Nowe produkty

Wina Sangiovese

Sangiovese - Włoska odmiana winorośli, podstawa tak sławnych win jak Chianti czy Brunello. Sangiovese daje zwykle wina niezbyt ciężkie, soczyste, owocowe, z dominacją wiśni i czereśni oraz innych czerwonych owoców. Główną cechą odmiany jest wysoka kwasowość, toteż Sangiovese daje wina żywe, kwaskowate, elektryzujące. W winach z cieplejszych miej...

Sangiovese - Włoska odmiana winorośli, podstawa tak sławnych win jak Chianti czy Brunello. Sangiovese daje zwykle wina niezbyt ciężkie, soczyste, owocowe, z dominacją wiśni i czereśni oraz innych czerwonych owoców. Główną cechą odmiany jest wysoka kwasowość, toteż Sangiovese daje wina żywe, kwaskowate, elektryzujące. W winach z cieplejszych miejsc, np. Morellino di Scansano, a także w ciepłych rocznikach Brunello i Chianti, znajdziemy więcej miękkości i dojrzalsze nuty owocowe (jagody, śliwki). Garbniki mogą sięgać od delikatnych (Chianti DOCG) po mocarne (Vino Nobile). Z wiekiem Sangiovese, jak każde wino, traci owoc, pojawiają się nuty ziemiste, balsamiczne, grzybowe. Lekkie Chianti DOCG lub IGT zagra z wędlinami, bruschettą, kawałkiem owczego sera albo nawet pizzą. Średnio ciężkie Sangiovese nadaje się do makaronu w cięższych sosach (gulasz, duszone warzywa), potraw jednogarnkowych, pieczonego schabu (Sangiovese bardzo lubi wieprzowinę). Najmocniejsze Brunello albo Vino Nobile należy podawać do befsztyków albo gulaszu z dzika, ewentualnie do starego sera typu Pecorino lub Parmigiano Reggiano.

Więcej

Wina Sangiovese Jest 1 produkt.

Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
  • Rietine - Chianti Classico 2015

    Klasyczne włoskie wino czerwone ze słynnej apelacji Chianti Classico w malowniczej Toskanii. Lekkie, wytrawne,  dobrze zbalansowane i owocowe czerwone wino z nutą dzikich jagód i harmonijnym wykończeniem. Powinno być dekantowane pół godziny przed konsumpcją. Wino charakterne pasujące równocześnie do wielu dań.  Fattoria di Rietine Chianti Classico on Vivino

    79,99 zł
Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji