Zestaw win na romantyczny wieczór z okazji Walentynek i nie tylko
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska...
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia:...
Szekszard to położony nad Dunajem region produkcji wina na południu Węgier. Jest oddalony około 150 km na południe od stolicy kraju, Budapaesztu. Ten mało znany poza granicami region winiarski graniczy z Villany, innym dopiero pracującym na swoje uznanie regionem.
Warunki klimatyczne w Szekszard są sprzyjające - jest to raczej ciepły region z ł...
Szekszard to położony nad Dunajem region produkcji wina na południu Węgier. Jest oddalony około 150 km na południe od stolicy kraju, Budapaesztu. Ten mało znany poza granicami region winiarski graniczy z Villany, innym dopiero pracującym na swoje uznanie regionem.
Warunki klimatyczne w Szekszard są sprzyjające - jest to raczej ciepły region z łagodnymi zimami. W Szekszard produkuje się głównie czerwone wino stawiając przeważnie na rodzime szczepy: Kadarkę i Kekfrankos. Ciekawostką jest, że - pomimo legend - to właśnie tu stworzono po raz pierwszy wino o nazwie Bikaver. Byczą krwią lokalne wino nazwał w połowie XIX wieku poeta Janos Garay. Póżniej nazwa została zaadaptowana przez winiarzy z Egeru tworząc jedno z najbardzie znanych win węgierkich. Szekszardi Bikaver produkuje się jednak do dziś jako czerwone wino kupażowane. W jego skład, poza wymienionymi Kadarką i Kekfrankosem, wchodzą takie odmiany jak Portugesier, Merlot czy Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc.
W mniejszym stopniu w Szekszard produkuje się także wina białe. Głównymi szczepami uprawianymi na białe wino są Chardonnay, Olaszrizling oraz Muller Thurgau.
Szekszard jest na dobrej drodze aby wypracować własny styl win znany także poza granicami Węgier. Pomagają w tym producenci dbający o jakość uprawianych winogron oraz pieczołowicie winifikujący swe wina. Do takich winiarzy należy rodzina Heimann, która z lokalnych odmian postanowiła uczynić wizytówkę swojej wytwórni. Robi się tu jedną z najlepszych, o ile nie najlepszą Kadarkę na świecie. Zachęcamy do spróbowania wina Szekszard Kadarka oraz Porkolab-vogy Kadarka, absolutnie unikatowych produktów.
Czerwone wino wytrawne z Węgier. Winogrona dla Szekszárd Kékfrankos pochodzą z młodszych plantacji z winoroślami w wieku od 5 do 10 lat. Niższa koncentracja i jasne aromaty owocowe są prawdziwym wyrazem terroiru Szekszárd i zapewniają właściwą równowagę dla tego podstawowego wina. Wspaniałe owoce leśne, czysta paleta i intensywny aromat. Klasyczny...
Spośród wszystkich sadzonek Kékfrankos Bati Kereszt jest najbardziej chronioną działką, na której dojrzewanie i zbiory są opóźnione o 2-3 tygodnie w porównaniu z innymi winnicami. Wydłużony sezon wegetacyjny wydobywa delikatne, kwiatowe aromaty. Aromaty jeżyn, liści i mokrej wełny. W ustach kremowa tanina, kwiaty, owoce morwy z ziołowym finiszem....
Winogrona są uprawiane w środkowej części doliny Baranya w winnicach obficienasłonecznionych. Dzięki płd.-wsch. ekspozycji dolina otwiera się na Wielką Równinę Węgierską, dzięki czemu winogrona dojrzewają wcześnie i dają pełne wina. "Cieplejszy" kékfrankos, pełen aromatów tropikalnych kwiatów i dojrzałych jeżyn. W ustach gładki i elegancki z pełnym...
Górna część doliny Porkoláb-völgy składa się z zachodnich stoków i wietrznego wzgórza. Tam Heimannowie sadzą nowo wybrane klony Kadarki. Każdy z 7 nowych klonów jest wybierany i fermentowany osobno aby stworzyć Kadarkę Porkoláb-völgy 2018. W nosie aromat suszonych kwiatów i jagód. W ustach pudrowa, subtelna tanina, owoce leśne i zrównoważona kwasowość....
Dzięki południowo-wschodniej ekspozycji dolina Baranya otwiera się na Wielką RówninęWęgierską, dzięki czemu winogrona dojrzewają wcześnie i dają pełne wina. Winogrona sąuprawiane na 50-letniej winnicy, klejnocie doliny. Szivem = kawałek serca. Aromaty kwiatowo ziołowe. W ustach wyraźna, nieco szorstka tanina, czereśnia i nuty kwiatowe z długim,...