Filtrowanie win
Ładowanie...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 500ml Smak: Słodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia:...
Trudno sobie dziś wyobrazić winiarską mapę Europy bez win z Węgier.
Na Rafa-Wino znajdziesz ponad 180 etykiet, a ceny zaczynają się już od 18,99 zł!
Największą wizytówką Węgier są słodkie wina z Tokaju - jedne z najlepszych win na świecie w tej klasie.
Niezwykłą cechą węgierskiego wina jest jego różnorodność. Umożliwiają to setki odmian wino...
Trudno sobie dziś wyobrazić winiarską mapę Europy bez win z Węgier.
Na Rafa-Wino znajdziesz ponad 180 etykiet, a ceny zaczynają się już od 18,99 zł!
Największą wizytówką Węgier są słodkie wina z Tokaju - jedne z najlepszych win na świecie w tej klasie.
Niezwykłą cechą węgierskiego wina jest jego różnorodność. Umożliwiają to setki odmian winorośli, różnorodne obszary upraw, zabiegi enologiczne i pasja winiarzy.
Winnice Węgier zajmują dziś powierzchnię około 100 tysięcy hektarów, co daje im jednoprocentowy udział w ogólnoświatowym areale tego dobra. Jest to jednak całkiem sporo jak na niespełna dziesięciomilionowy naród. Węgry są także wielkim eksporterem wina. Znamy je świetnie w Polsce od wieków.
Wina z Węgier - klasyfikacja
Tradycyjna klasyfikacja win węgierskich, podobnie jak innych krajów monarchii austro-węgierskiej, oparta była na systemie podobnym do tego stosowanego w Austrii i w Niemczech. Dlatego najbardziej charakterystycznym jego wyznacznikiem jest tu odmianowość (uwidoczniona na etykiecie, choć w towarzystwie apelacji lub nazwy regionu) oraz dojrzałość owoców podczas zbiorów. Dziś, choć system ten wielokrotnie zmieniano i modernizowano, dalej nosi germańskie znamiona – przewaga win szczepowych jest ogromna. Nawet jeśli wino jest kupażem, producenci starają się podać na etykiecie nazwy odmian, które wchodzą w jego skład.
Główny podział – jak we wszystkich krajach Unii Europejskiej – przebiega między winami jakościowymi (z apelacją) oraz winami regionalnymi i stołowymi. Nazwa okręgu na etykiecie oznacza wino jakościowe (z apelacją), zaś nazwa regionu – wino regionalne.
Odmiany winorośli w winach z Węgier
Nie sposób opisać w kilku zdaniach bogactwa węgierskich odmian lokalnych. Poniżej skupiamy się zatem na najciekawszych i najpopularniejszych szczepach charakterystycznych dla tego kraju:
Białe: Furmint, Harslevelu, Koverszolo, Cserszegi Fuszeres, Ezerjo, Irsai oliver, Kiralyleanyka, Zenit, Zeta
Czerwone: Kadarka, Kekfrankos,Kekoporto (Portugieser), Menoire
Oczywiście wina z Węgier robione są również z odmian międzynarodowych. Z powodzeniem uprawia się tutaj: Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Noir (z którego Istvan Bencze wyczarował wyjątkowe białe wino Virgo - dostępne w Rafa Wino) , Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc (daje doskonałe wina na południu Węgier- w Villany!), Merlot, Syrah.
Regiony winiarskie na Węgrzech
Najważniejsze Regiony winiarskie Węgier to:
Tokaj - najsłynniejszy węgierski region, o wielowiekowej tradycji i słynnych winach znanych na całym świecie. Kojarzony powszechnie z winami słodkimi, ale dziś uznawany także za jedno z najważniejszych miejsc na wytrawnej mapie kraju.
Eger - najbardziej znany obszar produkcji win czerwonych na Węgrzech, z flagowym swoim produktem - Egri Bikaverem. Ale w ofercie Egerskich winiarzy coraz więcej spotkać można białych win -kupaży: Egri csillag.
Matra - region znany z win białych
Villany - na południu Węgier; niekwestionowane królestwo Cabernet Franca
Badascony - nad Balatonem; Konsagi, Hajos-Bajaj - na nizinie Węgierskiej; oraz Szekszard, Somlo, Balaton, Sopron, Tolna.
Węgierskie białe wino półsłodkie z regionu Hajos-Bajai. Muskat Ottonel prawdopodobnie jest krzyżówką chasselas i muscat de saumur, klonu pinota. Krągłe, orzeźwiające wino o żywej kwasowości, zapachu kwiatów i świeżych owoców. Dobrze harmonizuje się naturalny cukier gronowy z bukietem owocowym. Szczególnie polecany do lekkich deserów i owoców.
Ten Zweigelt od Kunvin to węgierskie czerwone wino słodie produkowane w regionie Hajos-Bajai. Przyjemne aksamitne wino w kolorze rubinowym. Smak i zapach delikatnie porzeczkowy. Proponujemy do różnych makaronów z mięsem i do pizzy.
Węgierskie białe wino słodkie z regionu Hajos-Bajai. Intensywny smak i aromat, w charakterze Muscata z bukietem przypraw. Na Węgrzech tradycyjnie serwowany do potraw grillowanych, zimnego smażonego mięsa drobiowego oraz sałatek.
Węgierskie czerwone wino wytrawne z regionu Hajos-Bajai. Wino o kolorze głęboko rubinowym. Bardzo aksamitny bukiet dojrzałej jeżyny. Miękkie taniny sprawiają, że wino jest lżejsze i łatwiej pijalne niż typowy przedstawiciel szczepu. Polecamy do potrawy z czerwonego mięsa i dziczyzny. Jest to nasz zdecydowany faworyt w kategorii ekonomiczny Cabernet...
Węgierskie czerwone wino wytrawne z regionu Hajos-Bajai. Wino koloru rubinowego z bukietem "powidła ze śliwek". Ma bogaty posmak dojrzałych owoców. Pasuje do wielu mocno przyprawionych potraw będąc ich mniej owocowym, a bardziej pikantnym partnerem.
Delikatne, białe, lekko wytrawne wino węgierskie o aromacie zielonych jabłek, w tle świeże nuty skoszonej trawy. W smaku lekko mineralne i orzeźwiające. Wyraźna lecz nie przesadna kwasowość. Wyprodukowane z wcześnie zebranego Furminta, najpopularniejszej odmiany w Tokaju. Dobry aperitif, polecamy do pstrąga.
Sargamuskotaly to węgierska nazwa żółtego muskata. Udane białe półsłodkie wino z Tokaju, o wyczuwalnym aromacie miodu i brzoskwiń, o bogatym smaku. Wyróżnia je lekkość i owocowa świeżość. Bardzo dobre uzupełnienie słodkich deserów.
Węgierskie białe wino wytrawne z regionu Hajos-Bajai. Wino wykonane z jednej z najpopularniejszych na świecie białych odmian - Chardonnay. Dyskretny aromat, pełne w smaku. Białe wino o świeżym aromacie jasnych owoców pestkowych, średniej budowie i intrygującym pikantnym wykończeniu.
Węgierskie różowe wino wytrawne z regionu Hajos-Bajai. Grona Kekfrankosa podczas maceracji miały skrócony kontakt z moszczem przez co zabarwiły go tylko w nieznacznym stopniu na jasno różowy kolor. Wino to jest delikatne, świeże i cytrusowo orzeźwiające, przez co to idealna propozycja na słoneczne, letnie dni. Sugestia połączenia: na aperitif, z...
Węgierskie białe wino wytrawne z regionu Hajos-Bajai. Delikatnie wytrawne wino z rdzennej węgierskiej odmiany. Charakterem przypomina wina produkowane ze szczepu Traminer, z którym Cserszegi Fuszeres jest genetycznie spokrewniony. Wino o nieco niższych i łagodniejszych kwasach, intensywnie aromatyczne. W ustach białe owoce i ananas.
Węgierskie białe wino wytrawne z regionu Hajos-Bajai. Wino zrobione z pochodzącego z Węgier niszowego szczepu Irsai Oliver. Charakteryzuje się intensywnym aromatem korzenno-muszkatowym oraz żółtych owoców, a także niskimi kwasami.
Mała butelka (375ml) wina Petreny - Cabernet Sauvignon Silver. Węgierskie czerwone wino wytrawne z Egeru. Wino zachowuje charakterystykę szczepu Cabernet Sauvignon - owocowe, soczyste, z dobrą kwasowością i delikatna goryczką w posmaku. Gładkie, dość intensywne, lecz nienachalne. Dostępne również w objętości 750 ml (link)
Młodziutki ale szczery merlot z ośmioletniej winnicy na dobrym siedlisku parceli Viráhegy. Nastawiony na to, by cieszyć świeżością smaku i wyrazistym aromatem. Elfom się to nastawienie podoba. Wino w całości dojrzewało najpierw cztery miesiące w stalowych kadziach, następnie rok w dużych, 1500-litrowych beczkach. Nieskomplikowane, ale zrównoważone wino:...
Indian Nyar, czyli Babie Lato, to czerwone wino wytrawne z Egeru na północy Węgier. Delikatny i wyważony kupaż szczepów Kékfrankos, Pinot Noir i Blauburger z niewielkim dodatkiem Cabernet Franc, Portugesiera, Merlot, i Zweigelta - są tu więc wszystkie czerwone odmiany uprawiane w winnicy. Wino fermentowało w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie...
Egri Csillag to węgierska "biała" odpowiedź winiarzy z okolic Egeru na tradycyjną, czerwoną Byczą Krew. To cuvee pięciu szczepów posiada jasny i delikatny kolor. Bukiet zwiewny - kwiatowy z nutami miodu i brzoskwiń. W smaku owocowe i lekkie, delikatna wytrawność i odświeżenie.
Węgierskie białe wino półwytrawne. Produkowane jest na północy kraju, w Egerze z odmiany Muskat. Białe, delikatne i świeże wino o intensywnym aromacie białych kwiatów z przyprawowym twistem. Petrény Arany Muskotály on Vivino
Świeży węgierski róż z Egeru z mieszanki winogron Kekfrankos i Merlot, emanujący żywymi aromatami i smakami truskawek, malin i jeżyn. Żywe różowe wino wytrawne o wielu smakach, wytwarzane z czerwonych odmian winogron, fermentowane w zbiornikach i leżakowane przez trzy miesiące w chłodzonych stalowych zbiornikach. Idealne wino na wiosnę i lato.
Węgierskie białe wino półsłodkie z Egeru. Wino z wyrazistym bukietem. W zapachu wyczuwalne są owoce: brzoskwinia, morela oraz ananas i mango. Hárslevelű, inaczej „Lipowina" to pradawny szczep, swoją nazwę zawdzięcza liściom podobnym do liści lipy.Wyróżnienia i nagrody:2016 Aranytőke – złoty medal2016 AWC Vienna – srebrny medal
Delikatnie słodkie wino węgierskie o czerwonej barwie. Produkowane na północy kraju, w Egerze z popularnej odmiany Merlot. Zapach przepowiada jednak smak ciemniejszych owoców. Potwierdza się to głównie poprzez nalewkowy styl. Będzie pasowało do ciemnej czekolady i pierników.
Zwiewny i lekki jak taniec z bajki kupaż znakomitej węgierskiej odmiany kékfrankos z niewielkim dodatkiem popularnego merlota. Péter chce nawet w podstawowym winie pokazać jakość winogron z regionu Szekszárd. A ma się czym pochwalić, bo to owoce po części z cenionej parceli Hidaspetre! Jedna piąta wina dojrzewała w dużych, 1500-litrowych beczkach. Dzięki...
Węgierskie czerwone wino wytrawne z Egeru. Wino zachowuje charakterystykę szczepu Cabernet Sauvignon - owocowe, soczyste, z dobrą kwasowością i delikatna goryczką w posmaku. Gładkie, dość intensywne, lecz nienachalne. Petrény Egri Cabernet Sauvignon on Vivino
Egri Bikaver to klasyczny egerski kupaż szczepów. To czerwone, wytrawne wino z Węgier w Polsce odbudowuje reputację zniszczoną przez masową produkcję. Wciąż na sklepowych półkach można spotkać wina nie mające nic wspólnego z dobrym Egri Bikaverem. Ten konkretnyi składa się z Kekfrankosa, Cabernet Sauvignon i Merlota, które leżakowały w beczkach przez...
Siller to rodzaj węgierskiego różowego (a raczej ciemnoróżowego) wina. Produkowane w Egerze z lokalnej odmiany Kekfrankos. Wino półsłodkie, bardzo owocowe, o dobrej strukturze, łagodnych kwasach. W smaku kompotowa truskawka i świeża poziomka. Petrény Siller on VivinoCHWILOWY BRAK DOSTAWA W CZWARTEK
Węgierskie czerwone wino wytrawne z Egeru. Ten Egri Bikaver to blend pięciu szczepów: Kekfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon i Turan. Wino dojrzewało przez 13 miesięcy w stalowej kadzi. Brak kontaktu z dębową beczką wpłynał na charakter tego lekkiego i nieco pikantnego wina, które zostało oparte na strukturze owocu. Dostajemy tu zatem...