Górna część doliny Porkoláb-völgy składa się z zachodnich stoków i wietrznego wzgórza. Tam Heimannowie sadzą nowo wybrane klony Kadarki. Każdy z 7 nowych klonów jest wybierany i fermentowany osobno aby stworzyć Kadarkę Porkoláb-völgy 2018. W nosie aromat suszonych kwiatów i jagód. W ustach pudrowa, subtelna tanina, owoce leśne i zrównoważona kwasowość. Wdzięk i elegancja. Spontaniczna fermentacja malolaktyczna i 8 miesięcy dojrzewania w glinianych amforach.
- Nasza oferta
- B2B
- Producenci
- Blog
- Kontakt
Heimann & Fiai - "Porkolab-Volgy" Kadarka 2020
- Smak
- Wytrawne
- Kraj pochodzenia
- Węgry
- Region
- Szekszard
- Szczep
- Kadarka
- Objętość
- 750ml
- Kolor
- Czerwone
- Zawartość alkoholu
- 12%
- Temperatura podawania
- 14-16 °C
Opis
o producencie wina

Heimann
Niewiele osób zrobiło tyle dla rozpoznawalności winiarskiego regionu Szekszard co rodzina Heimann. Winne przedsięwzięcie rozpoczęte przez braci Ferenca i Zoltána oraz kontynuuowane przez Zoltán jr. bardzo mocno promuje lokalne szczepy: Kadarka i Kékfrankos.
Winnica
Winogrona poddawane są spontanicznej fermentacji, najczęściej całymi pęczkami. Leżakowane ma miejsce w dużych węgierskich beczkach lub amforach, natomiast butelkowanie nie przechodzi procesu klarowania (i często również procesu filtracji). Ta specjalizacja w dwóch szczepach daje wybitne rezultaty: 92 pkt of Falstaff (jeden z najbardziej wpływowych magazynów winiarskich w niemieckojęzycznej częsci Europy) dla Kadarki Porkoláb-völgy. Do tego przydomek Zoltána jr. "Kadarka Man"...
Szczepy
Heimann uprawia winorośl na 6 parcelach. Dominujące szczepy to oczywiście Kadarka oraz Kékfrankos, uzupełnieniem których są Cabernet Franc, Merlot (odmiany przywiezione z Bordeaux) oraz biały Viognier.
Historia
"Kadarka Man" ukończył studia w Geisenheim, Montpellier i Udine. W ramach praktyk poznał międzynarodowe techniki stosowane przy uprawach różnych odmian winorośli w czołowych winnicach z Mozeli, Toskanii i doliny Yara (Australia). Niepowtarzalny smak związany z terroir coraz bardziej go intrygował i po powrocie zaczął realizować swój cel promocji autochtonicznych elementów regionu. Delikatna Kadarka i pikantny Kékfrankos stanowiły bazę do projektu Heimann & Fiai (Heimann and Synowie), w którym Zoltan jr. stara się oddać wszystko co dobrego w Szekszárd.
Klimat / Gleba
Region winiarski Szekszárd leży na najbardziej wysuniętym na wschód krańcu Wzgórz Zadunajskich. Charakterystyczna dla regionu gleba lessowa, przeplatana warstwami czerwonej gliny, nadaje winom Heimann radosny, żywy charakter. Gorące okresy letnie równoważone są umiarkowanymi jesieniami. W tych sprzyjających warunkach głównym wyzwaniem jest zachowanie świeżości i żywotności owoców.
Ocena
Aby dodać opinię - zaloguj się.
Inni klienci kupili również