Grof Degenfeld - Muscat Blanc

Grof Degenfeld - Muscat Blanc 2021

Ocena:
Smak
Półwytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Muscat
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
11%
Temperatura podawania
10-12 °C

54,99 zł

Opis

Węgierskie białe wino półwytrawne produkowane w Tokaju z odmiany muscat blanc. Ta winnica w naszej ocenie od 15 lat nie wypuściła słabego Muscata! 

Wspaniałe wino wiosenne z potężnym kwiatowym bukietem rozchodzącym się natychmiast po napełnieniu kieliszka. W zapachu wyraźnie wyczuwalne kwitnące wiosną kwiaty. Na podniebieniu delikatnie wytrawne zostawiające długi, miękki finisz i odświeżenie. Mimo swojej lekkości posiada pełne ciało, zwięzłą strukturę i swój unikalny charakter podbity kwasowością.

Wino o szerokim zastosowaniu kulinarnym: możemy go łączyć z delikatnymi białymi mięsami, z pikantnymi daniami wschodu. Jest również doskonałym kompanem świeżych tradycyjnych serów i sałatek.

Wino w ocenie specjalistów:
"Wino ma też znakomite nuty świeżej cytryny i winogronowego soku, długi posmak, dobrą mineralność. Świetne!"
- Wojciech Bońkowski, Winicjatywa.pl

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Grof Degenfeld - organic/BIO

To jedna z bardziej urokliwych winnic, położona w Tokaju na granicy miejscowości Mád i Tarcal. Przy produkcji wina Grof Degenfeld kieruje się miłością do natury, szacunkiem do tradycji i nowych technologii. Efektem takiej filozofii jest certyfikat ekologiczny przyznany w 2009r. W ramach winnicy działa restauracja oraz czterogwiazdkowy hotel wspierający enoturystykę regionu Tokaj.

Szczepy

Spośród sześciu odmian winogron, które można oficjalnie wykorzystać do produkcji win oznaczanych jako Tokaje, Grof Degenfeld wykorzystuje pięć, tj.: Furmint, Hárslevelű, Muscat Blanc, Zeta i Kövérszőlő. Nie uprawia się jedynie szczepu Zeta. Co ciekawe Grof Degenfeld kultywuje jedynie 35ha ze swojego 100ha aerału, dając spory potencjał wzrostu w przyszłości. 

Historia

Odbudowa winnicy został zainicjowana przez hrabich Degenfeld w 1994r., wskrzeszając do życia tereny winiarskie z ponad 150-letnią tradycją. Dziś winnica zarządzana jest przez winemakera Balázs Sulyok, który tworzy świetne wina spokojne (Muscat Blanc i Furmint!), musujące i jedne z najlepszych win słodkich regionu - Szamorodni, Tokaj Aszu oraz Eszencia. W 2015r. rodzinna zdecydowała się na odbudowę katedry na wzgórzu Theresa, która uległa zniszczeniu wskutek II wojny  światowej.

Klimat / Gleba

Winorośl uprawia się w ramach dwóch kompleksów: Terezia i Zomborka. Jak większość gleb w regionie Tokaj, tak i u Grofa Degenfelda podłoże oparte jest o wulkaniczne skały ryolitowe. Wierzchnią warstwę stanowią lessy i brunatne gleby leśne.

Ocena

1 - ilość opinii

-
Bardzo dobry muscat.
Dodano przez Jan w dniu 2022-05-11

Inni klienci kupili również