Heimann & Fiai - "Bati Kereszt" Kekfrankos 2018

Heimann & Fiai - "Bati Kereszt" Kekfrankos 2018

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Szekszard
Szczep
Kekfrankos
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

88,99 zł

Opis

Spośród wszystkich sadzonek Kékfrankos Bati Kereszt jest najbardziej chronioną działką, na której dojrzewanie i zbiory są opóźnione o 2-3 tygodnie w porównaniu z innymi winnicami. Wydłużony sezon wegetacyjny wydobywa delikatne, kwiatowe aromaty. Aromaty jeżyn, liści i mokrej wełny. W ustach kremowa tanina, kwiaty, owoce morwy z ziołowym finiszem. Spontaniczna fermentacja i 8 miesięcy w dużej beczce węgierskiej.

Wino odpowiednie dla wegan.

Wino w ocenie specjalistów:
"Bati Kereszt 2018 jest najbardziej tradycyjnym kekfrankosem w zestawie, liściastym i leśnym, z delikatną wiśnią, porzeczką. Wspaniała robota". 
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Heimann

Niewiele osób zrobiło tyle dla rozpoznawalności winiarskiego regionu Szekszard co rodzina Heimann. Winne przedsięwzięcie rozpoczęte przez braci Ferenca i Zoltána i kontynuuowane przez Zoltán jr. bardzo mocno promuje lokalne szczepy: Kadarka i Kékfrankos.

Winnica

Winogrona poddawane są spontanicznej fermentacji, najczęściej całymi pęczkami. Leżakowane ma miejsce w dużych węgierskich beczkach lub amforach, natomiast butelkowanie nie przechodzi procesu klarowania (i często również procesu filtracji). Ta specjalizacja w dwóch szczepach daje wybitne rezultaty: 92 pkt of Falstaff (jeden z najbardziej wpływowych magazynów winiarskich w niemieckojęzycznej częsci Europy) dla Kadarki Porkoláb-völgy. Do tego przydomek Zoltána jr. "Kadarka Man"...

Szczepy

Heimann uprawia winorośl na 6 parcelach. Dominujące szczepy to oczywiście Kadarka oraz Kékfrankos, uzupełnieniem których są Cabernet Franc, Merlot (odmiany przywiezione z Bordeaux) oraz biały Viognier. 

Historia

"Kadarka Man" ukończył studia w Geisenheim, Montpellier i Udine. W ramach praktyk poznał międzynarodowe techniki stosowane przy uprawach różnych odmian winorośli w czołowych winnicach z Mozeli, Toskanii i doliny Yara (Australia). Niepowtarzalny smak związany z terroir coraz bardziej go intrygował i po powrocie zaczął realizować swój cel promocji autochtonicznych elementów regionu. Delikatna Kadarka i pikantny Kékfrankos stanowiły bazę do projektu Heimann & Fiai (Heimann and Synowie), w którym Zoltan jr. stara się oddać wszystko co dobrego w Szekszárd. 

Klimat / Gleba

Region winiarski Szekszárd leży na najbardziej wysuniętym na wschód krańcu Wzgórz Zadunajskich. Charakterystyczna dla regionu gleba lessowa, przeplatana warstwami czerwonej gliny, nadaje winom Heimann radosny, żywy charakter. Gorące okresy letnie równoważone są umiarkowanymi jesieniami. W tych sprzyjających warunkach głównym wyzwaniem jest zachowanie świeżości i żywotności owoców.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również