Wino wyprodukowane w 100% z ekskluzywnego, endemicznego szczepu Gratena Nero, uprawianego wyłącznie w posiadłości Fattoria di Gratena, w winnicach obejmujących zaledwie 700-800 roślin w najwyższej części terenu. Wino powstało pod okiem znakomitego wine makera Fabio Mecca w 100% z certyfikowanych organicznych winogron Gratena Nero z obszaru Arezzo w Toskanii w środkowych Włoszech.
Unikalne wino o doskonałej mocy, bogate i intensywne. Ma głęboki, ciemny kolor. Wino miękkie, balsamiczne, z wyczuwalną lekką pikantnością przypraw.
Winifikacja: Fermentacja w stalowych tankach przez 15 dni; dojrzewanie w beczkach: 12 miesięcy; dojrzewanie w butelce: 180 dni.
Tak o winie mówi jego wine maker Fabio Mecca:
„W winie Gratena Nero 2016 poziom cukru wynika z naszego świadomego wyboru. To bogate w cukier wino często blokuje się podczas fermentacji alkoholowej. Gdy enolodzy sugerowali mi, aby umieścić bakterie wymuszające zamknięcie cukrów, zdecydowałem, że jeśli to wino samo nie zakończy fermentacji, to znaczy, że nie chce. Zdecydowałem się je zostawić, dlatego po złożeniu nadal fermentuje w zbiorniku. Stawiamy więc na naturalną różnorodność zabutelkowanych win. To, co w enologii uważane bywa za wadę, ja chciałem przekształcić to w naturalną zasługę. Oczywiście zawsze mówię: pij i nie trzymaj w piwnicy, życie jest za krótkie, żeby dobre rzeczy zostawiać na później!”.
Nagrody i wyróżnienia
Wino Gratena Nero 2016 otrzymało nagrodę The Wine Hunter Award 2023, Złoty Medal podczas XXIV Tasting Contest at the international excibition „PRODEXPO”.