Heimann & Fiai - "Porkolab-volgy" Kadarka 2018

Heimann & Fiai - "Porkolab-Volgy" Kadarka 2020

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Szekszard
Szczep
Kadarka
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
12%
Temperatura podawania
14-16 °C

139,99 zł

Opis

Górna część doliny Porkoláb-völgy składa się z zachodnich stoków i wietrznego wzgórza. Tam Heimannowie sadzą nowo wybrane klony Kadarki. Każdy z 7 nowych klonów jest wybierany i fermentowany osobno aby stworzyć Kadarkę Porkoláb-völgy 2018. W nosie aromat suszonych kwiatów i jagód. W ustach pudrowa, subtelna tanina, owoce leśne i zrównoważona kwasowość. Wdzięk i elegancja. Spontaniczna fermentacja malolaktyczna i 8 miesięcy dojrzewania w glinianych amforach.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Heimann

Niewiele osób zrobiło tyle dla rozpoznawalności winiarskiego regionu Szekszard co rodzina Heimann. Winne przedsięwzięcie rozpoczęte przez braci Ferenca i Zoltána oraz kontynuuowane przez Zoltán jr. bardzo mocno promuje lokalne szczepy: Kadarka i Kékfrankos.

Winnica

Winogrona poddawane są spontanicznej fermentacji, najczęściej całymi pęczkami. Leżakowane ma miejsce w dużych węgierskich beczkach lub amforach, natomiast butelkowanie nie przechodzi procesu klarowania (i często również procesu filtracji). Ta specjalizacja w dwóch szczepach daje wybitne rezultaty: 92 pkt of Falstaff (jeden z najbardziej wpływowych magazynów winiarskich w niemieckojęzycznej częsci Europy) dla Kadarki Porkoláb-völgy. Do tego przydomek Zoltána jr. "Kadarka Man"...

Szczepy

Heimann uprawia winorośl na 6 parcelach. Dominujące szczepy to oczywiście Kadarka oraz Kékfrankos, uzupełnieniem których są Cabernet Franc, Merlot (odmiany przywiezione z Bordeaux) oraz biały Viognier. 

Historia

"Kadarka Man" ukończył studia w Geisenheim, Montpellier i Udine. W ramach praktyk poznał międzynarodowe techniki stosowane przy uprawach różnych odmian winorośli w czołowych winnicach z Mozeli, Toskanii i doliny Yara (Australia). Niepowtarzalny smak związany z terroir coraz bardziej go intrygował i po powrocie zaczął realizować swój cel promocji autochtonicznych elementów regionu. Delikatna Kadarka i pikantny Kékfrankos stanowiły bazę do projektu Heimann & Fiai (Heimann and Synowie), w którym Zoltan jr. stara się oddać wszystko co dobrego w Szekszárd. 

Klimat / Gleba

Region winiarski Szekszárd leży na najbardziej wysuniętym na wschód krańcu Wzgórz Zadunajskich. Charakterystyczna dla regionu gleba lessowa, przeplatana warstwami czerwonej gliny, nadaje winom Heimann radosny, żywy charakter. Gorące okresy letnie równoważone są umiarkowanymi jesieniami. W tych sprzyjających warunkach głównym wyzwaniem jest zachowanie świeżości i żywotności owoców.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również