Fattoria di Gratena - Gratena Nero Toscano...
Fattoria di Gratena - Gratena Nero Toscano Rosso 2016

Fattoria di Gratena - Gratena Nero Toscano Rosso 2016

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Toskania
Szczep
Gratena nero
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

112,99 zł

Opis

Wino wyprodukowane w 100% z ekskluzywnego, endemicznego szczepu Gratena Nero, uprawianego wyłącznie w posiadłości  Fattoria di Gratena, w winnicach obejmujących zaledwie 700-800 roślin w najwyższej części terenu. Wino powstało pod okiem znakomitego wine makera Fabio Mecca w 100% z certyfikowanych organicznych winogron Gratena Nero z obszaru Arezzo w Toskanii w środkowych Włoszech.

Unikalne wino o doskonałej mocy, bogate i intensywne. Ma głęboki, ciemny kolor. Wino miękkie, balsamiczne, z wyczuwalną lekką pikantnością przypraw. 

Winifikacja: Fermentacja w stalowych tankach przez 15 dni; dojrzewanie w beczkach: 12 miesięcy; dojrzewanie w butelce: 180 dni.

Tak o winie mówi jego wine maker Fabio Mecca:

„W winie Gratena Nero 2016  poziom cukru wynika z naszego świadomego wyboru. To bogate w cukier wino często blokuje się podczas fermentacji alkoholowej. Gdy enolodzy sugerowali mi, aby umieścić bakterie wymuszające zamknięcie cukrów, zdecydowałem, że jeśli to wino samo nie zakończy fermentacji, to znaczy, że nie chce. Zdecydowałem się je zostawić, dlatego po złożeniu nadal fermentuje w zbiorniku. Stawiamy więc na naturalną różnorodność zabutelkowanych win. To, co w enologii uważane bywa za wadę, ja chciałem przekształcić to w naturalną zasługę. Oczywiście zawsze mówię: pij i nie trzymaj w piwnicy, życie jest za krótkie, żeby dobre rzeczy zostawiać na później!”.

Nagrody i wyróżnienia

Wino Gratena Nero 2016 otrzymało nagrodę The Wine Hunter Award 2023, Złoty Medal podczas XXIV Tasting Contest at the international excibition „PRODEXPO”.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Fattoria di Gratena

Ekologiczna winiarnia z Toskanii, dla której kluczowym pojęciem jest „Terroir”.  Ono stanowi podstawę ich pracy i przekłada się na wyjątkowość produkowanych win. Oprócz wina producent wytwarza również jakościową oliwę. Wszystkie produkty posiadają certyfikat BIO.

Winnica

Winnica Gratena mieści się w toskańskiej miejscowości Arezzo i zajmuje się rolnictwem ekologicznym od 1994 r. Wszystkie 18 hektarów winnic i 1600 drzew oliwnych są uprawiane w sposób naturalny i z poszanowaniem cykli klimatycznych. Do nawożenia wykorzystuje się obornik, do zabiegów miedź i siarkę, a plony zbierane są ręcznie. Proces fermentacji jest całkowicie naturalny i wykorzystuje rodzime drożdże w stalowych zbiornikach, które są umieszczane na zewnątrz i podlegają naturalnym zmianom temperatury w dzień i w nocy.  Po zakończeniu fermentacji alkoholowej, bez dodatku siarczynów, wino ponownie przelewa się do zbiorników umieszczonych w piwnicy.

Szczepy

W Gratena używa się wyłącznie rodzimych odmian winorośli. Jest to przede wszystkim Sangiovese.  Dodatkowo uprawiane jest ich ekskluzywna odmiana Gratena nero, która została zatwierdzona we włoskim Dzienniku Urzędowym w 2010 roku, dzięki pracy wykonanej przez prof. Attilio Scienza z Uniwersytetu w Mediolanie. Obecnie jest to oficjalna odmiana winogron toskańskich.

Historia

Winnica Gratena może poszczycić się niezwykłą historią odkrycia nowej odmiany winorośli. Producent miał w swojej posiadłości małą winnicę składającą się z 700-800 winorośli, którą nazywano „winnicą Beppone”. Beppone był ostatnim z dzierżawców gospodarstwa, który zajmował się tą winnicą do 1980 roku, mając wtedy dziewięćdziesiąt lat. Dopiero po latach wydało się dlaczego Beppone spędzał większość dnia w tej winnicy od końca sierpnia do zbiorów. Rosnące tam winogrona były bardzo słodkie i dojrzewały trzy tygodnie wcześniej niż pozostałe. Dlatego też były częstymi ofiarami ptaków, żyjących w otaczającym winnicę lesie. Beppone wiedział o tym i strzegł plonów.  W 1997 roku właściciele winnicy zaczęli stopniowo odnawiać winnice. Mieli wykopać min. winorośle z winnicy Beppone, ze względu na ich wiek i niski plon. Zanotowano wtedy, że liście winorośli są bardzo dziwne dla Sangiovese i bardziej przypominają Cabernet lub Merlot. Winogrona były bardzo słodkie i jaskrawe, prawie atramentowe. Z ciekawości postanowiono zrobić osobne wino z tych kilku kiści. Wina spróbowano w grudniu tego samego roku - było bardzo ciemne, gęste, silnie garbnikowe i miało nieprzyjemny, smolisty smak. Uznano więc, że mądrze będzie wykorzenić tę winnicę. W marcu następnego roku ponownie spróbowano wina, które okazało się mieć wspaniały smak i wyjątkowy bukiet. Postanowiono jednak utrzymać i rozwijąć winnicę Beppone. W styczniu 1999 zaszczepiono około 7000 sadzonek winorośli, kolejne 8000 sadzonek posadzono w roku 2008 i pozostałe 2000 w roku 2010. Dziś jest ich ponad 30.000. W tym samym czasie czasie zaczęto eksperymentować z produktem uzyskanym ze starej winnicy, potwierdzając niezwykłą jakość tego gatunku winorośli na tej ziemi, a następnie podnosząc jej standardy jakościowe. Wciąż nie było pewności, jaki to gatunek winorośli. Na pewno nie było to sangiovese, colorino, merlot czy cabernet. Aby się tego dowiedzieć, profesor Scienza z Uniwersytetu w Mediolanie przeprowadził trzyletnie badania genetyczne, które potwierdziły, że jest to nowy gatunek winorośli. To nowe winogrono zostało zatwierdzone przez Ministerstwo pod nazwą „GRATENA NERO” i  od września 2017 roku jest oficjalnie zarejestrowane jako nowe winogrono toskańskie. Stwierdzono, że jest to mieszanka Cabernet Franc i Barbera. 

Klimat / Gleba

Teren, na którym znajduje się winnica Gratena ma swój mikroklimat. Otaczają go hektary lasów co oznacza, że ​​nie ma ryzyka skażenia niebiologicznego. Przyroda może wyrażać się swobodnie, jak w dużym parku przyrodniczym. Gleba jest tam kamienista.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również