Zestaw win na romantyczny wieczór z okazji Walentynek i nie tylko
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska...
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia:...
Harslevelu – oryginalny, stary, węgierski biały szczep winorośli, najbardziej rozpowszechniony w Tokaju, gdzie pełni rolę odmiany wspierającej dla Furminta. Razem obie odmiany stanowią ok. 90% całego areału winorośli w Tokaju. Harslevelu występuje także w pozostałych regionach Węgier, zwłaszcza w Somlo. Aż 95% światowego areału tego rdzennego sz...
Harslevelu – oryginalny, stary, węgierski biały szczep winorośli, najbardziej rozpowszechniony w Tokaju, gdzie pełni rolę odmiany wspierającej dla Furminta. Razem obie odmiany stanowią ok. 90% całego areału winorośli w Tokaju. Harslevelu występuje także w pozostałych regionach Węgier, zwłaszcza w Somlo. Aż 95% światowego areału tego rdzennego szczepu przypada na Węgry. Podobnie jak Furmint, nadaje się do produkcji całej gamy win, od wytrawnych aż po szlachetne wina deserowe jak Szamorodni czy Aszu. W wersji wytrawnej wino z Harslevelu jest bardzo aromatyczne, pełne, wręcz oleiste, poza żółtymi owocami dodając do wina akcent ziołowy. Dokładnie tę charakterystykę odzwierciedlają odmianowe wina z Harslevelu produkowane przez tokajskiego producenta Grof Degenfeld. Zarówno jego podstawowe, organiczne Harslevelu, jak i Harslevelu Terezia to wina pełne wigoru, struktury oraz nut owocowych podbitych odświeżającym akcentem ziołowym. Szczep jest podatny na szlachetną pleśń (botrytis), która w Tokaju występuje dzięki ciepłemu mikroklimatowi i bliskości dwóch rzek. Dzięki szlachetnej pleśni Harslevelu dodaje w winach słodkich nuty określane jako pikantne, a nawet wędzone. Najbardziej charakterystyczny jest jednak posmak miodu oraz aromaty kwiatowe – bez biały i czarny oraz kwitnąca lipa. Nazwa Harslevelu oznacza zresztą „liść lipy”, odnosząc się zarówno do kształtu liści rośliny jak i aromatów występujących w winie. Aby przekonać się jak wspaniałe wino deserowe powstać może z Harslevelu zachęcamy do spróbowania wina Budahazy Fekete Kuria „Pompas”. W cenie w okolicach 50 zł można spóbować doskonałego, nowoczesnego wina słodkiego z Tokaju.
Gwiazda Eger o radosnym zapachu i bogatym smaku z winnic Középbérc i Hajdúhegy. Biały, wytrawny kupaż odmian: Királyleányka, Sauvignon blanc, Harslevelu, Rajnai Rizling. Dość delikatne w strukturze wino z aromatami jabłka, brzoskwini, cytrusów, odrobiną nut ziołowych i mineralnym zakończeniem. Doskonale komponuje się z łososiem, tuńczykiem i...
Węgierskie białe wino półsłodkie z Egeru. Wino z wyrazistym bukietem. W zapachu wyczuwalne są owoce: brzoskwinia, morela oraz ananas i mango. Hárslevelű, inaczej „Lipowina" to pradawny szczep, swoją nazwę zawdzięcza liściom podobnym do liści lipy.Wyróżnienia i nagrody:2016 Aranytőke – złoty medal2016 AWC Vienna – srebrny medal
Harslevelu z Tarcal w regionie Tokaj kusi zapachem dojrzałych, owocowych i lekko miodowych nut, oraz kwiatem lipy. W smaku dominują owoce południowe, co jest naprawdę ekscytujące dzięki wykończeniu z nutą grejpfruta. Niska zawartość cukru resztkowego dopełnia wino, a kwasy nadają mu równowagę. Charakteryzuje się ładnym, wymownym, okrągłym smakiem. To...
WINOPompás to nazwa własna, wymyślona przez producenta. Po węgiersku znaczy to po prostu „wspaniały”.Dlaczego Dávid Rémusz tak nazwał swoje wino, możemy się domyślać, a kiedy spróbujemy Pompása,wszystko staje się jasne. Sam koncept nadawania takich autorskich nazw winom w Tokaju jest dosyćnowym zjawiskiem i wiąże się głównie z nowoczesną kategorią late...
Słodkie białe wino z miejscowości Tarcal w Tokaju. Wino deserowe z 80g/l cukru oraz niskim alkoholem. Blademu słomkowożółtemu kolorowi towarzyszy świeży, owocowy zapach, w którym dominuje skórka pomarańczy i gruszka. Na podniebieniu składniki pomarańczowo-gruszkowe dopełniają nuty brzoskwini. Świeże, chrupiące kwasy nadają winu idealną równowagę.Gróf...
Solaria to węgierskie białe wino wytrawne z Egeru. Harslevelu to oryginalny starowęgierski szczep, który dyskretnie wchłania promienie słońca przechodzące przez wibrujaco-letnie powietrze nasycone miodowym zapachem kwiatów lipy. Esencje tych promieni znajduje się w taninach stuletnich dębów. Czerpmy przyjemność z tego napoju cierpliwymi łykami, by nie...
Zgodnie z wolą winiarzy z Egeru, wino Egri Csillag - Gwiazda Egeru jest białą partnerką i odpowiednikiem dla Egri Bikavér - czyli tradycyjnej, czerwonej byczej krwi. Astra jest więc węgierskim kupażem białych odmian szczepów. Dodatkowo przez leżakowanie w beczce otrzymuje przyjemne nuty waniliowo - kokosowe. Rekomendujemy, jako uniwersalne białe wino...
Battonage od Petreny to węgierskie białe wytrawne wino z Egeru. Intensywne i trwałe w smaku, dobrze zbudowane, kremowe, z wyraźnymi taninami i dyskretnie orzeźwiającą kwasowością, po których dają o sobie znać cytrusy. Kolor intensywnie żółty, aromat owoców oraz beczki. Powstaje poprzez kupażowanie kilku białych szczepów, jego fermentacja zachodzi w...
December to nazwa słodkiego białego wina z Egeru na Węgrzech. Wykonane z późno zbieranych winogron odmiany Harslevelu. Po dłuższym okresie dojrzewania wystąpić mogą pyszne smaki miodu i orzecha. Jest on bogatym winem deserowym, które łączy w sobie świeżą kwasowość z wyraźnie zaznaczoną słodyczą. Pozostawia długi i głęboki posmak. Petrény December Késöi...
To węgierskie wino to bogaty Furmint z dodatkiem Harszlevelu, od trzech wybitnych tokajskich enolożek - Stephanie Berecz, Sarolty Bardos i Judit Bott. Każda z nich dała do tego wina część Furminta i Harszlevelu ze swojej piwnicy. Wino wyróżnia solidna struktura i pochodząca z leżakowania w beczce kremowość oraz wyraźnie zaznaczona kwasowość. Jako wino...
Christmann Hars to jednoszczepowe białe wino wytrawne wyprodukowane z odmiany Harslevelu w Tokaju na Węgrzech. Jasnozłoty kolor ze łzami obficie spływającymi po ściankach kieliszka. Nos słodko-kwiatowy, bardziej słodki od Furmint, ale mniej od Muskotaly. W aromacie konfitura z moreli, miód i kwiat lipy. Usta wytrawne, umiarkowanie kwasowe i delikatnie...
Węgierskie białe wino wytrawne. Produkowane w regionie Matra z odmiany Harslevelu. Wino o pełniejszej budowie, o przyjemnym zapachu pełnym kwiatów, moreli, brzoskwiń i wosku pszczelego. W ustach soczyste i kremowe, owocowe, z posmakiem miodu oraz brzoskwini. Csernyik Pince Mátrai Hárslevelü on Vivino
Węgierskie słodkie białe wino. Zrobione w Egerze, chociaż odmiana wykorzystana do produkcji to kojarzące się z Tokajem Harslevelu. Spontaniczna fermentacja na dzikich drożdżach, następnie starzenie w 500-litrowej dębowej beczce przez pół roku. Winiarz ten używa dla Harslevelu dębu tylko w najlepszych rocznikach. Ekscytujące słodkie wino ze smakiem miodu,...
Węgierskie białe wino wytrawne. Egerska mieszanka białych szczepów lokalnych i międzynarodowych składająca się z Chardonnay, Harslevelu, Sauvignon Blanc oraz Rieslinga. Wielkie białe wino o solidnej budowie, wyrazistej kwasowości, pełne nut dojrzałych owoców takich jak jabłko, gruszka i mango. W ustach aromaty owocowe uzupełniają akcenty mineralne oraz te...
Węgierskie białe wino wytrawne z Tokaju, produkowane z odmiany Harslevelu. Kolor jasnożółty. Wyczuwalne kasztany z kwiecistymi aromatami typowymi dla tej odmiany. Smaki z beczki nie dominują smaku winogron, a lekki kwas sprawia że wino staje się harmonijne. Młode wino z ogromnym potencjałem na przyszłość. Polecany do pieczeni. DOSTĘPNE PO 20.01.2021...
Węgierskie białe wino wytrawne z Tokaju. Do produkcji tego wina użyto owoców odmiany Harslevelu z pojedynczej winnicy Barat, znajdującej się w miejscowości Tarcal w Tokaju. Ten rocznik fermentował, a następnie przez 4 miesiące dojrzewał w kadzi ze stali nierdzewnej. Wino posiada intensywny i elegancki aromat tropikalnych owoców i białych kwiatów. Na...
Żywe, świeże i charakterystyczne białe wino wytrawne prosto z Mad w Tokaju. Wino fermentowało spontanicznie na naturalnych drożdżach w dębowej beczce. Pyszny Budahazy Furmint-Harslevelu Nyulaszo wyróżnia dobra kwasowa struktura, złożone i finezyjne aromaty cytrusów, pigwy, białych kwiatów i nut miodowych. To węgierskie wino zostało wykonane w małej,...
Białe wino wytrawne ze szczepu Hárslevelű, stworzone w 6-hektarowej posiadłości rodzinnej Tokaj Nobilis przez Saroltę Bárdos – winiarza roku 2012 w Tokaju. Barakonyi to nazwa winnicy, a więc mamy do czynienia z winem, do którego produkcji wykorzystano grona z tylko jednej parceli. Wino o atrakcyjnym aromacie owocowym z nutami owoców egzotycznych, jabłek,...
Słoneczny, jesienny dzień to idealny moment zbiorów zbotrytyzowanych gron dla produkcji wina Szamorodni, o ile rocznik obrodził w Botrytis. Po rocznikach 2010, 2014 dołącza do nich 2016 - młodziutkie wytrawne Szamorodni 2016 od Karadi Berger, czyli butikowej, rodzinnej winiarni z Erdobenye w Tokaju. Winogrona Furmint i Harslevelu zebrano w całych...
Węgierskie białe wino wytrawne z Tokaju. Wino wykonano z owoców odmiany Harslevelu zebranych na największej winnicy w dorzeczu Madi – Betsek. Ze względu na wielkość winnicy jest ona podzielona nakilka oddzielnych, niejednorodnych części. Jako, że w 2018 roku winogrona ze wszystkich parceli winnicy dojrzały szybko i jednocześnie, wino wykonano z moszczu...
Jedno z najlepszych win Great Tokaj Wine Auction 2018. Wyprodukowano tylko 180 butelek. Wino białe, wytrawne ze szczepu Harslevelu. Wczesny zbiór. Spontaniczna fermentacja w beczkach węgierskich. Niska zawartość siarki. W zapachu wyczuwamy czysty, wyrafinowany aromat drożdżowy z lekkim charakterem Harslewelu. Kwiat lipy, miód i roślinna nuta tworzą...
Aszu to specjalność tokajskich winiarni, wytwarzana ze starannie zebranych rodzynek. W Tokaju tak zwana pleśń Botrytis Cinerea powoduje fermentację, praktycznie wysuszając przejrzałe winogrona. Niezwykła jakość tego wina wynika z równowagi pomiędzy wysoką zawartością cukru, a wyjątkową kwasowością. Stworzony aby się delektować jego smakiem. Gotz -...
Słodkie Szamorodni (oczywiście z Tokaju) to wyjątkowe białe wino węgierskie zrobione w całości z owoców szczepu Harslevelu pochodzących z jednej działeczki - pokrytej gruba warstwą lessu Lonyai w Tarcal. Wino zawiera 115 g/l cukrów, co odpowiada słodyczy 4-puttonowego Aszu. Poziom alkoholu jest dość niski jak na Szamorodni i wynosi 11,5%. W nosie wino...
Jedno z najlepszych win Great Tokaj Wine Auction 2018. Wyprodukowano tylko 180 butelek. Wino białe, wytrawne ze szczepu Harslevelu z winnicy: Disznoko. Harslevelu w czystej postaci: nuta miodu z kwiatu lipy, delikatna pikantność, bardzo młodzieńcze aromaty fermentacyjne – drożdże. Znakomita struktura, wyjątkowa kwasowość. Długie, solidne i eleganckie...