Grof Degenfed - Tokaj Furmint off-dry Zobacz większe

Grof Degenfeld - Tokaj Furmint BIO, wybierz z: 2019 lub 2021

31125

Nowy produkt

WINO

Furmint słusznie kojarzony jest jako odmiana tokajska. Można go spotkać także w innych regionach madziarskich, zwłaszcza nad Balatonem, ale Tokaj to numer jeden. Tam Węgrzy uprawiają furminta najwięcej, tam ma swoje najważniejsze realizacje. I to zarówno w wersjach słodkich, jak i w wytrawnych. Degenfeld Furmint to przykład właśnie wina wytrawnego. Coraz częściej wytrawne wina z Tokaju zdobywają uznanie międzynarodowe, mówi się o nich w świecie, jak o odkryciu nowej galaktyki. Węgrzy znają swój skarb, a my przecież ich bratanki...

DEGUSTACJA

Furmint wytrawny ma swój charakter i siłę, dzięki czemu potrafi pięknie dojrzewać. Mamy kilka butelek starszych roczników Degenfeld Furmint i z przyjemnością obserwujemy ich rozwój. Natomiast prezentowany jako Wino Miesiąca rocznik 2019 pokazuje urodę młodzieńczego wina. Jaśniuteńka, błyszcząca suknia; subtelny bukiet aromatów kwiatowych, niedojrzałych moreli i mirabelek. W ustach zdecydowanie rześkie, wytrawne, z niedużym, ale wyczuwalnym zaokrągleniem ciała.

JEDZENIE

To dosyć plastyczne i uniwersalne wino dzięki wyraźnej kwasowości. Bardzo dobrze sprawdza się w klasycznych zestawieniach kulinarnych. Niezbyt tłuste ryby, warzywa, delikatny, miękki i mało aromatyczny ser. Ciekawie prezentuje się z neutralnymi w smaku potrawami kuchni polskiej z dodatkiem twarogu lub bryndzy i ziemniaków, jak kopytka czy pierogi.

Wino organiczne.

Gróf Degenfeld Tokaji Furmint on Vivino

Więcej szczegółów

54,99 zł brutto

payments-logos
Producent
Grof Degenfeld - organic/BIO
Grof Degenfeld - organic/BIO

Opis

KolorBiałe
SmakPółwytrawne
Kraj pochodzeniaWęgry
RegionTokaj
SzczepFurmint
Objętość750ml
Zawartość alkoholu12,5%
Temperatura podawania10-12 °C

Grof Degenfeld - organic/BIO

Winnica

Winnica Grof Degenfeld to jedna z bardziej urokliwych winnic, położona w Tokaju na granicy miejscowości Mád i Tarcal. Przy produkcji wina Grof Degenfeld kieruje się miłością do natury i szacunkiem do tradycji i nowych technologii. Efektem takiej filozofii jest certyfikat ekologiczny przyznany w 2009r. W ramach winnicy działa restauracja oraz czterogwiazdkowy hotel wspierający enoturystykę regionu Tokaj.

Szczepy

Spośród sześciu odmian winogron, które można oficjalnie wykorzystać do produkcji win oznaczanych jako Tokaje, Grof Degenfeld wykorzystuje pięć, tj.: Furmint, Hárslevelű, Muscat Blanc, Zeta i Kövérszőlő. Nie uprawia się jedynie szczepu Zeta. Co ciekawe Grof Degenfeld kultywuje jedynie 35ha ze swojego 100ha aerału, dając spory potencjał wzrostu w przyszłości. 

Historia

Odbudowa winnicy został zainicjowana przez hrabich Degenfeld w 1994r., wskrzeszając do życia tereny winiarskie z ponad 150-letnią tradycją. Dziś winnica zarządzana jest przez winemakera Balázs Sulyok, który tworzy świetne wina spokojne (Muscat Blanc i Furmint!), musujące i jedne z najlepszych win słodkich regionu - Szamorodni, Tokaj Aszu oraz Eszencia. W 2015r. rodzinna zdecydowała się na odbudowę katedry na wzgórzu Theresa, która uległa zniszczeniu wskutek II wojny  światowej.

Klimat / Gleba

Winorośl uprawia się w ramach dwóch kompleksów: Terezia i Zomborka. Jak większość gleb w regionie Tokaj, tak i u Grofa Degenfelda podłoże oparte jest o wulkaniczne skały ryolitowe. Wierzchnią warstwę stanowią lessy i brunatne gleby leśne.

Opinie

Oceń 
2020-11-04

Klasyk

Jeden z najlepszych producentów w Tokaju moim zdaniem, być może najlepszy spoza Madu. Stąd też bohater regionu pięknie pokazany. Jako wino dość pełne i treściwe, mineralne i czyste. Zapach jak często u furminta subtelny, ale za to na podniebieniu dzieje się dużo. Chce się pić takie wino samodzielnie, z szacunkiem i podziwem. Dla głodnych przyniesie ukojenie z trudnym towarzystwem pierogów ruskich, lub sałatki z bryndzą.

    Napisz swoją opinię!

    Napisz opinię

    Grof Degenfeld - Tokaj Furmint BIO, wybierz z: 2019 lub 2021

    Grof Degenfeld - Tokaj Furmint BIO, wybierz z: 2019 lub 2021

    • Objętość: 750ml
    • Smak: wytrawne
    • Kolor: Białe
    • Kraj pochodzenia: Węgry
    • Zawartość alkoholu: 12%
    • Temperatura podawania: 8-10°C
    • Produkowane ze szczepu: Furmint
    • Region: Tokaj
    • cukier resztkowy: 5 g/l,
    • kwasowość: 6,5 g/l

    Produkty powiązane

    30 innych produktów w tej samej kategorii: