Wina Lombardii (Włochy)

Monzio - Rosso di Luna...
  • Cabernet Sauvignon
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy  Zawartość alkoholu: 13,5% Produkowane ze szczepu: po 50% merlot i cabernet sauvignon Region: Lombardia
89,99 zł
Monzio - Franciacorta DOGC...
  • Chardonnay
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Włochy  Zawartość alkoholu: 12,5% Produkowane ze szczepu: 85% Chardonnay, 15% Pinot Noir Region: Lombardia
129,99 zł
Monzio - Franciacorta DOGC...
  • Chardonnay
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Włochy  Zawartość alkoholu: 12,5% Produkowane ze szczepu: chardonnay 100% Region: Lombardia
159,99 zł

Lombardia jest jednym z największych regionów Włoch położonym na północy kraju, z Mediolanem jako stolicą regionu. Region graniczy od północy ze Szwajcarią, od południa z regionem Emilia-Romania, od wschodu z Trydentem-Górną Adygą i Wenecją Euganejską, a od zachodu z Piemontem . Jest regionem winiarskim znanym z różnorodności win.

Jest to górzysty region pod wyraźnym wpływem chłodnego klimatu alpejskiego, który jest najważniejszym czynnikiem determinującym kierunek rozwoju miejscowego winiarstwa. Sprzyja on powstawaniu przede wszystkim świetnych win białych.

Apelacja  Franciacorta i Oltrepo-Pavese słyną z luksusowych win musujących, solidne, złożone czerwone wina wytwarzane z winogron Nebbiolo podukuje się w Valtellinie. Dopełnieniem tego spektrum smaków są wspaniałe...

Czytaj więcej

Lombardia jest jednym z największych regionów Włoch położonym na północy kraju, z Mediolanem jako stolicą regionu. Region graniczy od północy ze Szwajcarią, od południa z regionem Emilia-Romania, od wschodu z Trydentem-Górną Adygą i Wenecją Euganejską, a od zachodu z Piemontem . Jest regionem winiarskim znanym z różnorodności win.

Jest to górzysty region pod wyraźnym wpływem chłodnego klimatu alpejskiego, który jest najważniejszym czynnikiem determinującym kierunek rozwoju miejscowego winiarstwa. Sprzyja on powstawaniu przede wszystkim świetnych win białych.

Apelacja  Franciacorta i Oltrepo-Pavese słyną z luksusowych win musujących, solidne, złożone czerwone wina wytwarzane z winogron Nebbiolo podukuje się w Valtellinie. Dopełnieniem tego spektrum smaków są wspaniałe różowe wina z malowniczych obszarów otaczających jezioro Garda.

Apelacje Lombardii:

DOCG - Franciacorta, Sforzato di Valtellina / Sfursat di Valtellina, Valtellina Superiore

DOC - Botticino, Capriano del Colle, Cellatica, Garda, Garda Colli Mantovani, Lambrusco Mantovano, Lugana, Moscato di Scanzo, Oltrepo Pavese, Riviera del Garda Bresciano, San Colombano al Lambro, San Martino della Battaglia, Terre di Franciacorta, Valcalepio, Valtellina Rosso lub Rosso di Valtellina

IGT - Alto Mincio, Benaco Bresciano, Bergamasca, Collina del Milanese, Montenetto di Brescia, Provincia di Mantova lub Mantova, Provincia di Pavia or Pavia, Quistello, Ronchi di Brescia, Sabbioneta, Sebino, Terrazze Retiche di Sondrio, Valcamonica.

Wina produkowane w regionie Lombardii

Franciacorta (z apelacji od tą samą nazwą) to wysokiej jakości wino musujące wytwarzane w metodą szampańską z chardonnay i pinot noir (z ograniczoną ilością pinot blanc), Wino występuje zarówno w formie nie-rocznikowej, jak i vintage, a standardową biel uzupełnia wersja różowa (dla której wino bazowe musi zawierać co najmniej 25% pinot noir). Istnieje nawet odpowiednik blanc de blancs o nazwie Franciacorta Satèn, wykonany wyłącznie z chardonnay i pinot bianco. Zgodnie z przepisami, franciacorta musi dojrzewać na osadzie przez co najmniej 18 miesięcy, a nawet 60 - dla najpoważniejszych kategorii. Franciacorta zyskała bardzo dużą sławę na świecie w ostatnich latach i prezentuje się jako poważna alternatywa dla szampana. Jakości tutejszych bąbelków sprzyja przede wszystkim kredowa gleba - tak jak tym z Szampanii.

Istnieją jednak dwie wyraźne różnice między Franciacorta i Szampanem: historia i skala. Historia Franciacorty sięga zaledwie 50 lat; Szampan jest bliżej 350. Roczna produkcja Franciacorty wynosi około 27 000 hektolitrów; Szampan jest bliższy 2 700,00 h/l (100 razy więcej). Największe, najbardziej znane domy szampana zostały założone w 18 wieku, a niektóre produkują dziesięć razy więcej wina każdego roku niż wszyscy producenci Franciacorta łącznie.

Otrepo Pavese Metodo Classico to drugie z ważnych win musujących powstających przy użyciu metody szampańskiej w Lombardii. Podstawą win musujących w obu kolorach (biały i różowy) jest szczep pinot noir. Apelacja znajduje się blisko Mediolanu. Otrepo Pavese to duży i zróżnicowany region, a winnice leżą tu niedaleko znanej rzeki Po.

Lombardia, to także wina czerwone. Historyczna strefa uprawy winorośli Valtellina w alpejskiej części regionu produkuje lekkie czerwone wino ze szczepu nebbiolo, która lokalnie nazywa się chiavennasca. Odmiana nebbiolo jest uprawiana tutaj od V wieku, a poza Piemontem, region winiarski Lombardii jest jedynym miejscem, w którym winogrona znalazły optymalny terroir i klimat. Pod nazwą Sforzato produkuje się tutaj wina z suszonych winogron nebbiolo.

Wschodnia część regionu, na południe od jeziora Garda, jest zdominowana przez białe winogrona trebbiano di Lugana, z których produkowane są świeże, owocowe, średniej wagi białe wina Lugana.

Pokaż mniej