Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Położony na północno-zachodnim krańcu Węgier, na cyplu wciśniętym w Austrię, Sopron może poszczycić się ciekawą historią. Po upadku cesarstwa Habsburgów, na mocy traktatu z Trianon miał on przypaść właśnie Austrii, ale nie spodobało się to mieszkańcom, którzy na terenie miasta i okolicznych terenów utworzyli quasi państwo pod nazwą Lajtabánság. ...
Położony na północno-zachodnim krańcu Węgier, na cyplu wciśniętym w Austrię, Sopron może poszczycić się ciekawą historią. Po upadku cesarstwa Habsburgów, na mocy traktatu z Trianon miał on przypaść właśnie Austrii, ale nie spodobało się to mieszkańcom, którzy na terenie miasta i okolicznych terenów utworzyli quasi państwo pod nazwą Lajtabánság. Ostatecznie wymusili przeprowadzenie referendum, podczas którego Sopron opowiedział się za pozostaniem częścią Węgier, na pamiątkę czego miasto otrzymało dumny tytuł „najbardziej lojalnego miasta Węgier”.
Pograniczne położenie wpływa na tradycje winiarskie, uprawia się tutaj bowiem odmiany typowe dla austriackiego Burgenlandu, a więc Blaufrankischa, Zweigelta i nieco Gruner Veltlinera. Klimat jest nieco chłodniejszy niż w pozostałych częściach Węgier i stosunkowo wilgotny (również za sprawą leżącego zaraz na północy Jeziora Nezyderskiego. Ale nie brakuje również upraw: Kekfrankosza, Syraha, Pinot Noir, czy Pinot Blanc.
Historia winiarstwa w Sopron
Uprawa winorośli była w Sopron powszechną praktyką od czasów Celtów i u szczytu Cesarstwa Rzymskiego. W XIV wieku ten region winiarski był jednym z najważniejszych na Węgrzech i cieszył się dobrą międzynarodową renomą. Wybitne wina Sopronu były ulubionymi napojami królów i arcyksiążąt. W czasach monarchii austro-węgierskiej obszar winiarski Sopron-Rust-Bratislava był uważany za jeden region. Stoki o powierzchni 1500 hektarów wokół jeziora Fertő to najcenniejsze części regionu winiarskiego Sopron.
Charakterystyka win z Sopronu
Uprawiane w Sopron wino ma szczególny charakter wynikający z wyjątkowego mikroklimatu otaczającego jezioro i bogatej w minerały gleby. W 1987 roku Międzynarodowa Organizacja ds. Winorośli i Wina przyznała obszarowi produkcji wina Sopron szczególne uznanie tytułem „Miasto winorośli i wina”. Niewiele jest obszarów winiarskich z tak dużą różnorodnością win, od dobrych, wytrawnych win białych po pełne wina czerwone i najszlachetniejsze późne wina.
Wina z Sopron w ofercie Rafa-Wino
Region Sopron reprezentuje Weninger - renomowana winiarnia rodzinna z winnicami w rejonie Jeziora Nezyderskiego, po obu stronach granicy austro-węgierskiego pogranicza. Zarówno w Burgenlandzie, jak i w Sopron z tą samą pasją i oddaniem uprawiają winorośl w ekologicznym rygorze i według założeń biodynamicznej filozofii.
Zachęcamy do spróbowania win z małego,ale jakże wyjątkowego regionu Sopron.
Jagodics Kőszegi Cuvée 2017 to kupaż powstały z gron odmian cabernet sauvignon, kékfrankos oraz blauburger. Mamy tu ciemnopurpurową barwę, w nosie wyczuwalne są aromaty owoców leśnych, ściółki oraz skóry, w ustach dominują owocowe nuty czarnej porzeczki oraz jeżyn, wsparte dobrą kwasowością i średnią taniną, na finiszu pojawia się także lekka pikantność.
Cabernet Sauvignon 2017 jest w pełni ułożonym soczystym winem o ciemnej barwie z refleksami czerwieni . Zwarta struktura potwierdza niski stopień filtracji . Czarna porzeczka i jeżyny oraz wyczuwalna beczka w ustach dodatkowo ze zrównoważoną taniną czynią wino bardzo ciekawym w odbiorze . Świeżości dodają lekka kwasowość i aromat dzikiej cześni ....
Wino o geologicznej nazwie. Gnejs (skała metamorficzna) i mika (minerał z rodziny krzemianów) składają się na bogactwo złożonej struktury glebowej w winnicach nad Jeziorem Nezyderskim. Staranna, ekologiczna uprawa winorośli, fermentacja na drożdżach rdzennych i osiemnaście miesięcy dojrzewania w używanych beczkach dębowych. Atrakcyjny kupaż łączy w sobie...
Jagodics Kőszegi Kékfrankos charakteryzuje się jasnopurpurową barwą, w nosie mamy wyraźne aromaty dojrzałych wiśni, czereśni, oraz zdradzające wpływ beczki nuty wanilii i goździków, w ustach na pierwszym planie jest soczysta owocowość w postaci wiśni, czereśni, wsparta solidną kwasowością, z nutami goździków, kardamonu i gałki muszkatołowej, a także...
Wino posiada ciemnopurpurową barwę, w nosie zaznaczają się nuty owoców leśnych, dżemu śliwkowego, ściółki leśnej, w ustach dominuje śliwka w czekoladzie, czarna porzeczka. Znajdziemy tu również średnią taninę i świeżą kwasowość. Przyjemne, dobrze zrobione, aczkolwiek proste win. Jagodics Pince Kőszegi Blauburger on Vivino
Oryginalna etykieta i nazwa tego wina odnosi się do historii rodziny Weninger, żyjącej na pograniczu austro-węgierskim. Ponzichter, czyli uprawiacze bobu, dawniej niemieckojęzyczni rolnicy byli tak nazywani w Sopron, bo często sadzili warzywa, zwłaszcza fasolę między rzędami winorośli. Praktyka ceniona współcześnie przez ekologów ze względu na zdolność...
Biały pinot uprawiany ekologicznie i biodynamicznie z pojedynczej winnicy o nazwie Frettner na węgierskim brzegu Jeziora Nezyderskiego. Znakomity przykład tego, czym jest tzw. „żywe wino”, vin vivant. Owoc pracy biodynamika! Subtelne aromaty kwiatów łąkowych, dojrzałych cytryn i grejpfrutów. Solidna, świetnie zdefiniowana soczystość na podniebieniu,...