Egri Bikaver

Egri Korona Bikaver 2016
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Egri Korona Bikaver 2019

15650
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 14% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: cuvee oparte głównie na kekfrankoszu  Region: Eger
28,99 zł
Petreny - Egri Bikaver Silver
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 16-18 °C Produkowane ze szczepu: Kekfrankos, Cabernet Sauvignon i Merlot Region: Eger
38,99 zł
Lajver - Szekszard Bikaver...
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Lajver - Szekszard Bikaver 2019

17014
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 13-15°C Produkowane ze szczepu: 80% Kékfrankos, 5% Merlot, 7% Kadarka, 8% Cabernet franc Region: Szekszard
39,99 zł
Bolyki - Bikaver
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Bolyki - Egri Bikaver 2020

28984
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 18°C Produkowane ze szczepu: Kekfrankos, cabernet franc, merlot, zweigelt, portugieser i blauburger, Region: Eger
61,99 zł
Bukolyi Marcell - Kisfiam...
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne  Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Kékfrankos, Syrah i Pinot Noir Region: Eger
67,99 zł
Petreny - Borgundi Egri Bikaver Gold
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 16-18 °C Produkowane ze szczepu: Kekfrankos, Cabernet Sauvignon i Merlot Region: Eger
71,49 zł
Bolyki - Bolyki es Bolyki 2019
  • Merlot
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Bolyki - Bolyki es Bolyki 2019

15277
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 14% Temperatura podawania: 18°C Produkowane ze szczepu: cuvee Region: Eger
79,99 zł
St. Andrea - Áldás Egri Bikavér Superior 2018
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 14,5%  Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Kekfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Syrah, Merlot, Kadarka Region: Eger
82,99 zł
Petreny - Egri Bikaver Big Band 2015
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah Region: Eger
83,99 zł
St. Andrea Hangacs Dulo Egri Bikaver Grand Superior 2017
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Objętość: 750 ml Smak: wytrawne Kolor: czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 15% Temperatura podawania: 16-18'C Produkowane ze szczepów: Kekfrankos 31%, Cabernet Franc 27%, Merlot 24%, Pinot Noir 12%, Kadarka 6% 
122,99 zł
Bukolyi Marcell - Egri...
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne  Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 15% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: kékfrankos 60%, syrah 30%, pinot noir 5% and cabernet franc 5% Region: Eger
149,99 zł
St. Andrea - Nagy-Eged Dulo Egri Bikaver Grand Superior 2017
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Objętość: 750 ml Smak: wytrawne Kolor: czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 15% Temperatura podawania: 16-18'C Produkowane ze szczepów: Kékfrankos 36%, Merlot 35%, Cabernet franc 23%, Cabernet sauvignon 6%
159,99 zł
St. Andrea - Merengo Egri Bikaver Grand Superior
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Objętość: 750 ml Smak: wytrawne Kolor: czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 15% Temperatura podawania: 16-18'C Produkowane ze szczepów: Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc, Syrah, Pinot Noir
191,99 zł
Petreny - Egri Bikaver Padok Superior 2011
  • Cabernet Sauvignon
  • Węgry
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 15% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc Region: Eger  
199,99 zł
St. Andrea - Axios Egri Bikaver Grand Superior 2016
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Objętość: 750 ml Smak: wytrawne Kolor: czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 15% Temperatura podawania: 16-18'C Produkowane ze szczepów: Kékfrankos, Merlot, Pinot noir, Cabernet franc, Syrah
261,99 zł
St. Andrea Igazan Egri Bikaver Grand Superior 2016
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Objętość: 750 ml Smak: wytrawne Kolor: czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 15% Temperatura podawania: 16-18'C Produkowane ze szczepów: Kékfrankos 32%, Merlot 31%, Cabernet franc 29%, Syrah-Pinot noir 8%
279,99 zł
St. Andrea - Nagy Eged Hegy Egri-Bikaver Grand Superior 2016
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Objętość: 750 ml Smak: wytrawne Kolor: czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 15% Temperatura podawania: 16-18'C Produkowane ze szczepów: Kékfrankos 33%, Merlot 29%, Pinot noir 24%, Syrah 9%, Kadarka 5%
429,99 zł

Bikavér jest jednym z najsłynniejszych czerwonych win na Węgrzech . Z uwagi na dowolność i mnogość użytych odmian winogron (w winie musi być użytych minimum 4 odmiany - z 13 dopuszczonych) oraz różne sposoby wyrobu, ogólna charakterystyka wina jest bardzo trudna. Ale jeśli mamy do czynienia z kupażem kilku czerwonych szczepów, możemy się spodziewać bogatej palety aromatów i smaków – co zazwyczaj zapowiada dobre wino do picia zarówno przy jedzeniu jak i solo dla zdrowia.

Historia węgierskiego kupażu

O pochodzeniu nazwy Egri Bikaver krąży kilka legend. Najczęściej opowiadaną historią jest to, że kiedy Osmanowie najechali zamek w Egerze w 1552 roku, generał odpowiedzialny za jego ochronę wpadł na świetny pomysł, aby dać...

Czytaj więcej

Bikavér jest jednym z najsłynniejszych czerwonych win na Węgrzech . Z uwagi na dowolność i mnogość użytych odmian winogron (w winie musi być użytych minimum 4 odmiany - z 13 dopuszczonych) oraz różne sposoby wyrobu, ogólna charakterystyka wina jest bardzo trudna. Ale jeśli mamy do czynienia z kupażem kilku czerwonych szczepów, możemy się spodziewać bogatej palety aromatów i smaków – co zazwyczaj zapowiada dobre wino do picia zarówno przy jedzeniu jak i solo dla zdrowia.

Historia węgierskiego kupażu

O pochodzeniu nazwy Egri Bikaver krąży kilka legend. Najczęściej opowiadaną historią jest to, że kiedy Osmanowie najechali zamek w Egerze w 1552 roku, generał odpowiedzialny za jego ochronę wpadł na świetny pomysł, aby dać żołnierzom czerwone wino, aby uczynić ich odważniejszymi i silniejszymi. I zadziałało! Węgrzy stali się nieustraszonymi obrońcami swojego zamku. Żołnierze osmańscy widzieli czerwień na węgierskich wąsach i ubraniach. Ponieważ nie pili alkoholu, nie kojarzyli tego z winem, a myśleli, że Węgrzy pili krew byków, i że to dodało im takiej werwy.  

Legenda jednak mija się z prawdą. Na Węgrzech aż do czasu podboju tureckiego nie uprawiano czerwonego wina, dopiero Serbowie, uciekający przed tureckim podbojem, przywieźli ze sobą wiedzę na ten temat. 

W czasach komunizmu winiarstwo w węgierskich państwowych przedsiębiorstwach winiarskich charakteryzowało się masową produkcją. W latach 70. i 80. eksportowano bardzo niskiej jakości wina Bikavér. Te wina z dolnej półki były rozcieńczone, utlenione i były złymi przykładami węgierskiego wina.  Zaszkodziło to reputacji stylu Bikavér zarówno za granicą, jak i na Węgrzech. Dziś winnice w Egerze wciąż próbują wyjść z bałaganu masowej produkcji i odbudować swój wizerunek.

Pierwszym znanym producentem byczej krwi był Jenő Gröber, winiarz/sprzedawca, który zaczynał od kupowania różnego rodzaju win od winiarzy w Egerze, ich mieszania i leżakowania, a następnie z dużym powodzeniem sprzedawał produkt pod własną marką.

Egri Bikavery dzisiaj – zasady produkcji

Egri Bikaver zajmuje historycznie pierwsze miejsce na podium klasyfikacji regionalnej. Jej, jako pierwszej został przydzielony francuski odpowiednik apelacji - Egri Bikaver pochodzi tylko i wyłącznie znad Egeru.

Zastrzeżona nazwa obliguje do tego, aby wino spełniało określone wymogi dotyczące przede wszystkim procesu produkcji, aby mogło nosić nazwę Egri Bikaver:

  1. winogrona do jego produkcji muszą pochodzić z regionu Eger a grona muszą pochodzić tylko z zarejestrowanych i kontrolowanych winnic.

  2. do produkcji Egri Bikaver mogą być wykorzystane tylko określone szczepy winogron – Kékfrankos, Kékoportó, Kadarka, Blauburger, Kékmedoc, Zweigelt, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot, Pinot noir, Menoir, Syrah i Turan.

  3. wino to musi powstawać z minimum czterech wymienionych czerwonych szczepów, jednak żaden z nich nie może stanowić więcej niż 50% zawartości, oraz ani jeden mniej niż 5%

  4. Dozwolony jest zbiór 13,6 tony winogron z hektara, ale lepsi producenci znacznie ograniczają zbiory by uzyskać bardziej jakościowe wina

  5. Egri Bikaver jest macerowany przez co najmniej 8 dni, zabronione jest chemiczne zakwaszanie i dokwaszanie moszczu.

  6. Wino musi dojrzewać w dębowych beczkach (nie ma określenia długości)

  7. butelkowanie wina musi być przeprowadzone tylko na terenie Egeru, przez firmy z atestem "Eger Wine Community".

  8. Rocznik wina musi znajdować się na głównej etykiecie

  9. Zanim Egri Bikaver zostanie przeznaczone do sprzedaży, podlega ocenie sensorycznej "Wine Classification Board of Eger Wine Region".

Egri Bikaver Superior. W tym przypadku w skład kupażu wchodzi minimum pięć z trzynastu ww. odmian. Maceracja trwa 14 dni, następnie wino musi spędzić minimum dwanaście miesięcy w dębowych beczkach i sześć w butelce, zanim trafi do sprzedaży. Jest to wino wyższej jakości, nadające się do leżakowania, jak i na specjalne okazje.

Możemy być pewni, że obecnie produkowane Egri Bikavery to wina wysokiej jakości, dalekie od niesławnych bikaverów sprzed 30 lat…

Bikavery z Szekszardu

Pisząc o Egri Bikaverach nie sposób nie wspomnieć o bikaverach z Szekszardu – regionu znajdującego się na południu Węgier. Do dziś trwają spory, w którym regionie wcześniej zaczęto produkować słynne kupaże, w Egerze, czy w Szekszardzie. Faktem jest, że nazwa bikavér, „krew bycza”, jest autorstwa poety Jánosa Garay, twórcy postaci Jánosa Háry. Pierwsze potwierdzone użycie tej nazwy pochodzi z wiersza „Szegzárdi bordal” z 1846 roku – czyli jest związane w Szekszardem.

Produkcja tego wina też jest uregulowana prawnymi wymogami:

  • Wino musi być leżakowane w drewnianej beczce przez minimum rok.

  • Wino powinno być mieszanką co najmniej 4 odmian winogron z następującymi ograniczeniami:

- Kékfrankos musi stanowić minimum 45% kupażu - Kadarka musi stanowić minimum 5% - Inne dozwolone odmiany mieszanki: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot. - Dozwolone jest również użycie następujących odmian, ale mogą one stanowić łącznie maksymalnie 10%: Blauburger, Kékoportó, Menoire, Pinot noir, Syrah, Zweigelt, Bíborkadarka, Alibernet, Turán, Tannat, Sagrantino , Malbec, Meszi Kadar.

  • Zabronione jest dosładzanie wina.

Przedstawiciel Szeksardzkiego bikavera to w Rafa-Wino wino Vida Peter - Bikaver

Poniżej zestawienie Bikaverów dostępnych w Rafa-Wino

Pokaż mniej