Wina Samling 88

Haider - Samling 88 TBA 2016
  • Sämling 88 (Scheurebe)
  • Austria
  • Słodkie
Wina z Austrii

Haider - Samling 88 TBA 2016,2017

14188
Objętość: 375 ml Smak: słodkie Kolor: białe Kraj pochodzenia:Austria Zawartość alkoholu: 9% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: samling Region: Burgenland   
154,99 zł

Samling 88 (Scheurebe) - W trakcie I WŚ, a konkretniej w roku 1916, Georgowi Scheu udało się wyhodować z 88 siewek nowy szczep, a mianowicie Scheurebe. Było to skrzyżowanie Rieslinga i Silvanera. Zanim oficjalnie nadano nazwę temu szczepowi do końca 1945 roku mówiono na niego „winorośl dr. Wagnera“, a później „S 88“ lub „Samling“ (nazwy od 88 siewek, czyli po niemiecku: 88 Sämlinge). Wina Scheurebe to doskonałe uzupełnienie aromatycznych i pikantnych potraw, począwszy od przystawek, a skończywszy na deserach. Wina Scheurebe występujące prawie tylko jako wina jakościowe z wyróżnikiem i są z reguły półsłodkie lub słodkie. W zależności od jakości kolor wina jest bladożółty, słomkowożółty lub...

Czytaj więcej

Samling 88 (Scheurebe) - W trakcie I WŚ, a konkretniej w roku 1916, Georgowi Scheu udało się wyhodować z 88 siewek nowy szczep, a mianowicie Scheurebe. Było to skrzyżowanie Rieslinga i Silvanera. Zanim oficjalnie nadano nazwę temu szczepowi do końca 1945 roku mówiono na niego „winorośl dr. Wagnera“, a później „S 88“ lub „Samling“ (nazwy od 88 siewek, czyli po niemiecku: 88 Sämlinge). Wina Scheurebe to doskonałe uzupełnienie aromatycznych i pikantnych potraw, począwszy od przystawek, a skończywszy na deserach. Wina Scheurebe występujące prawie tylko jako wina jakościowe z wyróżnikiem i są z reguły półsłodkie lub słodkie. W zależności od jakości kolor wina jest bladożółty, słomkowożółty lub intensywnie złotożółty. Delikatne wina klasy Kabinett oraz średnio ciężkie Spätlese wyróżniają się bogatym bukietem i harmonicznym połączeniem pobudzającej kwasowości z owocową słodyczą. Bukiet często przypomina porzeczkę, rzadziej mango, mandarynkę, limonkę, brzoskwinię. Słodkie wina wyróżniają się długą trwałością, a po wielu latach leżakowania wytwarzają aromat brzoskwini lub róży.

Pokaż mniej