Nowe produkty

Wina Matra (Węgry)

Historycznie rzecz ujmując Matra, to największy region winiarski Węgier. Długo traktowany po macoszemu. Jest to region stosunkowo słabo rozpoznany przez Polaków - niewielu konsumentów zna wina z niego pochodzące. Matra usytuowana jest w północnej części Węgier, wzdłuż południowych zboczy gór Matra. Na wschodzie jego granicę zamyka rzeka Tarna, n...

Historycznie rzecz ujmując Matra, to największy region winiarski Węgier. Długo traktowany po macoszemu. Jest to region stosunkowo słabo rozpoznany przez Polaków - niewielu konsumentów zna wina z niego pochodzące. Matra usytuowana jest w północnej części Węgier, wzdłuż południowych zboczy gór Matra. Na wschodzie jego granicę zamyka rzeka Tarna, na zachodzie rzeka Zagyva. Pod uprawą znajduje się ponad 7,5 tysiąca ha winnic. Region jest bardzo "elastyczny" - mogą tu powstawać zarówno lekkie, łatwo pijalne wina białe, jak i cięższe wydania win czerwonych. Pierwsze wzmianki dotyczące kultury winiarskiej w Matrze sięgają XI w. n.e.. Jest to drugi pod względem eksportu win region Węgier (zagospodarowują 40% wszystkich eksportowanych win). Głównymi punktami na mapie regionu Matra są: Gyöngyös, Nagyréde, Gyöngyöstarján, Gyöngyöspata, Abasár-Pálosvörösmart, Domoszló i Kisnána.

Klimat i uprawiane odmiany winorośli w Matrze

Uprawom zawsze sprzyjał w Matrze umiarkowany klimat, ukształtowanie terenu i gleby - przekrojowo (piaski, żwiry, gliny oraz wulkaniczne). Góry Matra skutecznie osłaniały winnice przed wiatrami i dobrze regulowały mikroklimat. W porównaniu z innymi północnymi częściami Węgier, jest tu więcej słońca, zimy są łagodniejsze, a deszcze umiarkowane. Podnóża gór, ze zróżnicowanymi glebami dobrze nadawały się do uprawy winorośli.

Najbardziej popularny w Matrze  jest Olaszrizling (riesling włoski) - który zazwyczaj daje wina wytrawne, świeże i kwasowe. Uważa się, że najlepsze wina - matrzańskie Olaszrizlingi pochodzą z parcel rosnących w Gyöngyös-Visonta, Abasar, Gyöngyös i Atkar. Rośnie tu i Rizlingszilvani - aromatyczny, delikatny, lekko ziołowy; Leányka - wina zwiewne i łatwe do picia, Harslevelu - lekko korzenny, o pełnej strukturze, Irsai Olivier - daje ona wina, które stają się obecnie bardzo na Węgrzech popularne. Są one lekkie i aromatyczne. Poza tym znajdziemy tu wina z Chardonnay, Sauvignon Blanc, oraz bardzo ciekawie wypadające w Matrze aromatyczne odmiany jak Muscat Ottonel i Tramini. Są też wina czerwone jak Kekfrankos (można mówić o renesansie tej odmiany w regionie Matra), Zweigelt, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Teran.

Wina z Matry w Rafa Wino

Istvan Csernyik to winiarz, którego wina cenimy sobie od lat. Obecnie w ofercie Rafa-Wino znajdują się: wytrawne Olaszrizling, Szurkebarat Harslevelu oraz słodki Berc ze szczepu Zenit. Pyszna słodycz w dobrej cenie. Również z Matry pochodzi butikowy producent Hoop Wines. Właściciele gospodarują na winnicy wielkości jednego hektara i wytwarzają tak nietuzinkowe wina jak Kekfrankos Pet Nat i Pinot Noir Pet Nat.

Ciekawostka: W 2015 roku wino Hárslevelű 2013 - Istvan Csernyik zostało nagrodzone złotym medalem w kategorii - Wina Białe do 50 zł (Grand Prix Magazynu Wino)

Więcej

Wina Matra (Węgry) Jest 5 produktów.

Pokazuje 1 - 5 z 5 elementów
Pokazuje 1 - 5 z 5 elementów