Kofejto - Harszlevelu 2018

Kofejto - Harslevelu BIO 2018

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Somlo
Szczep
Harslevelu
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
11%
Temperatura podawania
10-12 °C

74,99 zł

Opis

Naturalne wino trzymane kilka miesięcy na osadzie, w beczkach z węgierskiego dębu z Zemplén. Czytelny element utlenienia w barwie i zapachu, wino jest nieco mętne. Widać naturalną technikę i brak filtracji. Skoncentrowane zapachy kwiatowe i miodowe, typowe dla odmiany harslevelu, wzbogaca mineralny akcent. Cytrusy na dalszym planie. Pewien ciężar słodyczy w zapachu zdecydowanie urozmaica dobra kwasowość i rys matowej wytrawności. Bardzo ciekawe, pasuje znakomicie do tarty warzywnej lub drobiu z grilla.

Wyprodukowane tylko 403 butelki.

Wino biodynamiczne.

Wino w ocenie specjalistów
"Słoneczny, nasycony owocem hárslevelű, z nutą późnoletnich ziół, ale i dojrzałych cytryn. Na podniebieniu wiedziony znakomitą kwasowością, pobrzmiewający w tle wulkanem, cytrusowy, soczysty i oleisty. Przy 11 proc. alkoholu ma iście potężną strukturę. Pyszny".
-Tomasz Prange-Barczynski, Winicjatywa.pl

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Kofejto Pince BIO

Winnica

Wydawałoby się, że w obecnych czasach takie projekty jak Kőfejtő nie mogą się udać. Gdy w Somló w siłę rośnie jedna duża winiarnia, pojawiają się na szczęście tacy winiarze jak Péter Tóth, który posiadając niemal mikroskopijny areał postanawia zająć się produkcją wina. Trzeba im kibicować. 

Szczepy

Samo Somló to kieszonkowa apelacja, obejmująca zaledwie 580 ha winnic. Péter posiada na własność 1 ha w zachodniej części masywu, ale dodatkowe 3 ha udało mu się wydzierżawić. Wśród nich są też działki na Ság, bliźniaczym wzniesieniu położonym kilkanaście kilometrów na północny-zachód od bardziej znanego Somló. Winiarz uprawia cztery najpopularniejsze w regionie odmiany, a więc Furmint, Hárslevelű, Olaszrizlingz i Juhfark, ale jako jeden z niewielu producentów ma w swojej ofercie również wino czerwone stanowiące kupaż Cabernet Sauvignon i Syrah. 

Historia

Rodzina Pétera ma całkiem bogate tradycje winiarskie na Somló, ale dopiero gdy w 2008r. on sam przejął rodzinną działkę, projekt nabrał nowej energii. Nazwa winiarni oznacza „kamieniołom”, co doskonale oddaje charakter miejsca, z którego pochodzą wina i nawiązuje też do rzeczywistego kamieniołomu, który kiedyś znajdował się nieopodal winnic. Pierwsze wina zostały zabutelkowane w 2011r., a po kilku latach wykrystalizował się styl winiarza. Z jednej strony pozostaje on wierny wulkanicznemu charakterowi Somló, tej niepodrabialnej mineralności i strukturze, jaką mają tutejsze wina, ale w przeciwieństwie do wielu miejscowych producentów potrafi ja też wygładzić, sprawić by cieszyły nas już za młodu i nie potrzebowały długiego dojrzewania w butelkach.

Klimat / Gleba

Wyrastający pośród równego terenu wierzchołek Somló nie pozostawia wątpliwości, że mamy do czynienia z wygasłym wulkanem. To zaś w oczywisty sposób przenosi się na miejscowe terroir, gdyż winorośle rosną tutaj na podlegającej erozji bazaltowej glebie mającej oczywiście pochodzenie wulkaniczne. Przekłada się to na wyraźną mineralność i mocną kwasowość wyczuwalną w winach z Somló. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również