Filtrowanie win

Włączone filtry:
    Kraj pochodzenia

    Nowe produkty

    Promocje

    Wina z Węgier

    Trudno sobie dziś wyobrazić winiarską mapę Europy bez win z Węgier. Od tokaju zaczynamy niemal każdą naukę o najbardziej klasycznych winach słodkich – to największa wizytówka Węgier i jedno z najlepszych win na świecie w tej klasie.

    Niezwykłą cechą węgierskiego wina jest jego różnorodność. Umożliwiają to setki odmian winorośli, różnorodne obsza...

    Trudno sobie dziś wyobrazić winiarską mapę Europy bez win z Węgier. Od tokaju zaczynamy niemal każdą naukę o najbardziej klasycznych winach słodkich – to największa wizytówka Węgier i jedno z najlepszych win na świecie w tej klasie.

    Niezwykłą cechą węgierskiego wina jest jego różnorodność. Umożliwiają to setki odmian winorośli, różnorodne obszary upraw, zabiegi enologiczne i pasja winiarzy.

    Winnice Węgier zajmują dziś powierzchnię około 100 tysięcy hektarów, co daje im jednoprocentowy udział w ogólnoświatowym areale tego dobra. Jest to jednak całkiem sporo jak na niespełna dziesięciomilionowy naród. Węgry są także wielkim eksporterem wina. Znamy je świetnie w Polsce od wieków.  

    Wina z Węgier - klasyfikacja

    Tradycyjna klasyfikacja win węgierskich, podobnie jak innych krajów monarchii austro-węgierskiej, oparta była na systemie podobnym do tego stosowanego w Austrii i w Niemczech. Dlatego najbardziej charakterystycznym jego wyznacznikiem jest tu odmianowość (uwidoczniona na etykiecie, choć w towarzystwie apelacji lub nazwy regionu) oraz dojrzałość owoców podczas zbiorów. Dziś, choć system ten wielokrotnie zmieniano i modernizowano, dalej nosi germańskie znamiona – przewaga win szczepowych jest ogromna. Nawet jeśli wino jest kupażem, producenci starają się podać na etykiecie nazwy odmian, które wchodzą w jego skład.  

    Główny podział – jak we wszystkich krajach Unii Europejskiej – przebiega między winami jakościowymi (z apelacją) oraz winami regionalnymi i stołowymi.  Nazwa okręgu na etykiecie oznacza wino jakościowe (z apelacją), zaś nazwa regionu – wino regionalne.

    Odmiany winorośli w winach z Węgier

    Nie sposób opisać w kilku zdaniach bogactwa węgierskich odmian lokalnych. Poniżej skupiamy się zatem na najciekawszych i najpopularniejszych szczepach charakterystycznych dla tego kraju:

    Białe:  Furmint, Harslevelu, Koverszolo, Cserszegi Fuszeres, Ezerjo, Irsai oliver, Kiralyleanyka, Zenit, Zeta

    Czerwone: Kadarka, Kekfrankos,Kekoporto (Portugieser), Menoire

    Oczywiście wina z Węgier robione są również z odmian międzynarodowych. Z powodzeniem uprawia się tutaj: Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Noir (z którego Istvan Bencze wyczarował wyjątkowe białe wino Virgo - dostępne w Rafa Wino) , Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc (daje doskonałe wina na południu Węgier- w Villany!), Merlot, Syrah.

    Regiony winiarskie na Węgrzech

    Najważniejsze Regiony winiarskie Węgier to:

    Tokaj - najsłynniejszy węgierski region, o wielowiekowej tradycji i słynnych winach znanych na całym świecie. Kojarzony powszechnie z winami słodkimi, ale dziś uznawany także za jedno z najważniejszych miejsc na wytrawnej mapie kraju.

    Eger - najbardziej znany obszar produkcji win czerwonych na Węgrzech, z flagowym swoim produktem - Egri Bikaverem. Ale w ofercie Egerskich winiarzy coraz więcej spotkać można białych win -kupaży: Egri csillag. 

    Matra - region znany z win białych

    Villany - na południu Węgier; niekwestionowane królestwo Cabernet Franca

    Badascony - nad Balatonem; Konsagi, Hajos-Bajaj - na nizinie Węgierskiej; oraz Szekszard, Somlo, Balaton, Sopron, Tolna.

    Więcej

    Wina z Węgier Jest 125 produktów.

    na stronę
    Pokazuje 1 - 24 z 125 elementów
    Pokazuje 1 - 24 z 125 elementów