WINO
Furmint słusznie kojarzony jest jako odmiana tokajska. Można go spotkać także w innych regionach madziarskich, zwłaszcza nad Balatonem, ale Tokaj to numer jeden. Tam Węgrzy uprawiają furminta najwięcej, tam ma swoje najważniejsze realizacje. I to zarówno w wersjach słodkich, jak i w wytrawnych. Degenfeld Furmint to przykład właśnie wina wytrawnego. Coraz częściej wytrawne wina z Tokaju zdobywają uznanie międzynarodowe, mówi się o nich w świecie, jak o odkryciu nowej galaktyki.
DEGUSTACJA
Furmint wytrawny ma swój charakter i siłę, dzięki czemu potrafi pięknie dojrzewać. Mamy kilka butelek starszych roczników Degenfeld Furmint i z przyjemnością obserwujemy ich rozwój. Natomiast prezentowany jako Wino Miesiąca rocznik 2019 pokazuje urodę młodzieńczego wina. Jaśniuteńka, błyszcząca suknia; subtelny bukiet aromatów kwiatowych, niedojrzałych moreli i mirabelek. W ustach zdecydowanie rześkie, wytrawne, z niedużym, ale wyczuwalnym zaokrągleniem ciała.
JEDZENIE
To dosyć plastyczne i uniwersalne wino dzięki wyraźnej kwasowości. Bardzo dobrze sprawdza się w klasycznych zestawieniach kulinarnych. Niezbyt tłuste ryby, warzywa, delikatny, miękki i mało aromatyczny ser. Ciekawie prezentuje się z neutralnymi w smaku potrawami kuchni polskiej z dodatkiem twarogu lub bryndzy i ziemniaków, jak kopytka czy pierogi.
Wino w ocenie specjalistów:
"Świetny w swojej cenie furmint od coraz solidniej pracującej winiarni. Swojsko mitteleuropejskie gruszki i jabłka z sadu, lekka tokajska pikanteria, ładna nuta kwiatowa i wyczuwalna szczypta cukru resztkowego. Wszystko czyste, rześkie, przyjemnie intensywne, w swoim przedziale skrojone wręcz idealnie".
Wojciech Bońkowski,Winicjatywa.pl