabernet nadaje winom ładunek tanin, pikantność i charakter. Jednoszczepowy Cabernet Sauvignon to wino wyraziste, uniwersalne, bardziej złożone niż proste oraz w przypadku najlepszych butelek o sporym potencjale dojrzewania - 5 - 15 lat. Ceny Cabernet Sauvignon są bardzo zróżnicowane. Etykiety od masowych producentów na supermarketowych półkach zaczynają się już od kilkunastu złotych. Za Cabernet Sauvignon z dobrej winnicy, od uznanego producenta zapłacimy nawet powyżej 200 zł. Wino z Cabernet Sauvignon doskonale pasuje do wołowego gulaszu, gotowanych mięs oraz steków.

    • Wina Carignan

      Carignan – klasyczny francuski czerwony szczep, dający wina uważane za wyjątkowo uniwersalne jeśli chodzi o łączenie z jedzeniem. Uprawiany jest głównie na południu Francji, przede wszystkim w Langwedocji, gdzie w apelacjach takich jak Côtes Catalanes, Corbières, Minervois jest podstawowym składnikiem win kupażowanych. Co ciekawe, odmiana występuje też dość szeroko w takich krajach jak Algieria, Maroko czy Tunezja, gdzie została sprowadzona przez Francuzów. Występuje także w Hiszpanii, gdzie jego lokalna nazwa to Mazuelo. Niegdyś niezbyt ceniony, dziś Carignan szeroko używany jest w gastronomii. Predysponuje go do tego jego zrównoważony profil smakowy -  bez gorzkiej taniny, a zatem wino zwykle działa bardziej jak składnik potrawy. Wina z Carignan oferują intensywnie owocowy bukiet wzbogacony nutami ziemisto-mięsnymi oraz przyprawowymi (anyż, cynamon, kumin). Dobrze łączy się praktycznie z wszystkimi mięsami, Goudą lub Parmezanem oraz grillowanymi warzywami.

    • Wina Carmenere

      Carmenere (Carménère) – mówisz: Carmenere, myślisz: Chile. To właśnie tam rośnie ponad 3/4 światowego areału tej czerwonej odmiany. Do Chile przywieziono je z Bordeaux jeszcze w XIX w., ale aż do połowy lat 90 XX w. myślano, że jest to... Merlot! Dopiero badania DNA wykazały, że mamy do czynienia ze starą francuską odmianą. Błąd w rozpoznaniu jest o tyle zrozumiały, że oba szczepy nie tylko podobnie wyglądają, ale i smakują. Z Carmenere najczęściej robi się wina łatwe w piciu, soczyste, o średniej budowie, uderzające aromatami malin, truskawek i jagód połączonych z bardzo charakterystyczną nutą paprykową. Na stole łączy się z mięsami w ziołach, z jarmużem, włoską kapustą oraz papryką.

    • Wina Chardonnay

      Chardonnay to najbardziej spopularyzowany szczep białego wina na świecie. Występuje praktycznie we wszystkich regionach winiarskich, gdzie uprawiane jest wino. Największą popularnością Chardonnay cieszy się we Francji, gdzie w Burgundii powstaje z niego Chablis, zaś w Szampanii używany jest jako wino bazowe do produkcji Szampanów. W tych chłodnych regionach daje wina szczupłe, mineralne i kwasowe. Podobny styl prezentuje Chardonnay uprawiane w innych chłodniejszych regionach, takich jak Północne Włochy, węgierski Eger czy austriacki Burgenland. Zupełnie odmienny charakter pokazuje Chardonnay uprawiane w ciepłym klimacie. Wina Chardonnay ze skąpanych słońcem winnic Langwedocji, Kalifornii czy Australii mają tendencję do niwelowania swojej kwasowości oraz prezentowania bardziej tropikalnego stylu. Chardonnay z cieplejszych siedlisk jest też zdecydowanie częściej starzone w drewnianej beczce, dzięki czemu nabiera dodatkowych walorów smakowych – wino staje się maślane, pojawiają się wyraźne akcenty wanilii, dymu i drewna. Tym samym Chardonnay łączy w sobie dwa światy win - wytrawnych o wysokiej kwasowości, mineralności i subtelnej owocowości oraz beczkowanych o większej krągłości, gęstszej teksturze oraz intensywniejszych aromatach tropikalnych owoców. Chardonnay jest szczególnie popularne wśród producentów wina, nie tylko dlatego, że ma niezawodny rynek zagorzałych konsumentów. Odmiana daje stosunkowo wysokie plony, będzie rosła w szerokim spektrum klimatów i stosunkowo łatwo można z niej zrobić wino o akceptowalnej jakości. W słabych rocznikach braki można przykryć aromatem dębu, zmniejszając finansowe skutki złych zbiorów. Ceny wina z tak popularnej odmiany będą miały dużą rozpiętość. Podstawowe Chardonnay niezłej jakości kupimy za 25 – 30 złotych, najwięcej zapłacimy za najbardziej prestiżowe butelki Chablis i Szampanów.

      Chardonnay to wino złożone i wyraziste, nierzadko o wyższym alkoholu. Polecamy je z bogatymi daniami na bazie tłustszych ryb jak łosoś, ale także drobiu i wieprzowiny. Temperatura podawania tego wina wynosi około 10 stopni Celcjusza. Jakościowe Chardonnay wykazuje potencjał dojrzewania na poziomie 3 - 5 lat i może być dekantowane.

    • Wina Corvina

      Corvina to główny i podstawowy szczep mieszanki z której powstają słynne wina Valpolicella.

      Corvina jest szeroko uprawiana w północno-wschodniej części Włoch, większość jej uprawy przypada na region Veneto. Produkuje się z niej wina DOC, DOCG i IGT. W winach Valpolicella, Bardolino i Amarone Corvina stanowi podstawową część (zwykle pomiędzy 45 a 95%), ale nie całość: 100-procentowe wina Corvina muszą być produkowane pod regionalnym tytułem IGT (aby dowiedzieć się więcej o klasyfikacji win włoskich kliknij tutaj). Podobnie jak w przypadku słynnych Supertoskanów, czołowi producenci nie pozwolili sobie na zaprzestanie produkcji prestiżowych, skoncentrowanych win, dlatego wiele najlepszych win z Corviny posiada oznaczenie IGT. Cechą charakterystyczną dla win na podstawie Corviny jest jaśniejsza, jaskrawoczerwona barwa, niska zawartość tanin oraz wyrazisty wiśniowy smak. Odmiana nadaje się również do procesu apassimento, polegającego na suszeniu winogron na powietrzu. Winogrona po zerwaniu są rozkładane na słomianych matach i mogą wytwarzać fenole i cukry podczas wysychania, aby skoncentrować smaki. Powstają w ten sposób winogrona podobne do rodzynek, o bardzo wysokiej koncentracji smaku i aromatu, z których robi się jedno z najbogatszych i najszlachetniejszych czerwonych win świata – Amarone della Valpolicella. Te same winogrona używane są później do powtórnej maceracji podstawowego wina Valpolicella wzbogacając je i uzyskując tym samym niejako drugie życie w postaci wina Valpolicella Ripasso. Podobnie do Amarone robi się także szlachetne słodkie wino Recioto della Valpolicella. Ceny wina robionego z Corviny i pozostałych odmian dopuszczanych przez przepisy winiarskie zależne są od techniki produkcji wybranego wina. Podstawową Valpolicellę dobrej jakości kupimy za mniej niż 50 zł, natomiast ekstraktywne Amarone to wydatek rzędu minimum 150 zł, choć najlepsze butelki wyraźnie przekraczają te kwotę. Podstawowe, lekkie wina na bazie Corviny ze względu na lekką strukturę i wyraźną kwasowość będą idealnym dodatkiem do włoskich dań na bazie pomidorów – jeśli szukacie wina do pizzy lub spaghetti sięgnijcie po Valpolicellę.

    • Wina Cserszegi fuszeres

      Cserszegi Fuszeres – czy jest to najtrudniejsza do wymówienia nazwa szczepu winorośli na świecie? Tego nie wiemy, ale jest to wielce prawdopodobne. Cserszegi Fuszeres pochodzi z Węgier i  powstał w wyniku skrzyżowania się innej węgierskiej odmiany Irsai Oliver z Traminerem. Daje wina o niewysokiej kwasowości, o słodkim i intensywnym aromacie owoców tropikalnych. Z tego powodu może być alternatywą dla win robionych z Traminera. Ze względu na wysoką aromatyczność najlepiej na stole będzie się łączył z delikatnym białym mięsem, owocami morza i świeżymi daniami kuchni orientalnej.

    • Wina Dolcetto

      Dolcetto – nazwę można przetłumaczyć z włoskiego jako „małe i słodkie”. Coż, ktoś zrobił chyba sobie żart bo owoce Dolcetto nie są ani specjalnie małe, ani słodkie. Nie zmienia to jednak faktu, że robi się z nich świetne wina. Ten czerwony szczep z Włoch uprawia się głównie w Piemoncie, topowym regionie winiarskim Włoch. W przeciwieństwie do najbardziej znanych win Piemontu – Barolo i Barbaresco – Dolcetto zaleca się pić wkrótce po zabutelkowaniu. To ze względu na stosunkową lekkość, niską kwasowość i delikatne taniny. Dolcetto z lepszych stanowisk, po ograniczeniu plenności może dać wina o większej ilości garbników, zdecydowanie bardziej długowieczne, choć nadal mało kwasowe. Wina prawie zawsze mają głęboki, ciemny kolor, a  ich smak przywołuje na myśl jeżyny, śliwki, kakao i czarny pieprz. Łączymy je z ciemnym, cięższym mięsem i grillowanymi warzywami.

    • Wina Dornfelder

      Dornfelder – odmiana, która pokazała światu wina, że Niemcy nie muszą być słynni tylko ze względu na swoje doskonałe wina białe. Ta czerwona odmiana powstała dopiero w latach 50 XX wieku w Niemczech, a dziś uchodzi za niemiecki klasyk. Zajmuje zresztą w tym kraju drugie miejsce pod względem upraw szczepów czerwonych, ustępując jedynie Pinot Noir. Dornfelder to zazwyczaj młode, świeże, mocno owocowe czerwone wino o głębokiej i ciemnej barwie, które wyróżniają spora kwasowość i charakterystyczne aromaty kwiatów (fiołki!), jeżyn oraz przypraw do pieczenia. Dornfelder to także jeden z niewielu szczepów, z których produkuje się wysokiej jakości czerwone wina słodkie. Na stole dobrze łączy się m.in. z pizzą lub pieczonym jasnym mięsem.

    • Wina Enantio

      Enantio – pradawny włoski szczep czerwony, pochodzący z Trentino w północno-wschodnich Włoszech, a dokładnie z niewielkiego regionu Val d'Adige. Znany i ceniony już w starożytnym Rzymie, o czym wiemy z prac Pliniusza Starszego. Przez długi czas uważano, że Enantio jest blisko spokrewnione z Lambrusco, ostatnie badania struktury DNA wykazały jednak, że odmiana jest bezsprzecznie jednym z członków subalpejskiej rodziny winogron, która obejmuje takie szczepy jak Lagrein, Marzemino, Teroldego i inne. Za Enantio stoi ciekawa historia związana z tragiczną plagą filoksery z przełomu XIX i XX wieku. Krzewy tej odmiany rosną na piaszczystych glebach, które utrudniały przemieszczanie się szkodnika. Dlatego też Enantio jest jednym z bardzo niewielu szczepów, które oparły się wyniszczającej zarazie. Jednoszczepowe wina z Enantio prezentują ciemną, głęboką barwę, dość wysoką kwasowość i aromaty kwiatów i ciemnych owoców. Użycie dębowej beczki uwydatnia przyprawowy charakter wina.

    • Wina Furmint

      Furmint - król win Tokaju jest jeden. To szczep, o wielu twarzach potrafiący przemienić się z ultra wytrawnego wina, poprzez Off-dry i Szamorodni w najlepsze wino słodkie świata, czyli Aszu. Tą różnorodność w Tokajskim regionie zapewnia mu zróżnicowana szkoła winiarska, a co za tym idzie metody produkcji wina - nowoczesną i tradycyjną. To także zasługa doskonałego tokajskiego Terroir, gdzie na każdym kroku mamy do czynienia z idealną dla winorośli skałą wulkaniczną. Odmieniane tu przez wszystkie przypadki hasło Tokaj jest na stałe wpisane w historię Furminta - szczepu endemicznego, występującego w tak często tylko tutaj. Ciekawostką jest więc to jak możemy go scharakteryzować - do czego porównać. Tu nasuwa się skojarzenie z Rieslingiem - królem wszystkich białych win. Pozwólmy im królować i cieszmy się najciekawszą endemiczną odmianą Węgier.

    • Wina Garganega

      Garganega – jest jedną z ważniejszych białych odmian winorośli uprawianych we Włoszech. Rośnie głównie w Wenecji Euganejskiej, w północno-wschodniej części kraju. Aby wino z Garganegi było wysokiej jakości, konieczne jest ograniczanie jej plenności. Największą sławę Garganega zdobyła dzięki winu Soave, którego jest podstawą. Daje lekkie, wytrawne wina w stylu Pinot Grigio lub Sauvignon Blanc. Charakterstyczne dla Garganegi są aromaty mandarynki, melona i prażonych migdałów. Wina z odmiany mają kilkuletni potencjał dojrzewania, w czasie którego zyskują dodatkowe walory smakowe. Na stole świetnie komponuje się z włoskimi daniami: owocami morza, gnocchi czy risotto.

    • Wina Gewurztraminer

      Gewurztraminer – jedna z najbardziej oryginalnych i wyjątkowych odmian używanych w produkcji wina. Gewurztraminer, Traminer, Traminer Aromatico – to synonimy starego, szlachetnego międzynarodowego szczepu. Dlaczego jest wyjątkowy? Wyróżnia go przede wszystkim intensywny i charakterystyczny aromat płatków róży, liczi i mieszanki tropikalnych owoców. Również smak jest nietuzinkowy – wino ma niską kwasowość, często zostawia się w nim nieco więcej cukru resztkowego, ma zazwyczaj oleistą strukturę. Gewurztraminer uprawia się na całym świecie, ale do najbardziej znanych należy ten pochodzący z Alzacji we Francji (wybujałe aromaty) oraz z Alto Adige na północy Włoch (wyższa kwasowość). Wino z Gewurztraminera uchodzi za jedno z niewielu potrafiących poradzić sobie dobrze w towarzystwie kuchni tajskiej czy indyjskiej – pełnej aromatów i pozornie wykluczających się smaków.

    • Wina Glera

      Glera – czyli biała odmiana z Włoch, z której robi się Prosecco. Tak zresztą jeszcze do 2009 roku nazywał się też szczep, wprowadzono jednak rozróżnienie w celu ochrony miejsca pochodzenia tego słynnego wina musującego. Dlatego dziś Proscecco to nazwa apelacji w regionie Veneto (Wenecja Euganejska) na północnym wschodzie Włoch. To przedgórze Alp, najbliższym większym miastem jest Treviso a nieopodal leży też Wenecja. Spokojne wina z glery są dość neutralne i wypadają blado, jednak w połączeniu z bąbelkami robi się naprawdę pysznie. Prosecco to lekkie, świeże, bardzo owocowe i przystępne wina musujące produkowane metodą Charmata, różniącą się od metody szampańskiej tym, że fermentacja nie zachodzi w butelce, a w dużym stalowym zbiorniku. Skutkuje to większą świeżością wina, a także ma wpływ na jego cenę. Najlepsze Prosecco to te produkowane w okolicach miejscowości Valdobbiadene i Conegliano – posiadają one oznaczenie DOCG Superiore. Prosecco można pić jako aperitif, z rybami i owocami morza, a my polecamy szczególnie połączenie Prosecco Extra-Dry (ćwierćsłodkie) z szynką parmeńską i melonem.

    • Wina Godello

      Godello – odmiana z Hiszpanii przypominająca trochę Chardonnay, a trochę Chenin Blanc. Dopiero niedawno zwróciła uwagę krytyków i sommelierów i wciąż jest rzadkim znaleziskiem. Godello wraz z czerwoną Mencią są wiodącymi szczepami w mało znanym regionie winiarskim Bierzo na północnym zachodzie Hiszpanii. Pełne minerałów granitowe i łupkowe gleby Bierzo sprawiają, że tutejsze wina są niezwykle aromatyczne i intensywne. Wina produkowanego z Godello powinni spróbować miłośnicy białych win o bogatej stylistyce. Często leżakują w dębowej beczce dając efekt w postaci wina o intensywnym aromacie i kremowym smaku dojrzałych żółtych owoców: złotych jabłek, żółtych śliwek, cytryn, brzoskwini, wszystko owinięte w dębowe nuty drzewne. Godello leżakowane wyłącznie w zbiorniku stalowym charakteryzuje się natomiast świeżymi aromatami cytrusów i nutami kwiatowymi. Na stole dobrze połączy się z m. in. daniami zawierającymi świeże smaki cytrusów lub kolendry.

    • Wina Grenache

      Grenache – czerwona klasyczna odmiana pochodząca z Francji. Szeroko uprawiana zwłaszcza na południu kraju – w Dolinie Rodanu i Langwedocji, a także w Hiszpanii pod nazwą Garnacha (w Katalonii Garnatxa). Zajmuje czwarte miejsce na świecie pod względem wielkości upraw wśród czerwonych odmian. Z Grenache najczęściej robi się wina lekkie, mało kwasowe, ubogie w garbniki, z wyczuwalnymi nutami ziołowymi i dobrą owocowością, co predestynuje tę odmianę do przetwarzania także na wina różowe. Z powodu niezbyt spektakularnej charakterystyki szczep ten dobrze sprawdza się w kupażach z bardziej garbnikowymi odmianami – najczęściej z Syrah lub Carignan. W ostrzejszych warunkach klimatycznych (susza, upał, wiatr) i przy celowym ograniczaniu wydajności Grenache potrafi stworzyć także skoncentrowane i długowieczne czerwone wina. Dobrze smakować będzie z pieczonym mięsem i grillowanymi warzywami.

    • Wina Gruner Veltliner

      Gruner Veltliner – biały szczep winorośli pochodzący z Austrii. W Austrii jest podstawową odmianą (ok. 30% wszystkich winnic obsadzone jest Gruner Veltlinerem) oraz najważniejszym winem eksportowym. Jako Veltlinske Zelene występuje także na Słowacji i w Czechach. Wino z Gruner Veltlinera posiada dwa oblicza. Przy dużych plonach wino będzie przede wszystkim lekkie, cytrusowe i skupione na mineralności. Jednak najpopularniejsze i najlepsze wina z Gruner Veltlinera pochodzą z Dolnej Austrii: Wachau, doliny Dunaju i okolic miasta Krems. Podstawowe smaki w Grunerze, a więc limonka, grejpfrut i cytryna, są podbite charakterystycznymi nutami białego i zielonego pieprzu, a do tego wyróżniają się mocniejszą strukturą i bogatą teksturą. Wino jest wyraźnie ostre, co sprawia, że miłośnicy wyrazistych smaków ubóstwiają wina z Gruner Veltlinera. To co jest typowe dla tego austriackiego wina to wysoka, soczysta, wręcz eksplodująca w ustach orzeźwiająca kwasowość, a także duża intensywność aromatów. Jest to doskonała alternatywa dla wszystkich miłośników Rieslinga i Sauvignon Blanc, a w najbogatszych wersjach wino z Gruner Veltlinera bez kompleksów stanie w szranki również z winami z Chardonnay! Na stole świetnie współgra z świeżymi sałatami, rybami, koniecznie powinniście spróbować także połączenia z sushi, jeśli jesteście miłośnikami tego dania. Najbardziej podstawowe wina Gruner Veltliner na marketowych półkach kupicie już za kilkanaście złotych. Za butelkę bardzo dobrego wina Gruner Veltliner Winzer Krems Sandgrube wykonanego z owoców zebranych z pojedynczej doskonałej winnicy zapłacicie mniej niż 50 zł.

    • Wina Harslevelu

      Harsleveluoryginalny, stary, węgierski biały szczep winorośli, najbardziej rozpowszechniony w Tokaju, gdzie pełni rolę odmiany wspierającej dla Furminta. Razem obie odmiany stanowią ok. 90% całego areału winorośli w Tokaju. Harslevelu występuje także w pozostałych regionach Węgier, zwłaszcza w Somlo. Aż 95% światowego areału tego rdzennego szczepu przypada na Węgry. Podobnie jak Furmint, nadaje się do produkcji całej gamy win, od wytrawnych aż po szlachetne wina deserowe jak Szamorodni czy Aszu. W wersji wytrawnej wino z Harslevelu jest bardzo aromatyczne, pełne, wręcz oleiste, poza żółtymi owocami dodając do wina akcent ziołowy. Dokładnie tę charakterystykę odzwierciedlają odmianowe wina z Harslevelu produkowane przez tokajskiego producenta Grof Degenfeld. Zarówno jego podstawowe, organiczne Harslevelu, jak i Harslevelu Terezia to wina pełne wigoru, struktury oraz nut owocowych podbitych odświeżającym akcentem ziołowym. Szczep jest podatny na szlachetną pleśń (botrytis), która w Tokaju występuje dzięki ciepłemu mikroklimatowi i bliskości dwóch rzek. Dzięki szlachetnej pleśni Harslevelu dodaje w winach słodkich nuty określane jako pikantne, a nawet wędzone. Najbardziej charakterystyczny jest jednak posmak miodu oraz aromaty kwiatowe – bez biały i czarny oraz kwitnąca lipa. Nazwa Harslevelu oznacza zresztą „liść lipy”, odnosząc się zarówno do kształtu liści rośliny jak i aromatów występujących w winie. Aby przekonać się jak wspaniałe wino deserowe powstać może z Harslevelu zachęcamy do spróbowania wina Budahazy Fekete Kuria „Pompas”. W cenie w okolicach 50 zł można spóbować doskonałego, nowoczesnego wina słodkiego z Tokaju.

    • Wina Hibernal

      Hibernal – międzygatunkowa krzyżówka winorośli wyhodowana w Niemczech w latach 40 XX wieku w celu uzyskania odmiany odpornej na grzyby i szkodniki oraz odznaczającej się mrozoodpornością. Mimo, że Hibernal powstał za naszą zachodnią granicą, to praktycznie wcale nie jest tam uprawiany. Popularność zyskał za to w południowo-wschodnich Czechach oraz w Polsce, gdzie traktuje się go jako alternatywę dla Rieslinga, który dojrzewa kilkanaście dni później. Hibernal daje wino bardzo dobrej jakości, o dobrej ekstraktywności, podobne do wspomnianego już Rieslinga. Nadaje się do wyrobu win półsłodkich, a w sprzyjających okolicznościach atmosferycznych nawet do produkcji win lodowych.

    • Wina Johanniter

      Johanniter – odmiana powstała w wyniku krzyżowania pomiędzy gatunkami winorośli. Wyhodowana w 1968 roku w Niemczech, podobnie jak Hibernal w celu uzyskania rośliny o wysokiej odporności na choroby, grzyby i szkodniki, a także zdolnej dojrzewać wcześniej w chłodniejszym klimacie. Dobrze sprawdza się z tego powodu w Polsce. Daje wino o solidnej strukturze i kwasowości, orzeźwiające, z owocami cytrusowymi na pierwszym planie i jabłkami w tle, w smaku przypominające Rieslinga. Nadaje się do kilkuletniego leżakowania. Na stole dobrze łączy się z owocami morza, drobiem i sałatami.

    • Wina Kadarka

      Kadarka - czerwony szczep winorośli właściwej szeroko uprawiany na Węgrzech i Półwyspie Bałkańskim. Największe jej uprawy znajdują się w Bułgarii, gdzie występuje pod nazwą Gamza. Jest też najczęściej występującą odmianą winorośli na Węgrzech, gdzie do lat 80 XX wieku była podstawowym składnikiem najsłynniejszego, poza Tokajem, wina węgierskiego – Egri Bikaver. Do dziś Kadarka jest dopuszczalnym składnikiem Byczej Krwi z Egeru, jednak w większości została wyparta przez łatwiejszy w uprawie Kekfrankos. Jakościowe wino z Kadarki jest zazwyczaj lekkie, przyjemnie owocowe, z wyraźnymi akcentami malin i truskawek, wzbogacone o akcenty pieprzne i korzenne. Styl wina można porównać do win produkowanych z Pinot Noir, a jej lekki charakter sprawia, że wykorzystuje się ja także do produkcji win różowych.

    • Wina Kekfrankos

      Kekfrankos – środkowoeuropejska czerwona odmiana winorośli znana głównie w Europie Środkowej, występująca pod wieloma regionalnymi nazwami. Wino z Kekfrankosa robi się na Węgrzech, gdzie jest najbardziej rozpowszechniony, a także w Austrii (pod nazwą Blaufrankisch), Czechach i Słowacji (Frankovka) czy w Niemczech (Limberger). Szczep można także spotkać w Bułgarii, Chorwacji, a nawet w Stanach Zjednoczonych. Kekfrankos dużą popularność zdobył jako podstawowy szczep słynnego węgierskiego wina – Egri Bikaver (dosł. bycza krew). To czerwone, ciężkie, mocno beczkowane wino jest wizytówką całego regionu z północy WęgierEgeru. Za wzorcowy Bikaver można uznać wino Petreny Big Band. Intensywne, mięsiste wino o przenikających się nutach owocowych i drewnianych. Również w innych regionach Węgier Kekfrankos jest podstawą win kupażowanych, często występując u boku MerlotaCabernet Sauvignon czy Cabernet Franc. Wino odmianowe z samego tylko Kekfrankos jest intensywnie owocowe, ma żywą kwasowość, jest dość ostre i posiada garbniki na średnim poziomie. Nie dziwi zatem, że często podkreśla się jego pieprzny posmak. Typowymi aromatami w winie z Kekfrankos są wiśnie, jeżyny i leśne jagody. Poddane procesowi starzenia w dębowej beczce zyskuje na subtelności i złożoności. Charakter takiego wina można sprawdzić zapoznając się z Hagymasi Kekfrankos „Hempergo” 2012. To dojrzałe wino z pojedynczej winnicy, która jest najstarszą uprawą Kekfrankosa w Egerze (krzewy liczą sobie ponad 60 lat). W dębowej spędziło w beczce aż 24 miesiące i jest pięknym przykładem odmianowego Kekfrankosa. Na stole łączy się dobrze z jagnięciną oraz pozostałymi mięsami z grilla.

    • Wina Koverszolo

      Koverszolo – stara, rzadka, pochodząca z Europy Środkowej biała odmiana winorośli. Pierwsze wzmianki o uprawie Koverszolo pochodzą z XV wieku. Dziś odmiana została niemal zapomniana, uprawia się ja w bardzo małej ilości w Tokaju na Węgrzech, w Rumunii, gdzie nosi nazwę Grasa de Cotnari oraz w Mołdawii. Badania DNA wykluczyły jej pokrewieństwo z Furmintem, z którym długo łączono ten szczep. Historycznie zarówno na Węgrzech, jak i w Rumunii z Koverszolo produkowano słodkie wina. Podatność na botrytis, czyli szlachetną pleśń, predestynował tę odmianę do produkcji najszlachetniejszych słodkich win - Aszu. Dziś w niewielkiej ilości powstają w Tokaju także bardziej wytrawne wina z tej odmiany. Wino z Koverszolo prezentuje przyjemną kwasowość łagodzącą słodycz, nuty moreli, orzechów włoskich i migdałów.

    • Wina Lambrusco

      Lambrusco – jest to odmiana winorośli pochodząca z włoskiego regionu Emilia-Romania, znana z przemysłowej produkcji słodkich i półsłodkich win frizzante, a zatem delikatnie musujących (z mniejszymi bąbelkami niż spumante). Tak naprawdę nazwa Lambrusco odnosi się całej grupy spokrewnionych ze sobą szczepów, spośród których najpopularniejszymi są Sorbara, Salamino i Grasparossa. Pierwotnie z tej starej odmiany z północy Włoch produkowano głównie wina czerwone i wytrawne. Zmieniło się to wraz z rozpoczęciem importu na teren USA wersji słodkiej i musującej (również w kolorach białym i różowym), gdzie wino odniosło gigantyczny sukces do dziś pozostając najchętniej importowanym winem włoskim w Stanach. Musowanie w Lambrusco powstaje, podobnie jak w Prosecco, w wyniku produkcji metodą Charmata. Są to wina delikatne, owocowe, orzeźwiające, o niskiej zawartości alkoholu, wytwarzające podczas nalewania charakterystyczną kolorową piankę. Wina z Lambrusco nie nadają się do starzenia, dlatego pijemy je młode.

    • Wina Malbec

      Malbec – klasyczna czerwona odmiana winorośli wywodząca się z Francji. Niegdyś był jednym z głównych szczepów Bordeaux, dziś pojawia się tam raczej sporadycznie. Wciąż spotkamy go jednak nad Loarą lub w Langwedocji.  Dziś myśląc o Malbecu automatycznie nasuwa się skojarzenie z Argentyną, która odpowiada za 3/4 całkowitej uprawy tej odmiany. Szczególnie cenione są wina z górzystego regionu Mendoza. Malbec zyskał popularność jako łatwe w piciu wino z kategorii bold red, a więc ciężkich, skoncentrowanych win czerwonych. Jest przystępniejszy smakowo, ale i cenowo od swoich odpowiedników wykonanych z Cabernet Sauvignon czy Syrah. Wino z Malbeca jest dobrze zbudowane, o średnich lub wysokich taninach i głębokiej ciemnej barwie. Jest przy tym soczyste, uderza smakiem śliwek i borówek, dodając akcent wanilii, ciemnej czekolady, a w niektórych przypadkach także nutę wędzoną. Najbardziej klasycznym połączeniem kulinarnym jest zestawienie Malbeca ze stekami z wołowiny, zwłaszcza tej pochodzącej z Argentyny.

    • Wina Malvasia

      Malvasia - to winna grupa szczepów, których uprawa w celu wytwarzania win sięga do czasów antycznych. Powszechnie za ich ojczyznę uznawana jest starożytna Grecja. Swoją nazwę bierze od miasta Monemvasiá położonego na Peloponezie. Malvasia najlepiej adaptuje się w klimacie śródziemnomorskim. Jest bardzo rozpowszechnionym na całym świecie szczepem. Obecnie największą popularnością cieszy się we Włoszech. Ale produkowana jest również w Hiszpanii, Portugalii, Grecji, Chorwacji, Słowenii i Stanach Zjednoczonych. Z użyciem szczepu malvasia (zwanego na Maderze malmsey) powstaje wzmacniane wino madera. W wersji wytrawnej powstają z niej wina o charakterystycznym aromacie migdałów i moreli. Czasem dodaje się ją podczas produkcji słodkich win Vin Santo. Daje wina złociste, aromatyczne. Winogrona z tej grupy szczepów nadają się szczególnie do produkcji win musujących, ze względu na dość wysoką zawartość cukrów.

    • Wina Marzemino

      Marzemino - autochtoniczny szczep pochodzący z Trydentu. Drugie obok Teroldego popularne wino Trydentu i w zasadzie nie do znalezienia poza tym regionem. A szkoda, bo szczep ten daje bardzo ciekawe wina o pięknym, rubinowym kolorze. W nosie dominują owoce leśne i fiołki, lekkie nuty ściółki leśnej. W ustach smaki owoców leśnych – jagody, jeżyny – miękkie taniny i delikatna kwasowość. Marzemino ma charakterystyczne nuty ziołowe, wiśniowe i trawiaste. Wina są lekkie i łatwo pijalne.

    • Wina Mataro

      Mataro (Mourvèdre, Monastrell) - to odmiana czarnych winogron, powszechna w Hiszpanii, uprawiana również na południu Francji, gdzie jest m.in. podstawą wielkich win z Bandol. Mataro używa się przeważnie jako jednego ze składników cuvées (win z kilku odmian winogron). Mataro daje wina o bardzo ciemnym zabarwieniu, o mocnej strukturze, bogate w alkohol i taniny, często wymagające długiego starzenia, by pokazać cały swój potencjał. Młode pachną czarnymi owocami (porzeczka, jeżyna), pojawiają się aromaty ziół i pieprzu. Z wiekiem rozwija się bukiet złożony z aromatów konfitur, skóry, trufli, leśnej ściółki, lukrecji i przypraw. Mataro, ze swoim korzennym, ziemistym charakterem i mocną strukturą, jest doskonałym towarzyszem wszelkiego rodzaju grillowanych, pieczonych i duszonych mięs. Lubi dziczyznę, kocha kaczkę (szczególnie gdy jest trochę starszy).

    • Wina Mencia

      Mencia  – czerwony szczep winorośli właściwej, uprawiany głównie w hiszpańskim regionie Bierzo, a także innych regionach płn.-zach. Hiszpanii oraz w Portugalii. W przypadku win młodych pochodzących z tej odmiany, wino pokazuje intensywny malinowy kolor, natomiast starzejąc się w beczce przybierają barwę głęboką, ciemnej dojrzałej czereśni. Delikatne nuty kwiatowe łączą się zazwyczaj z owocami porzeczek oraz jagód. Niektóre wina ze szczepu Mencia posiadają odmienny profil aromatyczny, który związany jest z obecnością roślin, warzyw, a dopiero później owoców i kwiatów. Na podniebieniu potrafią być niekiedy trochę rustykalne, o średniej kwasowości oraz miękkich taninach. Mencia pokazuje w ustach swoją powagę, ale nie natarczywość, daje eleganckie i harmonijne wina o jedwabistym smaku.

    • Wina Merlot

      Historia produkcji wina z Merlot jest ściśle związana z Bordeaux i południowo-zachodnią Francją. Jest odmianą dominującą wielu bordoskich kupaży, szczególnie tych z Saint-Emilion i Pomerol. Pod względem ilości produkowanego wina Merlot konkuruje tylko z Cabernet Sauvignon – inną odmianą pochodzącą z Francji. Poza ojczystą Francją Merlot występuje właściwie na całym świecie, ze szczególnym uwzględnieniem USA, Chile i północnych Włoch. Duża popularność Merlota wynika zapewne w dużej mierze z faktu, że odmiana wcześnie dojrzewa, osiągając dojrzałość nawet w chłodniejszym klimacie (wino z Merlota z powodzeniem produkuje Winnica Wieliczka). Ciekawostką jest historia wzlotu i upadku win Merlot w USA. Wino z tego szczepu święciło za oceanem triumfy w latach 80 i 90, ale odnotowało spadek popularności w pierwszej dekadzie XXI wieku ustępując popularnością Cabernet Sauvignon, Pinot Noir i Primitivo. Fakt ten był pokłosiem filmu „Bezdroża”, którego bohater nie znosił win z Merlota, ubóstwiając natomiast Pinot Noir.

      Jak więc smakuje wino Merlot? Z Merlota tworzy się wino, które jest znakomite do picia – łagodne dla podniebienia, o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu. Wina produkowane z Merlot uprawianego w cieplejszym klimacie lub zbierane po osiągnięciu pełnej dojrzałości gron charakteryzują się mocnym i czystym aromatem owoców takich jak jagoda, jeżyna, wiśnia czy śliwka oraz wonią dżemu zrobionego z tychże owoców. Możemy też w nich znaleźć nutę kwiatową, a w szczególności zapach fiołka. Z biegiem czasu owocowe aromaty zdominowane zostają przez interesujący zapach karmelu, grzybów i suszonych ziół. Z powodu swojej „puszystości” wina z Merlot służą w kupażach do zmiękczania win wykonanych z bardziej taninowych odmian. Najważniejszym z nich jest Cabernet Sauvignon, główny partner Merlot w zakresie blendowania w wielu regionach winiarskich na całym świecie. W Toskanii powszechnie łączy się go z mocno kwasowym Sangiovese. My polecamy natomiast połączenie z mnie znaną odmianą – Ancelottą. To Supertoskan „Tiziano” Rietine. W klasycznej bordoskiej wersji wrażenie zrobi pochodzący z upraw ekologicznych Chateau Beausejour Puisseguin Saint Emilion. Piękny, intensywny i skoncentrowany blend Merlot – Cabernet Franc.



    • Wina Montepulciano

      Montepulciano – czerwony szczep winorośli pochodzący z Włoch, przypuszczalnie z Abruzji. Montepulciano jest czwartą najczęściej uprawianą odmianą we Włoszech, po Sangiovese, Catarratto Bianco i Trebbiano. Winorośl praktycznie nie występująca nigdzie na świecie poza Półwyspem Apenińskim. Niewielkie nasadzenia są wprawdzie w Argentynie, ale ich znaczenie jest symboliczne. Wina są kwasowe i smakują mieszanką czerwonych owoców (maliny, wiśnie) z ziołami (oregano). Niekiedy smaki stają się bardziej dżemowe, lub przesuwają się w stronę czarnych owoców (np. węgierek). W winach riserva owocowa kwasowość słabnie, pojawia się za to więcej korzennych aromatów beczki. Wina z tej odmiany dobrze łączą się z jedzeniem i nie wymaga to wyrafinowanej sztuki sommelierskiej. Typowe włoskie potrawy (pasta, pizza) zwłaszcza z dodatkiem sosu pomidorowego dobrze smakują z tym winem. Montepulciano można także zestawiać je z pieczonym lub duszonym czerwonym mięsem.

    • Wina Muscat

      Muscat - należy do najstarszych uprawianych przez człowieka winnych szczepów. Jego historia sięga Starożytności. Pod nazwą Muscat w różnych wariantach kryje się co najmniej 150 różnych, zazwyczaj spokrewnionych ze sobą szczepów i krzyżówek zarówno z Vitis Vinifera jak i Hybryd. Odmiana ta staje się prawdziwym źródłem bardzo rozmaitych w klasie i złożoności win – większość jednak cechuje perfumeryjna intensywność zapachu. Czasami łączona jest z innymi odmianami, np. z Clairette i Grenache Blanc. Wyróżnia ją aromat – słodki i egzotyczny w wyrazie: świeże owoce cytrusowe, bardzo charakterystyczny – paradoksalnie rzadko spotykany – aromat soku z winogron a także płatków róży i białych kwiatów. Wina są zazwyczaj miękkie, z niewielką kroplą kwasowości.

    • Muscat Ottonel

      Muscat Ottonel -  to krzyżówka pomiędzy odmianą Chasselas a bliżej niezdefiniowaną odmianą, również należącą do rodziny muscatów (prawdopodobne, że był to muscat de saumur). Odmianę tę wyhodowano w Dolinie Loary około 1852 roku. Muscat Ottonel preferuje nieco chłodniejsze klimaty środkowej i wschodniej części Europy, np. Alzacji i Austrii (Neusiedlersee), gdzie wykorzystywany jest jako odmiana do win z późnego zbioru. Odmianę tę uprawiają również Węgrzy mawiając nań muskotaly, uprawy można spotkać również w Rumunii, gdzie nazywany jest Tamiioasa Ottonel.

    • Wina Muller Thurgau

      Muller Thurgau - Jedna z pierwszych odmian winorośli „zaprojektowana” przez botanika. Jego twórcą był dr Hermann Müller, który w szwajcarskim kantonie Thurgau w 1882 roku ogłosił stworzenie nowego szczepu będącego krzyżówką rieslinga i silvanera. Sam autor chciał nazwać ją rivanerem (i ta nazwa się przyjęła), ale z czasem pojawiła się także druga, bardziej popularna: Muller – Thurgau. Winorośl uprawiana głównie w Niemczech, Austrii, na Węgrzech, we Włoszech, Muller Thurgau to wino białe, dość lekkie, o aromatach jabłkowo – kwiatowych ze stonowaną kwasowością. Powinno być pite młode, samo, albo z lekkimi przekąskami. Świetnie sprawdzi się jako towarzysz lekko aromatycznych dań.

    • Wina Nebbiolo

      Szczep Nebbiolo został wyhodowany w Piemoncie. To właśnie w tym włoskim regionie, w niezwykle prestiżowych apelacjach rozciągających się wokół miasteczek Barolo i Barbaresco, powstają najlepsze, potężne wina oparte na tej odmianie.

      Dla światowych winiarzy, Nebbiolo ma jedną zasadniczą wadę – nie udaje się praktycznie nigdzie poza Piemontem, a przynajmniej nie da się stworzyć z niej nawet podobnej jakości win. Choć, co oczywiste, próbują wszyscy – od Kalifornii, poprzez Europę Środkowo-Wschodnią, na Australii kończąc. Niepowodzenia te wynikają po części z faktu specyficznych nisz klimatycznych w Piemoncie, obficie nawiedzanych przez mgły (nazwa nebbiolo pochodzi od włoskiego nebbia – „mgła”), które mu nie tylko nie szkodzą, ale bez których wręcz nie może się obejść. Inna wersja podaje za źródło słowo nobile (szlachetny). 

      Wymogi klimatyczne sprawiają, że nawet w Piemoncie obszar upraw Nebbiolo ogranicza się do kilku rejonów i kilku procent powierzchni wszystkich winnic. To ma zasadniczy wpływ na cenę win z tego szczepu. 

      Genetycznie Nebbiolo jest bardzo podobny do Viognier. Pierwsza wzmianka o szczepie Nebbiolo pochodzi z 1268 r. i opisuje winorośl rosnącą w pobliżu Rivoli. Szczep występuje także pod nazwami – Spanna, Picutener i Chiavennasca. 

      Najczęściej Nebbiolo produkuje się jako wino jednoodmianowe. Rzadziej miesza się z Cabernetem lub Barberą.Wino Nebbiolo charakteryzuje się ciemną barwą i wysoką tanicznością. Ma dużo alkoholu i lubi starzenie. Jego bukiet może rozwijać się przez wiele lat. Główne aromaty wina nebbiolo to wiśnia, jeżyna, czekolada, rodzynki, zioła, anyż, lukrecja, tytoń, ziemia, truskawka, śliwka, róża, fiołki, smoła, trufle. Dębowe beczki dodają winu aromatów wanilii, dymu, skóry, cedru, cygar. Wina te najlepiej komponują się z potrawami mięsnymi, łososiem, kurczakiem cacciatore, dojrzałymi, twardymi serami i truflami. Długowieczność win nebbiolo czyni je doskonałym wyborem na prezent do winnej piwniczki.

      Poniżej zapraszamy do zapoznania się z propozycjami najlepszych win z Nebbiolo z oferty Rafa-Wino.

    • Wina Olaszrizling

      Olaszrizling czyli Riesling włoski, najbardziej rozpowszechniona biała odmiana na Węgrzech. Popularna od Austrii (Welschriesling) po Rumunię (Riesling Italico), od Słowacji (Rizling Vlašský) po Serbię (Rizling italijanski). Zabawne, bo nie jest to ani szczep włoski, ani tym bardziej Riesling niemiecki, królewski, o którym mimowolnie myślimy. Podobno Węgrzy chcieli rozwiązać ten tożsamościowy problem nadając szczepowi nowe imię. Miał być Nemes, Oris albo Mandula; żadna z tych nazw ostatecznie się nie przyjęła.Powstają zeń wina dość pełne, lubiące dąb, świetne do picia po 2-3 latach od zbiorów, z dobrą kwasowością.

    • Wina Pansa Blanca

      Pansa Blanca (Xarel·lo), biała odmiana winorośli, prawdopodobnie pochodząca z Katalonii. Znana jako jeden z klasycznych szczepów wykorzystywanych do produkcji wina Cava. Ale Pansa Blanca nie jest wykorzystywany wyłącznie do produkcji win musujących. W ostatnich latach hiszpańscy winiarze coraz śmielej stosują te winogrona przy wytwarzaniu win spokojnych, w większości przypadków odmianowych. To odmiana winorośli, która doskonale adaptuje się w śródziemnomorskim klimacie Katalonii, Wspólnoty Walencjańskiej oraz na Majorce. Można się tam spotkać z jego różnym nazewnictwem np. Pansa Blanca  (D.O. Alella), Xarel·lo, Premsal Blanc, Pansal czy też Moll. Jest odporna na upał i wrażliwa na przymrozki, co eliminuje jej uprawę na wysokich stanowiskach hiszpańskiej mesety. Ponadto nie toleruje nadmiernej wilgoci, jest podatna na pleśń.

      Szczep ten, pod nazwą Pansa Blanca jest uprawiany zaledwie przez kilku producentów jedynie w małej, północno-katalońskiej apelacji Alella. 

      W musującym winie Cava to szczep Pansa Blanca odpowiada za owocowy charakter, strukturę oraz kwasowość i wysoki poziom cukru, przetwarzanego na alkohol. Bukiet wina bogaty jest w aromaty cytrusów, zielonych jabłek, gruszek, trawy i ziół.

      Młode wina odmianowe ze szczepu Pansa Blanca charakteryzuje spora kwasowość i mocna budowa, a także dobry poziom alkoholu. Nadają się do starzenia w dębowych beczkach. Pansa Blanca bardzo dobrze sprawdza się w kupażach, podnosząc kwasowość win oraz nadając im więcej ciała. W gastronomii, dzięki dobrej kwasowości, wina Pansa Blanca są wyśmienitym dodatkiem do grillowanej ryby, owoców morza oraz sałateki ze świeżych warzyw i owoców. Wino z Pansa Blanca to także doskonały aperitif i trunek do wznoszenia toastów.

      Poniżej zapraszamy do zapoznania się z propozycjami najlepszych win z Pansa Blanca z oferty Rafa-Wino.

    • Wina Pecorino

      Pecorino – stary biały szczep winorośli, spotykany przede wszystkim w środkowych Włoszech i pochodzący przypuszczalnie z okolic Perugii, gdzie rósł w XIX wieku. Uprawiany w regionach Abruzja, Lacjum, Marche oraz Umbria. Jakie jest Pecorino? Z pewnością wyjątkowe. Krystaliczne, o jasno słomkowej barwie połyskującej zielonymi refleksami. Natomiast w nosie jest intensywne, otwierające się aromatem dojrzałych owoców: melonem ,,cantalupa”, gruszką „konferencją”, renklodą ale też szałwią, kwiatami czeremchy. W smaku powtórzone owoce i nadzwyczaj przyjazna kwasowość, dająca wrażenie nieustającej rześkości. Jest winem długowiecznym, zachowując latami swój charakter. Wina na bazie tego szczepu są mocno mineralne, wymagające stonowanych potraw o ograniczonej liczbie przypraw. Imponująca większość, bo aż 70% produkcji Pecorino trafia na japoński rynek, gdyż zostało uznane za najbardziej odpowiednie wino do sushi jak i do owoców morza.

    • Wina Pinot Grigio

      Pinot Grigio to biały szczep winny wywodzący się z rodziny burgundzkich pinot’ów, którego cechą charakterystyczną jest niezwykle ciemna, szara skórka grona. To właśnie temu kolorowi zawdzięczamy drugi człon nazwy – „grigio” . Uprawia się go na całym świecie, gdzie spotykamy się z różnymi jego nazwami: Pinot Grigio, Pinot Gris, Sivi Pinot, Szary Pinot, Rulandske Sede, Grauburgunder, Szurkebarat

      Najbardziej znane wina z Pinot Grigio pochodzą z Alzacji we Francji, bądź z Wenecji Euganejskiej (Veneto) i Wenecji Julijskiej (Friuli-Venezia Giulia) we Włoszech. Każde miejsce, w którym jest uprawiane Pinot Grigio wykształca w szczepie wyjątkowy charakter płynący z terroir, dzięki czemu wina powstające z Pinot Grigio mogą być tematem nieustannych odkryć winiarskich doznań podczas degustacji.

      Klasyczne włoskie Pinot Grigio jest robione jako wino rześkie, niezbyt skomplikowane, nieco kwiatowe, z jabłkowo-cytrynowymi niuansami. Natomiast te, robione w alzackim stylu, to wina zdecydowanie bogatsze pod każdym względem: bardziej złożone w aromacie, bardziej złożone w smaku, dłużej zdolne zachować dobrą jakość. 

      Kiedy winiarz pragnie zrobić wino w stylu pinot grigio, a nie gris, zwykle decyduje się na zbiór owoców stosunkowo wcześnie, a dojrzewanie przebiega w stalowych tankach, żeby za wszelką cenę zachować świeżość i orzeźwiający charakter wina. Tego typu wina nie mają długiego potencjału starzenia i powinny być wypite w ciągu około 2 lat od momentu zbioru.

      Pinot Grigio w gastronomii

      Wina z Pinot Grigio świetnie odnajdują się w połączeniu z wyrazistymi potrawami, szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Udane połączenia będą z sałatką z kalmarami z grilla z pesto z selera, risotto z krewetkami, spaghetti z cytryną i szpinakowym sosem, pieczonym dorszem, przepiórkami, łososiem z dodatkiem imbiru czy też halibutem.

      Poniżej zapraszamy do zapoznania się z propozycjami najlepszych win z Pinot Grigio z oferty Rafa-Wino.

    • Wina Pinot Gris

      Szczep Pinot Gris znany jest od czasów średniowiecza. Wywodzi się on z Burgundii, gdzie ówcześnie określany był nazwą Fromenteau. Na Węgrzech zwany jest Szurkebarat, czyli szary mnich.

      Różnorodność win ze szczepu Pinot Gris

      Wina z tego szczepu dają niesamowite pole do popisu winiarzom, gdyż mogą oni uzyskać różnorodne wina w zależności od regionu i klimatu. W wydaniu alzackim wina Pinot Gris są średnio-intensywne z wyraźnym kwiatowym bukietem i jak mało które nadają się do leżakowania. W Niemczech, szczep Pinot Gris daje treściwe wina z wyraźną kwasowością. Włoskie wydanie często daje chude wina, jednak niektórzy producenci osiągają niebywałe rezultaty otrzymując wina o niezłej strukturze, wyrazistym bukiecie i ponadprzeciętnej kwasowości. W stanie Oregon w USA wina z Pinot gris kierują się ku akcentom owocowym, jak gruszki, melony czy też jabłka. W Kaliforni są to raczej kruche wina o ostrych nutach wanilii, białego pieprzu oraz rukoli. Na północy Włoch Pinot Gris daje przesmaczne wina pomarańczowe. Trend na wina z Piot Gris odnajdziemy również w Gruzji.

      Smak win z Pinot Gris

      Wina powstałe z tego grona określa się jako owocowe i rześkie. Poczujemy aromaty cytryn, limonki, jabłek, a niekiedy też białych brzoskwiń i nektarynek. W dojrzalszych winach pojawiają się również nuty migdałów, miodu i przypraw. Zaznaczona, przyjemnie chrupka kwasowość nadaje finalnie wyrazistego charakteru, dopełnianego przez dobrze zbudowaną strukturę.

      Pinot Gris w gastronomii

      Pinot Gris świetnie odnajduje się w wyrazistych potrawach, szczególnie w kuchni azjatyckiej. Udane połączenie będą z sałatką z kalmarami z grilla z pesto z selera, risotto z krewetkami, spaghetti z cytryną i szpinakowym sosem, pieczonym dorszem, przepiórkami, łososiem z dodatkiem imbiru czy też halibutem. Wyraziste Pinot gris również odnajdą się w połączeniu na przykład z pancettą, bruscettą oraz sushi.

      Poniżej zapraszamy do zapoznania się z propozycjami najlepszych win z Pinot Gris, z oferty Rafa-Wino.

    • Wina Pinot Noir

      Pinot Noir - (zwany w Niemczech Spätburgunderem a we Włoszech Pinot Nero) pochodzi z Burgundii, gdzie uprawiano go już za czasów rzymskich i skąd pochodzą najlepsze wina z tej odmiany. Poza Francją, w Europie najczęściej uprawia się Pinot Noir w Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Słowenii, Chorwacji, Bułgarii, Rumunii, Mołdawii, Czechach i na Węgrzech (tu najciekawsze rezultaty). 

      Pinot Noir to jeden z najdroższych i najbardziej docenianych szczepów winorośli właściwej. Niezwykle ciężki w uprawie i podatny na choroby, wymaga idealnych warunków klimatycznych i doskonałej ręki winemaker’a, aby oddać w ręce konsumentów butelkę godną własnej renomy. 

      Charakterystyczne aromaty dla win ze szczepu  Pinot Noir to wiśnia, truskawka i malina. Powstałe z niego wino ma lekką strukturę z niską zawartością garbników i zaznaczoną kwasowością. 

      We Francji Pinot Noir słynny jest nade wszystko dzięki dwóm rejonom. Pierwszym z nich jest Burgundia, gdzie powstają najlepsze wina w pełni wykonane z tego szczepu. Drugim francuskim regionem, w którym uprawa Pinot Noir jest bardzo popularna to Szampania, z której pochodzą prestiżowe wina musujące produkowane metodą tradycyjną z apelacji Champagne – szampany.

      Wina z Pinot Noir doskonale mają się również w regionach winiarskiego Nowego Świata, zwłaszcza Kalifornii, Oregonu, Nowej Zelandii czy Chile. W porównaniu do europejskich reprezentantów, tamtejsze wina z Pinot Noir są mocniej zbudowane, nieco gęstsze, o mniej ziemistym, a bardziej owocowym charakterze. Dominują w nich maliny, wiśnie, często z odrobiną wanilii pochodzącą z dębowej beczki.

      Pinot Noir w gastronomii

      Pinot noir dzięki wysokiej kwasowości i lekkiej budowie jest bardzo dobrym towarzyszem stołu. Klasycznym połączeniem jest dziczyzna, ale lekki Pinot Noir można podać też do tłustszych ryb (łosoś, tuńczyk, nawet makrela), jest też dobrym wyborem do miękkich, niezbyt aromatycznych serów, które z reguły trudno połączyć z czerwonymi winami (brie, pont-l’évêque, reblochon).

      Poniżej zapraszamy do zapoznania się z propozycjami najlepszych win z Pinot Noir, z oferty Rafa-Wino.

    • Wina Primitivo

      Wina wytwarzane ze szczepu Primitivo są bogate, złożone, o intensywnej czerwonej barwie.

      Primitivo to jeden z najbardziej popularnych szczepów Włoch uprawiany w Apulii, chociaż pochodzi z Chorwacji. Primitivo, zinfandel, tribidrag, crljenak kaštelanski, kratošija - dopiero badania DNA pozwoliły ustalić, że wszystkie pięć nazw dotyczy tego samego szczepu.

      Nazwa „Primitivo” nie ma nic wspólnego z „prymitywnością”. Łaciński primativus (nazwę szczepu wymyślił biegły w łacinie ksiądz, Don Filippo Francesco Indellicati) oznacza tyle, co „wcześnie dojrzewający”. To jedna z najwcześniej – zazwyczaj w sierpniu – zbieranych odmian Włoch. 

      Charakterystyka win ze szczepu Primitivo

      Primitivo pachnie rozgrzanymi w słońcu, dojrzałymi owocami – śliwką, czereśnią, truskawką, jeżyną. Do tego kawą i oliwkami, a w przypadku win dojrzewających w beczce także wanilią i czekoladą. Wino Primitivo ma niską kwasowość, wysoki alkohol i cukier resztkowy, mało garbników i dużo konfiturowego owocu (śliwki, czereśnie), zazwyczaj przeznaczone są do picia za młodu; optymalny okres starzenia wynosi do 5 lat.

      Primitivo w smaku to wino wyjątkowo łagodne. Odpowiednie połączenie słodkiej owocowości, niskiej kwasowości oraz odrobiny przypraw powoduje, że Primitivo jest winem, które spotkało się z wyjątkowym uznaniem Klientów. Wytrawne wina ze szczepu Primitivo są idealnym pomysłem na rozpoczęcie przygody z degustacją win czerwonych. Cena win Primitivo także nie jest wygórowana.

      Primitivo w gastronomii

      Z czym pić primitivo? – najlepiej z sosami na bazie pomidorów (im słodsze, tym lepsze), pizzą, burgerem. Primitivo doskonale będzie pasować do pieczonej jagnięciny, dań z burakami czy też do potraw z wędzonym boczkiem. Poważniejsze, bardziej strukturalne wina Primitivo warto poddać próbie dziczyzny z żurawiną. W wersji słodkiej (dolce naturale) primitivo jest jednym z niewielu win, które dobrze pasują do czekolady, szczególnie w połączeniu z suszonymi owocami.

      Poniżej zapraszamy do zapoznania się z propozycjami najlepszych win z Primitivo, z oferty Rafa-Wino.

    • Wina Regent

      Regent - atrakcyjna niemiecka odmiana winogron do wyrobu czerwonego wina. Odmiana dobrze się sprawdza w naszym klimacie, przez co obecnie da się zauważyć wzrost jej popularności w Polsce. Grona i jagody podobne nieco do odmiany Pinot Noir. Wino jest zbliżone swoim owocowym smakiem do tego, jakie otrzymuje się z winogron odmiany Pinot Noir, zawiera jednak mniej tanin , dlatego jest znacznie łagodniejsze od win burgundzkich. Często są to wina o dużej zawartości alkoholu, pełne ekstraktu (niczym wina z krajów południowych) z wyczuwalnym smakiem taniny. Aromat wiśni albo porzeczki przypomina inne wysoko cenione wina czerwone. Wina wysokiej klasy leżakuje się w beczkach barrique. Wina relatywnie szybko są zdatne do picia i w zależności od jakości podaje się je do wędlin i serów serwowanych na desce lub intensywnych w smaku potraw mięsnych z gęstymi sosami (udziec jagnięcy, ragout wieprzowe, dziczyzna).

    • Wina Riesling

      Riesling to biała odmiana winorośli pochodząca z doliny Renu w Niemczech. Jest aromatycznym gatunkiem winorośli o kwiatowym, niemal perfumowanym bukiecie i wysokiej kwasowości. Riesling jest często konsumowany jako młode wino. Na tym etapie jest ono owocowe i aromatyczne, może uwalniać aromaty zielonych jabłek, grejpfruta, brzoskwini, agrestu, miodu, kwiatu róży czy świeżo ściętej trawy, zazwyczaj ma również rześki smak spowodowany wysoką kwasowością. Wysoka kwasowość i gama smakowa Rieslinga sprawiają, że wino nadaje się do długiego leżakowania. Z wiekiem w winach riesling często pojawia się nuta benzynowa, którą można również kojarzyć z naftą, olejem lub gumą.

      Rodzaje Rieslinga:

      • Kabinett – klasyczne zbiory;

      • Spätlese – późniejsze zbiory (więcej cukru w gronach poprzez dłuższe dojrzewanie na krzewie);

      • Auslese – w tym przypadku dokonuje się znacznie dbalszej selekcji najdojrzalszych jagód, a niektóre z nich mogę być dotknięte szlachetną pleśnią, co zdecydowanie podnosi bogactwo smaku wina.

      Powyższe rodzaje Rieslinga (Kabinett, Spätlese i Auslese) mogą być winami wytrawnymi, półwytrawnymi, półsłodkimi i słodkimi. Pomocną wskazówką na etykiecie wina jest słowo „trocken”, które oznacza „wytrawny”. Dodatkowo możemy spotkać oznaczenia: Beerenauslese (BA), Trockenbeerenauslese (TBA) i Eiswein. W przypadku dwóch pierwszych mamy pewność, że będą to wina słodkie, dbale wyselekcjonowane i dotknięte szlachetną pleśnią. Półka cenowa tych win ze szczepu Riesling to już drogie lub bardzo drogie pozycje. Eiswein – zbiory zimą, gdzie grona są zmrożone, bardzo dojrzałe i mają w sobie mnóstwo cukru, więc są to również wina słodkie.

      Riesling to wino, które ma bardzo szeroką skalę cenową. Zdecydowaną zaletą jest stosunek jakości do ceny – można kupić to białe wino w bardzo rozsądnej cenie i odczuwać ogromną przyjemność z powodu ilości różnych smaków i aromatów.

      Poniżej zapraszamy do zapoznania się z propozycjami najlepszych win z Rieslinga, z oferty Rafa-Wino.


    • Wina Rondo

      Rondo -  Bardzo dobra, plenna odmiana winnicza do wyrobu czerwonego wina. Jest to hybryda międzygatunkowa pochodząca od szczepów Sankt Laurent i Saperawi. Hybrydę tę stworzył w 1964 roku prof. Helmut Becker w Niemczech, w słynnym instytucie w Geisenheim (Rheingau). Spotkamy je w krajach chłodniejszych m.in. w Danii, południowej Szwecji czy Szwajcarii, a od jakiegoś czasu całkiem niezłe efekty z rondo uzyskują np. winiarze angielscy. Z dużym powodzeniem odmiana uprawiana jest także w Polsce. Wina wytworzone z Rondo są krzepkie, o silnie nasyconej, ciemnopurpurowej barwie i granatowo-fioletowym połysku. Duża zawartość tanin i dobra ekstraktywność dają tym winom niepospolity temperament i prawdziwie soczysty wdzięk.

    • Wina Rotgipfler

      Rotgipfler - to aromatyczny szczep, skrzyżowanie Traminera i Roter Veltlinera, dający wina potężne, mocno alkoholowe i dobrze nadający się do przechowywania w piwnicy. Bliski krewny Gruner Veltlinera swoją jedyną ojczyznę ma w Thermenregion (Austria) w okolicach Gumpoldskirchen. Przy silnym ograniczeniu wydajności, wino z Rotgipflera wykazuje wysoką zawartość ekstraktu, przyjemną kwasowość oraz znakomity bukiet. Często kupażowany jest z innym endemicznym szczepem Zierfandler, tworząc tradycyjne w regionie Thermenregion wino. Potrafi być eleganckie i zrównoważone dzięki świeżej kwasowości oraz dojrzewać przez wiele lat. W najsłynniejszym wydaniu z okolic Gumpoldskirchen, ten kupaż daje słodkie wino, które jest pełne i pikantne z typowym bukietem migdałów i pistacji.

    • Wina Roussanne

      Roussanne – szczep biały znany przede wszystkim z Francji, z doliny Rodanu. Coraz częściej uprawia się go w Kalifornii i Australii. Wina, które daje, są winami ciężkimi, pełnymi, o orzechowo, migdałowym aromacie z charakterystyczną nutą herbaty ziołowej. W ciepłym klimacie albo przy wyjątkowo gorącym lecie daje wina o aromacie miodu. By wyrazić swą elegancję, grona muszą być przed zbiorem bardzo dojrzałe. Wina z tego szczepu polecane są do picia z kremowymi daniami z kurczaka lub makaronu oraz z owocami morza.

    • Wina Samling 88

      Samling 88 (Scheurebe) - W trakcie I WŚ, a konkretniej w roku 1916, Georgowi Scheu udało się wyhodować z 88 siewek nowy szczep, a mianowicie Scheurebe. Było to skrzyżowanie Rieslinga i Silvanera. Zanim oficjalnie nadano nazwę temu szczepowi do końca 1945 roku mówiono na niego „winorośl dr. Wagnera“, a później „S 88“ lub „Samling“ (nazwy od 88 siewek, czyli po niemiecku: 88 Sämlinge). Wina Scheurebe to doskonałe uzupełnienie aromatycznych i pikantnych potraw, począwszy od przystawek, a skończywszy na deserach. Wina Scheurebe występujące prawie tylko jako wina jakościowe z wyróżnikiem i są z reguły półsłodkie lub słodkie. W zależności od jakości kolor wina jest bladożółty, słomkowożółty lub intensywnie złotożółty. Delikatne wina klasy Kabinett oraz średnio ciężkie Spätlese wyróżniają się bogatym bukietem i harmonicznym połączeniem pobudzającej kwasowości z owocową słodyczą. Bukiet często przypomina porzeczkę, rzadziej mango, mandarynkę, limonkę, brzoskwinię. Słodkie wina wyróżniają się długą trwałością, a po wielu latach leżakowania wytwarzają aromat brzoskwini lub róży.

    • Wina Sangiovese

      Sangiovese - Włoska odmiana winorośli, podstawa tak sławnych win jak Chianti czy Brunello. Sangiovese daje zwykle wina niezbyt ciężkie, soczyste, owocowe, z dominacją wiśni i czereśni oraz innych czerwonych owoców. Główną cechą odmiany jest wysoka kwasowość, toteż Sangiovese daje wina żywe, kwaskowate, elektryzujące. W winach z cieplejszych miejsc, np. Morellino di Scansano, a także w ciepłych rocznikach Brunello i Chianti, znajdziemy więcej miękkości i dojrzalsze nuty owocowe (jagody, śliwki). Garbniki mogą sięgać od delikatnych (Chianti DOCG) po mocarne (Vino Nobile). Z wiekiem Sangiovese, jak każde wino, traci owoc, pojawiają się nuty ziemiste, balsamiczne, grzybowe. Lekkie Chianti DOCG lub IGT zagra z wędlinami, bruschettą, kawałkiem owczego sera albo nawet pizzą. Średnio ciężkie Sangiovese nadaje się do makaronu w cięższych sosach (gulasz, duszone warzywa), potraw jednogarnkowych, pieczonego schabu (Sangiovese bardzo lubi wieprzowinę). Najmocniejsze Brunello albo Vino Nobile należy podawać do befsztyków albo gulaszu z dzika, ewentualnie do starego sera typu Pecorino lub Parmigiano Reggiano.

    • Wina Sankt Laurent

      Sankt Laurant - To niezwykle ciekawy szczep dobrze znany w całej środkowej Europie. Robią go Austriacy, Czesi, Słowacy, a co nieco także Niemcy. Pochodzi z Francji (prawdopodobnie z Alzacji) i jest najpewniej krzyżówką Pinot Noir z bliżej nieokreślonym szczepem. Zawdzięcza swoją nazwę św. Wawrzyńcowi, który jest między innymi patronem kucharzy. Dzisiaj Sankt Laurent (Saint Laurent) uprawia się głównie w Austrii. Wysoki ciężar moszczu z dobrym ekstraktem i dobrą kwasowością pozwala na uzyskanie mocnych, a przy tym świeżych i owocowych win czerwonych. Charakteryzują się wyrazistą kwasowością oraz małą zawartością tanin. Można wyczuć aromat owoców czarnego bzu lub dzikiej wiśni.  Ich kolor jest karminowy. Dobrzy, doświadczeni winiarze uzyskują bardzo dobre wina o wysokim potencjale starzenia. Sankt Laurent daje także wina różowe, przy produkcji których stosuje się metodę natychmiastowego tłoczenia lub bardzo krótkiej maceracji.

    • Wina Sargamuskotaly

      Muscat – to biały szczep o bardzo wielu twarzach. Może dawać wina od całkiem wytrawnych po zupełnie słodkie, czasem wzmacniane, deserowe. Nazwa muscat jest nazwą ogólną i umowną, ponieważ muskatów jest bardzo wiele. Jedną z odmian jest Sargamuskotaly.

      Sargamuskotaly - to szczep zwany też muscat lunel, yellow muscat, czy po prostu muskat żółty. Bardzo stara odmiana winorośli, której pochodzenie ampelografowie przypisują Syrii, Egiptowi lub Arabii. Należy do jednej z trzech odmian (obok Harslevelu i Furminta) tradycyjnie uprawianych w regionie Tokaj. Sargamuskotaly uprawiana jest także we Francji, Włoszech, Hiszpanii, na Węgrzech, w Jugosławii, Bułgarii, Rumunii i USA. 

      Na bukiet zapachowy win ze szczepu Sargamuskotaly składają się aromaty róży, geranium, kwiatów pomarańczy, kolendry, jaśminu, kwiatów lipy i wosku pszczelego, tworząc intensywną, niepowtarzalną kompozycję, której nie sposób zapomnieć, choć równie trudno opisać.

      Za ten niezwykły zestaw aromatów Muskatów, w tym również Sargamuskotaky odpowiadają trzy alkohole z grupy terpenów: linalol, geraniol i nerol. Wprawdzie występują one także w owocach innych odmian, ale w muskatach ich zawartość jest ponad 30-krotnie wyższa. Owoce Sargamuskotaly są również bogate w cukier, co tłumaczy ich powszechne wykorzystywanie do wytwarzania win słodkich, ale również podatne są na szlachetną pleśń, czego odzwierciedlenie znajdziemy w winach z Alzacji i Tokaju.

      Najczęściej spotykane wina ze szczepu Sargamuskotaly, to bardzo aromatyczne i lubiane wina półwytrawne i półsłodkie z Węgier

      Poniżej zapraszamy do zapoznania się z propozycjami najlepszych win z Sargamuskotaly, z oferty Rafa-Wino.

    • Wina Sauvignon Blanc

      Sauvignon Blanc szturmem zdobył światowe rynki wina dzięki swojemu kuszącemu, aromatycznemu stylowi. Nie tylko zapach ale także smak win ze szczepu Sauvignon Blanc nie pozostawia złudzeń co mamy w kieliszku. Wyraziste, napięte, potężne białe wino potrafi przysporzyć wiele przyjemności podczas degustacji. Obok bogatego stylu spotkać można także wina Sauvignon Blanc subtelniejsze, co czyni je może mniej przebojowym ale za to sprawia przyjemną grę w połączeniu z jedzeniem. 

      Sauvignon Blanc ma stary rodowód, sięgający prawdopodobnie średniowiecza. Bez wątpienia pochodzi z Francji, najprawdopodobniej z Berry w dolinie Loary lub z Bordeaux.

      Do najbardziej znanych krajów produkcji Sauvignon Blanc należą: Nowa Zelandia oraz Francja. Występuje także w zaskakujących na pierwszy rzut regionach jak Rueda oraz Eger.

      Charakterystyczne aromaty win z Sauvignon Blanc

      Ogólnie rzecz biorąc, aromaty win ze szczepu Sauvignon Blanc możemy podzielić na trzy grupy. Pierwsza to aromaty roślinne, zielone – zatem trawa, zioła, bukszpan, papryka, szparagi, mięta (mentol), kolendra. Odpowiadają za nie głównie związki z grupy metoksypirazyn, których Sauvignon Blanc zawiera bardzo dużo, a stosując odpowiedni sposób uprawy (zadaszenia chroniące przed słońcem) i specjalne drożdże, można stężenie metoksypirazyn jeszcze zwiększyć. Druga grupa to aromaty owocowe – głównie cytrusy, jabłko, brzoskwinia, ananas, marakuja i agrest, za które odpowiadają związki zwane tiolami. W powstawaniu tych aromatów również ważną rolę odgrywają drożdże. Wreszcie grupa aromatów nazwijmy to „mineralnych”, związanych z charakterystyką siedliska, głównie rodzajem gleby. Słynny zapach „kociej kuwety”, powstający z połączenia aromatów roślinnych i „dymnych”, niegdyś uważany za arcytypową nutę zapachową win Sauvignon Blanc, wielu krytyków uważa obecnie za wadę związaną z niedojrzałością winogron.

      Wina Sauvignon Blanc w gastronomii

      Sauvignon Blanc należy do win bardzo uniwersalnych, jeśli chodzi o połączenia kulinarne. Doskonałe jako aperitif. Pasuje do sałatek bogatych w świeże zioła. Co rzadkie, toleruje także sosy winegret, zarówno w sałatkach jak i rybach czy mięsach. Drób, owoce morza i ryby to też na ogół dobre zestawienia. Wino Sauvignon Blanc podkreśla czystość i jakość składników potraw - ostrygi są więc całkiem dobrym towarzystwem. Oddzielnym rozdziałem są sery, zwłaszcza kozie, ale nie tylko. Także feta, fontina czy ricotta nie wypadną źle w towarzystwie Sauvignon Blanc.

      Poniżej zapraszamy do zapoznania się z propozycjami najlepszych win z Sauvignon Blanc, z oferty Rafa-Wino.

    • Wina Semillon

      Semillon - Francuska biała odmiana winogron, z której powstają wytrawne i słodkie wina, przede wszystkim w Bordeaux, Australii, Nowej Zelandii i RPA. W połowie XX wieku była najczęściej sadzoną białą odmianą świata. Z Semillon (i Sauvignon Blanc) zrobione są wszystkie słodkie wina takich bordoskich apelacji jak Sauternes, Barsac, Loupiac, co wiąże się z łatwością, z jaką szczep ten poddaje się szlachetnej pleśni. Sauvignon Blanc i Semillon (ew. z dodatkiem Muscadelle’a) to tzw. biały Bordeaux blend, podstawa win białych z apelacji Bordeaux, Entre-Deux-Mers, Pessac-Léognan czy Graves. Przy produkcji win wytrawnych miesza się go z Sauvignon Blanc, żeby wzajemnie równoważyły się i dawały równowagę winu. Przy kwasowym, trawiastym Sauvignon niezbędne są czasem cechy Semillon, czyli świeże owoce, gruszki, figi i miód.

    • Wina Seyval Blanc

      Seyval Blanc - mieszaniec międzygatunkowy winorośli, wyhodowany w 1919 roku w Saint-Vallier ze skrzyżowania odmian Seibel 5656 lub Seibel 4995 i Seibel 4986 (Rayon d'or). Z tych samych odmian uzyskano szczep Seyval Noir. Nazwa wywodzi się od początkowych liter nazwisk hodowców. Jedna z najbardziej popularnych i cenionych białych odmian winorośli uprawianych w polskich winnicach. W winach z odmiany Seyval Blanc najczęściej dominują aromaty zielonych jabłek, cytrusowe (melona, cytryny, brzoskwini, mango), ziół i polnych kwiatów, świetnie sprawdzając się w kuchni oraz jako aperitify. Seyval świetnie komponuje się ze szparagami pod beszamelem czy pierogami z kapustą.  Jest to odmiana, która dzięki budowie i wysokiej kwasowości dobrze nadaje się na wina musujące.

    • Wina Solaris

      Solaris - jest odmianą hybrydową, wyhodowaną w Niemczech z Merzlinga i siewki 'Geisenheim 6493' (Zarya Severa × Muscat Ottonel). Nazwa pochodzi od łacińskiego słoneczny i ma symbolizować siłę i wczesne dojrzewanie. Jest ona powszechnie spotykana w winnicach wszystkich regionów w Polsce. Solaris to szczep, który zwykle daje wina lekkie i uniwersalne, o średnio intensywnych aromatach owoców cytrusowych, jabłek, brzoskwiń i nektarynek. Ze względu na naturalną wysoką zawartość cukrów, Solaris świetnie nadaje się do produkcji win o różnym stopniu słodyczy.

    • Wina Syrah

      Syrah i Shiraz to dwie nazwy tego samego szczepu. Szczepu o dwóch obliczach. Syrah jest winem soczystym, kwasowym, ziołowym, z kościstym kręgosłupem i pieprznym finiszem. Wino Shiraz z kolei jest alkoholowe, strukturalne, czekoladowe, z akcentami dojrzałych, likierowych owoców śliwki i wiśni. Syrah to szczep który w zależności od klimatu i metod winifikacyjnych może dać bardzo różnorodne efekty. W winach wytwarzanych z gron zbieranych w chłodniejszych klimatach ujawnia się także charakterystyczny aromat czarnego pieprzu. Australijskie odmianowe Syrah, w przeciwieństwie do europejskich win, charakteryzują się bardziej delikatnymi taninami oraz większym urozmaiceniem bukietu doskonale odzwierciedlającym charakterystykę poszczególnych terroir. Ojczyzną Syrah jest północna część Doliny Rodanu, słynąca z win wytwarzanych w apelacjach Crozes Hermitage oraz Côte Rôtie.

      Miejsca upraw

      Po Merlocie i Grenache, Syrah jest trzecią najpopularniejszą odmianą we Francji. Uprawia się ją przede wszystkim w Langwedocji-Roussillon, Prowansji, Dolinie Rodanu i na Południowym-Zachodzie (Sud ouest). W Europie odmiana Syrah popularna jest także we Włoszech, m.in. w Toskanii i na Sycylii oraz w Hiszpanii – w Kastylii-La Manchy, Kastylii i Katalonii.

      Pod nazwą Shiraz szczep znalazł swój drugi - po Francji - dom w Australii, gdzie trafił jeszcze w XIX w. stając się natychmiast najważniejszą odmianą na kontynencie. Dziś winnice Shiraz w Australii mają powierzchnię ponad 40 tys. ha. 

      Wina Syrah w gastronomii

      Ciężkie i beczkowane wino Syrah doskonale sprawdzi się w towarzystwie wołowego steka i do pieczonego kurczaka, kaczki czy przepiórki i dań z grilla. Lżejszą i bardziej owocową wersję wina Syrah polecamy podawać np. z jagnięciną, oraz z potrawami podawanymi z żurawiną. Grzyby z patelni to kolejny dobry trop. . Syrah dopasuje się również do dobrze doprawionych warzyw, oliwek oraz aromatycznych serów.

      Poniżej zapraszamy do zapoznania się z propozycjami najlepszych win ze szczepu Syrah, dostępnych w ofercie Rafa-Wino.

    • Wino Tempranillo

      Tempranillo to czerwony szczep, którego ponad 80% nasadzeń winorośli znajduje się w Hiszpanii. Pozostałe 20% rozpościera się w regionach Portugalii, Australii czy USA.

      Nazwa Tempanillo jest zdrobnieniem hiszpańskiego słowa temprano = „wczesny”. W produkcji win często miesza się Tempranillo z Garnachą (znaną poza Hiszpanią przede wszystkim pod nazwą Grenache), np. w winach z regionu Rioja. Wina z Riojy składają się zwykle w 60–90 % z Tempranillo, a pozostała część przypada na Garnachę i Mazuelo (Carignan). Szczep Tempranillo w Hiszpanii znane jest również pod innymi nazwami – Tinto del Toro czy Tinta Fina. Szukając win wybitnej jakości, warto również podążyć tropem Tempranillo do regionu Ribera del Duero, gdzie na wspomniane grono mówi się Tinta Fina lub Tinto del Pais. Powszechnie uważa się wina Tempranillo z Ribery za pełniejsze niż te pochodzące z Riojy. W Portugalii odmiana Tempranillo również doczekała się własnej nomenklatury, będąc rozpoznawalna pod nazwami Tinta Roriz i Aragonez. 

      Charakter win z Tempranillo

      Młode Tempranillo to wino charakteryzujące się głównie intensywnym aromatem wiśni w akompaniamencie śliwek, pomidorów i suszonych fig. W ustach pełne soczystej owocowości, swoistej lekkości i radosnego charakteru. Beczkowane i dojrzalsze warianty Tempranillo będą dodatkowo przejawiać nuty wanilii, skóry oraz tytoniu, a na podniebieniu sprawią wrażenie znacznie bardziej strukturalnych, wysublimowanych i potężnych win. 

      Wina Tempranillo w gastronomii

      Na talerzu obok kieliszka Tempranillo najchętniej znajdą się wszelkiego rodzaju tłuste dania mięsne – steki, burgery, lasagne, mięsa przyrządzone w stylu barbecue. Warto zwrócić również uwagę na bardzo dobre dopasowanie win z Tempranillo z kuchnią tex-mex. Wszelkiego rodzaju chili con carne, burrito, taco będą wyjątkowo przyjemnym kompanem do kieliszka.

      Poniżej zapraszamy do zapoznania się z propozycjami najlepszych win ze szczepu Tempranillo, dostępnych w ofercie Rafa-Wino.

    • Wina Teroldego

      Teroldego - nie jest uprawiany nigdzie z wyjątkiem doliny Adygi, dlatego stał się wizytówką całego regionu Trydent-Górna Adyga (Trentino - Alto Adige). Wina na bazie Teroldego są bardzo intensywne, o ciemnym kolorze i charakterystycznym owocowym aromacie. Teroldego jest chyba najciekawszym winem serwowanym w wielu lokalach we włoskich Alpach. Jest bowiem mniej garbnikowe niż Lagrein, ale bardziej aromatyczne i złożone niż Schiava, wszechobecna na tym obszarze. Teroldego Rotaliano rzadko bywa szczególnie złożonym winem, potrzebuje niewiele czasu podczas leżakowania, aby pokazać się jako niezwykle miękkie, przyjemne, nawet szalenie eleganckie. Szczególnie dobre bywają te od dobrych producentów z oznaczeniem Riserva.

    • Wina Touriga Nacional

      Touriga Nacional - czerwona odmiana winorośli, pochodząca z Portugalii i uważana za najszlachetniejszą z miejscowych odmian. Wzmiankowana była już w XIII wieku. Badania genetyczne potwierdziły bliskie pokrewieństwo między Touriga Nacional a szczepem Tinta Barroca. Touriga Nacional cieszy się opinią najlepszej z podstawowych odmian w produkcji win porto, zwłaszcza tych o najwyższej jakości. Dużym uznaniem cieszą się także wytwarzane z niej wina stołowe m.in. w regionach Douro, Beiras, Ribatejo, Terras do Sado i Tras-os-Montes. Cechują się one intensywnym czarno-czerwonym kolorem, złożonym i intensywnym bukietem oraz wysokim potencjałem starzenia. Na większą skalę odmiana jest uprawiana tylko w kraju swojego pochodzenia. Szczep Touriga Nacional jest spotykany w mniejszych ilościach także w winnicach australijskich, południowoafrykańskich i w USA.

    • Wina Traminer

      Traminer - Klasyczna stara odmiana winorośli uprawiana m.in. w Alzacji, Austrii, Włoszech, Węgrzech, Słowenii, Słowacji, Chorwacji, Bułgarii, Rumunii, Mołdawii, Hiszpanii, Australii, USA, RPA i Chile. Istnieje także bardzo dobrze znany klon Traminera - Gewurztraminer.

      Wino z odmiany traminer jest nieco mniej aromatyczne niż z odmiany Gewurztraminer. Traminer  to szczep o niezwykłym aromacie dzikiej róży, grejpfruta, korzeni i liczi. Można je odnaleźć zarówno w delikatnie wytrawnych czy półwytrawnych winach z tej odmiany, jak i w winach całkiem słodkich. Jest to jeden z niewielu gatunków winorośli, które dość łatwo rozpoznać. Traminer jest tak charakterystyczny, że oprócz gorących wielbicieli, ma też przeciwników, którzy nie lubią jego kwiatowo-perfumowanych nut.

    • Wina Turbiana

      Turbiana to biała odmiana winorośli pochodząca z Włoch. Nazywana jest również Verdicchio oraz Trebbiano di Lugana, jednak nazwa ta jest o tyle nieadekwatna, że stosunkowo niedawno wykluczono jej pokrewieństwo z innymi odmianami z Trebbiano w nazwie. Turbiana jest nierozerwalnie związana z niewielkim włoskim DOC Lugana, obszarem na południowym brzegu Jeziora Garda, należącym do dwóch regionów – Lombardii i Veneto. Oznacza to, że jeśli mamy do czynienia z winem z DOC Lugana, to w minimum 90% wykonano je z Turbiany. Wina z Lugany odznaczają się zwykle cytrusową kwasowością, kwiatowym aromatem i charakterystyczną nutą migdałów. Chwalone są za równowagę, strukturę i głębię. Zaskakujący może być także ich potencjał do starzenia, który wynosi nawet 10 lat i więcej.

    • Wina Verdejo

      Verdejo to biała endemiczna odmiana winorośli uprawiana na  terenach położonych wokół miejscowości Rueda w Hiszpanii.  Verdejo wykorzystywane jest zarówno do produkcji kupaży, głównie w połączeniu ze szczepami Viura albo Sauvignon Blanc, jak i do produkcji jednoodmianowych win. Białe wina wytwarzane w apelacji D.O. w Ruedzie muszą mieć w swoim składzie przynajmniej 50% Verdejo. Zwykle są one odmianowe, można również znaleźć ciekawe kupaże z Macabeo (Viura) lub/i z Sauvignon Blanc.

      Charakterystyka win z odmiany Verdejo

      Największym atutem win odmianowych Verdejo jest ich wyśmienita i zdecydowana kwasowość. Winogrona tego szczepu charakteryzują się ponadto potężną ekstraktywnością aromatów. W bukiecie zapachowym win Verdejo dominują nuty owoców (owoce cytrusowe i tropikalne) oraz trawiaste. W smaku są one świeże, owocowe, o długim posmaku z lekko goryczkową końcówką z gliceryczno-anyżową nutą. Wina Verdejo charakteryzują się znacznym ciałem i dużą zawartością alkoholu, ładnie ukrytą dzięki naturalnej kwasowości i owocowości szczepu.

      Wina Verdejo są doskonałą opcją dla osób poszukującego niedrogiego wina, jednak dobrej jakości i zaskakujące profilem smakowo-aromatycznym, zarówno do degustacji solo, czy też podczas posiłku.

      Verdejo w gastronomii

      Wina Verdejo doskonale łączą się z jedzeniem. Dość wysoka kwasowość oraz gorzkie nuty ziołowe idealnie uzupełniają się z potrawami. Serwując dania lekkie, typu sałatki z dressingiem na bazie oliwy i soku z cytryny, warzywa, świeże sery czy owoce morza, najlepiej wybrać wina Verdejo młode, świeże, niebeczkowane. Posiadając jednak butelkę wina kilkuletniego z ingerencją beczki – idealnie sprawdzi się do posiłków z większą ilością śmietany i gęstszymi sosami, może nawet z odrobiną kokosa.

      Poniżej zapraszamy do zapoznania się z propozycjami najlepszych win ze szczepu Verdejo, dostępnych w ofercie Rafa-Wino.

    • Wina Viura

      Viura (Macabeo) - to najbardziej rozpowszechniona w Hiszpanii biała odmiana winorośli której owoce służą do produkcji win. Mówiąc o winach z hiszpańskiego regionu La Rioja najczęściej na myśl przychodzą nam czerwone tempranillo, niekiedy kupaże z małą ilością Garnacha, Graciano czy Mazuelo. Tymczasem jest jeszcze pewna biała odmiana winorośli uzupełniająca ofertę większości tamtejszych winiarni i jest to właśnie Viura. W duecie z Verdejo stanowi dobrą kombinację dla białych win z apelacji D.O. Rueda.

    • Wina Welschriesling

      Welschriesling nazwa (niemiecki przedrostek welsch-) sugeruje, że mamy do czynienia z odmianą, która na tereny niemieckojęzyczne przywędrowała z krajów romańskich (Francja, ew. Włochy). Na Węgrzech Welschriesling znany jest pod nazwą Olaszrizling natomiast w Chorwacji jako Graševina. Wszechstronny Welschriesling daje wina o niemal wszystkich poziomach jakości. Charakteryzuje się dobrą kwasowością i owocowym bukietem zielonego jabłka i cytryny. Służy głównie do wyrobu prostych, orzeźwiających win przeznaczonych do szybkiej konsumpcji.

    • Wina Zenit

      Zenit to lokalny szczep biały uprawiany na Węgrzech i praktycznie nieznany poza tym krajem. Stworzona w roku 1951 jako krzyżówka odmian bouvier i ezerjó. Szczep Zenit uprawia się głównie w wyżej położonych parcelach. Doskonale odnajduje się w chłodniejszym klimacie podgórza Mátry. Zenit dojrzewa wcześnie i daje dość aromatyczne wina o owocowym zapachu i dobrej kwasowości. Jednoodmianowe wina Zenit posiadają bladozieloną barwę, pachną świeżą gruszką, zielonym jabłkiem, polnymi ziołami, miętą. W ustach dominują nuty ziołowe, uzupełnione aromatami gruszek, jabłka, cytrusów, przy sporej, aczkolwiek wyważonej kwasowości i słonej mineralności.

    • Wina Zweigelt

      Zweigelt – „wiśniowa bomba” czyli najpopularniejszy czerwony szczep Austrii, zresztą w Austrii i przez Austriaka stworzony. Miało to miejsce w latach 20 XX wieku, kiedy to doktor Fritz Zweigelt skrzyżował ze sobą inne popularne w Austrii odmiany: Sankt Laurent i Blaufrankisch. Krzyżówka okazała się niezwykle udana, Zweigelt odziedziczył pożądane cechy po obu swoich odmianach rodzicielskich. Od Sankt Laurent czerpie jasne, wiśniowe aromaty przypominające Pinot Noir oraz zdolność tworzenia jedwabistych, eleganckich win. Od Blaufrankisch nabrał pewnej ostrości i dobrej kwasowości. Można go spotkać w całym kraju, ale szczególnie cenione są wina tej odmiany pochodzące z Burgenland. Zweigelt jest odmianą plenną, radzącą sobie również w chłodnym klimacie. Jego plenność bywała zresztą w przeszłości problemem, gdyż wino z Zweigelta o niekontrolowanej plenności jest niskiej jakości. Natomiast dobrze przygotowany Zweigelt daje wina lekkie, świeże, intensywnie owocowe i soczyste oraz raczej kwasowe (wiśnia!). Charakterystyczny jest też niuans wanilii, który występuje nawet w niebeczkowanych winach. Nie bez powodu Zweigelt porównywany jest winami robionymi z Pinot Noir. Chociaż wina z Zweigelta są powszechne, to często jest on stosowany także w mieszankach. Popularne są kupaże z Cabernet Sauvignon oraz Merlotem, ale także z wspomnianym Blaufrankisch. Dzięki popularności Zweigelta w Austrii odmiana jest coraz częściej sadzona w takich krajach jak Czechy, Węgry czy Niemcy. Jeśli chodzi o połączenie z jedzeniem to Zweigelt jest idealnym winem do kaczki oraz dzikiego ptactwa, dobrze sprawdzi się też z lżejszym czerwonym mięsem.

    na stronę
    Pokazuje 1 - 24 z 291 elementów
    Pokazuje 1 - 24 z 291 elementów