Wina Etyek Buda (Węgry)
Objętość: 750ml
Smak: wytrawne
Kolor: różowe
Kraj pochodzenia: Węgry
Zawartość alkoholu: 13,5%
Temperatura podawania: 8 - 10°C
Produkowane ze szczepu: Kekfrankos, Merlot, Pinot Noir
kwasowość: 5,0 g/l
Cukier: 5,8 g/l
Region: Etyeki -Buda
36,99 zł
Objętość: 750ml
Smak: wytrawne, musujące
Kolor: białe
Kraj pochodzenia: Węgry
Zawartość alkoholu: 12%
Temperatura podawania: 8-10°C
Produkowane ze szczepu: Kiralyleanyka, Zenit, Szurkebarat (Pinot Gris)
kwasowość: 5,1 g/l
Cukier: 5,7 g/l
Region: Etyek-Buda
39,99 zł
Objętość: 750ml
Smak: wytrawne
Kolor:czerwone
Kraj pochodzenia: Węgry
Zawartość alkoholu: 13,5%
Temperatura podawania: 14-16°C
Produkowane ze szczepu: Pinot Noir
kwasowość: 5,0 g/l
Cukier: 1,0 g/l
Region: Etyeki - Buda
59,99 zł
Objętość: 750ml
Smak: wytrawne
Kolor: białe
Kraj pochodzenia: Węgry
Zawartość alkoholu: 13,5%
Temperatura podawania: 10 - 12°C
Produkowane ze szczepu: Chardonnay
kwasowość: 5,3 g/l
Cukier: 3,1 g/l
Region: Etyeki - Buda
59,99 zł
Objętość: 750ml
Smak: wytrawne
Kolor: białe
Kraj pochodzenia: Węgry
Zawartość alkoholu: 12,5%
Temperatura podawania: 8 - 10°C
Produkowane ze szczepu: Sauvignon blanc
Region: Etyeki - Buda
62,99 zł
Objętość: 750ml
Smak: wytrawne
Kolor: białe
Kraj pochodzenia: Węgry
Zawartość alkoholu: 13,%
kwasowość: 6,5 g/l
cukier: 4,0 g/l
Temperatura podawania: 8 - 10°C
Produkowane ze szczepu: Zenit
Region: Etyeki - Buda
62,99 zł
Objętość: 750ml
Smak: wytrawne
Kolor: białe
Kraj pochodzenia: Węgry
Zawartość alkoholu: 13,5%
kwasowość: 6,2 g/l
cukier: 4,3 g/l
Temperatura podawania: 8 - 10°C
Produkowane ze szczepu: Chardonnay, Sauvignon blanc, Zenit
Region: Etyeki - Buda
62,99 zł
Etyek to wieś w powiecie Fejér na Węgrzech, około 30 km od Budapesztu. Obszar ten otoczony jest winnicami i słynie z produkcji wina.
Etyek-Buda to najmłodszy sklasyfikowany na Węgrzech region winiarski – formalnie powstał dopiero w 1989 roku, choć historia winiarstwa w okolicy sięga XI wieku. Filoksera zmiotła region z winiarskiej mapy Węgier na długo, ale ostatnie 20 lat nakreślone jest przez napływ kapitału i dynamiczny rozwój nasadzeń, tak międzynarodowych szczepów (chardonnay, sauvignon blanc, riesling, pinot noir, merlot) jak i lokalnych odmian (királyleányka, zenit, irsai olivér, cserszegi fűszeres).
Pokaż mniej