Wina Koszerne

Hermon Mount Red 2020
  • Cabernet Sauvignon
  • Izrael
  • Wytrawne
Wina z Izraela

Hermon Mount Red 2020

44823
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: czerwone Kraj pochodzenia: Izrael Zawartość alkoholu: 14% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot i Malbec Region: Galilea
77,49 zł
Hermon Mount White 2018
  • Sauvignon Blanc
  • Izrael
  • Wytrawne
Wina z Izraela

Hermon Mount White 2020

15214
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Izrael Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu:  sauvignon blanc, chardonnay, viognier, sémillon Region: Galilea
80,99 zł
Gamla - Sangiovese 2018
  • Sangiovese
  • Izrael
  • Wytrawne
Wina z Izraela

Gamla - Sangiovese 2018

15802
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Izrael Zawartość alkoholu: 14.5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Sangiovese Region: Galilea
98,49 zł
Gamla - Cabernet Sauvignon 2018
  • Cabernet Sauvignon
  • Izrael
  • Wytrawne
Wina z Izraela

Gamla - Cabernet Sauvignon 2019

15798
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Izrael Zawartość alkoholu: 14.5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Cabernet Sauvignon Region: Galilea
107,49 zł
Yarden Galilee Gewurztraminer 2019
  • Gewurztraminer
  • Izrael
  • Półwytrawne
Wina z Izraela

Yarden Galilee Gewurztraminer 2019

15797
Objętość: 750ml Smak: Półwytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Izrael Zawartość alkoholu: 14.5% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Gewurztraminer
113,99 zł
Yarden Galilee Merlot 2016
  • Merlot
  • Izrael
  • Wytrawne
Wina z Izraela

Yarden Galilee Merlot 2017

15215
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Izrael Zawartość alkoholu: 14.5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Merlot Region: Galilea
155,99 zł
Yarden Galilee Syrah 2016
  • Syrah
  • Izrael
  • Wytrawne
Wina z Izraela

Yarden Galilee Syrah 2018

10112
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Izrael Zawartość alkoholu: 14.5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Syrah Region: Galilea
157,99 zł

Czy zastanawiałeś się kiedyś, czym jest koszerne wino? Zapraszamy!

Termin koszerny pochodzi z hebrajskiego i oznacza odpowiedni lub właściwy. W odniesieniu do wina odnosi się do wina, którego produkcja musi spełniać surowe normy pod nadzorem żydowskiego autorytetu religijnego lub, w przeciwnym razie, ekspertów w tej dziedzinie. I powinien pozostać nietknięty przez nieżydowskie ręce.

Nie oznacza to, że wino smakuje inaczej, w rzeczywistości nie da się odróżnić koszernego wina w ślepej...

Czytaj więcej

Czy zastanawiałeś się kiedyś, czym jest koszerne wino? Zapraszamy!

Termin koszerny pochodzi z hebrajskiego i oznacza odpowiedni lub właściwy. W odniesieniu do wina odnosi się do wina, którego produkcja musi spełniać surowe normy pod nadzorem żydowskiego autorytetu religijnego lub, w przeciwnym razie, ekspertów w tej dziedzinie. I powinien pozostać nietknięty przez nieżydowskie ręce.

Nie oznacza to, że wino smakuje inaczej, w rzeczywistości nie da się odróżnić koszernego wina w ślepej degustacji od takiego, które nim nie jest. Podobnie jak w przypadku wszystkich win, jego jakość opiera się na dwóch podstawowych czynnikach: winnicy - upraw i winiarni – przetwórni.

Warto zauważyć, że koszerne wino może pochodzić z winnic na całym świecie i nie wszystkie wina produkowane w Izraelu są koszerne. Dozwolone są również wszystkie odmiany winogron, chociaż preferowane jest stosowanie lokalnych, autochtonicznych winogron.

W celu wprowadzenia koszernego wina do obrotu wymagana jest hechsher, czyli pieczęć aprobaty koszernego organu nadzorczego, organizacji takiej jak OU (Związek Prawosławny), władzy rabina lub „posek”, decyzja - twórcy w sprawach prawa żydowskiego. Dodatkową ciekawostką jest fakt, że 1% zysków ze sprzedaży tych win trafia na cele charytatywne!

Spożywanie koszernego wina w społeczności żydowskiej towarzyszy wielu jej rytuałom, takim jak obrzezanie, małżeństwo i rozpoczęcie wszystkich świątecznych i szabatowych posiłków. Dlatego jego konsumpcja na całym świecie jest znacząca, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, Izraelu, Francji i Wielkiej Brytanii.

W tym miejscu nasuwa się zapewne kilka pytań, zapraszamy do dalszej lektury!

Wymagania, aby wino uznano za koszerne

Wino koszerne jest produkowane zgodnie z zasadami zawartymi w Torze, a konkretnie zgodnie z prawami kaszrutu, które zostały przekazane Mojżeszowi na górze Synaj i określają wymagania żywieniowe dla praktykujących Żydów.

Jeśli chodzi o wino, ma to więcej wspólnego z ludźmi niż z konkretnymi składnikami zabronionymi w kaszrut. Są to:

Tylko praktykujący Żydzi mogą brać udział w procesie produkcji wina, od zbiorów do butelkowania. Winogrona muszą trafić do winnicy w dobrym stanie - odpowiednio dojrzałe.

Osoba nadzorująca przebieg (która nie musi być rabinem) zapewnia przestrzeganie prawa żydowskiego. Od początku zbiorów do końca butelkowania ich ręce są rękami winiarza, który przez cały czas działa wspólnie z dyrektorem winnicy, wyznaczając kolejne kroki.

Wszystkie maszyny używane w całym procesie są obecnie odpowiednio zdezynfekowane i używane wyłącznie do produkcji win z certyfikatem koszerności.

Inną osobliwością koszernego wina jest Pesach. Autorytet religijny gwarantujący, że nie zawiera niedozwolonych składników (np. szczególnych drożdży). Stosowanie produktów zwierzęcych jest niedozwolone (białko jaj jest dopuszczalne, ale tylko wtedy, gdy skorupka jaja jest biała i sprawdzona przez rabina). Żelatyna i kazeina nie są dozwolone, podobnie jak dodawanie bakterii, drożdży lub enzymów.

W winnicy nie wolno używać nawozów organicznych, a winogrona muszą pochodzić z winorośli, które mają co najmniej cztery lata. W Izraelu mają też zwyczaj nie zbierać plonów w siódmym roku, aby winnica mogła odpocząć i wyzdrowieć.

Rodzaje koszernego wina

Jeśli skupimy się na procesie produkcji i odłożymy religię na bok, technicznie znajdziemy dwie odmiany wina koszernego: mevushal i nie-mevushal.

Wino Mevushal poddawane jest specyficznemu procesowi, aby nie utracić swojej duchowej czystości i aby mogło być otwierane i podawane przez osobę niereligijną, nie tracąc przy tym swojej koszerności. Technika polega na poddaniu płynu wysokiej temperaturze przez kilka sekund, procesowi podobnemu do pasteryzacji. Wina niemewuszalskie są kwintesencją win koszernych, mogą je podawać tylko osoby przestrzegające zasad kaszrutu.

Wino koszerne, a świat wina

Podczas produkcji koszernego wina dostosowywane są wszystkie składowe do przepisów tego drobiazgowego procesu, zawsze pod nadzorem żydowskiego autorytetu religijnego. Jak widać po raz kolejny, świat wina to wyjątkowa kraina.

Jeśli jesteś jedną z tych osób z ciekawością obserwującą te zagadnienia, to polecamy nasze wpisy o winach hiszpańskich, francuskich oraz tych z szczepu Pinot Noir. Zapisz się też do naszego newslettera, aby być na bieżąco ze wszystkimi naszymi nowościami i specjalnymi ofertami.

Pokaż mniej