Gizella - Furmint / Harslevelu 2020

Gizella - Furmint / Harslevelu 2020

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Furmint
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

66,99 zł

Opis

Węgierskie białe wino wytrawne od topowego producenta z Tokaju. Trzy tokajskie wioski i osiem różnych winnic w jednym winie, z udziałem 65% furminta i 35% harslevelu. Zbiór owoców z 5- i 50-letnich krzewów winorośl. Moszcz tłoczony z całych wiązek, a następnie fermentowany w zbiornikach o kontrolowanej temperaturze. Świeże wino o ujmującym bukiecie: z kwiatem lipy, gruszką, brzoskwinią, woskiem pszczelim i kamienistymi nutami. W ustach ładnie się rozpływa, krągłość harslevelu jest w doskonałej równowadze z kanciastą strukturą furminta. Podstawowe wino z Gizelli a trzyma najwyższy poziom. Fermentowano je w zbiornikach stalowych, krótko starzono i żaden z jego składników nie był umieszczony w beczce, dzięki czemu wino jest świeże i pełne werwy.

Wino w ocenie specjalistów:
“Orzeźwiająca kwasowość, skórka cytrynowa, błąkające się kwiaty – gęba się śmieje na samą myśl. Cudne wino, pić z przyjaciółmi”.
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Gizella Pince

Winnica

Gizella to rodzinny projekt na obrzeżach miasteczka Tokaj, który od 2005r. prowadzi Laszlo Szilagyi. Uznaje się go za jednego z najlepszych producentów win słodkich Aszu i Szamorodni w regionie. Znana jest również z świetnego Harslevelu, który najczęściej stanowi dodatek do słodkiego, lub wytrawnego Furminta. Gizella wygrała zestawienie 100 najlepszych win węgierskich w 2016r. oraz znalazła się w zestawieniu magazynu Decanter na najbardziej interesujące wina w 2017r. 

Szczepy

Producent skupia się na dwóch szczepach Furmint i Harslevelu, które zajmują ponad 90% nasadzeń. Dodatkowo Gizella uprawia Sargamuskotaly (Muscat Lunel), z którego produkuje się m.in. lekkie wino musujące. 

Historia

Laszlo Szilagyi, dyplomowany agronom ze specjalizacją w winogrodnictwie i enologii, odziedziczył winnicę po dziadku i babci Gizelli. To z miłości do niej zrodził się pomysł na nazwę winiarni, oddający ukłon rodzinie i tradycji, ale też nie przekreślający możliwości rozwoju wedle najnowocześniejszych standardów jakości. Laszlo zeskalował na przestrzeni 15 lat winnicę z 1ha do 19ha.

Klimat / Gleba

Winnica Gizella obejmuje 12 parcel w ramach trzech miejscowości: Tarcal, Bodrogkeresztur i Mad. Priorytetem dla Laszlo jest znakomita parcela Szil-volgy koło Tarcal, gdzie posiada największą, trzyhektarową działkę Pomimo dużego zróżnicowania geologicznego, wspólny mianownik w postaci gleb wulkanicznych nadaje słodkim winom odpowiedni poziom kwasowości nadając im świetny balans. 

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
maj-2021

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również