Heimann & Fiai - "Szivem" Kekfrankos 2018

Heimann & Fiai - "Szivem" Kekfrankos 2018

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Szekszard
Szczep
Kekfrankos
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

151,99 zł

Opis

Dzięki południowo-wschodniej ekspozycji dolina Baranya otwiera się na Wielką Równinę Węgierską, dzięki czemu winogrona dojrzewają wcześnie i dają pełne wina. Winogrona są uprawiane na 50-letniej winnicy, klejnocie doliny. Szivem = kawałek serca. Aromaty kwiatowo ziołowe. W ustach wyraźna, nieco szorstka tanina, czereśnia i nuty kwiatowe z długim, cytrusowo-ziołowym finiszem. Spontaniczna fermentacja, a następnie 8 miesięcy w dużej beczce węgierskiej.

Wino odpowiednie dla wegan.

Wino w ocenie specjalistów:
“Tak smakuje najelegantsza wiśnia świata, wino doskonałe. Jazda obowiązkowa”. 
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Heimann

Niewiele osób zrobiło tyle dla rozpoznawalności winiarskiego regionu Szekszard co rodzina Heimann. Winne przedsięwzięcie rozpoczęte przez braci Ferenca i Zoltána i kontynuuowane przez Zoltán jr. bardzo mocno promuje lokalne szczepy: Kadarka i Kékfrankos.

Winnica

Winogrona poddawane są spontanicznej fermentacji, najczęściej całymi pęczkami. Leżakowane ma miejsce w dużych węgierskich beczkach lub amforach, natomiast butelkowanie nie przechodzi procesu klarowania (i często również procesu filtracji). Ta specjalizacja w dwóch szczepach daje wybitne rezultaty: 92 pkt of Falstaff (jeden z najbardziej wpływowych magazynów winiarskich w niemieckojęzycznej częsci Europy) dla Kadarki Porkoláb-völgy. Do tego przydomek Zoltána jr. "Kadarka Man"...

Szczepy

Heimann uprawia winorośl na 6 parcelach. Dominujące szczepy to oczywiście Kadarka oraz Kékfrankos, uzupełnieniem których są Cabernet Franc, Merlot (odmiany przywiezione z Bordeaux) oraz biały Viognier. 

Historia

"Kadarka Man" ukończył studia w Geisenheim, Montpellier i Udine. W ramach praktyk poznał międzynarodowe techniki stosowane przy uprawach różnych odmian winorośli w czołowych winnicach z Mozeli, Toskanii i doliny Yara (Australia). Niepowtarzalny smak związany z terroir coraz bardziej go intrygował i po powrocie zaczął realizować swój cel promocji autochtonicznych elementów regionu. Delikatna Kadarka i pikantny Kékfrankos stanowiły bazę do projektu Heimann & Fiai (Heimann and Synowie), w którym Zoltan jr. stara się oddać wszystko co dobrego w Szekszárd. 

Klimat / Gleba

Region winiarski Szekszárd leży na najbardziej wysuniętym na wschód krańcu Wzgórz Zadunajskich. Charakterystyczna dla regionu gleba lessowa, przeplatana warstwami czerwonej gliny, nadaje winom Heimann radosny, żywy charakter. Gorące okresy letnie równoważone są umiarkowanymi jesieniami. W tych sprzyjających warunkach głównym wyzwaniem jest zachowanie świeżości i żywotności owoców.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również