Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska...
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Austria...
Objętość: 500ml Smak: Słodkie...
Furmint - król win Tokaju jest jeden. To szczep, o wielu twarzach potrafiący przemienić się z ultra wytrawnego wina, poprzez Off-dry i Szamorodni w najlepsze wino słodkie świata, czyli Aszu. Tą różnorodność w Tokajskim regionie zapewnia mu zróżnicowana szkoła winiarska, a co za tym idzie metody produkcji wina - nowoczesną i tradycyjną. To także ...
Furmint - król win Tokaju jest jeden. To szczep, o wielu twarzach potrafiący przemienić się z ultra wytrawnego wina, poprzez Off-dry i Szamorodni w najlepsze wino słodkie świata, czyli Aszu. Tą różnorodność w Tokajskim regionie zapewnia mu zróżnicowana szkoła winiarska, a co za tym idzie metody produkcji wina - nowoczesną i tradycyjną. To także zasługa doskonałego tokajskiego Terroir, gdzie na każdym kroku mamy do czynienia z idealną dla winorośli skałą wulkaniczną. Odmieniane tu przez wszystkie przypadki hasło Tokaj jest na stałe wpisane w historię Furminta - szczepu endemicznego, występującego w tak często tylko tutaj. Ciekawostką jest więc to jak możemy go scharakteryzować - do czego porównać. Tu nasuwa się skojarzenie z Rieslingiem - królem wszystkich białych win. Pozwólmy im królować i cieszmy się najciekawszą endemiczną odmianą Węgier.
Delikatne, białe, lekko wytrawne wino węgierskie o aromacie zielonych jabłek, w tle świeże nuty skoszonej trawy. W smaku lekko mineralne i orzeźwiające. Wyraźna lecz nie przesadna kwasowość. Wyprodukowane z wcześnie zebranego Furminta, najpopularniejszej odmiany w Tokaju. Dobry aperitif, polecamy do pstrąga.
Tokaj Szamorodni w wersji wytrawnej. Utleniony charakter, wrażenie ciężkości, słodyczy w nosie i to późniejsze zaskoczenie wytrawnym smakiem. Pachnie daktylami i rodzynkami, a także cytrusowo. W smaku przyjemna kwasowość. To nie wino dla każdego i nie do wszystkiego. Ale gdy lubi się szukać smaków, być zaskakiwanym to zdecydowanie warte swojej ceny....
Zapach gruszki i jabłka, odrobina masła, łagodny zapach dymu i długi posmak odzwierciedlają wyjątkowe walory Gran Cru. Chardonnay zrobiono klasyczną burgundzką technologią. Jego smak kształtuje wulkaniczne podłoże egerskich gleb. Wino charakteryzuje świeża elegancja i żywiołowe kwasy. 50% wina to beczkowane Chardonnay, o oleistym i drewnianym charakterze,...
Słodkie węgierskie wino Szamorodni z Tokaju cieszy się w Polsce sporą popularnością. Ich tradycja sięga bowiem wieki wstecz i do dziś przygotowywane są w sposób tradycyjny w oparciu o zbiór całych kiści oraz użycie beczki w procesie fermentacji a następnie leżakowania wina. Wino pachnie dojrzałymi owocami; morelami i jabłkami. Ta charakterystyka...
Węgierskie białe wino wytrawne z Tokaju. Klasyczne wino z owoców zebranych w winnicach Palandor, Narancsi i Haraszt: Furmint i Hárslevelű z odrobiną Sárgamuskotály dla aromatu. Te dwie ostatnie odmiany winogron nadają intensywny aromat kwiatów bzu i dojrzałego melona. Upalne lato 2018 r. pięknie zaokrągliło kwasowość (6,2g/l) tego lekkiego wina z odrobiną...
Przyjemne, delikatnie wytrawne wino białe z wiodącej węgierskiej winiarni Tokaj Nobilis. Przygotowane z odmiany Furmint na bazie certyfikowanych upraw ekologicznych, które przyczyniły się do jego indywidualnego owocowego charakteru. W zapachu wina obok gruszki pojawiają się migdały i zioła. Jest delikatne i eleganckie. Długi posmak i dobra równowaga...
Węgierskie białe wino wytrawne od topowego producenta z Tokaju. Trzy tokajskie wioski i osiem różnych winnic w jednym winie, z udziałem 65% Furmint i 35% Harslevelu. Zbiór owoców z pięcio- i 50-letnich krzewów winorośli, moszcz tłoczony z całych wiązek, a następnie fermentowany w zbiornikach o kontrolowanej temperaturze. Świeże wino z kwiatem lipy,...
Jego kolor waha się od bladego do jasno złotego. Swoim aromatem i smakiem kusi do odkrycia polnych kwiatów, świeżych i kandyzowanych owoców (brzoskwinie, cytrusy, nuty tropikalne), a także migdałów i egzotycznych przypraw. Słodkie węgierskie wino Szamorodni z Tokaju cieszy się w Polsce sporą popularnością. Ich tradycja sięga bowiem wieki wstecz i do...
Węgierskie białe wino wytrawne produkowane w Tokaju. Lekki i przyjemny do picia Furmint. Klasyczna rześkość szczepu, wyważony balans. Idealne wino na lato. Dobry dodatek do pikantnej, lekkiej kuchni oraz do prosto przygotowanych ryb. Gróf Degenfeld Tokaji Furmint on Vivino
Wino białe, wytrawne z Węgier, z regionu Tokaj, wytwarzane z dwóch szczepów typowych dla regionu czyli harslevelu i furmint. Bladożółta barwa, aromaty suszonych owoców, pigwy i cytrusów uzupełnione mniej wyraźnymi nutami przypraw odzwierciedlającymi starzenie się beczki i butelki. Dominującą cechą struktury jest jasna kwasowość, która sprawia, że wino...
Słodkie białe wino z miejscowości Tarcal w Tokaju. Wino deserowe z 80g/l cukru oraz niskim alkoholem. Blademu słomkowożółtemu kolorowi towarzyszy świeży, owocowy zapach, w którym dominuje skórka pomarańczy i gruszka. Na podniebieniu składniki pomarańczowo-gruszkowe dopełniają nuty brzoskwini. Świeże, chrupiące kwasy nadają winu idealną równowagę.Gróf...
To węgierskie wino to bogaty Furmint z dodatkiem Harszlevelu, od trzech wybitnych tokajskich enolożek - Stephanie Berecz, Sarolty Bardos i Judit Bott. Każda z nich dała do tego wina część Furminta i Harszlevelu ze swojej piwnicy. Wino wyróżnia solidna struktura i pochodząca z leżakowania w beczce kremowość oraz wyraźnie zaznaczona kwasowość. Jako wino...
Narancsi to węgierskie białe wino wytrawne. Wino z aromatami wyraziście cytrusowym: cytryny, skórki pomarańczy, mandarynek i przypraw z nutą wanilii. Sam Furmint długo pozostaje w ustach i jest silnie mineralne. Posiada swój indywidualny charakter tożsamy do innych win z Erdobenye w Tokaju. Bardzo lubimy takie charakterne Furminty. Karádi-Berger Narancsi...
Tym razem klasyczny, słodki Szamorodni, z tradycyjnie wysokim cukrem, po roku spędzonym w beczce. Jest to białe wino węgierskie tradycyjnie produkowane w Tokaju. W nosie dojrzałe, soczyste jabłko, z miodowo-korzennym podbiciem. Usta słodkie, lepkie, przy zachowaniu niezłej soczystości i kwasowości. Dominuje lipowy miód, ale można doszukać się suszonego...
Palandor to węgierskie białe wino wytrawne z Tokaju. Kolejny Furmint i zupełnie inny styl. Jaśniejszy w kolorze, z większym wigorem w kieliszku. W nosie świeże jabłka i kamienna mineralność. Usta bardzo kwasowe, krystaliczne i mineralne niczym górski potok. Cukier, mimo, że wysoki (prawie 10 g!) prawie nie wyczuwalny przez ostrą jak brzytwa kwasowość....
To dobrze zrobione, białe, wytrawne wino z Węgier. Wyprodukowane z najpopularniejszego w Tokaju szczepu - Furminta, w tym wypadku zebranego tylko w jednej winnicy Zomborka. Złożony bukiet cytrusowych kwiatów, kwiatów jabłoni i świeża brzoskwinia. W ustach są smaki brzoskwini, ananasa i marakui, które tańczą na języku przed chrupiącym kwaśnym finiszem....
Węgierskie, szlachetne białe wino deserowe, wizytówka Tokaju. Ciemnozłota barwa, aromat rodzynek, miodu i wosku pszczelego. Smak uzupełniają dojrzałe brzoskwinie i jabłka oraz akcent herbaty. Nienachalna słodycz balansowana jest przyjemną kwasowością. Jest to ostatni, historyczny rocznik, w którym w Tokaju dozwolona była produkcja Aszu poniżej 5 puttonów...
Węgierskie białe wino wytrawne z Tokaju. W 2018 roku winogrona dojrzewały bardzo wcześnie i w tym samym czasie we wszystkich najlepszych winnicach należących do Laszlo Szilágyiego. Z tego powoduwiniarz zdecydował aby wszystkie jego Furminty winifikować jednocześnie, uzyskując wyborny i bogaty blend. Wino prezentuje szeroką gamę smaków i aromatów. W nosie...
Owoce do tego wina pochodzą z absolutnie najlepszych lokalizacji winnic w okolicach Mád w Tokaju. Wszystkie prace wykonywane są ręcznie, a winnice uprawiane są metodami ekologicznymi. Tam zrodził się Furmint, z którego Akos Szokolai wyczarował wysokiej klasy wino Szamorodni. Przez 20 miesięcy dojrzewało w starych 200- i 400-litrowych beczkach z dębu...
Białe słodkie wino węgierskie wykonane z dwóch najpopularniejszych w Tokaju szczepów - Furminta i Harslevelu. Mocno skoncentrowane, dobrze zbudowane i niezwykle finezyjne wino. Aromat słodki i świeży, wypełniony białymi kwiatami, kwiatem lipy, akacją, gruszką , owocami tropikalnymi z delikatnymi akcentami przypraw. Na języku zaś wyczuwalne nuty owoców i...
Żywe, świeże i charakterystyczne białe wino wytrawne prosto z Mad w Tokaju. Wino fermentowało spontanicznie na naturalnych drożdżach w dębowej beczce. Pyszny Budahazy Furmint-Harslevelu Nyulaszo wyróżnia dobra kwasowa struktura, złożone i finezyjne aromaty cytrusów, pigwy, białych kwiatów i nut miodowych. To węgierskie wino zostało wykonane w małej,...
Amicus to węgierskie białe wino słodkie. Pochodzi z 6-hektarowej posiadłości rodzinnej Tokaj Nobilis. Jest dziełem Sarolty Bárdos, winiarza roku 2012 w Tokaju. Powstało w 90% z owoców odmiany Furmint. Jest to wino z późnego zbioru, gdy część owoców uległa już wpływowi botrytis cinerea. Zawiera 122 g/l cukru resztkowego. Słodycz ta jest równoważona typową...
Białe wino wytrawne ze szczepu Furmint, stworzone w 6-hektarowej posiadłości rodzinnej Tokaj Nobilis przez Saroltę Bárdos – winiarza roku 2012 w Tokaju. Barakonyi to nazwa winnicy, a więc mamy do czynienia z winem, do którego produkcji wykorzystano wyselekcjonowane grona z pojedynczej parceli. W nosie owoce z sadu – jabłka i gruszka, morela, mięta. Smak...
Słoneczny, jesienny dzień to idealny moment zbiorów zbotrytyzowanych gron dla produkcji wina Szamorodni, o ile rocznik obrodził w Botrytis. Po rocznikach 2010, 2014 dołącza do nich 2016 - młodziutkie wytrawne Szamorodni 2016 od Karadi Berger, czyli butikowej, rodzinnej winiarni z Erdobenye w Tokaju. Winogrona Furmint i Harslevelu zebrano w całych...