Wina z Grecji

Zacharias - Omikron Retsina
  • Roditis
  • Grecja
  • Wytrawne
Wina z Grecji

Zacharias - Omikron Retsina

16461
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Grecja Zawartość alkoholu: 11,5% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Roditis i Retsini(żywica) Region: Peloponesse
38,99 zł

Grecja jest jednym z pierwszych obszarów winiarskich Europy, gdzie 6500 lat temu wino było produkowane w domowych gospodarstwach. Wino greckie cieszyło się szczególnie dużym uznaniem we Włoszech za czasów Cesarstwa Rzymskiego. W średniowieczu wina eksportowane z Grecji osiągały wysokie ceny w północnej Europie.  Jednak turecki najazd (od 1430 do zajęcia Krety w roku 1699) i następująca po nim niemal 500-letnia okupacja - sprawiła załamanie greckiego winiarstwa aż do lat 60-tych i 70-tych XX wieku, kiedy to greckie wina pojawiają się znów na europejskich rynkach. W latach 90. greckie wina były już szeroko uważane za jedne z najciekawszych w Europie.

W ostatnich dziesięcioleciach nastąpił współczesny...

Czytaj więcej

Grecja jest jednym z pierwszych obszarów winiarskich Europy, gdzie 6500 lat temu wino było produkowane w domowych gospodarstwach. Wino greckie cieszyło się szczególnie dużym uznaniem we Włoszech za czasów Cesarstwa Rzymskiego. W średniowieczu wina eksportowane z Grecji osiągały wysokie ceny w północnej Europie.  Jednak turecki najazd (od 1430 do zajęcia Krety w roku 1699) i następująca po nim niemal 500-letnia okupacja - sprawiła załamanie greckiego winiarstwa aż do lat 60-tych i 70-tych XX wieku, kiedy to greckie wina pojawiają się znów na europejskich rynkach. W latach 90. greckie wina były już szeroko uważane za jedne z najciekawszych w Europie.

W ostatnich dziesięcioleciach nastąpił współczesny grecki renesans winiarski, a grecka turystyka winiarska zaczęła się rozwijać.

Regiony winiarskie Grecji

Grecja ma niezwykle zróżnicowane warunki klimatyczne, mające wpływ na uprawę winorośli w poszczególnych częściach kraju. Od suchych wysp Morza Śródziemnego po mokre, górzyste lasy sosnowe, z opadami śniegu zimą. Kraj dzieli się na cztery nadrzędne strefy winiarskie w oparciu o ich klimat. Można wyróżnić cztery strefy klimatyczne, gdzie w obrębie każdej z nich, znajdują się regiony winiarskie:

  • Północna Grecja – klimat mokry: Epir, Macedonia i Tracja
  • Wyspy Egejskie – klimat suchy: Wyspy Morza Śródziemnego (Santorini, Samos, Límnos itp.)
  • Grecja Środkowa – klimat zmienny regionu śródziemnomorskiego: Grecja Środkowa, Tesalia i Attyka
  • Południowa Grecja – klimat stabilny Morza Śródziemnego: Kreta, Peloponez i Kefalonia

Winorośl uprawia się na glebach zróżnicowanych, głównie kamienistych, ale także piaszczystych i wapiennych.

Szczepy winorośli uprawiane w Grecji

W Grecji istnieje prawdopodobnie ok. 200-300 (dokładna liczba nie jest znana) rosnących tylko w tym kraju, lokalnych odmian winogron. Zdarza się, że pojedyncza niewielka wyspa ma kilka własnych, nieznanych nigdzie indziej szczepów.

Najbardziej znane to: Aghiorgitiko, Sklava, Asyrtiko, Kydonitsa, Mavrodafni, Malagouzia, Moschofilero, Roditis, Xinomawro, Kotsifali.

Ale w Grecji, uprawia się również międzynarodowe odmiany: Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Syrah, Sauvignon Blanc, Muscat Blanc.

Klasyfikacja win greckich

 Zgodnie z najnowszymi dyrektywami UE wina greckie dzielą się na trzy grupy:

  • wina stołowe: Epitrapezios oinos, odpowiednik np. Vin de table,
  • wina regionalne: Topikos oinos, odpowiednik: Vin de Pays/IGP, IGT/IGP,
  • wina jakościowe: OPE (ΟΠΕ), czyli Onomasia proelefsis eleghomeni, odpowiednik włoskiego DOC, oraz OPAP (ΟΠAΠ), czyli Onomasia proelefsis anoteras poiotitos, odpowiednik włoskiego DOCG.

Ciekawostką greckiego winiarstwa jest wino Retsina - to białe (rzadziej różowe) greckie wino o antycznych korzeniach. Charakteryzuje się mocnym żywicznym (po grecku – retsina) aromatem, którego nabiera poprzez dodawanie doń żywicy lub przebywając w drewnianych pojemnikach nasączonych tą substancją.

Pokaż mniej