Wina Cinsault

Cinsault to starożytna odmiana czerwonego wina, która pochodzi z regionu Hérault, który jest częścią Langwedocji w południowej Francji. Cinsault do dziś zresztą jest uprawiana we Francji w znacznej ilości na południu kraju,gdzie często produkuje się z niej wino różowe. W Dolinie Rodanu może wchodzić w skład mieszane rodańskich.
Poza Francją cinsault jest szeroko upawianym szczepem w Afryce (Marko, Algieria, Tunezja). W Australii odmiana znana jest jako blue imperial i najczęściej cinsault jest mieszana z carignanem, grenache i shiraz. Najstarsze winorośle cinsault na świecie znajdują się w Lodi w Kalifornii w Bechthold Vineyard, zasadzonej w 1886 roku.
We Włoszech jest jeden bardzo mały DOC w Apulii, gdzie produkuje się czerwone wino z cinsault. Tam odmiana...

Czytaj więcej

Cinsault to starożytna odmiana czerwonego wina, która pochodzi z regionu Hérault, który jest częścią Langwedocji w południowej Francji. Cinsault do dziś zresztą jest uprawiana we Francji w znacznej ilości na południu kraju,gdzie często produkuje się z niej wino różowe. W Dolinie Rodanu może wchodzić w skład mieszane rodańskich.
Poza Francją cinsault jest szeroko upawianym szczepem w Afryce (Marko, Algieria, Tunezja). W Australii odmiana znana jest jako blue imperial i najczęściej cinsault jest mieszana z carignanem, grenache i shiraz. Najstarsze winorośle cinsault na świecie znajdują się w Lodi w Kalifornii w Bechthold Vineyard, zasadzonej w 1886 roku.
We Włoszech jest jeden bardzo mały DOC w Apulii, gdzie produkuje się czerwone wino z cinsault. Tam odmiana znana jest pod włoską nazwą Ottavianello.
Synonimy: cinsaut, Austaria: oelliade noire, blue imperial i black prince, Włochy: ottavianello, Ameryka: black Malvoisie, RPA: hermitage, Hiszpania: Samsó,i Sinsó

Aromat i smak wina ze szczepu cinsault

Wino jednoodmianowe z cinsault charakteryzuje się niską zawartością tanin i posiada jasną, ceglasto czerwoną barwę i pachnie jagodami. Cinsault pozyskiwany ze starszych winorośli, które mają co najmniej 20 lat, daje wina o aromatach słodkiej przyprawy i bardziej złożone.
Cinsault tradycyjnie jest używany jako dodatek do grenache, syrah i mourvedre, aby dodać winu miękkości, owocu oraz kwiatowych i truskawkowych aromatów.
Ze względu na wysoką zawartość cukru, odmiana cinsault bywa używana do produkcji słodkich win typu porto.
W winach różowych zrobionych z cinsault odnajdziemy aromaty malin, białej brzoskwini, liści herbaty i płatków róż z nutami tropikalnych owoców liczi, guawy i papai.

Cinsault w gastronomii

Różowe wino cinsault będzie pasowało do owoców morza, wędlin i przekąsek. Wina odmianowe lub mieszanki oparte na cinsault polecane są do wieprzowiny i kurczaka, grillowanych warzyw, a także kuchni tajskiej lub wietnamskiej.

Pokaż mniej

Domaine De Lambisque
  • Grenache
  • Francja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 14,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: 75% Grenache, 15% Cinsault,5% Carignan, 5% Syrah Region: Dolina Rodanu
64,99 zł
Elisabeth Chambellan Chateauneuf-Du-Pape 2018
  • Grenache
  • Francja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 16% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepów: 88% Grenache 10% Syrah 2% Mourvèdre, Cinsault, Clairette, Vaccarèse, Bourboulenc, Roussanne, Picardan, Counoise, Muscardin, Picpoul, Terret noir Region: Dolina Vaucluse
199,99 zł