Wina Zinfandel

Bura Benmosche Family Zinfandel 2016 BIO
  • Zinfandel
  • Chorwacja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Chorwacja Zawartość alkoholu: 15% Temperatura podawania: 12-16°C Produkowane ze szczepu: 85% Zinfandel, 10% Merlot, 5% Cabernet Sauvigon Region: Dalmacja
175,99 zł

Primitivo, zinfandel, tribidrag, crljenak kaštelanski, kratošija – czerwony szczep winorośli właściwej, pochodzący z Chorwacji. Dopiero badania DNA pozwoliły ustalić, że wszystkie pięć nazw dotyczy tego samego szczepu.

Z uwagi na rozmiar upraw długo sądzono, że odmiana ta powstała w Stanach Zjednoczonych, a nawet pochodzi z tego kraju. Pod różnymi nazwami (m.in. zinfindal, zeinfindall, black st. peter, zingarello, zinfendel, zinfardel) pojawiła się na wschodnim wybrzeżu USA (Massachusetts) na początku XIX w., by później trafić na wybrzeże zachodnie.

Historyk Charles Sullivan odnalazł w Bostonie najstarsze zapiski dotyczące tej odmiany z...

Czytaj więcej

Primitivo, zinfandel, tribidrag, crljenak kaštelanski, kratošija – czerwony szczep winorośli właściwej, pochodzący z Chorwacji. Dopiero badania DNA pozwoliły ustalić, że wszystkie pięć nazw dotyczy tego samego szczepu.

Z uwagi na rozmiar upraw długo sądzono, że odmiana ta powstała w Stanach Zjednoczonych, a nawet pochodzi z tego kraju. Pod różnymi nazwami (m.in. zinfindal, zeinfindall, black st. peter, zingarello, zinfendel, zinfardel) pojawiła się na wschodnim wybrzeżu USA (Massachusetts) na początku XIX w., by później trafić na wybrzeże zachodnie.

Historyk Charles Sullivan odnalazł w Bostonie najstarsze zapiski dotyczące tej odmiany z około 1830 roku, gdzie figurowała pod nazwą „zinfindal”.

Wersję o amerykańskości odmiany trudno było zweryfikować, bo nie miała – jak sądzono – odpowiednika w Europie. Do dziś nie wiadomo nawet, skąd wywodzi się jej nazwa. Badania genetyczne na szerszą skalę zapoczątkowano w latach 50. ub. wieku.

W roku 1967 pojawiają się już pierwsze podejrzenia, że jest to odmiana włoska. Jednak dopiero przeprowadzone na początku lat 90. XX w. badania DNA stwierdziły, że jest to włoska odmiana primitivo z Puglii, co wywołało kolejne dociekania, gdy okazało się, że szczep pojawił się wcześniej w Stanach Zjednoczonych niż południowej Włoszech!

Następne badania DNA z 1998 roku dowiodły, że zinfandel jest bardzo blisko spokrewniony z chorwackim szczepem plavac mali, który z Dalmacji trafił najpierw do Stanów Zjednoczonych, a później do leżącej po drugiej stronie Adriatyku włoskiej Puglii. Mimo tych odkryć zinfandel jest oficjalnie uważany – choć zupełnie niesłusznie i wbrew protestom naukowców z uniwersytetu Davis – od 1994 przez BATF za jedyną oryginalnie amerykańską odmianę winogron z gatunku  Vitis vinifera

Odmiana charakteryzuje się dużym wigorem. Kiście zinfandela są stosunkowo duże, a jagody – również duże – są dość intensywnie, niemal na czarno zabarwione.  

Zinfandel nadaje się do produkcji zarówno ciężkich (po dłuższej maceracji) win czerwonych, które mogą dłużej dojrzewać, jak i słodkich, alkoholizowanych na wzór porto. Doskonale także się miesza z innymi odmianami, zawsze delikatnie zaznaczając swój charakter.
Wina z tego szczepu charakteryzują się aromatami jeżyn (ostężyn), malin, boysenberry, wiśni, często z nutkami czarnego pieprzu, goździków, anyżku. Jednak dokładna charakterystyka zależna jest od ziemi, wilgotności i nasłonecznienia.

Odmiana – wbrew niektórym opiniom – nie jest specjalnie taniczna. Sprawia to, że wino pojawia się w wielu stylach – dłużej macerowane jest ciężkie, krócej macerowane – bardziej owocowe o delikatniejszych taninach. Inną kwestią jest problem odpowiedniego zharmonizowania pomiędzy kolorem, ekstraktem i alkoholem.
Większość producentów jest raczej zdania, że do leżakowania zinfandeli najlepiej nadają się mniej aromatyczne beczki amerykańskie, choć są i tacy, którzy chcą jeszcze „podbić” naturalną owocową aromatyczność odmiany, dojrzewając wina w beczkach z dębu francuskiego. Ogólnie jednak zinfandel nie jest winem dla kolekcjonerów – większość wina przeznaczona jest raczej do szybkiej konsumpcji, raczej przed upływem 10 lat.

Pokaż mniej