Wina Lagrein

Franz Haas - Sofi Rosso 2021
  • Lagrein
  • Włochy
  • Wytrawne
Wina z Włoch

Franz Haas - Sofi Rosso 2021

17153
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: lagrein z niewielkim dodatkiem merlota Region: Górna Adyga
57,99 zł
Franz Haas - Lagrein...
  • Lagrein
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: lagrein  Region: Górna Adyga
114,99 zł

Winogrona Lagrein to lokalna odmiana czerwonych winogron z Alto Adige na północy Włoch. Znana już w Starożytności. Są dwie wersje pochodzenia nazwy "lagrein". Być może pochodzi od nazwy miasta Val Lagarina w Trentino. Uprawiano tę odmianę na tym obszarze od setek lat, a pierwsze wzmianki o niej pojawiają się w tekstach datowanych na XVI wiek. Ale jest też duże prawdopodobieństwo, że nazwa lagrein pochodzi od nazwy miasta Lagaria w Grecji, gdzie produkowano wino znane jako „Lagaritanos”.

Testy DNA potwierdzają teroldego jako potencjalnego rodzica lagrein.

Aż do XVIII wieku nazwa lagrein kojarzona była głównie z białymi winogronami lagrein bianco, które były prawdopodobnie najważniejszą odmianą w okolicach Bolzano, zwłaszcza w rejonie „Gries”.

Lagrein rosso („roter...

Czytaj więcej

Winogrona Lagrein to lokalna odmiana czerwonych winogron z Alto Adige na północy Włoch. Znana już w Starożytności. Są dwie wersje pochodzenia nazwy "lagrein". Być może pochodzi od nazwy miasta Val Lagarina w Trentino. Uprawiano tę odmianę na tym obszarze od setek lat, a pierwsze wzmianki o niej pojawiają się w tekstach datowanych na XVI wiek. Ale jest też duże prawdopodobieństwo, że nazwa lagrein pochodzi od nazwy miasta Lagaria w Grecji, gdzie produkowano wino znane jako „Lagaritanos”.

Testy DNA potwierdzają teroldego jako potencjalnego rodzica lagrein.

Aż do XVIII wieku nazwa lagrein kojarzona była głównie z białymi winogronami lagrein bianco, które były prawdopodobnie najważniejszą odmianą w okolicach Bolzano, zwłaszcza w rejonie „Gries”.

Lagrein rosso („roter Lagrein”) pojawia się po raz pierwszy w 1525 r.  Winogrono Lagrein ma dobrą wydajność i dojrzewa późno, z wysoką kwasowością i niską zawartością garbników.

Regiony upraw lagrein

Szczep uprawiany jest głównie w regionie Alto Adige na północy Włoch, na piasku, żwirze i porfirze Bolzano w niższych, ciepłych miejscach do 300 m nad poziomem morza. Uprawy zajmują obszar 519 hektarów i stanowią 10% całkowitej powierzchni upraw w Alto Adige. Poza Włochami - lagrein uprawia się również w Australii, gdzie doskonałe przykłady win z lagrein powstają w chłodniejszych regionach, takich jak Victoria's Macedon Ranges i Adelaide Hills. Pojawiły się również nasadzenia w Nowej Zelandii i Kaliforni.

Charakterystyka wina ze szczepu lagrein

Szczep Lagrein daje wino o głębokiej rubinowej czerwieni z owocowym aromatem. Smak jest wytrawny, i świeży. Wino z lagrein imponuje swoją aksamitną pełnią i miękką kwasowością. Szlachetnym, korzennym tonom towarzyszą owocowe jagody, świeże wiśnie i fiołki. Dojrzewane w małych dębowych beczkach lagrein rozwija swoją elegancką, pełną moc. Dobrze wykonane wina lagrein mogą stanowić nietuzinkową alternatywę dla pełnych win, takich jak te wytwarzane z cabernet sauvignon. Najlepsze egzemplarze mogą leżakować przez kilka lat.

Z winogron przygotowywana jest również wersja różowa, znana jako „Lagrein Rosato”. Wina różowe są zazwyczaj bardzo świeże.

Food pairing

Wina lagrein pasują do takih dań jak: kotlety schabowe z koprem włoskim i pieczonymi ziemniakami, gulasz z dziczyzny z knedlami, mocny, twardy ser jak Grana Padano.

Pokaż mniej